Μπαίνει ξανά τρυπάνι στην ΑΟΖ-Όλα έτοιμα για την επιβεβαιωτική του «Γλαύκου»

Εντός χρονοδιαγραμμάτων, αναμένεται να ξεκινήσει η πολυαναμαινόμενη γεώτρηση της κοινοπραξίας ExxonMobil-Qatar Energy, εντός του οικοπέδου δέκα της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Ήδη, το ερευνητικό γεωτρύπανο που μισθώθηκε για λογαριασμό της κοινοπραξίας, απέπλευσε από το αγκυροβόλιο του λιμανιού της Λεμεσού και τις επόμενες ώρες, αναμένεται να φτάσει πάνω από το κοίτασμα «Γλαύκος». 

Υπενθυμίζεται ότι το χρονοδιάγραμμα που δόθηκε για την έναρξη της γεώτρησης ήταν τα μέσα Δεκεμβρίου, και εκτός απροόπτου μέχρι αύριο, αναμένεται να ανακοινωθεί η έναρξη της επιβεβαιωτικής γεώτρησης, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, ενώ τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στην άνοιξη. 

Τόσο στους τεχνοκράτες του Υπουργείου Ενέργειας όσο και στο επιστημονικό προσωπικό της Exxon Mobil, επικρατεί αισιοδοξία πως θα επιβεβαιωθούν οι μέγιστες ποσότητες που είχαν υπολογισθεί από την πρώτη γεώτρηση, κάτι που θα μετατρέπει τον «Γλαύκο», σε ένα από τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα κοιτάσματα της περιοχής, ενώ ιδιαίτερη σημασία, έχουν επίσης τα αποτελέσματα που θα αφορούν την ποιότητα του φυσικού αερίου και τις δυνατότητες εκμετάλλευσης του. 

Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα θα προσδιορίσουν σε μεγάλο βαθμό, με ποιο ρυθμό θα κινηθούν οι διαδικασίες για αξιοποίηση και εξόρυξη του κοιτάσματος και ουσιαστικά θα καθορίσουν εάν οι δύο εταιρείες θα βάλουν σε προτεραιότητα την εξόρυξη ή εάν θα κινηθούν προς άλλα κοιτάσματα και να αφήσουν την όποια εκμετάλλευση του για μεταγενέστερο στάδιο.

Υπενθυμίζεται πως οι εκτιμήσεις της πρώτης ερευνητικής γεώτρησης που πραγματοποιήθηκε στο κοίτασμα «Γλαύκος» κυμαίνονταν μεταξύ πέντε και οκτώ τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών φυσικού αερίου. Εάν αυτές οι εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν στη μέγιστη τιμή, τότε θα πρόκειται για το μεγαλύτερο κοίτασμα που εντοπίστηκε μέχρι σήμερα στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, που θα «υποχρεώσει» τις εταιρείες να στρέψουν της προσοχή τους στην αξιοποίηση του.

Σε ότι αφορά το πολιτικό πεδίο, στο οποίο στρέφεται η προσοχή αρκετών που αναμένουν κίνηση από την Άγκυρα τις επόμενες ώρες, κάτι τέτοιο δεν συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες να συμβεί. Για μια σειρά από λόγους, που ξεκινούν από το βασικό, ότι το οικόπεδο δέκα βρίσκεται εκτός των ούτως ή άλλως παράλογων διεκδικήσεων της Τουρκίας, δεν υπάρχει και κάποιος λόγος για να υπάρξει αντίδραση. Το γεγονός επίσης πως η αντίδραση θα είναι εναντίον των συμφερόντων των ΗΠΑ και του Κατάργηση, είναι ένας δεύτερος, αλλά εξίσου σημαντικός λόγος για να μην υπάρξει τουρκική αντίδραση. 

Εξάλλου ειδήσεις που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες ημέρες για νέα τουρκική Navtex εντός της κυπριακής ΑΟΖ, για έρευνες του Oruc Reis, ελέγχονται ως ανακριβείς. Ειδικότερα η μοναδική Navtex που εξέδωσε η Τουρκία για έρευνες στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, αφορά το Oruc Reis, αλλά για έρευνες στην περιοχή που ήδη βρίσκεται, δηλαδή βόρεια της Κύπρου, μεταξύ Κερύνειας και τουρκικών παράλιων, εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. 

Μάλιστα η συγκεκριμένη Navtex θα διαρκέσει μέχρι το δεύτερο δεκαήμερο Ιανουαρίου. Με δεδομένο ότι την ίδια ώρα όλα τα τουρκικά ερευνητικά σκάφη, αλλά και τα γεωτρύπανα είναι απασχολημένα με τις έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα, δεν υπάρχουν και τα μέσα για να υπάρξει τουρκική αντίδραση, πέραν από τις φρεγάτες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού. 

Εξάλλου το Κέντρο Συντοντισμού Έρευνας και Διάσωσης, ανακοίνωσε πως  στο πλαίσιο ετοιμότητας αντιμετώπισης των καταστάσεων κινδύνου, προς υποστήριξη των ερευνητικών δραστηριοτήτων της εταιρείας Exxon Mobil εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας , συντονίστηκε από το ΚΣΕΔ η εκτέλεση εκπαιδευτικών πτήσεων εξοικείωσης και προσνηώσεις ελικοπτέρων της Μονάδας Αεροπορικών Επιχειρήσεων της Αστυνομίας, καθώς και της 460 Μοίρας Έρευνας και Διάσωσης της Εθνικής Φρουράς, επί του πλοίου γεωτρήσεων «STENA FORTH», πριν τον απόπλου του για το οικόπεδο 10.

Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές επισκέψεις επί του εν λόγω πλοίου από εκπροσώπους της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών της Διοίκησης Ναυτικού και του Ειδικού Αντιτρομοκρατικού Ουλαμού της Αστυνομίας.

Δειτε Επισης

Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές