Φωνάζουν οι βετεράνοι πολέμου, σκέψεις για απεργία πείνας-«Δεν είμαστε επαίτες»

Πνέουν μένεα οι βετεράνοι πολέμου, μετά την αρνητική απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών για παραχώρηση τιμητικού επιδόματος, η οποία θα καλύψει την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη και είναι έτοιμοι να εξετάσουν μέτρα, ώστε να διαμαρτυρηθούν κατά της συγκεκριμένης απόφασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: To ξέκοψε ο Πετρίδης-«Όχι» σε επίδομα για ιατροφαρμακευτική σε παθόντες πολέμου

Η απάντηση του Υπουργείου, ήταν άλλη μια μαχαιριά στο πονεμένο, από τα τραύματα της τουρκικής εισβολής, σώμα τους, αφού τους κάνει να αισθάνονται πολίτες δεύτερης διαλογής, απέναντι σε ένα κράτος, το οποίο υπηρέτησαν με σθένος για να το κρατήσουν ελεύθερο.

Μιλώντας στον REPORTER, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αιχμαλώτων Πολέμου, Βάσος Χρίστου, ξέσπασε κατά της Πολιτείας, προαναγγέλλοντας ότι θα εισηγηθεί στα μέλη του συνδέσμου, να προχωρήσουν με κινητοποιήσεις.

«Η επιστολή του Υπουργείου Οικονομικών, με απογοητεύει αφάνταστα. Περίμενα και έτρεφα ελπίδες ότι κάπου θα δικαιωνόμασταν. Οι σκέψεις μου, τις οποίες θα μεταφέρω στο διοικητικό συμβούλιο, είναι να γίνουν ειρηνικές κινητοποιήσεις, αλλά όχι να αποκόπτουμε δρόμους, που δεν είναι του χαρακτήρα μας. Σκέφτομαι να γίνει κινητοποίηση έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, με απεργία πείνας αρχικά, ώστε να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης στην Κυβέρνηση, για να μας δει το κράτος έστω και στα υστερινά μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ενώπιον της Επ. Προσφύγων τα προβλήματα των αναπήρων πολέμου-Λόγος για «παζάρια»

«Θα μας μένουν 50 ευρώ για ένα καφέ»

Το επίδομα των 200 ευρώ που ζητούν να παίρνουν κάθε μήνα, επί της ουσίας δεν είναι τιμητικό επίδομα όπως εξήγησε ο κ. Χρίστου, αλλά είναι τα χρήματα που λάμβαναν πριν την εφαρμογή του ΓΕΣΥ για τους ίδιους και τις συζύγους τους, τα οποία πλέον δεν παίρνουν.

«Τώρα, με την εφαρμογή του ΓΕΣΥ καταταχθήκαμε στον ίδιο κατάλογο με όλο τον υπόλοιπο πληθυσμό. Μας αποκόπτεται από τις συντάξεις μας το 2,65%, πληρώνουμε κάποια φάρμακα με συμπληρωμή, όπως επίσης και άλλα φάρμακα που δεν είναι ενταγμένα στο ΓΕΣΥ. Αν τα υπολογίσει κάποιος, για ένα ζεύγος, κοστίζουν περίπου 100 ευρώ το μήνα. Επιπρόσθετα, με το 2,65% που μας αποκόπτεται, το συνολικό ποσό φθάνει τα 150 ευρώ.

Εμείς ζητούμε υπό μορφή τιμητικού επιδόματος να μας δοθούν 200 ευρώ, ώστε να μας μένουν 50 ευρώ, με τα οποία θα λέμε ότι αυτά είναι τιμής ένεκεν για την προσφορά μας και να πίνουμε ένα καφέ την ημέρα. Έπρεπε από μόνη της η πολιτεία να έρθει να μας τα δώσει, όχι να γίνουμε επαίτες της αξιοπρέπειας μας».

Σημείωσε εξάλλου, ότι από το 2008, η Βουλή ψήφισε με νόμο να δοθούν επιδόματα στους αιχμαλώτους πολέμου και το μόνο που εφαρμόστηκε, ήταν η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

«Όλα τα υπόλοιπα, όπως το να μας δοθεί ένα τιμητικό δίπλωμα και άλλα, δεν έγιναν ποτέ. Καταχωνιάστηκαν στα συρτάρια των αρμοδίων υπηρεσιών. Έπρεπε να γίνει μητρώο από το Υπουργείο Άμυνας και το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο έπρεπε να καταχωρήσει τους άμαχους που πολέμησαν, οι οποίοι είναι 1508 από τους 2467 αιχμαλώτους πολέμου. Άρα, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ήταν το μοναδικό πράγμα που πήραμε και τώρα μας στερείται και αυτό.

Ουσιαστικά το κονδύλι αφορά 730 άτομα και θα είναι 2,4 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Αυτό το ποσό, η Πολιτεία λέει ότι είναι πολλή μας. Στην Ελλάδα, η Κυβέρνηση έδωσε σε όλους όσους πολέμησαν με την ΕΛΔΥΚ στην Κύπρο είτε το 1964 είτε το 1974, 200 ευρώ τιμητικό επίδομα συν η ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καταγγελίες Κέττηρου μετά την Επ. Προσφύγων-«Χάνονται εκατομμύρια στήριξης»

«Μας έδωσαν ένα εξευτελιστικό επίδομα»

Αναφέρθηκε επίσης και στο επίδομα που παραχωρήθηκε από την Κυβέρνηση σε όλους τους βετεράνους πολέμου, το οποίο χαρακτήρισε εξευτελιστικό, αφού στην καλύτερη περίπτωση λαμβάνουν 59 ευρώ.

«Ξεκινά από 59 ευρώ για όσους παίρνουν σύνταξη μέχρι 700 ευρώ. Για όσους παίρνουν μέχρι 1000 ευρώ, το επίδομα είναι 41,70 ευρώ και για όσους παίρνουν μέχρι 1460 ευρώ, το επίδομα είναι 5 ευρώ. Όσοι παίρνουν πάνω από αυτό το ποσό, δεν λαμβάνουν καθόλου επίδομα. Είμαστε 730 άτομα, με βάση το επικαιροποιημένο μας μητρώο και μέρα παρά μέρα λιγοστεύουμε. Πότε θα μας δει η Πολιτεία ως αιχμαλώτους πολέμου; Ως ανθρώπους με ψυχικά προβλήματα και προβλήματα υγείας, που είναι κατάλοιπα της αιχμαλωσίας μας;

Επαναλαμβάνω ότι για το επίδομα των 200 ευρώ δεν είναι τιμητικό, αλλά το χαρακτηρίζουν έτσι, γιατί θα ανοίξουν οι Ασκοί του Αιόλου όταν ζητήσουμε να τροποποιηθεί ο νόμος του ΓΕΣΥ. Μας λένε ότι θα έρθουν κι άλλες ευπαθείς ομάδες να ζητούν τροποποίηση. Εγώ διερωτώμαι. Είμαστε ευπαθής ομάδα; Είμαστε παθόντες της βάρβαρης τουρκικής εισβολής και όλα όσα ζήσαμε στην Κύπρο, αλλά και στα μπουντρούμια του Αττίλα δεν μπορούμε να τα ξεχάσουμε. Πολλοί αιχμάλωτοι υποφέρουμε με ψυχολογικά προβλήματα. Ήμασταν 18 χρονών αμούστακα παιδιά και σήμερα είμαστε 65, πότε θα μας δει η Πολιτεία. Εχάσαμε τα καλύτερα μας χρόνια, αφήσαμε τα στον Πενταδάκτυλο, όπως τζαι τους καλύτερους μας φίλους. Καλύτερα να πεθανίσκαμε τζαι μεις. Εγώ ζηλεύκω τους τζίντους ανθρώπους, γιατί έφυγαν με το κεφάλι ψηλά, νέοι και ωραίοι. Δεν ζουν αυτά που ζούμε εμείς σήμερα.

Δειτε Επισης

Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ