Γέρνει στο «όχι» το ΑΚΕΛ για Χριστιάνα, προς αδιέξοδο η συνεργασία με ΔΗΚΟ

Εντός του επόμενου δεκαπενθημέρου αναμένεται να ξεκαθαρίσει το μέλλον της συνεργασίας μεταξύ του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ για τις Προεδρικές Εκλογές, καθώς, στην παρούσα φάση, παρατηρείται στασιμότητα στον μεταξύ τους διάλογο. Νέα συνάντηση μεταξύ Στέφανου Στεφάνου και Νικόλα Παπαδόπουλου δεν έχει καθοριστεί, αν και, σύμφωνα με πληροφορίες, οι άτυπες επαφές μεταξύ τους συνεχίζονται. Δεν αναμένεται, ωστόσο, το νέο ραντεβού να πραγματοποιηθεί πριν την ερχόμενη εβδομάδα.

Αν και αμφότερες οι πλευρές επιβεβαιώνουν ότι δεν επήλθε ναυάγιο στις διαβουλεύσεις και παραμένουν δεσμευμένες στην προσπάθεια, είναι ξεκάθαρο πως, μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει κατορθωτό να υπάρξει σύγκλιση επί κάποιου ονόματος και δεν φαίνεται στον ορίζοντα λύση που να ικανοποιεί και τις δύο δυνάμεις. Ούτε η πρόταση του προέδρου του ΔΗΚΟ για υποψηφιότητα της αναπληρώτριάς του, Χριστιάνας Ερωτοκρίτου, φαίνεται να αφήνει ικανοποιημένο το κόμμα της Αριστεράς, παρόλο που επίσημα δεν την έχει απορρίψει.  

Σημειώνεται ότι ερωτηθείς κατά πόσον απορρίπτει την ενδεχόμενη υποψηφιότητα της Χριστιάνας Ερωτοκρίτου, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ απέφυγε να απαντήσει ευθαρσώς, λέγοντας ότι «το ΑΚΕΛ θα αποφασίσει για τις Προεδρικές Εκλογές όταν θα είναι έτοιμο και όταν θα κάνει τις διαδικασίες και τις επαφές του». Πρόσθεσε πως «είμαστε σε επαφή με διάφορα κόμματα και όταν θα είμαστε έτοιμοι, θα μιλήσουμε και δημόσια».

Η αρχική θέση του ΑΚΕΛ ότι δεν θα έπρεπε τα ονόματα των αρχηγών να τεθούν στο τραπέζι, φαίνεται να επεκτείνεται και στα πρωτοκλασάτα στελέχη των κομμάτων, καθώς είναι ξεκάθαρο πως στην Εζεκία Παπαϊωάννου πιστεύουν πως ο δρόμος προς τις Προεδρικές Εκλογές θα είναι ευκολότερος με μία ανεξάρτητη προσωπικότητα κοινής αποδοχής. Αυτή τη θέση δεν φαίνεται να συμμερίζεται το ΔΗΚΟ, που θεωρεί πως μία καθαρά κεντρώα υποψηφιότητα θα μπορούσε να λειτουργήσει συσπειρωτικά τόσο για το ίδιο όσο και για άλλες δυνάμεις του Κέντρου, στόχος που ξεκάθαρα δεν πιστεύουν πως εξυπηρετείται από προσωπικότητες όπως ο Αχιλλέας Δημητριάδης, η Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή και ο Τάσος Χριστοφίδης.

Όσο δεν προχωρούν οι συζητήσεις, τόσο φαίνεται να αυξάνονται οι εσωκομματικές φωνές για εγκατάλειψη των διαβουλεύσεων των δύο κομμάτων και στροφή προς άλλες επιλογές. Στο ΑΚΕΛ, που χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη πειθαρχεία, το φαινόμενο αυτό είναι πιο περιορισμένο, καθώς η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος να δοθεί προτεραιότητα στον διάλογο με το ΔΗΚΟ ήταν ομόφωνη και είχε βρει απήχηση και στις κομματικές ομάδες βάσεις.

Στο ΔΗΚΟ, ωστόσο, η απόφαση αυτή δεν λήφθηκε σε συνθήκες ομοφωνίας αλλά πλειοψηφίας, καθώς εξαρχής υπήρχαν στελέχη που διαφωνούσαν εντελώς με αυτόν τον προσανατολισμό, προκρίνοντας άλλες επιλογές. Επιλογές οι οποίες, όπως επισημαίνουν στελέχη του κόμματος, παραμένουν στο τραπέζι, εάν δεν τελεσφορήσει η προσπάθεια με το ΑΚΕΛ. Σε αυτές περιλαμβάνεται η αυτόνομη κάθοδος, η συνεργασία με τον Αβέρωφ Νεοφύτου, καθώς και η υποστήριξη της υποψηφιότητας Νίκου Χριστοδουλίδη, η οποία κερδίζει έδαφος με την πάροδο του χρόνου.

Άλλες επιλογές έχει, βέβαια, και το ΑΚΕΛ, το οποίο μπορεί να στραφεί προς την κατεύθυνση της ΕΔΕΚ, της ΔΗΠΑ και των Οικολόγων ή να επιλέξει τον δρόμο της αυτόνομης καθόδου, ωστόσο φαίνεται πως συνεχίζει να είναι πρώτη του επιλογή η συνεργασία με το ΔΗΚΟ.

Όπως γίνεται κατανοητό, ο χρόνος στην κλεψύδρα τελειώνει και τα δύο κόμματα θα πρέπει να αποφασίσουν εάν μπορούν να βρουν κοινή υποψηφιότητα ή όχι μέσα σε εύλογο διάστημα. Ήδη ο Αβέρωφ Νεοφύτου μπήκε από την Κυριακή και επισήμως σε προεκλογική εκστρατεία, ενώ κοντά στο Πάσχα αναμένεται να κάνει το ίδιο και ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Συνεπώς θα πρέπει τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης σύντομα να αποφασίσουν αν θα πορευθούν μαζί ή χωριστά, ώστε να μην κινδυνεύουν να εισέλθουν καθυστερημένα στην προεκλογική μάχη, όποια πορεία κι αν τελικά επιλέξουν.   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Κυπριακό, μεταναστευτικό και οικονομία στο Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ-«Οι μέρες δεν προσφέρονται για ηχηρές διακηρύξεις»
Στέλνει μηνύματα η Πασχαλινή εγκύκλιος του Αρχιεπισκόπου-«Χρέος μας να περιφρουρήσουμε την Εθνική αξιοπρέπειά»
Επιμένουν για δυο Κράτη οι Τούρκοι-«Δεν υπάρχει πια θέμα για συνομοσπονδία ή ομοσπονδία»
Έστειλε μηνύματα ο Κόμπος για το Κυπριακό- «Λύση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ»
Με τοπικιστικά κριτήρια οι εκλογές στην Αμμόχωστο-Η πολυκοσμία στο Παραλίμνι και η μάχη του κατεχόμενου δήμου
Καρογιάν: Πρωταρχική επιδίωξη της ΔΗΠΑ να τερματιστεί η κατοχή
ΒΙΝΤΕΟ: Αφαίρεσαν τα πανό του Καραμανίδη για τις εκλογές και του άφησαν φάκελο για να ψηφίσει άλλη-Προχωρεί σε καταγγελία
Κίρμπι: Σε μερικές μέρες ανοίγει το τεχνητό λιμάνι στη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια από Κύπρο
«Βήμα για σοβαρή αντιμετώπιση βίας κατά γυναικών η νέα Οδηγία»-Όσα υποστηρίζουν Κύπριοι Ευρωβουλευτές
Επιβεβαίωσε την κάθοδο της Ολγκίν στην Κύπρο στις 7 Μαΐου εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ