Επαναβεβαίωσαν προθέσεις συνεργασίας για τις Προεδρικές Στέφανος-Νικόλας

Χωρίς οποιαδήποτε ουσιαστική αλλαγή στο προεκλογικό τοπίο ολοκληρώθηκε η πρώτη επίσημη συνάντηση μεταξύ του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου, και του προέδρου του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλου, που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στα γραφεία του ΔΗΚΟ.

Αν και μεταξύ των δύο κομματικών αρχηγών υπήρχαν το τελευταίο διάστημα άτυπες επικοινωνίες με αντικείμενο τις Προεδρικές Εκλογές, η χθεσινή συνάντηση ήταν αυτή που σηματοδότησε επίσημα την έναρξη των μεταξύ τους διαβουλεύσεων. Αποτέλεσε, δηλαδή, το εναρκτήριο λάκτισμα για να προχωρήσουν με ουσιαστικές διαβουλεύσεις, με στόχο να καταστεί δυνατή η συμπόρευση των δύο δυνάμεων στις εκλογές.

Η συνάντηση έγινε σε ευχάριστο κλίμα και οι αρχηγοί ΔΗΚΟ και ΑΚΕΛ είχαν την ευκαιρία να επαναβεβαιώσουν κατ’ ιδίαν τις προθέσεις που αμφότεροι έχουν για συνεργασία. Οι πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρουν, ότι ο διάλογος δεν προχώρησε ιδιαίτερα, καθώς, πέραν της έκφρασης ξεκάθαρης βούλησης από μέρους τους να συνεχιστεί η προσπάθεια για κοινή κάθοδο στις εκλογές, δεν υπήρξαν συζητήσεις επί προγραμματικών ζητημάτων. Κοινός παρονομαστής, όπως άλλωστε δηλώθηκε και δημοσίως, ήταν πως διαπιστώνεται και από τις δύο πλευρές πως υπάρχει κοινωνική απαίτηση για αλλαγή στη διακυβέρνηση του τόπου.   

Σε ό,τι αφορά την ονοματολογία, χθες δεν έγινε σχετική συζήτηση, αν και, σύμφωνα με τις πληροφορίες, δεν έχει αλλάξει κάτι στις θέσεις των δύο πλευρών. Δηλαδή το ΑΚΕΛ, ακολουθώντας την γραμμή που δόθηκε από την Κεντρική Επιτροπή και φαίνεται να επαναβεβαιώνεται από τον διάλογο που εξελίσσεται στις κομματικές ομάδες βάσεις, δεν βλέπει με καλό μάτι την υποψηφιότητα κάποιου κομματικού αρχηγού, την ίδια ώρα που η βάση του ΔΗΚΟ επιθυμεί την προώθηση της υποψηφιότητας του προέδρου του κόμματος. Καμία από τις δύο πλευρές, ωστόσο, δεν εμφανίζεται δογματική στο θέμα αυτό, καθώς θεωρούν ότι πρέπει να δοθεί χώρος στη συζήτηση να αναπτυχθεί, χωρίς τους περιορισμούς που αναπόφευκτα θα προκύψουν, εάν εκ των προτέρων τεθούν περιορισμοί για τα ονόματα.

Η διαβούλευση μεταξύ Νικόλα Παπαδόπουλου και Στέφανου Στεφάνου αναμένεται να συνεχιστεί κατ’ ιδίαν, καθώς δεν θεωρούνται ακόμη ώριμες οι συνθήκες για στοχευμένες συζητήσεις επί προγραμματικών ζητημάτων μεταξύ κομματικών αντιπροσωπειών.  

Στο παιγνίδι αναμένεται να μπουν κάποια στιγμή και άλλες πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης, οι οποίες, ωστόσο, δεν κρίνεται σκόπιμο από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα να εμπλακούν στον διάλογο σε αυτό το στάδιο, καθώς ενδέχεται να τον περιπλέξουν. Ερωτηθείς ειδικά για την ΕΔΕΚ, ο κ. Στεφάνου είπε πως τόσο το ΑΚΕΛ όσο και το ΔΗΚΟ, θα συναντηθούν και με άλλα κόμματα, ενώ, από πλευράς του, ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε πως πρόθεση του ΔΗΚΟ είναι να ζητήσει συνάντηση με τον πρόεδρό της, Μαρίνο Σιζόπουλο, μέσα στις επόμενες ημέρες.

Σημειώνεται, πάντως, πως ο κ. Σιζόπουλος είχε τη Δευτέρα συνάντηση με τον πρόεδρο και υποψήφιο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, κατά την οποία συζητήθηκαν και οι Προεδρικές Εκλογές, χωρίς, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, να προκύψει οποιαδήποτε αλλαγή δεδομένων, καθώς οι δύο πλευρές διατηρούν διαφορετικές θέσεις σε μία πλειάδα ζητημάτων και η ΕΔΕΚ τοποθετεί καθαρά τον εαυτό της στην σφαίρα της αντιπολίτευσης. Το σενάριο της μεταξύ τους συνεργασίας ήταν από την αρχή απομακρυσμένο, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τις επαρχιακές συναντήσεις που πραγματοποιεί κάθε εβδομάδα η ΕΔΕΚ, από τις οποίες προκύπτουν τάσεις υπέρ της υποψηφιότητας Νίκου Χριστοδουλίδη, υπέρ της συνεργασίας με την ευρύτερη αντιπολίτευση, ακόμη και υπέρ της στήριξης Γιώργου Κολοκασίδη, αλλά όχι της συμπόρευσης με τον ΔΗΣΥ και τον Αβέρωφ Νεοφύτου.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

 

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Ορειβάτες στην Κίνα κόλλησαν σε γκρεμό για περισσότερο από μία ώρα λόγω συνωστισμού-Απίστευτη εικόνα
Στο Κάιρο οι διαμεσολαβητές της Χαμάς-«Αν συνεχιστεί η επίθεση του Ισραήλ δεν θα υπάρξει συμφωνία»
Τύπος ισχυρίζεται ότι τρώει κάθε μέρα πίτσα τα τελευταία έξι χρόνια-«Νιώθω υγιής»
Λευκός Οίκος: Ελπίζουμε πως πολύ σύντομα θα επιτευχθεί μια τελική συμφωνία για εκεχειρία στη Γάζα
Η φύση έχει τις λύσεις-Ουρακοτάγκος θεράπευσε τραύμα φτιάχνοντας αλοιφή με ιαματικό φυτό
«Χωρίς πρόοδο στο θέμα των ομήρων η επιχείρηση στη Γάζα θα ενταθεί»-Προειδοποιεί ο ΥΠΑΜ του Ισραήλ
Ο Τζον Σουίνι που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας αναλαμβάνει την πρωθυπουργία
Σε ισχύ οι νέοι κανόνες της ΕΕ για ανεξαρτησία και πολυφωνία των ΜΜΕ
Μέσα στο χλιδάτο παλάτι του Πούτιν με κρυφή κάμερα-Το ανακαίνισε, έχτισε εκκλησία με δικό του θρόνο