Aντιδράσεις για το ΓεΣΥ-«Να το βοηθήσουμε να σταθεί στα πόδια του, όχι να το σκοτώσουμε»

Αντιδράσεις των κομμάτων προκάλεσα, τα όσα λέχθηκαν στη συνεδρία της επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, αναφορικά με το ΓεΣΥ.  

Σε γραπτή του δήλωση ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης ανέφερε πως πρέπει να «ανακληθεί η απόφαση για οικονομικό στραγγαλισμό του ΓΕΣΥ και ότι «πρέπει να το βοηθήσουμε να σταθεί στα πόδια του και όχι να το σκοτώσουμε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δυναμική παρέμβαση Παμπορίδη για ΓεΣΥ-«Θα μας βρουν απέναντι τους»

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ έκανε λόγο για αποτυχία του υπουργού Οικονομικών να τεκμηριώσει την κινδυνολογία. «Κονδύλια που ξεκίνησε εδώ και μερικούς μήνες, ως προς τη βιωσιμότητα του ΓΕΣΥ, τον οδήγησε σε πρωτοφανείς μονομερείς αποφάσεις για οικονομικό στραγγαλισμό του Γενικού Σχεδίου Υγείας».

Όπως είπε ο κ. Λουκαΐδης  «η απόφαση του Υπουργού Οικονομικών να αποστερήσει μονομερώς €103εκ. από το ΓΕΣΥ, με στόχο αυτά να ανέλθουν στα €150εκ., την ώρα μάλιστα που βρίσκεται σε εξέλιξη διάλογος ανάμεσα στον Υπουργό Υγείας και τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας επί της διαφοράς που προέκυψε μεταξύ τους, μόνο ως εχθρική ενέργεια απέναντι στο ΓΕΣΥ μπορεί να εκληφθεί, η οποία και πρέπει αμέσως να ανακληθεί.

Αυτή η ενέργεια εντάσσεται, δυστυχώς, σε ένα ευρύτερο σχεδιασμό με στόχο να δημιουργηθεί περιρρέουσα ατμόσφαιρα σε βάρος του συστήματος υγείας, που θα επιτρέψει, ανάλογα και με το αποτέλεσμα των επικείμενων προεδρικών εκλογών, την υλοποίηση του ανομολόγητου στόχου των γνωστών πολέμιων του ΓΕΣΥ, για ανατροπή της αρχιτεκτονικής και της φιλοσοφίας του».

Προσθέτοντας ότι «τους προειδοποιούμε ότι ούτε κι αυτή τη φορά θα τα καταφέρουν, αφού θα βρουν μπροστά τους ξανά ολόκληρη την κοινωνία. Η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας κατανοεί ότι το ΓΕΣΥ βρίσκεται ακόμη σε βρεφική ηλικία και αυτό που χρειάζεται είναι να το βοηθήσουμε να σταθεί στα πόδια του και όχι να το σκοτώσουμε, όπως οι ορκισμένοι εχθροί του επιδιώκουν». 

Τέλος, ο κ. Λουκαΐδης τόνισε ότι «ως ΑΚΕΛ, κατά συνέπεια, θα συνεχίσουμε να πρωτοστατούμε για να θωρακίσουμε το Γενικό Σύστημα Υγείας, αφενός απέναντι στους γνωστούς πολέμιους του και αφετέρου απέναντι στα υπαρκτά προβλήματα και προκλήσεις που αυτό φυσιολογικά αντιμετωπίζει στα πρώτα βήματα του».

«Το ΓεΣΥ δεν στηρίζεται με φωνές, συνθήματα και αλληλοκατηγορίες»

Σε ανακοίνωση της η ΕΔΕΚ σημειώνει ότι θα συνεχίσει να το στηρίζει το ΓεΣΥ και να αγωνίζεται για την παροχή υψηλού επιπέδου ιατροφαρμακευτική περίθαλψη προς τους πολίτες.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση «μέσα από τη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, την έκθεση της Ελεγκτική Υπηρεσίας αλλά και τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών, επιβεβαιώθηκαν τόσο οι στρεβλώσεις όσο και οι παραβιάσεις της νομοθεσίας για τις οποίες εδώ και χρόνια η ΕΔΕΚ προειδοποιούσε αλλά ουδείς ενδιαφέρθηκε να διορθώσει».  

Στη συνέχεια η ΕΔΕΚ τονίζει ότι το ΓεΣΥ δεν στηρίζεται με φωνές, συνθήματα και αλληλοκατηγορίες. «Το ΓεΣΥ στηρίζεται με προτάσεις που ενισχύουν την φιλοσοφία του, με την πλήρη εφαρμογή της νομοθεσίας και την υιοθέτηση ενός ολοκληρωμένου εποπτικού μηχανισμού, που εδώ και χρόνια η ΕΔΕΚ διεκδικεί». 

Παράλληλα, το Κ.Σ. ΕΔΕΚ, σημειώνει ότι «το κόμμα που απαίτησε και συνέβαλε στην εφαρμογή του ΓεΣΥ, θα συνεχίσει να το στηρίζει και να αγωνίζεται για την παροχή υψηλού επιπέδου ιατροφαρμακευτική περίθαλψη προς όλους τους πολίτες και κύρια σε αυτούς που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να την αποκτήσουν με άλλους τρόπους».  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μαλλιά κουβάρια στη Βουλή για το ΓεΣΥ-Στην Αστυνομία η έκθεση Ελεγκτή για ΟΑΥ

Δειτε Επισης

Υποβάλλονται υποψηφιότητες για Κοινοτικά Συμβούλια Περιφέρειας Αμμοχώστου
Υποβάλλονται υποψηφιότητες σε έξι σημεία για Κοινοτικά Συμβούλια Περιφέρειας Λάρνακας
Ολοκληρώνεται την Πέμπτη η λειτουργεία της ψηφιακής πλατφόρμας υποβολής στοιχειών στρατευσίμων
Σε 11 σημεία υποβάλλονται υποψηφιότητες για Κοινοτικά Συμβούλια στην Πάφο
Τόσα θα κοστίσει το Πασχαλινό τραπέζι-Οι αυξομειώσεις σε κρέατα, φλαούνες και λαχανικά
Σε 12 σημεία υποβάλλονται υποψηφιότητες για Κοινοτικά Συμβούλια στη Λεμεσό
Σε Υπουργική Σύνοδο για Άσυλο και Μετανάστευση ο ΥΠΕΣ-Αναλύει την πολιτική της ΚΔ για επιστροφές μεταναστών
Η World Central Kitchen ξαναρχίζει διανομή γευμάτων στη Λωρίδα της Γάζας
Υποβάλλονται οι υποψηφιότητες για Προέδρους και μέλη Κοινοτικών Συμβουλίων
Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία