Σάββατο 21 Μαϊ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Βλέπει σπασμωδική κίνηση Σιζόπουλου ο Βαρνάβα-Ξεφεύγει ο εμφύλιος στην ΕΔΕΚ

  22/10/2021 19:53
Βλέπει σπασμωδική κίνηση Σιζόπουλου ο Βαρνάβα-Ξεφεύγει ο εμφύλιος στην ΕΔΕΚ

Βλέπει σπασμωδική κίνηση Σιζόπουλου ο Βαρνάβα-Ξεφεύγει ο εμφύλιος στην ΕΔΕΚ

  22/10/2021 19:53

Με δύο κεντρικά επιχειρήματα με το ένα να αφορά την αντικαταστατικότητα του Συνεδρίου και το δεύτερο την παρέμβαση σε εν εξελίξει δικαστική διαδικασία, απαντά στην πρόσκληση του Μαρίνου Σιζόπουλου για ενότητα και Έκτακτο Συνέδριο για την Κυριακή ο ανθυποψήφιος του Γιώργος Βαρνάβας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Γυρίζουν την πλάτη στον Σιζόπουλο-Δεν πάνε στο Συνέδριο οι διαφωνούντες

Η απόφαση του Μαρίνου Σιζόπουλου να συγκαλέσει Έκτακτο Συνέδριο υποδεικνύοντας μάλιστα, ότι σέβεται την απόφαση του Δικαστηρίου που αναστέλλει το Τακτικό Συνέδριο, άναψε νέες φωτιές, με τους διαφωνούντες  να ασκούν σκληρή κριτική για τη στάση του προέδρου της ΕΔΕΚ.

Στον χορό των αντιδράσεων μπήκε και ο Γιώργος Βαρνάβα, ο οποίος κουνάει το δάχτυλο στον Μαρίνο Σιζόπουλο, κάνοντας λόγο για σπασμωδική κίνηση, ενώ ο ίδιος εκφράζει την πρόθεση να μη συμμετέχει, σεβόμενος τα Δικαστικά διατάγματα.

Αυτούσια η ανακοίνωσή του

Για ακόμη μία φορά ο Μαρίνος Σιζόπουλος ενεργεί αντικαταστατικά. Παρόλο του ότι θέλησε να επιδείξει σεβασμό στην απόφαση του Δικαστηρίου και να αναστείλει το Τακτικό Παγκύπριο Εκλογικό Συνέδριο, ως και το διάταγμα του Δικαστηρίου απαιτεί, επικαλούμενος το Άρθρο 30, παράγραφος 2 του Καταστατικού, συγκαλεί Έκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο, χωρίς όμως να κάνει αναφορά και στην παράγραφο 5 του Άρθρου 30, η οποία αναφέρει «Η προκήρυξη του Συνεδρίου πρέπει να πραγματοποιείται τουλάχιστον 4 μήνες πριν από την ημερομηνία πραγματοποίησης του και το συνεδριακό υλικό να φτάνει στις τοπικές οργανώσεις τουλάχιστον 2 μήνες πριν». Η αναφορά στην συγκεκριμένη παράγραφο σε συνέδριο εννοεί Τακτικό ή Έκτακτο.

Εάν ο Μαρίνος Σιζόπουλος δεν επιθυμούσε η όλη κατάσταση να φτάσει στα άκρα, με αποκορύφωμα την προσφυγή συναγωνιστών στο Δικαστήριο, οπού ο ίδιος με την συμπεριφορά του και την επιμονή του τους υποχρέωσε να το πράξουν,  ώστε να ζητήσουν τον έλεγχο του Μητρώου των Μελών, τότε ο Μαρίνος Σιζόπουλος θα αποδεχόταν τις δικές μου προσωπικές εκκλήσεις για έλεγχο του Μητρώου, θα σεβόταν την βούληση των 37 συναγωνιστών οι οποίοι υπέγραψαν για σύγκλιση έκτακτης Συνεδρίας της Κεντρικής Επιτροπής με μοναδικό θέμα τον έλεγχο του Μητρώου των Μελών ενώπιον της, και την οποία ο ίδιος απέτρεψε για τους δικούς του προσωπικούς λόγους, όπως επίσης θα ανταποκρινόταν θετικά και θα συναινούσε μετά τις 3 επιστολές τις οποίες του απέστειλε ο Γραμματέας της Κ.Ε, στις οποίες του υποδείκνυε ότι υπάρχει παραποίηση και πλαστογράφηση του Μητρώου και ότι αυτό θα έπρεπε να τύχει ελέγχου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αναβάλλει το Τακτικό, συγκαλεί όμως... έκτακτο Συνέδριο ο Σιζόπουλος

Είναι η δική του επιμονή και η μη συναίνεση του, στον έλεγχο του Μητρώου Μελών του Κινήματος, βάση του οποίου θα διεξάγονταν οι εκλογικές διαδικασίες, που οδήγησαν τους συναγωνιστές, ως τελευταία επιλογή την οποίαν είχαν, αφού εξάντλησαν όλες τις προσπάθειες εσωκομματικά, στο να προσφύγουν στο δικαστήριο.

Βάση των πιο πάνω, την πλήρη ευθύνη για το τι συμβαίνει σήμερα στο Κίνημα, και την μη διεξαγωγή του Τακτικού Εκλογικού Συνεδρίου, την φέρει ο ίδιος ο Μαρίνος Σιζόπουλος και οι άνθρωποι οι οποίοι τον περιστοιχίζουν.

Ο Μαρίνος Σιζόπουλος με την ανακοίνωση του καλεί τους συναγωνιστές οι οποίοι προσέφυγαν στο Δικαστήριο να παρευρεθούν ενώπιον του λεγόμενου Εκτάκτου Παγκύπριου Συνεδρίου, για να καταθέσουν στο πλαίσιο μιας δημόσιας και διαφανούς συζήτησης τις θέσεις τους για το Μητρώου του Κινήματος.

Θεωρώ ως μεγάλο ατόπημα την συγκεκριμένη πρόταση γιατί ο ίδιος θα έπρεπε να γνωρίζει, ως Πρόεδρος ενός Κοινοβουλευτικού Κόμματος,  ότι όταν ένα θέμα βρίσκεται προς εκδίκαση ενώπιον του δικαστηρίου ποτέ δεν διεξάγεται δημόσια συζήτηση γιατί αυτή μπορεί να επηρεάσει  την δικαστική διαδικασία.

Αρχήν την οποία εφαρμόζει η Βουλή των Αντιπροσώπων, την οποία ο ίδιος υπηρετεί, δηλαδή όταν ένα θέμα βρίσκεται ενώπιον της Βουλής προς συζήτηση, όμως παράλληλα για το ίδιο θέμα βρίσκεται σε εξέλιξη δικαστική διαδικασία, τότε η Βουλή ποτέ δεν το θέτει προς συζήτηση ενώπιον της για τους λόγους που έχω αναφέρει πιο πάνω.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο κλοιός σφίγγει, το κόμμα βυθίζεται, η Δικαιοσύνη αποφασίζει

Θεωρώ την κίνηση αυτή του Μαρίνου Σιζόπουλου ως μια σπασμωδική κίνηση, η οποία το μόνο που μπορεί να προξενήσει, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο είναι μεγαλύτερη εσωστρέφεια και ζημιά στο Κίνημα.

Άποψη μου είναι ότι όλοι μας θα πρέπει να σεβαστούμε το διάταγμα του Δικαστηρίου και να αναμένουμε τις αποφάσεις του τις οποίες  και θα πρέπει να σεβαστούμε.

Προσωπικά δεν θα συμβάλω στην περαιτέρω επιδείνωση του κλίματος του οποίου επικρατεί σήμερα ανάμεσα στα μέλη και τα στελέχη του Κινήματος μας.

Θα αναμένω, χωρίς να συμμετέχω σε διαδικασίες οι οποίες θα δυναμιτίσουν περισσότερο το κλίμα, και θα σεβαστώ τις οποιεσδήποτε αποφάσεις του δικαστηρίου μετά και από την εξέταση των θεμάτων που έχουν θέσει ενώπιον του οι συναγωνιστές οι οποίοι προσέφυγαν σε αυτό.

Γυρίζουν την πλάτη σε Σιζόπουλο

Πάντως ως πρώτη αντίδραση, αυτό που επικρατεί ανάμεσα στα μέλη της ΕΔΕΚ που προσέφυγαν στο Δικαστήριο, αλλά και από άλλα υψηλόβαθμα στελέχη, που κρατούν αποστάσεις από την ηγεσία, ήταν οργή για το γεγονός ότι και πάλι ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ κινήθηκε αντικαταστατικά, συγκαλώντας έκτακτο συνέδριο, χωρίς προηγουμένως να έχει τις υπογραφές του ενός τρίτου των μελών του κινήματος ή της πλειοψηφίας της Κεντρικής Επιτροπής.

Μεταξύ αυτών που εξέφρασαν τον προβληματισμό τους, αλλά και την πρόθεση τους να μην συμμετάσχουν στις εργασίες του Έκτακτου Συνεδρίου που συγκλήθηκε, είναι και ο βουλευτής Πάφου του κόμματος, Ηλίας Μυριάνθους, ο οποίος υπογράμμισε πως το άρθρο 30 παράγραφος 2 του καταστατικού προβλέπει ρητώς τις προϋποθέσεις για σύγκληση Έκτακτου Συνεδρίου, που υπό αυτές τις συνθήκες δεν πληρούνται. Την ίδια ώρα ο Ηλίας Μυριάνθους, έστειλε το μήνυμα πως και την ίδια στιγμή εξέφρασε τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι οι θέσεις των 607 μελών του κόμματος που υπέγραψαν την επιστολή στην οποία τον καλούσαν να εξεταστεί το θέμα του μητρώου, σήμερα επιβεβαιώνονται.

Την ίδια ώρα μιλώντας με άλλα στελέχη του κόμματος εκφράστηκε ο προβληματισμός για το γεγονός ότι ο Μαρίνος Σιζόπουλος συγκάλεσε το Έκτακτο Συνέδριο έχοντας το θέμα του μητρώου του κόμματος στην ατζέντα, την ώρα που θα έπρεπε να γνωρίζει ως κοινοβουλευτικός πως από τη στιγμή που ένα ζήτημα εκκρεμεί ενώπιον των Δικαστηρίων, δεν μπορεί να τυγχάνει δημόσιας συζήτησης, ειδικά σε κομματικό Συνέδριο.

Γενικότερα η εικόνα που επικρατεί, λίγες ώρες μετά την απόφαση της ηγεσίας της ΕΔΕΚ, είναι πως η συντριπτική μερίδα των μελών που διαφώνησαν με τους χειρισμούς του Μαρίνου Σιζόπουλου και ζητούσαν έλεγχο του μητρώου δεν θα συμμετάσχει στο Συνέδριο της Κυριακής, αναμένοντας τις αποφάσεις του Δικαστηρίου σε σχέση με το τι μέλλει γενέσθαι, τόσο με το Τακτικό Συνέδριο όσο και με τις Εκλογές, αναλόγως και των σχετικών αποφάσεων για το μητρώο.

Παράλληλα υποδεικνύεται από τα συγκεκριμένα μέλη της ΕΔΕΚ, είναι πως ο Μαρίνος Σιζόπουλος είχε την ευκαιρία να επιλυθεί το ζήτημα εσωκομματικά, όταν το 1/3 των μελών της Κεντρικής Επιτροπής ζητούσε τη σύγκληση της για να εξετάσει το θέμα, κάτι που τελικά αποτράπηκε, όπως σημειώνουν, λόγω των χειρισμών του.

Η ανακοίνωση της πρωτοβουλίας των 607

Στο μεταξύ σε ανακοίνωσή της, η πρωτοβουλία των 607 μελών της ΕΔΕΚ, που εδώ και μήνες έχει ζητήσει από την ηγεσία του κόμματος την επανεξέταση του μητρώου, αναφέρει πως «η ανακοίνωση του κ. Σιζόπουλου για σύγκληση Εκτάκτου Συνεδρίου της ΕΔΕΚ την Κυριακή 24/10/2021, αποτελεί ακόμη μια ενέργεια περιφρόνησης των αποφάσεων των Δικαστηρίων και παράλληλα παραβίασης του Καταστατικού του Κινήματος».

Η πρωτοβουλία σημειώνει ότι «η επιμονή του, παρά τις αποφάσεις των Δικαστηρίων, για να πραγματοποιήσει ένα Συνέδριο με χαλκευμένο μητρώο μελών, συνιστά πρωτοφανή προσβολή και απαξίωση προς την ιστορία και τις δημοκρατικές παραδόσεις του Κινήματος. Παρά την ξεκάθαρη διαδικασία η οποία προνοείται από το Καταστατικό για σύγκληση Εκτάκτου Συνεδρίου (άρθρα 30 και 32), ο κ. Σιζόπουλος, αντιδημοκρατικά και αντικαταστατικά, οδηγεί το Κίνημα στην απαξίωση, στο διασυρμό και στην αποστροφή της Κοινωνίας.  Ένα ιστορικό Κίνημα, με αγώνες για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία, οδηγείται στη σταδιακή φθορά και την εξαφάνιση».

Έστω και την υστάτη, συνεχίζουν, «καλούμε τη σημερινή ηγεσία να τερματίσει την ετσιθελική της συμπεριφορά και να σεβαστεί τους Θεσμούς, τις δικαστικές αποφάσεις και τις δημοκρατικές διαδικασίες».

Τέλος επισημαίνουν πως «αυτή την κρίσιμη ώρα καλούμε τον κόσμο της ΕΔΕΚ να μην ανεχτεί συμπεριφορές ολοκληρωτισμού και πρακτικές σκοταδισμού, σεβόμενο την Ιστορία του Κινήματος και τους ιστορικούς του ηγέτες».

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας