Καλά οργανωμένη η ενέδρα στον Χαλίλ, είχαν plan b για τη διαφυγή οι εκτελεστές

Τρεις συλλήψεις έγιναν στην Τουρκία, σε σχέση με τη δολοφονία του Χαλίλ Φάλγιαλι και του οδηγού του. Όπως μεταδίδουν τουρκικά και τ/κ ΜΜΕ, η Αστυνομία στην Κωνσταντινούπολη πέρασε χθες χειροπέδες σε τρεις υπόπτους, που σχετίζονται με τον φόνο, χωρίς ωστόσο να δίνονται οποιεσδήποτε λεπτομέρειες ως προς τον ρόλο τους.

Την ίδια στιγμή, το CNN Turk μεταδίδει περισσότερες λεπτομέρειες για τον τρόπο που έγινε το έγκλημα στα κατεχόμενα, κατά του επιχειρηματία του υποκόσμου. Όπως αναφέρει, όταν ο Φάλγιαλι έφυγε από το ξενοδοχείο του Les Ambassadeurs για το σπίτι του, έβαλε τη γυναίκα και τα παιδιά του στο τεθωρακισμένο αυτοκίνητο, αλλά ο ίδιος επέλεξε να διακινηθεί με άλλο, μη τεθωρακισμένο όχημα, για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό. Το τρίτο αυτοκίνητο στο κομβόι ήταν της φρουράς του.

Όταν βρέθηκαν ενώπιον της ενέδρας, ο πρώτος εκτελεστής βγήκε από το αυτοκίνητο που μπλόκαρε τον δρόμο και ξεκίνησε να πυροβολεί πρώτα τον οδηγό Μουράτ Ντεμιρτάς και έπειτα τον Φάλγιαλι, που καθόταν στη θέση του συνοδηγού. Χρησιμοποίησε όπλο τύπου Kalashnikov. Δεν πυροβόλησε εναντίον των άλλων δύο αυτοκινήτων. Ακολούθως οι εκτελεστές εγκατέλειψαν την σκηνή.

Ο θάνατος του οδηγού ήταν ακαριαίος, ενώ ο Φάλγιαλι μεταφέρθηκε αιμόφυρτος στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο, όπου κατέληξε παρά τις προσπάθειες των γιατρών. Κατά τη διάρκεια της νεκροτομής αφαιρέθηκαν από το σώμα του 16 σφαίρες. Η «αστυνομία» βρήκε στην σκηνή 31 κάλυκες.

Το αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε για να μπλοκαριστεί ο δρόμος, ένα Nissan, είχε ψεύτικες πινακίδες, ενώ ο Omer Tunc που παρουσιάστηκε χθες στο παράνομο «δικαστήριο Κερύνειας» φέρεται ότι ήταν ο οδηγός του ενοικιαζόμενου οχήματος διαφυγής. Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, την ίδια ώρα, στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου οι κατοχικές «αρχές» έθεσαν «υπό κράτηση» δυο άτομα που ετοιμαζόταν να αναχωρήσουν. Ο ένας εκ των δύο ήταν συγγενής προσώπου πολύ κοντά στον Φάλγιαλι.

Το CNN Turk αναφέρει περαιτέρω ότι η «αστυνομία» διερευνά την υπόθεση με μεγάλη μυστικότητα και δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει ποιος ήταν ο αριθμός των εκτελεστών. Πάντως φαίνεται να εκτιμούν πως οι εκτελεστές ήξεραν πολλές λεπτομέρειες για το θύμα, όπως το τι ώρα θα αναχωρούσε από το ξενοδοχείο και το γεγονός ότι επέλεξε να μπει σε άλλο αυτοκίνητο του κονβόι. Εικάζουν ότι τον παρακολουθούσαν για πολύ καιρό και ότι είχαν εναλλακτικά σχέδια διαφυγής.

«Η πίσω αυλή της Τουρκίας»

Εν τω μεταξύ, όπως γράφει το ΚΥΠΕ, στα κατεχόμενα, πολιτικοί και αναλυτές τοποθετούνται για τη δολοφονία που βρίσκει αντίκτυπο στα τ/κ πρωτοσέλιδα. Η τουρκική υπηρεσία της «Deutsche Well» και η τ/κ εφημερίδα «Γιενί Ντουζέν» μεταδίδουν τις απόψεις Τ/κ πολιτικών και αναλυτών για την δολοφονία Φάλγιαλι.

Η Ντογούς Ντεριά, στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ), εκφράζει την άποψη ότι ο τρόπος με τον οποίο διαπράχθηκε η δολοφονία δείχνει ότι πρόκειται για μια πράξη μιας «ομάδας οργανωμένου εγκλήματος». Η κ. Ντεριά προσθέτει ότι από τη δεκαετία του 1990, τα κατεχόμενα έχουν μετατραπεί στην κυριολεξία στην «πίσω αυλή της Τουρκίας», με την λειτουργία των καζίνο και υπεράκτιων τραπεζών που χρησιμοποιούνται για ξέπλυμα χρήματος.

Υπενθυμίζοντας την δολοφονία του Τ/κ διανοούμενου Κουτλού Ανταλί το 1996, η κ. Ντεγιά πιστεύει ότι για την δολοφονία του Φάλγιαλι ευθύνεται η μαφία και το τουρκικό παρακράτος, το οποίο στα κατεχόμενα δραστηριοποιείται στον χώρο των διαδικτυακών στοιχημάτων και των ναρκωτικών. 

Για την δολοφονία του Φάλγιαλι, η Τ/κ δημοσιογράφος, Πινάρ Μπαρούτ εκφέρει την άποψη ότι το κενό που αφήνει πίσω του ο Φάλγιαλι στο πεδίο των παράνομων οικονομικών δραστηριοτήτων θα το καλύψουν άλλα άτομα με σκοτεινές διασυνδέσεις. Ο διευθυντής της «Γιενί Ντουζέν», Τζενκ Μουτλούγιακαλι εστιάζει στην δράση της μαφίας και παρακρατικών οργανώσεων στα κατεχόμενα. Σύμφωνα με τον ίδιον, η Τουρκία πρέπει να εμπλακεί ενεργά στις έρευνες για την δολοφονία του Φάλγιαλι.

Σημειώνεται ότι η κηδεία του επιχειρηματία θα γίνει σήμερα, στην Κώμα του Γιαλού. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Συλλήψεις στη Λεμεσό έπειτα από εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση
Συμπλοκή νεαρών στα Λατσιά με έναν τραυματία-Πρόσωπο ανέσυρε μαχαίρι
Στις 10 οι συλλήψεις για την ενέδρα στο «Δημητρούι»
Διέκοψε και ανακοινώνει την Κυριακή την απόφαση για κράτηση των εννέα το Δικαστήριο-Στο επίκεντρο ο πληροφοριοδότης
Καρογιάν: Κορυφαίος σταθμός η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ
Άμεση παρέμβαση Τμήματος Δασών για έλεγχο πυρκαγιάς στον Κάτω Πύργου Τυλληρίας
ΒΙΝΤΕΟ: Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο Δικαστήριο οι συλληφθέντες για την ενέδρα στο «Δημητρούι»
Χειροπέδες σε 34χρονο για υπόθεση απατής-Ενοικίασε σπίτι σε άλλο πρόσωπο, αλλά δεν ήταν δικό του
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για το «Δημητρούι»-Στους 9 οι ύποπτοι για τις αρχές
Ακινητοποιήθηκε φορτηγό και έκλεισε λωρίδα στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού