Στα χαρακώματα για Τ.Α.-Ο κίνδυνος να τιναχθούν όλα και η ατολμία του ΑΚΕΛ

Στα χαρακώματα, αυτή τη φορά με αφορμή τις εξελίξεις στο μέτωπο της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, βρίσκονται τα κόμματα, με τον Δημοκρατικό Συναγερμό και το ΑΚΕΛ, να ανταλλάζουν πυρά μετά την αναβολή τις προώθησης των τριών Νομοσχεδίων στην Ολομέλεια και τη συζήτηση που γίνεται παρασκηνιακά μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης πλην του ΑΚΕΛ, για δραστική μείωση των δήμων από 17 ή 20 σε μονοψήφιο αριθμό.   

Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμάς, υπέδειξε πως, την ώρα που οι συζητήσεις για τη Μεταρρύθμιση της ΤΑ , έφτασαν μια ανάσα από την ολοκλήρωση η Κυβέρνηση επιδίδεται σε παιχνίδια που απειλούν να τινάξουν τα πάντα στον αέρα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο παρά... πέντε δήμοι-Παρασκήνιο, συμφέροντα και μετέωρες δεσμεύσεις

Η κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα, είπε ο κ. Κουκουμάς, «πρέπει να πάψουν να κρύβονται και να αφήσουν κατά μέρος τα παζάρια του παρασκηνίου. Θέλουν ή δεν θέλουν να ολοκληρωθεί, να ψηφιστεί και να προχωρήσει η μεταρρύθμιση όπως διαμορφώθηκε μετά από τόση προσπάθεια και διάλογο μεταξύ Βουλής, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κυβέρνησης; Θέλουν ή δεν θέλουν τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;, διερωτήθηκε.

Την ίδια ώρα υπενθύμισε πως η ιδέα περί πέντε δήμων, «απορρίφθηκε πριν από 6 χρόνια από όλα τα κόμματα ακόμα και από το Συναγερμό. Η επαναφορά της σήμερα σημαίνει ακύρωση όλων των συζητήσεων, των συναινέσεων και της προόδου που επιτεύχθηκε τα τελευταία χρόνια. Σημαίνει ότι όλα αρχίζουν από το μηδέν».

«Μπροστά στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, ο κόσμος και οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να μιλήσουν. Η κοινωνία έχει ξανά το καθήκον –όπως έγινε και με το ΓεΣΥ- να επιβάλει να προχωρήσει μια μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη ο τόπος», κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο παρά... πέντε δήμοι-Παρασκήνιο, συμφέροντα και μετέωρες δεσμεύσεις

«Αντί Μεταρρύθμιση αύξησαν τους δήμους σε 30»
«Εμείς, στον Δημοκρατικό Συναγερμό ποτέ δεν κρυφτήκαμε. Υπηρετούμε το συμφέρον των πολλών, το δημόσιο συμφέρον. Αυτό κάνουμε και με την μεταρρύθμιση της τοπική αυτοδιοίκησης που είναι ναι, μεγάλη αναγκαιότητα«, απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου.

Ο κ. Δημητρίου, δήλωσε πως, «ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι η παράταξη που τολμά και κάνει τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Όπως κάναμε ναι, τη μεταρρύθμιση του ΓεΣΥ, ενώ το ΑΚΕΛ που κυβέρνησε δέκα χρόνια δεν τόλμησε, θα κάνουμε ναι, και τη μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση. Όχι όπως την έκανε το ΑΚΕΛ όταν κυβέρνησε. Που μιλούσε για μεταρρύθμιση, για αναγκαιότητα μείωσης των Δήμων, αλλά τελικά τους αύξησε και από 24 τους έκανε 30», είπε.

Τα μαθήματα το ΑΚΕΛ ας τα κάνει στον εαυτό του, τόνισε και πρόσθεσε πως, «εμείς μιλούμε για ουσιαστική μεταρρύθμιση. Που θα μειώνει τη γραφειοκρατία και θα αυξάνει την παραγωγικότητα. Που θα λειτουργήσουν οι οικονομίες κλίμακας, που θα είναι οι δήμοι πιο λειτουργικοί και θα εξυπηρετούν τους δημότες. Αυτή η μεταρρύθμιση δεν μπορεί να έχει πάνω από 17 δήμους. Το λέμε συνεχώς, το λέμε και σήμερα».

«Εμείς, στον Δημοκρατικό Συναγερμό ποτέ δεν κρυφτήκαμε. Υπηρετούμε το συμφέρον των πολλών, το δημόσιο συμφέρον. Αυτό κάνουμε και με την μεταρρύθμιση της τοπική αυτοδιοίκησης που είναι ναι, μεγάλη αναγκαιότητα», κατέληξε ο κ. Δημητρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καρφώνει Νουρή για πολιτική στρεψοδικία ο Δαμιανού, απορρίπτει ο ΥΠΕΣ

Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασίας, σε δηλώσεις του υπέδειξε πως, «το πρώτιστο θέμα για μας είναι η υπόσχεση που δώσαμε στο λαό ότι θα αναβάλλουμε μεν τις εκλογές, αλλά τον Δεκέμβριο του 2021 θα έχουμε ψηφισμένα τα νομοσχέδια. Αυτό έχει πάει στον κάλαθο των αχρήστων, όχι από δική μας υπαιτιότητα αλλά εξ υπαιτιότητας άλλων». 

Σήμερα, συνέχισε ο κ. Μουσιούττας, «μιλούν κάποιοι για 5 δήμους. Επίσημα, οτιδήποτε δεν έχει έρθει κοντά μας. Μιλούμε για 5 δήμους και καταργούμε τα επαρχιακά συμβούλια Μιλούμε για 5 δήμους και να υπάρχουν τα επαρχιακά συμβούλια Θα είναι τα ίδια τα νομοσχέδια με μικρές αλλαγές Ή θα είναι νέα νομοσχέδια;», διερωτήθηκε. 

«Η θέση μας ήταν και είναι ξεκάθαρη από την αρχή: Εμείς μιλούσαμε πάντα για λιγότερους δήμους, και μιλούσαμε για 14 ή κάπου κοντά στους 14. Εάν μιλούμε για 5, και δεν θα αλλάξουν τα νομοσχέδια, καλώς να έρθει και να το συζητήσουμε και να το προχωρήσουμε. Εάν μιλούμε για 5 και είναι νέα νομοσχέδια, τότε δεν θα γίνει μεταρρύθμιση, διότι μέχρι να τα συζητήσουμε θα περάσουν και άλλοι μήνες ή και άλλα χρόνια», πρόσθεσε. 

«Άρα, εμείς κάνουμε έκκληση σε όλα τα κόμματα: Οι 20 – 21 δήμοι είναι υπερβολικός αριθμός, δεν θα είναι βιώσιμοι και δεν θα λειτουργήσει η μεταρρύθμιση. Οι 5 δήμοι, με αλλαγή νομοσχεδίων δεν θα κάνουν τη μεταρρύθμιση. Άρα, κάπου στη μέση είναι η καλύτερη λύση, με τα υφιστάμενα νομοσχέδια, με όποιες αλλαγές μπορούν να γίνουν, χωρίς να αλλάζουν τη φιλοσοφία. Ούτως ώστε εκεί κοντά στους 14 να είναι και η τελική κατάληξη της πλειοψηφίας και να πάμε στην Ολομέλεια αρχές του Γενάρη», κατέληξε ο κ. Μουσιούττας. 

«Συζητούμε για συναινετικές λύσεις»
Εξάλλου χθες κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, είπε πως, «η ψήφιση των τριών Νομοσχεδίων για την Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αποτελεί αδιαπραγμάτευτο στόχο για το Δημοκρατικό Κόμμα. Στην σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, αποφασίστηκε όπως συνεχιστεί η συζήτηση επί των τροπολογιών στις 13 Ιανουαρίου, ώστε να δοθεί χρόνος σε όλα τα κόμματα να ετοιμαστούν και να καταθέσουν γραπτώς όλες τις εισηγήσεις τους».

«Είναι η άποψη μας ότι ο χρόνος που μεσολαβεί μέχρι τότε δεν μπορεί να αποβεί μοιραίος για την ποιότητα και την ουσία της μεταρρύθμισης, αλλά αντιθέτως μπορεί να συμβάλει θετικά στην διαβούλευση, ώστε να επέλθει μεταξύ των κοινοβουλευτικών κομμάτων και της Κυβέρνησης, μέσα από εποικοδομητικό διάλογο, η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση και αποφυγή κατάθεσης μεγάλου αριθμού τροπολογιών», πρόσθεσε.

Οι στόχοι και οι αρχές που το Δημοκρατικό Κόμμα είχε θέσει ευθύς εξ’ αρχής, πρόσθεσε ο κ. Λεωνίδου, «παραμένουν ξεκάθαρα και εκφράστηκαν πολλές φορές από τα επίσημα χείλη όλων των εκπροσώπων του. Στοχεύουν στην εφαρμογή μιας μεταρρύθμισης, με πλήρη δημοκρατικό χαρακτήρα, Διοικητική και Οικονομική αυτοτέλεια».

«Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι δεν υπήρξε καμιά διαφοροποίηση και ότι με νηφαλιότητα, συνεννόηση και συνεργασία θα συζητήσουμε για να βρούμε συναινετικές λύσεις στα εκκρεμούντα ζητήματα, και να παραδώσουμε στους πολίτες ένα λειτουργικό και αποτελεσματικό νομοθέτημα», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Του χρόνου με… υγεία η Μεταρρύθμιση της ΤΑ-Προβληματισμός και βροχή τροπολογιών

Βλέπει απορρύθμιση ο Σιζόπουλος
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, είπε ότι η ΕΔΕΚ από την αρχή είχε ξεκάθαρη θέση ότι οι τοπικές εκλογές θα έπρεπε να είχαν πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο και για χρονική διάρκεια θητείας πέντε ετών.  Δυστυχώς, πρόσθεσε, οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις για τους δικούς τους λόγους προχώρησαν να υιοθετήσουν τη μεταφορά της ημερομηνίας πραγματοποίησης των εκλογών σε δυόμιση χρόνια για να τις ταυτίσουν με τις Ευρωεκλογές.

Είπε επίσης ότι η ΕΔΕΚ διαφωνεί με την ταύτιση των δημοτικών εκλογών με τις Ευρωεκλογές, δεδομένου ότι είναι δυο εκλογικές διαδικασίες με εντελώς διαφορετικό πολιτικό περιεχόμενο και πεδίο. Σημείωσε ότι αν κάποιοι θα ήθελαν να μειωθούν οι εκλογικές αναμετρήσεις κατά τη διάρκεια της πενταετίας θα μπορούσαν να ταυτίσουν τις Ευρωεκλογές με τις βουλευτικές εκλογές που έχουν περίπου και το ίδιο πολιτικό πλαίσιο και να παραμείνουν οι δημοτικές εκλογές αυτόνομες.

Η ΕΔΕΚ, είπε ο κ. Σιζόπουλος, είναι έτοιμη και κατέθεσε τις τροπολογίες της, προσθέτοντας ότι έχει σοβαρές διαφωνίες με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου όπως έχει κατατεθεί και αναφορικά με την ενοποίηση δήμων, τη λειτουργία δημοτικών διαμερισμάτων, με το γεγονός ότι επιχειρείται η εισαγωγή του πλειοψηφικού από την πίσω πόρτα με πρόσχημα την απλή αναλογική. Ανέφερε ότι θεωρούν παράλληλα ότι η ένταξη των σχολικών εφοριών στους δήμους θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τη λειτουργία τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

«Από εκεί και πέρα ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του. Εμείς θεωρούμε ότι η προσπάθεια η οποία καταβάλλεται δεν θα οδηγήσει σε μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά πολύ φοβούμαστε ότι τελικά θα οδηγήσει σε απορρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο τραπέζι πρόταση για πέντε αντί είκοσι δήμους-Προβληματισμός για Μεταρρύθμιση

Δειτε Επισης

Χειροπέδες σε τέταρτο άτομο για τα ναρκωτικά στη Λευκωσία
LIVE: Σε εξέλιξη η εκδήλωση για την επέτειο της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ παρουσία της Φον ντερ Λάιεν
Έσβησε για πάντα το χαμόγελο της δημοσιογράφου Γεωργίας Ψαριά…
Συνεχίζονται οι απάτες με τα email που παριστάνουν την Αστυνομία-Οι συστάσεις προς το κοινό
ΒΙΝΤΕΟ: «Η ένταξη στην ΕΕ η σημαντικότερη πολιτική και διπλωματική επιτυχία»
Τέθηκε σε λειτουργία η υπηρεσία «Τι ψηφίζω»-Όλες οι λεπτομέρειες
ΒΙΝΤΕΟ: Από το καλοκαίρι στο χειμώνα-Άνοιξαν οι κρουνοί του ουρανού στη Λευκωσία
Υπ. Εργασίας: Εργαζόμαστε για καλύτερη ρύθμιση εργασιακών σχέσεων
Επιβεβαίωση της βρετανικής θέσης ως προς τις απευθείας πτήσεις για Τύμπου
Νέα βίντεο από την έφοδο της Αστυνομίας στο πανεπιστήμιο στις ΗΠΑ-Ο απολογισμός των ζημιών