Παράλληλες μάχες για Κυπριακό και κυρώσεις-Το διακύβευμα των επόμενων ημερών

Πυκνές και κρίσιμες συναντήσεις σε διάφορα επίπεδα φέρνουν οι επόμενες ώρες και ημέρες που θα δρομολογήσουν μια σειρά από εξελίξεις, στο Κυπριακό, στην προσπάθεια για να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία, σε σχέση με τις παράνομες ενέργειες της στο Βαρώσι και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, αλλά και σε σχέση με την προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας για την εξόρυξη υδρογονανθράκων από τα αδειοδοτημένα οικόπεδα της και συγκεκριμένα από το οικόπεδο 10 όπου δραστηριοποιείται η κοινοπραξία της Exxon Mobil με την Qatar Petroleum.   

Ήδη από χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε συνεργασία με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, επιχείρησαν μέσα από τις συναντήσεις που είχαν με τους Ισπανούς ομολόγους τους, να καταδείξουν την κρισιμότητα της λήψης αυστηρών κυρώσεων κατά της Τουρκίας και να διασκεδάσουν τις ανησυχίες τους, σε σχέση με τις στενές οικονομικές σχέσεις εξάρτησης της ισπανικής οικονομίας με την τουρκική.

Ενώπιον των ευθυνών τους οι 27

Πάντως, στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν μετά τη συνάντηση τους, έλαμψε δια της απουσίας της η ονομαστική αναφορά στην Τουρκία, σε σχέση με τα όσα αναφέρονται στο έγγραφο για τις παράνομες ενέργειες στο Βαρώσι και την ΑΟΖ. Το ερώτημα, ποια στάση θα κρατήσουν τελικά οι Ισπανοί απέναντι στο έγγραφο επιλογών που θα τεθεί ενώπιον των 27 υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., θα απαντηθεί την ερχόμενη Δευτέρα. Η προσπάθεια, είναι τελικά ανάμεσα στα μέτρα που θα μπουν στο καλάθι κυρώσεων, να μην βρίσκονται μόνο μέτρα κατά προσώπων που εμπλέκονται στο άνοιγμα των Βαρωσίων, αλλά και νομικά, οικονομικά και πολιτικά μέτρα που θα προκαλέσουν πραγματικό κόστος στην Κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν.

Η συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών της ερχόμενης Δευτέρας, αποκτά ιδιαίτερη σημασία, αφού θα καταδείξει ποιες είναι τελικά οι προθέσεις εκείνων των χωρών που μέχρι σήμερα έκαναν πλάτες στην Τουρκία, μετά κι από την αλλαγή κυβέρνησης στη Γερμανία, αλλά και τις διπλωματικές προσπάθειες, τόσο της Κύπρου όσο και της Ελλάδας για αλλαγή ρότας από την Κυβέρνηση της Μαδρίτης. Εάν οι 27 υπουργοί δεν αποφασίσουν ομόφωνα, τότε το θέμα θα παραπεμφθεί σε συζήτηση από τους ηγέτες της Ε.Ε. όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα επιχειρήσει να πείσει για άλλη μια φορά τους ομολόγους του, για το δίκαιο των αιτημάτων του, καταδεικνύοντας παράλληλα την άδικη μεταχείριση που τυγχάνει η Κύπρος σε σχέση με τις κυρώσεις που έχουν ήδη εφαρμοστεί κατά άλλων μη Ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Ρωσία και η Λευκορωσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το έγγραφο επιλογών κατά της Τουρκίας-Περικοπές κονδυλίων και στοχευμένα μέτρα

Πέφτουν οι υπογραφές για το πέντε

Σε ένα άλλο, παράλληλο όμως επίπεδο, η σημερινή ημέρα είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού πέφτουν οι υπογραφές μεταξύ της Κυβέρνησης και της Exxon Mobil για την αδειοδότηση της κοινοπραξίας που συνιστούν με την Qatar Petroleum για το οικόπεδο πέντε της Κυπριακής ΑΟΖ. Η συμφωνία που ανακοινώθηκε από την περασμένη εβδομάδα, αποτελεί μια εξαιρετικά σημαντική απόφαση και από τις δύο πλευρές, όχι μόνο στην προσπάθεια για εξόρυξη των φυσικών πόρων από την ΑΟΖ, αλλά ειδικά για την Κυπριακή Δημοκρατία, συνιστά μια πολιτική πράξη με γεωπολιτικό υπόβαθρο, αφού σε αντίθεση με το οικόπεδο 10, μέρος του οικοπέδου πέντε, εμπίπτει μέσα στις παράλογες αξιώσεις της Τουρκίας. Υπενθυμίζεται πως στο παρελθόν γεωτρητικές δραστηριότητες εντός της εν λόγω περιοχής που αξιώνει η Τουρκία, ακυρώθηκαν λόγω των παρενοχλήσεων που υπέστησαν τα γεωτρύπανα από το πολεμικό ναυτικό της Άγκυρας. Για πρώτη φορά ωστόσο, ο αμερικανικός κολοσσός εμπλέκεται άμεσα σε ένα οικόπεδο που αμφισβητείται από την Τουρκία, κόντρα στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας.

Στο μεταξύ την ερχόμενη εβδομάδα, αναμένεται πως θα μπει για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας τρυπάνι στην κυπριακή ΑΟΖ. Το γεωτρύπανο Stena Forth που μισθώθηκε από την κοινοπραξία της Exxon Mobil και της Qatar Petroleum αναμένεται να ξεκινήσει την επιβεβαιωτική γεώτρηση στο κοίτασμα «Γλαύκος», η οποία θα διαρκέσει μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, με τα αποτελέσματα να αναμένεται να ανακοινωθούν εντός Μαρτίου. Η επιβεβαιωτική γεώτρηση έχει χαρακτηρισθεί από την αρμόδια υπουργό ως εξόχως σημαντική αφού θα καθορίσει τις επόμενες ενέργειες του αμερικανικού κολοσσού στην περιοχή μας. Εάν επιβεβαιωθεί η μέγιστη δυνατή ποσότητα, που υπολογίσθηκε στην πρώτη γεώτρηση, τότε δεν αποκλείεται η Exxon Mobil, ως διαχειρίστρια εταιρεία να επισπεύσει τις διαδικασίες για εξόρυξη του φυσικού αερίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέα δεδομένα με πολιτικές διαστάσεις από το deal για το οικόπεδο πέντε

Τετ α τετ Αναστασιάδη Τατάρ

Περιορισμένη κινητικότητά αναμένεται τις επόμενες ημέρες και στο Κυπριακό, αφού μετά από μια νεκρή περίοδο που προέκυψε λόγω της στάσης του Ερσίν Τατάρ, ο κατοχικός ηγέτης θα βρεθεί ξανά τετ α τετ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την ερχόμενη Τρίτη. Υπενθυμίζεται πως η τελευταία συνάντηση των δύο, έγινε ενώπιον του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη τον περασμένο Σεπτέμβριο, μετά από την οποία προέκυψε η διαφωνία για τον διορισμό ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό.

Υπενθυμίζεται ότι μετά από εκείνη τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε πως συμφωνήθηκε ο διορισμός ειδικού συμβούλου του ΓΓ για το Κυπριακό, ο οποίος θα τύχε έγκρισης από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Ωστόσο λίγο αργότερα ο κατοχικός ηγέτης υπαναχώρησε από τα συμφωνηθέντα, με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να υπάρχει εμπλοκή στο όλο ζήτημα. Η συνάντηση των δύο έρχεται μετά από πρόσκληση που έλαβαν από τον νέο Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο και επικεφαλής της ΟΥΝΙΦΚΥΠ Κόλιν Στιούαρτ. Η δεξίωση είναι ορισμένη για να πραγματοποιηθεί στο Λήδρα Πάλας την ερχόμενη Τρίτη στις επτά το βράδυ.

Στο μεταξύ ο κ. Στιούαρτ θα έχει σήμερα την πρώτη του συνάντηση γνωριμίας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, η πραγματοποιείται στις εννέα το πρωί. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, πρόκειται για μια πρώτη συνάντηση γνωριμίας, κατά την οποία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται να ενημερώσει τον αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών για τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς σε ό,τι αφορά την επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας για επίλυση του Κυπριακού.

Στη μια το μεσημέρι ο κ. Στιούαρτ θα έχει εξάλλου συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ. Η «προεδρία» στα κατεχόμενα έχει ήδη ανακοινώσει πως ο Τ/κ ηγέτης θα παρευρεθεί στη δεξίωση των Ηνωμένων Εθνών, αν τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Είπαν ναι και οι δύο πλευρές για δείπνο με τον Στιούαρτ-Συνάντηση γνωριμίας

Δειτε Επισης

Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»