Εστίασε στα μικρά, προσπέρασε τα μεγάλα και δύσκολα ο Στιούαρτ

Σε ένα βαρύ κλίμα ανάμεσα στους Αναστασιάδη και Τατάρ, ενδεχομένως λόγω και της έκβασης της τελευταίας του συνάντησης στη Νέα Υόρκη, οι δύο ηγέτες συμμετείχαν στην δεξίωση που παρέθεσε ο Κόλιν Στιούρτ, με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων του, με τον ίδιο πάντως να εκφράζει τις ευχαριστίες του και να διαβεβαιώνει πως θα εργαστεί για επίτευξη της αποστολής του.

Σε σύντομη εναρκτήρια δήλωση του ο κ. Στιούαρτ, έκανε ιδιαίτερη μνεία στο έργο των τεχνικών επιτροπών και την πολιτική υποστήριξη από τους δύο ηγέτες του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ, ενώ σημείωσε ταυτόχρονα τις αναφορές του ΓΓ του Οργανισμού ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος να προχωρήσει η διαδικασία στο Κυπριακό. Επί της ουσίας ο Καναδός διπλωμάτης, δεν αναφέρθηκε στις δυσκολίες και στο χάσμα που χωρίζουν τις δύο πλευρές, μετά τις αναθεωρημένες θέσεις των Τούρκων που προβάλλουν ως λύση του Κυπριακού, μόνο τη λύση δύο κρατών. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το χαμένο ανακοινωθέν του Γκουτέρες αναβαθμίζει το status της δεξίωσης Στιούαρτ

«Βασιζόμαστε πάνω σας να συνεχίσετε να ωθείτε τους ανθρώπους σας να επιλύουν αυτά τα μικρά προβλήματα που επηρεάζουν πολύ τις καθημερινές ζωές των Κυπρίων», είπε ο κ. Στιούαρτ απευθυνόμενος στους δύο ηγέτες, σε σύντομο χαιρετισμό του κατά τη διάρκεια δεξίωσης που παρέθεσε στο Λήδρα Παλάς, σημειώνοντας επίσης ότι είναι η πρώτη φορά που οι δύο ηγέτες είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν στην Κύπρο,  έπειτα από αρκετό καιρό.

Ο ίδιος έθεσε το πλαίσιο της δράσης του, υποδεικνύοντας πως πέραν από τα καθήκοντα του ως συνεχιστής του έργου της Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, υπέδειξε πως αυτό που πρέπει να κάνει, είναι να υποστηρίξω αυτό που γνωρίζω ότι είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα για τον ΓΓ, δηλαδή να υποστηρίξω και τους δύο ηγέτες στην εξεύρεση ενός αμοιβαίως αποδεκτού τρόπου να προχωρήσουμε μπροστά».

Γνωρίζω, είπε, «ότι είναι σημαντικό για τον ίδιο προσωπικά (τον ΓΓ) όπως έχει δείξει τον τελευταίο χρόνο μέσω των άτυπων συναντήσεων που έχει φιλοξενήσει στη Γενεύη τον Απρίλιο και στη Νέα Υόρκη το Σεπτέμβριο και γνωρίζω ότι βασίζεται πάνω μου να κάνω ό,τι μπορώ για να υποστηρίξω τις προσπάθειες σας».

Αναφερόμενος στο Λήδρα Παλάς είπε ότι πρόκειται για ένα «ιστορικό χώρο». Ως νεοεισερχόμενος, πρόσθεσε, «μου δίνει την εντύπωση ως πολύ συμβολικό του κόστους της διένεξης όταν βλέπουμε πως πρέπει να ήταν αυτός ο χώρος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το χαμένο ανακοινωθέν του Γκουτέρες αναβαθμίζει το status της δεξίωσης Στιούαρτ

Καλωσορίζοντας τους δύο ηγέτες στη δεξίωση που διήρκησε περίπου δύο ώρες, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ είπε ότι είναι τιμή του που βρίσκονται στην εκδήλωση, προσθέτοντας ότι «αντιλαμβάνομαι ότι είναι η πρώτη φορά που βρίσκεστε μαζί εδώ στο νησί, οπότε είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για μας να γιορτάσουμε το τέλος του έτους και να σας έχουμε όλους μαζί».

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ συνέχισε λέγοντας ότι είναι μια καλή ευκαιρία για να γιορτάσουμε αυτά που έχουν επιτευχθεί τον τελευταίο χρόνο. «Ορισμένες φορές πρέπει να χαιρόμαστε με τα μικρά επιτεύγματα, αλλά έχω εντυπωσιαστεί από αυτά για τα οποία έχω ενημερωθεί τις τελευταίες ημέρες όσον αφορά το έργο των Τεχνικών Επιτροπών».

Συνέχισε λέγοντας ότι «τον τελευταίο χρόνο, η Τεχνική Επιτροπή για την Υγεία έχει φτάσει σε συμφωνία για το εκ νέου άνοιγμα όλων των σημείων διέλευσης», προσθέτοντας ότι «νομίζω ότι αυτό ήταν πολύ σημαντικό», καθώς και στην εναρμόνιση των πρωτοκόλλων COVID, προσθέτοντας ότι «νομίζω αυτό ήταν πολύ χρήσιμο».

Η Τεχνική Επιτροπή για την Εκπαίδευση, είπε, «έχει επαναρχίσει ένα πολύ σημαντικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα ειρήνης».

Η Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά έχει κερδίσει ένα σημαντικό βραβείο, το Europa Nostra, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «είναι μια πολύ καλή ένδειξη ότι τα πράγματα προχωρούν προς τα μπρος».

Αναφορά έκανε και στην επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο Τεχνικής Επιτροπής Επικοινωνιών για την επέκταση του 5G σε ολόκληρο το νησί.

Οπότε, ανέφερε ο κ. Στιούαρτ, «έχει γίνει πολλή καλή δουλειά και θα ήθελα να εξαίρω τα μέλη των Τεχνικών Επιτροπών πολλοί εκ των οποίων είναι σήμερα εδώ και τους ηγέτες για την υποστήριξή τους, γιατί χωρίς την πολιτική σας υποστήριξη αυτού του είδους τα πράγματα απλώς δεν είναι εφικτά».

«Βασιζόμαστε πάνω σας να συνεχίσετε να ωθείτε τους ανθρώπους σας για να επιλύσουν αυτά τα μικρά προβλήματα που επηρεάζουν πολύ τις καθημερινές ζωές των Κυπρίων», είπε.

Επανέλαβε επίσης ότι δεν ήταν μια επίσημη εκδήλωση αλλά μάλλον μια «άτυπη ευκαιρία να ευχηθούμε σε όλους ένα χαρούμενο νέο χρόνο και να ανασκοπήσουμε ορισμένα από τα επιτεύγματα που είχαμε», προσθέτοντας ότι ο ίδιος προσβλέπει «σε περαιτέρω πρόοδο τον επόμενο χρόνο».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφίχθηκε στο Λήδρα Πάλας στις επτά και πέντε, ενώ λίγα λεπτά αργότερα αφίχθηκε και ο κατοχικός ηγέτης. Τους δύο ηγέτες συνόδευσαν οι διαπραγματευτές της κάθε πλευράς. Η δεξίωση ξεκίνησε με ομιλία του κ. Στιούαρτ, ενώ οι δύο ηγέτες φωτογραφήθηκαν με τον νέο ειδικό απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα. Στην δεξίωση έδωσαν το παρών του περίπου 40 άτομα από τις δύο κοινότητες αλλά και πρέσβεις ξένων χωρών, μεταξύ των οποίων και των πέντε μονίμων μελών του ΣΑ του ΟΗΕ καθώς επίσης και οι επικεφαλής των τεχνικών επιτροπών.

 

 

Δειτε Επισης

«Λάρνακα, Συνεχίζουμε!»-Επίσημα ανακοίνωσε την επαναδιεκδίκηση της Δημαρχίας ο Ανδρέας Βύρας
Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»