Ενημέρωσε τον Στιούαρτ για Κυπριακό και προκλήσεις σε Βαρώσι και ΑΟΖ ο Πρόεδρος

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης είχε σήμερα συνάντηση με τον νέο Ειδικό Αντιπροσώπου του ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο και Αναπληρωτή Ειδικό του Σύμβουλο κ. Κόλιν Στιούαρτ, τον οποίο ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, διαβεβαιώνοντας την ετοιμότητα του ιδίου για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. 

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Μάριο Πελεκάνο, κατά τη διάρκεια της εθιμοτυπικής πρώτης συνάντησης που είχαν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλωσόρισε τον κ. Στιούαρτ στην Κύπρο και του ευχήθηκε επιτυχία στα νέα του καθήκοντα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρουσίασε στον κ. Στιούαρτ τις θέσεις της πλευράς μας, επαναλαμβάνοντας τη βούληση και δέσμευση μας για την επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας, για την επίλυση του Κυπριακού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παράλληλες μάχες για Κυπριακό και κυρώσεις-Το διακύβευμα των επόμενων ημερών

Επίσης, ενημέρωσε εκτενώς τον κ. Στιούαρτ για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής πλευράς σε θάλασσα και ξηρά και έκανε ειδική μνεία στην ανάγκη αναστροφής των τετελεσμένων στο Βαρώσι.

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποδέχτηκε πρόσκληση του κ. Στιούαρτ για να παραστεί σε δεξίωση που θα παραθέσει η ΟΥΝΦΙΚΥΠ την ερχόμενη Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου, στις 7μμ, στο Λήδρα Πάλας.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Κόλιν Στιούαρτ δήλωσε πως, «θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να είναι βοηθητικός στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, σημειώνοντας ωστόσο ότι είναι πολύ νωρίς για να πει κατά πόσον είναι αισιόδοξος ή όχι.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Στιούαρτ εξέφρασε αρχικά τη χαρά του που βρίσκεται εδώ στην Κύπρο. «Μόλις είχα μια συνάντηση με τον εξοχότατο κ. Αναστασιάδη που με καλωσόρισε στην Κύπρο. Είμαι πολύ ευγνώμων για το θερμό καλωσόρισμα, ανυπομονώ να συνεργαστώ στενά και με τις δύο πλευρές και να κάνω ό,τι μπορώ για να βοηθήσω τη διαδικασία και να εργαστώ εποικοδομητικά με τους εταίρους σε όλο το νησί», είπε.

Ο κ. Στιούαρτ είπε ότι αργότερα σήμερα θα συναντηθεί με τον κ. Τατάρ και την επόμενη εβδομάδα θα διοργανώσει μια ανεπίσημη δεξίωση, «η οποία ελπίζω», όπως είπε, «ότι θα είναι άλλη μια ευκαιρία να γνωριστούμε καλύτερα με τους ηγέτες, να τους επιτρέψουμε ακόμη να έχουν λίγο χρόνο μεταξύ τους και ελπίζω να έχουμε μια καλή αρχή. Όπως είπα, είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ».

Ερωτηθείς αν είναι αισιόδοξος για τη διαδικασία στο Κυπριακό, είπε ότι είναι λίγο νωρίς για να έχει άποψη για το αν μπορεί να είναι αισιόδοξος ή όχι. «Ακόμα μαθαίνω. Αλλά αυτό που ξέρω είναι ότι θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια για να βοηθήσω τη διαδικασία και για να διαδραματίσει ο ΟΗΕ έναν εποικοδομητικό ρόλο», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το έγγραφο επιλογών κατά της Τουρκίας-Περικοπές κονδυλίων και στοχευμένα μέτρα

Δειτε Επισης

Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
Ο πρώην μεγιστάνας των κρυπτονομισμάτων Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κακοκαιρία στην Ισπανία-Νεκροί δύο άνθρωποι που παρασύρθηκαν από τα κύματα
«Οι ΗΠΑ δεν διαβίβασαν στη Ρωσία όλα τα στοιχεία για την προετοιμασία της τρομοκρατικής στη Μόσχα»
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα
Κυπριακό, ελληνοτουρκικά, ευρωεκλογές, συζήτησαν Καρογιάν-Κουτσούμπας
Δύο ύποπτοι για την επίθεση στο Crocus κατέθεσαν έφεση κατά της προφυλάκισής τους
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών