Μπήκε ξανά τρυπάνι στην ΑΟΖ-Ξεκίνησαν οι εργασίες της επιβεβαιωτικής στον Γλαύκο

Την έναρξη της επιβεβαιωτικής γεώτρησης στο κοίτασμα «Γλάυκος» του οικοπέδου 10 της Κυπριακής ΑΟΖ, ανακοίνωσε και επίσημα το Υπουργείο Ενέργειας.  

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου, «έχουν ξεκινήσει οι εργασίες της γεώτρησης αξιολόγησης «Γλαύκος» στο Τεμάχιο 10 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, από την κοινοπραξία ExxonMobil Exploration and Production Cyprus (Offshore) Limited και Qatar Petroleum International Upstream LLC, η οποία κατέχει Άδεια Έρευνας Υδρογονανθράκων για το εν λόγω Τεμάχιο».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι «τις εργασίες της γεώτρησης, που πραγματοποιείται από το πλοίο – γεωτρύπανο «Stena Forth», θα παρακολουθεί επί συνεχούς βάσης το προσωπικό της Υπηρεσίας Υδρογονανθράκων, του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανία».

Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα θα προσδιορίσουν σε μεγάλο βαθμό, με ποιο ρυθμό θα κινηθούν οι διαδικασίες για αξιοποίηση και εξόρυξη του κοιτάσματος και ουσιαστικά θα καθορίσουν εάν οι δύο εταιρείες θα βάλουν σε προτεραιότητα την εξόρυξη ή εάν θα κινηθούν προς άλλα κοιτάσματα και να αφήσουν την όποια εκμετάλλευση του για μεταγενέστερο στάδιο.

Υπενθυμίζεται πως οι εκτιμήσεις της πρώτης ερευνητικής γεώτρησης που πραγματοποιήθηκε στο κοίτασμα «Γλαύκος» κυμαίνονταν μεταξύ πέντε και οκτώ τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών φυσικού αερίου. Εάν αυτές οι εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν στη μέγιστη τιμή, τότε θα πρόκειται για το μεγαλύτερο κοίτασμα που εντοπίστηκε μέχρι σήμερα στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, που θα «υποχρεώσει» τις εταιρείες να στρέψουν της προσοχή τους στην αξιοποίηση του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μπαίνει ξανά τρυπάνι στην ΑΟΖ-Όλα έτοιμα για την επιβεβαιωτική του «Γλαύκου»

Δειτε Επισης

Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας
Πρόεδρος: Ενδεχομένως προ της 1ης Μαΐου να είναι έτοιμο το λιμάνι στη Γάζα
Οριζόντια αλλά και στοχευμένα μέτρα προανήγγειλε ο ΠτΔ πριν το Υπουργικό-Αιχμές στην αντιπολίτευση
Ανοιχτά και το Σάββατο τα Επαρχιακά Γραφεία για εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους
Συνέρχεται εκτάκτως το Υπουργικό-Εξετάζει μέτρα κατά της ακρίβειας, εκτός συζήτησης η μείωση φόρου στα καύσιμα
Η επίσκεψη Κουτσούμπα στην Κύπρο, οι διαφορές ΚΚΕ-ΑΚΕΛ και η δράση της Κουμμουνιστικής Πρωτοβουλίας
Μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας ζητά ο «υπεξ»
Επιδίωξη της Κυβέρνησης είναι η συνολική διευθέτηση του Κυπριακού
Επανεξελέγη Πρόεδρος της APPG για την Κύπρο η Κάρολαϊν Νόουκς
Ίδρυση Γραφείου διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στην Κύπρο στηρίζει η ΕΕ