Φως στο θολό τοπίο των Προεδρικών, εν μέσω διαβουλεύσεων και συνωστισμού

Φως στο θολό τοπίο των Προεδρικών Εκλογών ρίχνει η πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση του REPORTER, η οποία θα δημοσιευθεί την Κυριακή και τη Δευτέρα. Εν μέσω διαβουλεύσεων στον χώρο της αντιπολίτευσης και συνωστισμού υποψηφίων και δυνητικών υποψηφίων, οι πολίτες εκφράζουν τις προθέσεις τους, διατυπώνουν τις εκτιμήσεις τους και προσδιορίζουν τα κριτήρια βάσει των οποίων θα συμπεριφερθούν εκλογικά.  

Χαρακτηριστικό της ρευστής κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός πως, πέραν του ΔΗΣΥ και του ΕΛΑΜ, όλες οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις βρίσκονται ακόμη σε διαδικασία αναζήτησης υποψηφίου και συμμαχιών, ενώ σφήνα στα πλάνα των κομμάτων φαίνεται να μπαίνουν οι ανεξάρτητες υποψηφιότητες που εξαγγέλλονται ή αναμένεται να εξαγγελθούν το επόμενο διάστημα.

Στην ζυγαριά μπαίνουν όλοι οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων, καθώς και όσα πρόσωπα είτε εξήγγειλαν την υποψηφιότητά τους για τις Προεδρικές Εκλογές είτε εκδήλωσαν δημόσια, το τελευταίο διάστημα, το ενδιαφέρον τους να κατέλθουν ως υποψήφιοι.

Η δημοσκόπηση, την οποία πραγματοποίησε το γραφείο IMR, σε δείγμα χιλίων ατόμων, είναι η πρώτη από μία σειρά δημοσκοπήσεων που θα παρουσιάσει ο REPORTER στην πορεία προς την κάλπη. Καταγράφει πού κινούνται αυτή τη στιγμή οι διεκδικητές του υψηλότερου αξιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ποιος θεωρείται καταλληλότερος για να κυβερνήσει τον τόπο στους βασικότερους τομείς διακυβέρνησης.  

Από τα ευρήματα της έρευνας προκύπτουν και τα βασικότερα χαρακτηριστικά που αναζητούν οι ψηφοφόροι σε έναν υποψήφιο για να του δώσουν την ψήφο τους. Ξεκαθαρίζει, ταυτόχρονα, ποιοι είναι οι μεγάλοι παίχτες των Προεδρικών αυτή τη στιγμή, δείχνοντας τα «άλογα» που έχουν πάρει προβάδισμα στην κούρσα. Οι πολίτες καλούνται, επίσης, να ιεραρχήσουν και τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος αυτή τη στιγμή, στα οποία οι υποψήφιοι εκ των πραγμάτων θα πρέπει να προσφέρουν λύσεις, μέσα από τα προεκλογικά τους προγράμματα.  

Την ίδια στιγμή, λίγα εικοσιτετράωρα μετά την πρώτη επίσημη συνάντηση μεταξύ του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου, και του προέδρου του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλου, με στόχο την συμπόρευση των δύο κομμάτων στις Προεδρικές Εκλογές, οι ψηφοφόροι των δύο κομμάτων δίνουν «γραμμή» ως προς τον τρόπο που οι δύο μεγάλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης πρέπει να κινηθούν, σε επίπεδο συμμαχιών και προσώπων.

Υπενθυμίζεται πως το ΑΚΕΛ επιθυμεί να μην βρεθούν στο τραπέζι τα ονόματα των αρχηγών των δύο κομμάτων αλλά η συμμαχία μεταξύ τους να αποκτήσει πρόσωπο σε μία κοινά αποδεκτή προσωπικότητα, ενώ η πλευρά του ΔΗΚΟ προωθεί την υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου, χωρίς να αποκλείει άλλες επιλογές. Η δημοσκόπηση προσφέρει μια ακτινογραφία των απόψεων των ψηφοφόρων των δύο κομμάτων, ενόσω οι μεταξύ τους διαβουλεύσεις βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο για τον διάλογο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Βρετανοκύπριος γυμναστής διεκδικεί τη δημαρχία του Λονδίνου
Ανακηρύχθηκαν οι αντιδήμαρχοι Ερήμης, Καντού και Σωτήρας στη Λεμεσό
Θεώρησε πως θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία το Εφετείο εάν ανέστελλε την ποινή του 82χρονου
Στο «ακροατήριο» το Προεδρικό για την αίτηση παύσης του Ελεγκτή-Ξεκαθαρίζει πως δεν θα εμπλακεί
Πάσχει η διαχείριση των Κοινοτήτων-Σαθρά φαινόμενα εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Ανακοινώθηκαν τα μέλη της Πολιτικής Ομάδας Κυπριακού-Στις 8 Μαΐου η συνάντηση Προέδρου με Ολγκίν
Απορρίφθηκε μια ένσταση στην εκλογική περιφέρεια Πάφου-Ανακηρύχθηκαν τέσσερις αντιδήμαρχοι
Ενστάσεις κατά υποψηφίου δημάρχου στην Επαρχία Λεμεσού-Ανακηρύσσονται από σήμερα 13 αντιδημάρχοι
Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση