Ο δικός μας Χαλίλ... Τα πλοκάμια της μαφίας στην πολιτική και η Λερναία Ύδρα

Ενδιαφέρουσες συγκρίσεις, σημαντικά συμπεράσματα και επιβεβαίωση αυτού που εδώ και καιρό αρκετοί σημείωναν, μπορούν να γίνουν μετά τη στυγερή δολοφονία του εγκληματία Χαλίλ Φαλγιάλι στα κατεχόμενα, για το πώς η μαφία και οι άνθρωποι της νύχτας, διασταυρώνουν τον κακοτράχαλο δρόμο της παρανομίας και αφού ξεπλένουν τα εγκλήματα τους με μπόλικα χρήματα, εισέρχονται στη λεωφόρο της εξουσίας.   

Ο Φαλγιάλι, δεν ήταν καμία σπουδαία προσωπικότητα. Ούτε από τζάκι, ούτε ιδιαίτερα έξυπνος εθεωρείτο στους κύκλους των κατεχομένων. Ήταν ένας μεροκαματιάρης φρουρός, που εκμεταλλεύτηκε την ανοχή στην παρανομία και τα πάθη των συνανθρώπων του για να κτίσει μια αυτοκρατορία. Κανείς και ποτέ δεν πίστεψε ότι την αμύθητη περιουσία του την έκανε με το… Κοράνι στο χέρι.

Ο Φαλγιάλι από τρεις κι εξήντα που έπιανε ως φρουρός ασφαλείας, έφτασε να διαχειρίζεται το κορυφαίο ξενοδοχείο καζίνο του ψευδοκράτους, το οποίο είναι κτισμένο σε ελληνοκυπριακές περιουσίες και να διαχειρίζεται κεφάλαια που ξεπερνούν τα 100 εκ. ευρώ. Διακίνηση ναρκωτικών, πορνεία, παράνομος τζόγος, εκβιασμοί, είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία που κοσμούν το βιογραφικό του, πάντα ως κατηγορίες που του αποδόθηκαν, αλλά ποτέ δεν αποδείχθηκαν, είτε στα ψευδοκδικαστήρια των κατεχόμενων, είτε αλλού, αφού τα διεθνή εντάλματα για τη σύλληψη του, δεν ικανοποιήθηκαν ποτέ από τη ψευδοαστυνομία, που παραδοσιακά του έκανε πλάτες. Εξάλλου, υπάρχει και η θεωρεία πως όσο πιο ψηλά βρίσκεσαι και όσο πιο πολλά εκατομμύρια έχεις, τόσο πιο δύσκολα καταλήγεις στη φυλακή για τις παρανομίες σου…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Από το μηδέν... ο απόλυτος κυρίαρχος-Η σκακιέρα της μαφίας με πολιτικά πλοκάμια

Ο Φαλγιάλι όταν πια εδραίωσε την απόλυτη κυριαρχία του, πέρασε στο επόμενο στάδιο. Η νύχτα και η παρανομία τον κούρασαν και ήθελε να περάσει στο φως της ημέρας. Ο τρόπος για να το πετύχει αυτό δεν ήταν δύσκολος. Επένδυσε σε τρεις διαφορετικούς τομείς. Το ποδόσφαιρο, τη φιλανθρωπία και τους πολιτικούς. 

Ο μύθος γύρω από το όνομα του που για χρόνια συντηρείτο άρχισε να αποκτά εικόνα στις τηλεοράσεις και τα μέσα των κατεχόμενων. Ο ευτραφής κύριος που νοιαζόταν για την πρόοδο και την ανάπτυξη των συμπατριωτών του Τουρκοκυπρίων, βρισκόταν συχνά πυκνά στην τηλεόραση για να μιλήσει για την… μεγάλη του έγνοια για να μην μείνει κανένας συμπατριώτης του χωρίς τα βασικά αγαθά στο τραπέζι του. Την ίδια ώρα που μοίραζε απλόχερα όσα με απάτες και κάποτε με αίμα υφάρπαξε, ο Φαλγιάλι άρχισε να επενδύει και κάπου αλλού. Στους πολιτικούς. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καλά οργανωμένη η ενέδρα στον Χαλίλ, είχαν plan b για τη διαφυγή οι εκτελεστές

Στο πρόσωπο του η πολιτική ελίτ του ψευδοκράτους, κυρίως τα κόμματα του Σερντάρ Ντενκτάς, του Κουντρέτ Οζερσάι, και του Ερσίν Τατάρ, βρήκαν τον βασικό αιμοδότη για τη λειτουργία τους. Τα λεφτά του χρηματοδότησαν ουκ ολίγες καμπάνιες του, με μοναδικό αντάλλαγμα τις όμορφες φωτογραφίες, τα καλά λόγια και τα λευκά χαμόγελα των πολιτικών, που ένας ένας στριμώχνονταν δίπλα του για να χωρέσουν στο κάδρο. 

Ενδεικτικό της εικόνας που επένδυσε για να δημιουργήσει, είναι και η ομόθυμη θλίψη που σκέπασε το ψευδοκράτος μετά τον θάνατο του, αφού όλοι οι πολιτικοί του φίλοι έσπευσαν να μιλήσουν για τον ίδιο με τα καλύτερα λόγια…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η άλυτη εξίσωση, η γυναίκα του Καίσαρα και το... 2+2=8

Οι δικοί μας Φαλγιάλι 

Πώς συνδέεται όμως η ιστορία του Χαλίλ Φαλγιάλι με τις ελεύθερες περιοχές; Πολλοί λένε πως αυτή η ιστορία αποδεικνύει γιατί το ψευδοκράτος, είναι ψευδοκράτος, ωστόσο αποτελεί μάθημα για όλους εμάς. 

Άλλωστε η σταδιακή μετατροπή των κουκουλοφόρων της νύχτας σε χαρτογιακάδες της ημέρας, ανθεί και στις ελεύθερες περιοχές. Τα παραδείγματα, με αιμοδότες της κυπριακής πολιτικής σκηνής πολλά, όπως και τα παραδείγματα παράνομων που θέλησαν να επενδύσουν στο ξέπλυμα, όχι μόνο των χρημάτων τους αλλά και του ονόματός τους. 

Αναμφίβολα το έγκλημα πέρασε σε ένα επίπεδο και εισχωρεί στην πολιτική ζωή, ελέγχει πράγματα και καταστάσεις και καθοδηγεί κέντρα λήψεως αποφάσεων. Θα πρέπει σε πρώτο επίπεδο οι θεσμοί και σε δεύτερο τα κόμματα και οι υπόλοιποι πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες, αφού παραδεχθούν και αποδεχθούν την ύπαρξη του προβλήματος να δείξουν την απαραίτητη βούληση και πυγμή, ώστε να κόψει τα πλοκάμια των παράνομων, πριν μετατραπούν σε Λερναία Ύδρα και διαλύσουν, όπως και τα κατεχόμενα, συθέμελα, το πολιτικό σύστημα και μαζί του να εξαφανίσουν και τις τελευταίες ακίδες αξιοπρέπειας του. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο κουστουμαρισμένος υπόκοσμος-Ποιοι είναι πιο καθαροί... Οι «μέσα» ή οι «έξω»;

Δειτε Επισης

Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
BINTEO: Τύπος πήγε σε πλυντήριο αυτοκινήτων το Cybertruck της Tesla και το μετάνιωσε
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα
Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι