Καρφώνει Νουρή για πολιτική στρεψοδικία ο Δαμιανού, απορρίπτει ο ΥΠΕΣ

Επιστολές με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αντάλλαξαν μετά το μεσημέρι ο πρόεδρος της επιτροπής Εσωτερικών, Άριστος Δαμιανού και ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, με τον βουλευτή του ΑΚΕΛ να κάνει για αλλαγές που αποτελούν πολιτική στρεψοδικία και τον υπουργό να απορρίπτει, υποδεικνύοντας πως η μπάλα είναι στα πόδια των κομμάτων για να αποφασίσουν.    

Ο Άριστος Δαμιανού με επιστολή του ζήτησε από τον Νίκο Νουρή εξηγήσεις σε σχέση με τη δημόσια τοποθέτηση του, ότι υπέρ των εναλλακτικών σεναρίων για τις συνενώσεις δήμων, μεταξύ των οποίων είναι και το σενάριο των πέντε μητροπολιτικών δήμων.

«Είναι με έκπληξη που έχω ενημερωθεί για δημόσιες τοποθετήσεις σας που συνηγορούν υπέρ εναλλακτικών σεναρίων για το περιεχόμενο της Μεταρρύθμισης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση», σημειώνει ο Άριστος Δαμιανού, στην επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Εσωτερικών.

«Όπως γνωρίζετε, η επιτροπή σε πολύωρες συνεδριάσεις κατόρθωσε συναινετικά να φτάσει στο παρά ένα της Μεταρρύθμισης. Επειδή δεν θέλω να εκλάβω ως πολιτική στρεψοδικία τις δηλώσεις σας, παρακαλώ όπως με ενημερώσετε αμέσως κατά πόσο η Κυβέρνηση συνεχίζει να υποστηρίζει τα κυβερνητικά Νομοσχέδια ή προτίθεται να καταθέσει διαφοροποιημένα Νομοσχέδια, τα οποία αφίστανται της φιλοσοφίας και της αρχιτεκτονικής της συζητούμενές Μεταρρύθμισης.

«Οφείλω», συνεχίζει ο Άριστος Δαμιανού, « να σημειώσω ότι οδηγηθήκαμε σε αναβολή των εκλογών Τοπικής Αυτοδιοίκησής με στόχο την υπερψήφιση της συγκεκριμένης Μεταρρύθμισης. Περαιτέρω ανατροπή, η οποία δεν οφείλεται στο Κοινοβούλιο ενδέχεται να δυναμιτίσει την προσπάθεια για την εν λόγω Μεταρρύθμιση.

Η απάντηση Νουρή

Στην απάντηση του ο υπουργός Εσωτερικών, υπεραμύνεται των θέσεων του, υποδεικνύοντας στον βουλευτή του ΑΚΕΛ, πως παρά τις προειδοποιήσεις η επιτροπή επέμεινε στι θέση της για 20 δήμους, πράγμα που θα έθετε σε κίνδυνο τη Μεταρρύθμιση, ενώ έθεσε υπόψη του πως η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να συζητήσει οποιοδήποτε σενάριο θα προβλέπει 17 ή λιγότερους δήμους.

«Η θέση της Κυβέρνησης, ιδιαίτερα στο θέμα των συνενώσεων, είναι επίσης καλά γνωστές. Υπενθυμίζω ότι με την τελευταία επιστολή της 2ας Δεκεμβρίου, φρόντισα να επαναλάβω στα μέλη της επιτροπής Εσωτερικών, την ανησυχία μου για το ενδεχόμενο απόκλισης από την τεκμηριωμένη και στοιχειοθετημένη πρόταση της Κυβέρνησης για κατά μέγιστο 17 νέες οντότητες.

Και προσθέτει: «Γνωρίζετε επίσης ότι η Κυβέρνηση διαχρονικά προέκρινε μικρότερο αριθμό νέων οντοτήτων. Ως εκ τούτου δεν πρέπει να σας προξενεί έκπληξη η απάντηση που έδωσα σε δημοσιογραφική ερώτηση εάν η Κυβέρνηση θα συναινούσε σε μικρότερο αριθμό. Αυτό όχι μόνο δεν αφίσταται της φιλοσοφίας και της αρχιτεκτονικής της συζητούμενης Μεταρρύθμισης, όπως αναφέρεται στην επιστολή σας και ούτε βεβαίως αποτελεί πολιτική στρεψοδικία, όπως χαρακτηρίσατε την απάντηση μου, αλλά εξέλιξη που εάν ευσταθεί, θα μεγιστοποιήσει τα οφέλη υπέρ των πολιτών και των αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Όσον αφορά», συνεχίζει ο Νίκος Νουρής, «την ανησυχία σας για το ενδεχόμενο μείωσης του αριθμού των νέων οντοτήτων, δεν με βρίσκει σύμφωνο ότι, «αυτό θα δυναμιτίσει την προσπάθεια για την εν λόγω Μεταρρύθμιση. Αυτό που εγώ μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι πως εάν η Βουλή λάβει μια τέτοια απόφαση η Κυβέρνηση και θα τη σεβαστεί και θα κάνει ότι χρειάζεται για να υλοποιηθεί».

Επαναλαμβάνω ότι στο παρόν στάδιο τον λόγο έχουν τα κοινοβουλευτικά κόμματα και εμείς θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τον ίδιο εποικοδομητικό τρόπο μαζί σας για την επίτευξη του κοινού μας σκοπού και στόχου», καταλήγει η απαντητική επιστολή Νουρή προς τον Άριστο Δαμιανού.

Ευχής έργων λέει ο υπουργός

Μιλώντας νωρίτερα σήμερα στο κρατικό κανάλι, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, επιβεβαίωσε πως τις τελευταίες ημέρες διακινείται ένα τέτοιο σενάριο και μάλιστα προσεγγίστηκε από κάποια κόμματα, τα οποία έθεσαν ενώπιον του τις σκέψεις τους, με τον υπουργό να διαβεβαιώνει πως εάν αποφασιστεί κάτι τέτοιο από τη Βουλή, τότε το Υπουργείο Εσωτερικών, είναι έτοιμο να παρουσιάσει το σχετικό Νομοσχέδιο, εντός μερικών ημερών στη Βουλή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Του χρόνου με… υγεία η Μεταρρύθμιση της ΤΑ-Προβληματισμός και βροχή τροπολογιών

Αναφερόμενος στην υπό εξέλιξη συζήτηση για τη Μεταρρύθμιση, ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε πως, «μας ανησύχησε το γεγονός ότι εξηγήσαμε με επιχειρήματα ότι ο αριθμός 17 των νέων δήμων, ήταν ο μέγιστος που θα μπορούσε να προκύψει γιατί είναι μελετημένος και μετρημένος, είδαμε να γίνεται μια προσπάθεια επέκτασης του αριθμού στους 20 ή τους 21 κάτι που θα έθετε σε κίνδυνο την προσπάθεια. Εκφράστηκαν κάποιες ιδέες μέσα από διάφορες επαφές των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Το Υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει επίσημη ενημέρωση για τις προθέσεις της επιτροπής και των κοινοβουλευτικών κομμάτων».

Σε σχέση με το σενάριο των πέντε δήμων, ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε πως ο αριθμός 17 θα πρέπει να είναι ο μέγιστος, άρα εμείς συζητούμε τη μείωση του αριθμού και διαβεβαιώ πως ακόμα και σε μια ενδεχόμενη μείωση στους πέντε μητροπολιτικούς δήμους, είναι κάτι που τάχιστα μέσα σε πολύ λίγες ημέρες και αυτή την εβδομάδα ακόμα, να παρουσιάσει ένα τέτοιο σενάριο. Είναι κάτι που από εμάς θα χαιρετηθεί και θα είμαστε πανέτοιμοι ένα τέτοιο σενάριο.  

Ερωτηθείς από ποια κόμματα προσεγγίστηκε ο υπουργός Εσωτερικών, είπε πως, «δεν μου αρέσει να κρύβομαι πίσω από το δάχτυλο μου, ζούμε όλοι στην ίδια χώρα, έγινα κοινωνός και ερωτήθηκα, όχι από ένα αλλά περισσότερα από ένα και έχω απαντήσει ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που σας απάντησα και εσάς. Αυτό που θα ήθελα να πω είναι πως για την Κυβέρνηση, πως ποτέ δεν ήταν αυτοσκοπός ο αριθμός των συνενώσεων, ήταν όμως προϋπόθεση, ότι οι οποίες νέες οντότητές θα έπρεπε να εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα. Όταν είδαμε ότι ξεπεράσαμε τους 17 ανησυχήσαμε και ανησυχούμε», υπέδειξε ο υπουργός.

Η αντίδραση Δαμιανού

Η δήλωση του υπουργού Εσωτερικών, έφερε την έντονη αντίδραση του προέδρου της επιτροπής Εσωτερικών και βουλευτή του ΑΚΕΛ, Άριστου Δαμιανού, ο οποίος αφού υπέδειξε πως δεν θα επιτρέψει να μετατραπεί η επιτροπή σε πολιτικό καραγκιόζη, ενημέρωσε για την επιστολή που απέστειλε τελικά στον υπουργό Εσωτερικών

«Από χθες λαμβάναμε πληροφόρηση για αυτά που γράφτηκαν για πέντε δήμους. Παρά την πληροφόρηση επέλεξα μια οδό υπευθυνότητας αλλά το να ακούω από τα χείλι του υπουργού Εσωτερικών, είναι άλλο. Εμφανίζεται έτοιμος να εγκαταλείψει μια Μεταρρύθμιση που ο ίδιος έφερε για να πάμε σε ένα Νομοσχέδιο μια φιλοσοφία και μια αρχιτεκτονική έξω από το Νομοσχέδιο. Αν υπάρχουν σκέψεις ανάλογες να γνωρίζουν πλανώνται αν θεωρούν ότι η επιτροπή Εσωτερικών θα γίνει πολιτικός καραγκιόζης», υπέδειξε ο κ. Δαμιανού.

«Να μη θεωρούν ότι η επιτροπή θα ασχολείται μονοπωλιακά με αυτά τα Νομοσχέδια. Πλανώνται πλάνη οικτρά. Αν κάποιοι σήμερα για τους όποιους λογούς επεξεργάζονται άλλες προτάσεις να γνωρίζουν ότι θα στείλουν στις ελληνικές καλένδες τη Μεταρρύθμιση», δήλωσε έντονα ενοχλημένος ο πρόεδρος της επιτροπής Εσωτερικών.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ του REPORTER, το σενάριο των πέντε δήμων κερδίζει έδαφος, ειδικά μετά και από τις τελευταίες συνεδρίες της επιτροπής Εσωτερικών, όπου μέσα και από τις απαντήσεις που δόθηκαν από τους τεχνοκράτες μέσω του Υπουργείου, επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι, πως η λειτουργία 20 ή ακόμα και 21 δήμων, απομακρύνει το εγχείρημα της Μεταρρύθμισης, από τους αρχικούς στόχους που είχαν τεθεί, με τον κίνδυνο κάποιοι εξ αυτών να μην είναι βιώσιμοι, να ελλοχεύει.

Για αυτό το λόγο, μετά από συγκεκριμένη πρωτοβουλία, ξεκίνησαν διεργασίες μεταξύ ηγεσιών των κομμάτων, έτσι ώστε να αναθεωρηθεί η προσέγγιση με την οποία μέχρι σήμερα αντιμετωπιζόταν η Μεταρρύθμιση.  Σύμφωνα με αυτό το σενάριο κάθε πόλη θα είχε ένα μητροπολιτικό δήμο, ενώ περιοχές με πυκνή πληθυσμιακή κάλυψη, όπως η Πόλη Χρυσοχούς ή ακόμα και τα Λεύκαρα για ιστορικούς λόγους, θα μπορούσαν να παραμείνουν ως ανεξάρτητες οντότητες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο τραπέζι πρόταση για πέντε αντί είκοσι δήμους-Προβληματισμός για Μεταρρύθμιση

Αναβολή της ψήφισης με αίτημα τριών κομμάτων

Στο μεταξύ, αναβολή για τον Ιανουάριο παίρνει η Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού στην επιτροπή Εσωτερικών, οι προβληματισμός, οι ενστάσεις και η πρόθεση για κατάθεση σειράς τροπολογιών, υποχρέωσε τον πρόεδρο της Επιτροπής, να μεταβάλει τον αρχικό προγραμματισμό για ψήφιση των τριών Νομοσχέδιών εντός Δεκεμβρίου. 

Την αναβολή ζήτησαν ο Δημοκρατικός Συναγερμός, το ΔΗΚΟ και οι Οικολόγοι, οι οποίοι υπέδειξαν πως δεν είναι έτοιμοι για την κατάθεση των τροπολογιών. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της επιτροπής το Δημοκρατικό Κόμμα και η ΔΗΠΑ-Συνεργασία, κατέθεσαν σειρά τροπολογιών, ενώ τα δύο μεγάλα κόμματα, θα συνεδριάσουν τις επόμενες ημέρες για να μελετήσουν το ζήτημα της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σε ότι αφορά το επόμενο βήμα για τη Μεταρρύθμιση, η επιτροπή Εσωτερικών θα κατατεθούν οι τροπολογίες μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου, οι οποίες θα συζητηθούν στις 13 Ιανουαρίου.

Δειτε Επισης

Συναντήθηκε με τη Φίσερ ο ΠτΔ-«Βοήθεια στη Γάζα μέσω οποιασδήποτε διαθέσιμης διόδου»
Ενημέρωσε τους ηγέτες για τις επαφές της, τους κάλεσε να ακούσουν η Ολγκίν-Επανέλαβε τα ίδια ο Τατάρ
Η Κύπρος καταδικάζει την απόφαση Τουρκίας για μετατροπή σε τέμενος της Μονής της Χώρας
Έφορος Εκλογών: Αποστολή καταστάσεων για διαφημιστικές υπηρεσίες προς Ελεγκτή
Επιστολή Φουρλά στους θεσμούς της ΕΕ για τις τουρκικές προκλήσεις στη Μονής της Χώρας
Στέλνει μήνυμα στους ηγέτες η Ολγκίν-«Να δουν την υποστήριξη που έχουν και να προχωρήσουν μπροστά»
Σε εξέλιξη η συνάντηση του Προέδρου με την Ολγκίν
Ανακοινώθηκαν τα εκλογικά κέντρα που θα λειτουργήσουν στο εξωτερικό
Η ανάσταση του προεκλογικού και η τελική ευθεία για κόμματα και υποψηφίους
Μπαίνει στα βαθιά, μεταφέρει προθέσεις και κλειδώνει τις εξελίξεις η Ολγκίν