Μια φορά κι ένα καιρό ήταν ο Κεβόρκ και ο Γιαννάκης...

Όπως πολλές φορές έχει λεχθεί, στον ποινικό κώδικα δεν υπάρχουν εξαιρέσεις. Οι νόμοι είναι για όλους και δεν υπάρχει υποσημείωση στο Σύνταγμα πως από αυτούς εξαιρούνται οποιαδήποτε πρόσωπα. Θεωρείται δεδομένο πως η Δικαιοσύνη θα πρέπει να εφαρμόζεται με τον ίδιο τρόπο, σε κάθε περίπτωση, ανεξαρτήτως του ποιος βρίσκεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου. 

Πολλές φορές έχει λεχθεί επίσης πως η Δικαιοσύνη είναι σαν το φίδι που δαγκώνει μόνο τους ξυπόλητους, αφού όταν οι συγκυρίες επαναλαμβάνονται, δικαίως οι πολίτες εμφανίζονται δύσπιστοι ως προς τον τρόπο της απονομής της Δικαιοσύνης, ειδικότερα στις περιπτώσεις που αφορούν εγκλήματα λευκού κολάρου.

Τα τελευταία χρόνια αρκετές ήταν οι υποθέσεις που οδήγησαν τους πολίτες σε αμφισβήτηση της Δικαιοσύνης, αφού είδαν πολύκροτες υποθέσεις, στις οποίες εμπλεκόμενοι ήταν κρατικοί αξιωματούχοι ή γνωστοί επιχειρηματίες, να καταρρέουν σαν χάρτινος πύργος, ενώ την ίδια ώρα είδαν πολίτες να οδηγούνται στη φυλακή ακόμη και για 50 ευρώ ή για ένα ανεξόφλητο ένταλμα.

Σε ό,τι αφορά το γιατί, ουδείς έδωσε απαντήσεις επί της ουσίας, με τους αρμόδιους είτε να ακολουθούν σιγήν ιχθύος, είτε να προβάλλουν τον ισχυρισμό πως η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική.

Και όντως έχουν δίκαιο, ήταν διαφορετικές… Άλλο ο 24χρονος, με την τραγική ιστορία, που αποπειράθηκε να κλέψει 16 ευρώ από το παγκάρι και διατάχθηκε η κράτησή του, και άλλο ένας αξιωματούχος που κατηγορείτο για εκατομμύρια αλλά παρέμεινε ελεύθερος…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το παγκάρι με τα λίγα λεφτά και τα… πολλά μυστικά-Όλη η αλήθεια για τον 24χρονο

Μάλιστα, στον απόηχο αυτής της υπόθεσης με τον νεαρό, η οποία ήρθε ένα μήνα μετά την αυλαία της τελευταίας υπόθεσης για την οικονομία, στις 24 Ιανουαρίου 2022, αποστείλαμε, όπως μας υποδείχθηκε, γραπτώς στην Αστυνομία ερώτημα ως προς τους  χειρισμούς και τα αιτήματα για την κράτηση κατηγορούμενων σε διάφορες πολύκροτες υποθέσεις, οι οποίοι βρίσκονταν ελεύθεροι υπό όρους, ενώ τα αδικήματα ήταν σοβαρότερα από αυτά του 24χρονου.

Συγκεκριμένα, επρόκειτο για τις ακόλουθες υποθέσεις, όπου οι κατηγορούμενοι παρέμειναν ελεύθεροι:

-Υπόθεση ΤΕΠΑΚ που αφορούσε οικειοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ

-Υπόθεση ΣΠΕ

-Υπόθεση 49χρονης λογίστριας και συγγενικών της προσώπων που κατηγορήθηκαν για έκδοση πλαστογραφημένων εντολών μεταφοράς χρημάτων εκατομμυρίων ευρώ και κλοπή δεκάδων χιλιάδων ευρώ από όμιλο εταιρειών

-Υπόθεση πρώην Διευθυντή Παττιχείου που κατηγορήθηκε για κατάχρηση 234 χιλιάδων ευρώ

-Υπόθεση Τράπεζας Κύπρου και Λαϊκής

-Υπόθεση με τον 68χρονο που κακοποιούσε την οικιακή βοηθό και δημοσιεύθηκε σχετικό βίντεο

-Υπόθεση λοχία στη Λεμεσό που κατηγορήθηκε για σεξουαλική κακοποίηση τετράχρονης, όπως και η σύζυγος του.

Για τα πιο πάνω, δεν λήφθηκε μέχρι σήμερα απάντηση, ώστε να αντιληφθούν οι πολίτες το σκεπτικό πίσω από τους χειρισμούς αυτών των υποθέσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο ένας «μέσα» για κλοπή ουίσκι και οι γονείς για κακοποίηση της κόρης τους «έξω»

Ο Κεβόρκ…

«Ονομάζομαι Κεβόρκ, είμαι 35 χρονών και είμαι ομοφυλόφιλος. Είμαι απ’ εκείνα τα παιδιά τα διαφορετικά, όπως λένε, αλλά είμαι και εγώ άνθρωπος με αισθήματα και ψυχή. Έχω περάσει δύσκολα χρόνια και απελπιστηκές στιγμές στη ζωή μου. Έχω βιώσει την κακοποίηση σωματική και σεξουαλική από την παιδική μου ηλικία και είναι η πρώτη φορά που νιώθω την ανάγκη να μιλήσω».

Αυτά έγραψε μεταξύ άλλων ο Κεβόρκ, σε επιστολή του που έδωσε στη δημοσιότητα, ενώ βρισκόταν κρατούμενος στις Κεντρικές Φυλακές. Ένας νεαρός που κουβαλάει στην πλάτη του μια τραγική ιστορία. Μια ιστορία που αποτελεί κλειδί στην απάντηση γιατί έκλεψε, γιατί έκανε ναρκωτικά, γιατί, γιατί, γιατί…

«Ξέρετε πόσο σημαντικό είναι να έχεις ένα άνθρωπο στη ζωή σου, να μην είσαι μόνος σου, να μεγαλώνεις μαζί του, να περπατάς στο ίδιο μονοπάτι και ένα άνθρωπο που να μη σε εκμεταλλεύεται όπως έκαναν όλοι στη ζωή μου; Έχω καταφέρει με την αγάπη και την στήριξη να είμαι καθαρός, μακριά από ναρκωτικά, έχω καταφέρει μέσα από την αγάπη που βρήκα στις φυλακές να αποτοξινωθώ. Δεν έχω πάρει ποτέ δώρα τα Χριστούγεννα όταν ήμουν παιδί, δεν είχα κανένα κοντά μου να μου πει χρόνια πολλά, να μου δώσει κάρτα στα γενέθλιά μου. Η μητέρα μου έκανε τόσες δουλειές τη μέρα, για να μπορέσει να μεγαλώσει εμένα και τις δύο μου αδελφές. Θυμάμαι είχε μέρες που είχαμε δύο αυγά και τα μοιραζόμασταν με τις αδελφές μου. Πολλές φορές ήταν που κοιμόμασταν νηστικοί. Αυτές είναι αναμνήσεις που έχω από παιδί, φτώχεια, κακοποίηση, φωνές, πείνα, δυστυχία».

Τα πιο πάνω έγραψε ο Κεβόρκ το 2020. Ένα χρόνο μετά που επέστρεψε στις φυλακές. Ήθελε να επιστρέψει στις φυλακές, όσο τραγικό και αν ακούγεται. Αποφυλακίστηκε το 2019, μα δεν είχε πού να πάει, αφού η οικογένειά του τον απέρριψε. Δεν μπορούσε να βρει δουλειά, δεν είχε χρήματα.

Έτσι, μόλις επτά μέρες μετά την αποφυλάκιση του, διαπράττει νέα αδικήματα, με σκοπό να επιστρέψει στη φυλακή. Εκεί, που όπως εξιστόρησε ο ίδιος ενώπιον Δικαστηρίου, βρήκε την αγάπη που δεν είχε και δεν γνώρισε στον «έξω» κόσμο.

«Ο κατηγορούμενος δεν φαίνεται να προγραμμάτισε ή οργανώθηκε ιδιαίτερα για την πράξη του, είχε πλήρη συναίσθηση του τι έπραττε – εφόσον, όπως ανέφερε στο Δικαστήριο, γνώριζε ότι με τις πράξεις του θα κατέληγε στη φυλακή, και ότι αυτός ήταν ο σκοπός και η επιδίωξη του Επιδίωξη του ήταν, όπως υποστήριξε εξ΄ υπαρχής, να δημιουργούσε για αυτόν δεδομένα, ώστε να τιμωρηθεί με φυλάκιση», ανέφερε στην απόφαση του το Δικαστήριο που τον καταδίκασε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αφήνουν ελεύθερους παιδεραστές, φυλακίζουν άτομα για €10-Αποκαλυπτικά στοιχεία

Επέστρεψε ξανά…

Ο Κεβόρκ μετά την αποφυλάκισή του για τα αδικήματα της κλοπής, επέστρεψε πριν από λίγες ημέρες ξανά στις φυλακές. Ως υπόδικος, αφού διατάχθηκε η κράτηση του μέχρι την επιβολή της ποινής του.

Ο 36χρονος πλέον, αντιμετωπίζει δύο κατηγορίες. «Κλοπή ενός δερμάτινου χαρτοφύλακα και τέσσερις κούτες με διάφορα αναψυκτικά, όλα συνολικής αξίας 65 ευρώ» και η δεύτερη κατηγορία αφορά «κλοπή ενός ροφήματος σε συσκευασία από ψυγείο και ένα εξάρτημα γρανάζι καδένας, όλα συνολικής αξίας 35 ευρώ». Τα αδικήματα διαπράχθηκαν 10 και 11 Απριλίου.

Το Δικαστήριο, μετά από αίτημα της Κατηγορούσας Αρχής, διατάζει την κράτηση του Κεβόρκ ως υπόδικος, μέχρι την ολοκλήρωση της δίκης.

Ο Γιαννάκης…

Σχεδόν ένα χρόνο μετά που ξέσπασε το σκάνδαλο με τον τέως Επίτροπο Εθελοντισμού, Γιαννάκη Γιαννάκη, αναφορικά με το απολυτήριο και το πτυχίο του, η Αστυνομία τον κατηγορεί γραπτώς.

Η καθυστέρηση που παρατηρήθηκε, έφερε ποικίλες αντιδράσεις, με κάποιους μάλιστα να αφήνουν αιχμές για πιθανό κουκούλωμα, ωστόσο η Αστυνομία διαμείνυε πως περίμεναν απάντηση από τις ΗΠΑ, αναφορικά με το πτυχίο του κ. Γιαννάκη.

Απάντηση η οποία δεν ήρθε γραπτώς μέχρι σήμερα, ωστόσο η Αστυνομία προχώρησε στο επόμενο βήμα, δηλώνοντας πως εξασφαλίστηκε άλλη μαρτυρία, η οποία άγνωστο γιατί δεν εξασφαλίστηκε νωρίτερα, ώστε να επικρίνονται οι Αρχές για την καθυστέρηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο κύβος ερρίφθη... Κατηγορήθηκε γραπτώς ο Γιαννάκη, αντιμέτωπος με 17 κατηγορίες

Παρόλα αυτά, ο φάκελος της υπόθεσης αναμένεται να διαβιβαστεί αρχές Μαΐου στην Νομική Υπηρεσία, στην οποία πλέον είναι το μπαλάκι για να την οδηγήσει ενώπιον Δικαστηρίου.

Ο κ. Γιαννάκη είναι αντιμέτωπος με σοβαρές κατηγορίες, οι οποίες προβλέπουν πολυετείς ποινές φυλάκισης, σε περίπτωση καταδίκης, ενώ μια από αυτές, αφορά τα χρήματα που λάμβανε τη θέση του στον Οργανισμό Νεολαίας. Χρήματα, τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, υπολογίζονται πάνω από 200 χιλιάδες ευρώ.

Το επόμενο στάδιο, είναι η καταχώρηση της υπόθεσης ενώπιον της Δικαιοσύνης, ενώ όταν του απαγγελθούν κατηγορίες, η Κατηγορούσα Αρχή, η οποία εκπροσωπεί την Αστυνομία, θα διαφανεί κατά πόσο θα υποβάλει αίτημα για κράτηση του, μέχρι την ολοκλήρωση της δίκης, όπως στις πιο πάνω περιπτώσεις.

Πάντως, η πολύκροτη υπόθεση Γιαννάκη, ήρθε να προστεθεί στις τόσες υποθέσεις διαφθοράς των τελευταίων χρόνων, με τους πολίτες να ζητούν την πλήρη διαλεύκανσή της και να περιμένουν να κρίνουν εκ του αποτελέσματος. 

Και ενδιαφέρονται, επίσης, για τη μεταχείριση από τις Αρχές. Να μην είναι ο Γιαννάκης πιο «ίσος» από τον Κεβόρκ…  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Λαϊκή, Focus, Τράπεζα Κύπρου, Συνεργατισμός… Της Δικαιοσύνης ήλιε νοητέ

Δειτε Επισης

Το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει τις ΗΠΑ για την επίθεση στο Ιράν
Telegraph για επίθεση Ισραήλ-«Ο Νετανιάχου έκανε αυτό που τον προειδοποίησε ο πλανήτης να μην κάνει»
Επεισοδιακή καταδίωξη 22χρονου στην Πάφο-Επιτέθηκε σε αστυνομικό
Ηλεκτρική συσκευή προκάλεσε πυρκαγιά σε οικία στη Λεμεσό
Αποδεκτές 1461 ενστάσεις για μεταφορά εκλογικών δικαιωμάτων-Δεν ήξεραν καν τη διεύθυνση διαμονής τους
Δυσαρέσκεια ψευδοκράτους για Συμπεράσματα-«Κρατούν όμηρο τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας»
Κρίσιμος τραυματισμός για 56χρονο-Έπεσε στο κενό από τον δεύτερο όροφο οικίας
Έξι πρόσωπα κατηγορήθηκαν γραπτώς για παράνομη εργοδότηση στην Πάφο
Ιράν: Απόλυτα ασφαλείς οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Ισφαχάν
LIVE/Ιρανός ανώτερος αξιωματούχος: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ