Χτυπά την πόρτα των άλλων κομμάτων το ΔΗΚΟ για τις Προεδρικές

Απόφαση για επίσημη έναρξη των διαβουλεύσεων με άλλες πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης έλαβε η Γραμματεία του ΔΗΚΟ, στη συνεδρία που είχε το βράδυ της Τρίτης. Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, οι κρούσεις προς τα κόμματα θα γίνουν είτε τηλεφωνικώς είτε με επιστολές τις επόμενες ώρες, ώστε να μπορούν να διευθετηθούν οι συναντήσεις την ερχόμενη εβδομάδα.

Προτεραιότητα έχει το ΑΚΕΛ και η ΕΔΕΚ, καθώς στα άλλα δύο κοινοβουλευτικά κόμματα (ΔΗΠΑ και Κίνημα Οικολόγων) εκκρεμούν εκλογικές διαδικασίες, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν το επόμενο διάστημα. Το ΔΗΚΟ προτίθεται να μιλήσει και με τις δύο δυνάμεις αμέσως μετά. Σύμφωνα με πηγές από το κόμμα, δεν θα γίνει επαφή με το ΕΛΑΜ, ενώ ο ΔΗΣΥ προς το παρόν αποκλείεται, καθώς η προσπάθεια είναι για επίτευξη συνεργασίας ανάμεσα στις αντιπολιτευόμενες δυνάμεις.

Η διαδικασία δεν έχει προσδιοριστεί και, ως εκ τούτου, αυτές οι διαβουλεύσεις μπορεί να λάβουν μορφή κατ’ ιδίαν συναντήσεων των αρχηγών, συναντήσεων αντιπροσωπειών ή συνδυασμού των δύο.

Πέραν των κοινοβουλευτικών δυνάμεων, στη σκέψη του ΔΗΚΟ βρίσκεται και το 15% που δεν εξασφάλισε θέση στη Βουλή, γι’ αυτό και το επόμενο διάστημα αναμένονται συναντήσεις με εξωκοινοβουλευτικά σύνολα, όπως επίσης και οργανώσεις από την κοινωνία των πολιτών. Την ίδια στιγμή, ο Νικόλας Παπαδόπουλος συνεχίζει τις επαφές του με κοινωνικούς εταίρους και ομάδες πολιτών, καταγράφοντας θέσεις και απόψεις.

Πάντως δεν έχει τεθεί οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων με την αντιπολίτευση, αφού στόχος είναι να δοθεί χρόνος στον διάλογο να αναπτυχθεί. Την ίδια στιγμή, εκκρεμούντα εσωκομματικά ζητήματα σε κάποιες δυνάμεις, όπως η ΕΔΕΚ που ακόμη αναμένει τις δικαστικές αποφάσεις, ενδεχομένως να καθυστερήσουν τις διαδικασίες λήψης αποφάσεών τους και αυτές οι καθυστερήσεις να μεταθέσουν και την ολοκλήρωση του διαλόγου της αντιπολίτευσης.

Σημειώνεται ότι στο Πολιτικό Συνέδριο του ΔΗΚΟ την Κυριακή η ηγεσία έλαβε ξεκάθαρη γραμμή από τη βάση για προσπάθεια επίτευξης συμμαχιών με τα κόμματα της αντιπολίτευσης με προώθηση της υποψηφιότητας του προέδρου του κόμματος και η θέση αυτή αναμένεται να διατυπωθεί στις συναντήσεις με τις άλλες δυνάμεις, χωρίς ωστόσο να αποτελεί εμπόδιο για τη συζήτηση κι άλλων επιλογών, όπως επισημαίνεται από το κόμμα. Το ζήτημα της υποψηφιότητας του Νικόλα Παπαδόπουλου ενδεχομένως να αποτελέσει σημείο τριβής με το ΑΚΕΛ, το οποίο πολλές φορές έχει δηλώσει την προτίμησή του τα ονόματα των αρχηγών των κομμάτων να μην βρίσκονται στο τραπέζι. Ωστόσο ήταν προσεκτικό να μην αποκλείσει εκ προοιμίου την υποψηφιότητα Παπαδόπουλου, μια κίνηση που, εκ των πραγμάτων, θα δυναμίτιζε το κλίμα πριν καν ξεκινήσει ο διάλογος.  

Υπενθυμίζεται ότι έντονη ήταν η απόρριψη των συναγερμικών επιλογών, αν και μία μικρή ομάδα συνέδρων άφησε ανοιχτό παραθυράκι στον Νίκο Χριστοδουλίδη, σε περίπτωση που για κάποιο λόγο δεν μπορεί να προχωρήσει η υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου. Επίσης, ένας αριθμός στελεχών έκανε λόγο για προώθηση άλλης ΔΗΚΟϊκής υποψηφιότητας, εάν δεν μπορούν να τα βρουν με τους άλλους για τον πρόεδρο του κόμματος.

Κατά την συνεδρία της Γραμματείας, πάντως, δεν έγινε συζήτηση γύρω από την ονοματολογία. Αυτό που έγινε ήταν μία ευρύτερη ανασκόπηση του Συνεδρίου, η οποία άφησε την ηγεσία του ΔΗΚΟ με πολλά χαμόγελα, καθώς θεωρούν ότι στέφθηκε με επιτυχία. Υπήρχε παρουσία μεγάλου αριθμού συνέδρων, ενώ περισσότερα από 70 άτομα έλαβαν τον λόγο, κάνοντας εκτεταμένες παρεμβάσεις, που θεωρούνται ιδιαίτερα χρήσιμες. Από τεχνικής πλευράς κρίνεται ότι Συνέδριο κύλησε άψογα, ο κόσμος του ΔΗΚΟ ανταποκρίθηκε στην τεχνολογική πρόκληση της υβριδικής διαδικασίας, ενώ συμμετείχε και στην εσωκομματική διαδικτυακή έρευνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Κυπριακό, μεταναστευτικό και οικονομία στο Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ-«Οι μέρες δεν προσφέρονται για ηχηρές διακηρύξεις»
Στέλνει μηνύματα η Πασχαλινή εγκύκλιος του Αρχιεπισκόπου-«Χρέος μας να περιφρουρήσουμε την Εθνική αξιοπρέπειά»
Εν ψυχρώ δολοφονία στη μέση του δρόμου στη Θεσσαλονίκη-Τρεις οι δράστες, η γυναίκα πάτησε τη σκανδάλη
Επιμένουν για δυο Κράτη οι Τούρκοι-«Δεν υπάρχει πια θέμα για συνομοσπονδία ή ομοσπονδία»
Έστειλε μηνύματα ο Κόμπος για το Κυπριακό- «Λύση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ»
ΒΙΝΤΕΟ: «Ανάστα ο Θεός»-Σείστηκαν οι εκκλησίες στο άκουσμα της Πρώτης Αναστάσεως
Αναμένουν απαντήσεις από την πειθαρχική έρευνα για την απόδραση κρατούμενου στις Κεντρικές Φυλακές
Το αίσθημα ασφάλειας, η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και η πάταξη της αππωμάρας
Με τοπικιστικά κριτήρια οι εκλογές στην Αμμόχωστο-Η πολυκοσμία στο Παραλίμνι και η μάχη του κατεχόμενου δήμου
Hθοποιός στην Τουρκία αγόρασε το σχολείο που πήγε μικρός και το διέλυσε για να εκδικηθεί τους καθηγητές