Το χαμένο ανακοινωθέν του Γκουτέρες αναβαθμίζει το status της δεξίωσης Στιούαρτ

Το πρώτο τετ α τετ μετά από περίπου τρεις μήνες, θα έχουν απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης με τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ, αφού αμφότεροι αποδέχθηκαν την πρόταση του νέου ειδικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα και αναπληρωτή Ειδικού Συμβούλου στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ.  

Μπορεί η αποψινή συνάντηση να γίνεται στα πλαίσια μιας δεξίωσης, για την εγκατάσταση του Καναδού διπλωμάτη στο νησί, ωστόσο, δεν αποκλείεται να λειτουργήσει και ως καταλύτης ενός είδους αναθέρμανσης της διαδικασίας, αφού ουκ ολίγες φορές, οι εξελίξεις στο Κυπριακό, αφενός ερχόντουσαν σε μη αναμενόμενες στιγμές και αφετέρου σε πιο χαλαρή διάθεση κατά τη διάρκεια γευμάτων, δείπνων και δεξιώσεων.

Μάλιστα η ιδιότητα του Κόλιν Στιούαρτ, ως αναπληρωτής Ειδικός Σύμβουλος του ΟΗΕ στην Κύπρο, του δίνει το δικαίωμα να διερευνήσει και να διεκδικήσει την ετοιμότητα των δύο ηγετών για τα περαιτέρω βήματα στο Κυπριακό, από τη στιγμή μάλιστα που δεν φαίνεται στον ορίζοντα να έρχονται εξελίξεις σε σχέση με τον διορισμό νέου Ειδικού Συμβούλου του ΟΗΕ για το Κυπριακό. Αυτό ήταν και το θέμα, εξάλλου, που προκάλεσε τις πιο πρόσφατες ρωγμές στη μισογκρεμισμένη προσπάθεια του Αντόνιο Γκουτέρες για επανέναρξη των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ενημέρωσε τον Στιούαρτ για Κυπριακό και προκλήσεις σε Βαρώσι και ΑΟΖ ο Πρόεδρος

Υπενθυμίζεται πως η τελευταία συνάντηση των δύο ηγετών, ήταν ενώπιον του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στις 27 Σεπτεμβρίου, όταν συμφωνήθηκε ο διορισμός ειδικού και όχι προσωπικού απεσταλμένου, που θα λογοδοτούσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε εκείνη τη συνάντηση ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κατέστησε σαφές ότι ήταν αδύνατο να γίνει αποδεκτή η εισήγηση ή αξίωση της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων για προσωπικό απεσταλμένο, διότι η Κίνα και η Ρωσία έφεραν ένσταση στον διορισμό προσωπικών αντιπροσώπων, εκεί και όπου ένα διεθνές πρόβλημα ήταν ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας. Για αυτό και εισηγήθηκε τον διορισμό ειδικού αντιπροσώπου που θα ήταν και υπόλογος προς το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ενώ είχε συμφωνηθεί να διοριστεί ειδικός αντιπρόσωπος και ενώ ο Ερσίν Τατάρ, αμέσως μετά τη συνάντηση στεκόταν σχεδόν δίπλα από τον Πρόεδρο και άκουσε τις δηλώσεις του με τις οποίες ενημέρωνε για τα αποτελέσματα της συνάντησης, δεν αντέδρασε όταν ήταν η δική του σειρά να κάνει δηλώσεις. Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα τα γύρισε και επέμενε στη θέση πως δεν συμφωνήθηκε κάτι τέτοιο και πως ο ίδιος απαιτεί τον διορισμό προσωπικού αντιπροσώπου.

Μετά από την αναθεωρημένη στάση που προτάσσει μέχρι σήμερα ο κατοχικός ηγέτης, το ζήτημα έμεινε σε εκκρεμότητα. Το περιβόητο ανακοινωθέν των Ηνωμένων Εθνών για εκείνη τη συνάντηση δεν εκδόθηκε ποτέ και φαίνεται πως ο Γενικός Γραμματέας έλαβε τις αποφάσεις του, δια της απραξίας του. Κι αυτό διότι ο διορισμός του Κόλιν Στιούαρτ στη θέση της Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, με κάποιου είδους αναβαθμισμένα καθήκοντα, έρχεται σήμερα να καλύψει το κενό που δημιουργεί η απουσία του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΟΗΕ στην Κύπρο.

Εξάλλου τα δεδομένα δεν συνηγορούν για οποιεσδήποτε εξελίξεις στο Κυπριακό εντός του 2022, που θα φέρουν τα εμπλεκόμενα μέρη σε τροχιά συνεννόησης, αφού πέραν της καταγεγραμμένης με τον πιο επίσημο τρόπο, ειδικά μετά την πενταμερή της Γενεύης, διάστασης απόψεων, εκκρεμούν και μια σειρά εκλογικές διαδικασίες που δεν ευνοούν το κλίμα για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Υπενθυμίζεται πως στο ψευδοκράτος, έχουν οριστεί για τις 23 Ιανουαρίου οι παράνομες «βουλευτικές εκλογές», ενώ τον Φεβρουάριο του 2023, είναι προγραμματισμένες οι Προεδρικές Εκλογές στην Κύπρο και λίγο αργότερα στην Τουρκία.

Ωστόσο,  η έλευση Στιούαρτ και η πρόθεση του όπως την έχει καταθέσει τόσο ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, όσο και ενώπιον του κατοχικού ηγέτη την περασμένη Παρασκευή, είναι να εργαστεί για να βελτιωθεί το κλίμα, να καλυφθεί το χαμένο έδαφος και να υπάρξουν ευνοϊκές συνθήκες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Αν και ο ίδιος επιχείρησε να χαμηλώσει τον πήχη, σημειώνοντας πως θα είναι απλά ένα κοσμικό γεγονός χωρίς πολιτικές προεκτάσεις, το παρελθόν έχει αποδείξει πως τέτοιες περιστάσεις ευνοούν την κινητικότητα.

Η δεξίωση που παραθέτει ο νέος Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, θα πραγματοποιηθεί απόψε στις επτά στο Λήδρα Πάλας στη Λευκωσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ανήλικη ξυλοκόπησε άγρια τη 17χρονη αδερφή της στην Ελλάδα-Το θύμα έχασε τις αισθήσεις του
Άνοδος 5,4% στις αφίξεις τουριστών την πρώτη τριμηνία 2024-Αισιοδοξία Υφ. Τουρισμού
Παρουσίασε το όραμά του για το Δήμο Λευκωσίας ο Νίκος Τορναρίτης-Οι δώδεκα προτεραιότητές του
Εκ πρώτης όψεως ευθύνες για την απόδραση κρατούμενου από τις Κεντρικές-Εν αναμονή της έκθεσης γεγονότων
Απαντά στη συσκότιση της Αστυνομίας για σοβαρές υποθέσεις ο Χαρτσιώτης-Τα ρίχνει στα ΜΜΕ «που εστιάζουν στα αρνητικά»
Δεν είναι ευχαριστημένος με τα μέτρα για το έγκλημα ο Χαρτσιώτης-«Ευελπιστώ να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα»
Στέλνει στη Βουλή το θέμα μετακίνησης ψηφοφόρων το ΑΚΕΛ-Ζητά διερεύνηση πριν τις εκλογές
Συμπλοκή και μαχαιρώματα μεταξύ Σύρων στη Λευκωσία-Οι ισχυρισμοί των εμπλεκομένων
Δεκαεννιάχρονος έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο (pics)
Επικύρωσε το ψηφοδέλτιο για τις Ευρωεκλογές η ΔΗΠΑ-«Στοχεύουμε σε νούσιμες πολιτικές θέσεις »