Οι πονοκέφαλοι της Μεταρρύθμισης, οι σκέψεις για ψήφιση και οι αφόρητες πιέσεις

Τα ανοικτά ζητήματα που έμειναν ως εκκρεμότητες από την κατ΄ άρθρον συζήτηση των τριών Νομοσχεδίων για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εξετάζει κατά τη σημερινή της συνεδρία τη επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής.

Η προσπάθεια που γίνεται, τόσο από τα μέλη της επιτροπής όσο κι από το Υπουργείο Εσωτερικών, είναι όσο το δυνατό πιο σύντομα, να ολοκληρωθεί η συζήτηση και αν είναι δυνατό τα Νομοσχέδια να οδηγηθούν προς ψήφιση πριν τη συζήτηση των προϋπολογισμών στη Βουλή στα μέσα Δεκεμβρίου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση των ανοικτών ζητημάτων, δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί και οι εκτιμήσεις είναι πως θα χρειαστούν άλλη μία ή άλλες δύο συνεδρίες της επιτροπής. Τα μέλη της επιτροπής Εσωτερικών, αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο τα Νομοσχέδια να κλείσουν εντός Δεκεμβρίου, αλλά η ψήφιση τους να μεταφερθεί για την πρώτη συνεδρία της Ολομέλειας μετά τα Φώτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πολιτικά αλισβερίσια και πιέσεις αλλάζουν τα φώτα στη Μεταρρύθμιση

Ως εναλλακτική υπάρχει και η πρόταση, εάν υπάρχει και η βούληση από την πρόεδρο της Βουλής, να οριστεί ειδική συνεδρία για το θέμα μετά τη ψήφιση των προϋπολογισμών. Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιοι βουλευτές προκρίνουν την ψήφιση των Νομοσχεδίων πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, έτσι ώστε το ζήτημα να κλείσει γρήγορα. 

Κι αυτό διότι, ήδη οι αντιδράσεις και οι πιέσεις προς τους βουλευτές και τα κόμματα είναι αφόρητες, συνεπώς, εάν το ζήτημα παραμείνει εκκρεμότητα για τουλάχιστον άλλες 20 με 30 ημέρες, τότε, όχι μόνο θα αυξηθούν οι πιέσεις, αφού η τελική μορφή των Νομοσχεδίων θα γίνει γνωστή, αλλά ενδεχομένως κάποιες πολιτικές δυνάμεις να υποκύψουν και η όλη προσπάθεια να τουμπαριστεί κατά τη ψήφιση στην Ολομέλεια. 

Η ψήφιση στην Ολομέλεια, όποτε κι αν γίνει θα έχει το δικό της ενδιαφέρον, αφού τα κόμματα, θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν τροπολογίες για να αλλάξουν τα δεδομένα που θα προτείνει η επιτροπή Εσωτερικών. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καταγγέλλει αλισβερίσι κομμάτων που τινάζουν την μεταρρύθμιση της Τ.Α. ο Μουσιούττας

Σε ότι αφορά τα ανοικτά ζητήματα, σύμφωνα με τη μέχρι τώρα συζήτηση στην επιτροπή Εσωτερικών, αυτά είναι: 

α) Το ζήτημα της διεξαγωγής δημοψηφισμάτων: Για το συγκεκριμένο θέμα τα κόμματα και το Υπουργείο Εσωτερικών έχουν καταθέσει τις απόψεις τους στην επιτροπή. Το Υπουργείο Εσωτερικών υπέδειξε πως, τόσο στη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, όσο και στην αναφορά του Κογκρέσου Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Ε.Ε. η διεξαγωγή δημοψηφισμάτων, έρχεται σε σύγκρουση με το Σύνταγμα. Πάντως ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ επιμένουν, ενώ, ο Νίκος Νουρής υπενθύμισε πως η πρόταση του για Ενιαίο Δημοψήφισμα απορρίφθηκε από τη Βουλή. 

β) Συνενώσεις Δήμων: Πρόκειται για το πιο δύσκολο ζήτημα που έχουν ενώπιον τους οι βουλευτές, αφού πέραν των διαφορετικών προσεγγίσεων, υπάρχουν και οι σχετικές πιέσεις από τοπικούς άρχοντες. Κυβέρνηση και ΔΗΣΥ επιμένουν στους 17 δήμους, ενώ ΔΗΚΟ και ΑΚΕΛ θέλουν 20. Από τα μικρά κόμματα υπάρχει η καταγεγραμμένη θέση του βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων, Μαρίνου Μουσιούττα για επιστροφή στην αρχική θέση της Κυβέρνησης που ήταν οι 14 δήμοι και ήταν και η πρόταση της έκθεσης Κουταλάκη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. 

Υπενθυμίζεται ότι μετά από πιέσεις, η Κυβέρνηση αναθεώρησε τη θέση της από 14 σε 17 προσθέτοντας τους δήμους, Ιδαλίου, Δρομολαξιάς και Πολεμιδιών. Σήμερα ΔΗΚΟ και ΑΚΕΛ επιδιώκουν να προσθέσουν ακόμη ένα δήμο στην ελεύθερη Αμμόχωστο, αυτό της Δερύνειας, τον δήμο Γεροσκήπου στην Πάφο, ενώ υπάρχει και σε εξέλιξη η συζήτηση για την παραμονή του Στροβόλου εκτός του μητροπολιτικού δήμου στη Λευκωσία. Στο τραπέζι, στο μεταξύ, υπάρχει και το ζήτημα της Αραδίππου, η οποία θέλει να μείνει εκτός του μητροπολιτικού δήμου Λάρνακας.

Για αυτό το ζήτημα υπάρχουν και μια σειρά από διαφωνίες από την Ένωση Κοινοτήτων, οι οποίες αναμένεται να συζητηθούν κατά τη σημερινή συνεδρία της επιτροπής Εσωτερικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η τελική μορφή των 32 συμπλεγμάτων-Ποια χωρία θα ενταχθούν στους νέους δήμους

γ) Αριθμός των συμβούλων: Η συζήτηση για τον αριθμό των συμβούλων, αφορά τον αριθμός των προσώπων που θα μετέχουν στα δημοτικά συμβούλια βάσει του αριθμού των εκλογέων, αλλά και το εξίσου σημαντικό ζήτημα των αντιδημάρχων καθώς και οι αρμοδιότητες τους. Πρόκειται για ένα θέμα που θέτει και η Ένωση Κοινοτήτων, αφού εκφράζει ιδιαίτερες ανησυχίες για την εκπροσώπηση που θα έχουν οι κοινότητες που θα συνενωθούν τελικά με μεγαλύτερες δήμους. 

δ) Σύσταση επιτροπής διαμερίσματος: Με βάση τα Νομοσχέδια κάθε τοπική αρχή που προβλέπεται να ενταχθεί στους νέους δήμους, θα αποτελεί διαμέρισμα του. Οι αρμοδιότητες αλλά και το μέγεθος αυτών των επιτροπών, παραμένει σε εκκρεμότητα. 

ε) Τοπικά συμπλέγματα κοινοτήτων: Εκκρεμότητες παραμένουν και στο ζήτημα των συμπλεγμάτων των κοινοτήτων που θα δημιουργηθούν, αφού η Ένωση Κοινοτήτων έχει εντοπίσει και καταγράψει στρεβλώσεις. 

ζ) Αρμοδιότητες των ΓΔ των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης: Πρόκειται για ένα ζήτημα που απασχόλησε την επιτροπή Εσωτερικών, όπου ο Νίκος Νουρής κατέθεσε τις εισηγήσεις του Υπουργειου Εσωτερικών και με δεδομένη την απόφαση που λήφθηκε σε σχέση με τις αρμοδιότητες των ΕΟΑ. Σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν στην επιτροπή, παρά τις ανησυχίες που εκφράστηκαν για τον φόρτο εργασίας που θα επωμιστούν οι δήμαρχοι των μητροπολιτικών δήμων, φαίνεται πως υπάρχει πλειοψηφία για να αναλάβουν αυτοί την προεδρία των οργανισμών και πλέον εκκρεμεί το ζήτημα των αρμοδιοτήτων των Γενικών Διευθυντών. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άναψε φωτιές η επιστολή Παπαχαραλάμπους στην Αννίτα-«Υπονομευτική κίνηση, προκαλεί απογοήτευση»

Δειτε Επισης

Επιστολή Στεφάνου σε Κεραυνό για πράσινη φορολογία-Ζητά ξανά αναβολή της επιβολής της
Επικύρωσε το ψηφοδέλτιο για τις Ευρωεκλογές η ΔΗΠΑ-«Στοχεύουμε σε νούσιμες πολιτικές θέσεις »
Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»