Καταγγελίες Κέττηρου μετά την Επ. Προσφύγων-«Χάνονται εκατομμύρια στήριξης»

Εκατομμύρια ευρώ χάνονται καθημερινά από τη στήριξη των προσφύγων λόγω της μη εφαρμογής της νομοθεσίας για επιβολή τέλους 0,4% στις πωλήσεις ακινήτων για στήριξη των προσφύγων, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, Νίκος Κέττηρος, σημειώνοντας ότι δόθηκε πίστωση χρόνου 45 ημερών στις αρμόδιες υπηρεσίες για την εφαρμογή της νομοθεσίας που ψηφίστηκε ομόφωνα τον περασμένο Φεβρουάριο.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του μετά τη σημερινή συνεδρία της επιτροπής, η σχετική νομοθεσία που εγκρίθηκε ομόφωνα τον Φεβρουάριο, αφορά ένα τέλος 0,4% στις πωλήσεις ακινήτων στις ελεύθερες περιοχές, το οποίο θα πρέπει να καταλήγει στον Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών προς όφελος των προσφύγων για την απώλεια χρήσης των περιουσιών τους, μια νομοθεσία που ωστόσο δεν έχει εφαρμοστεί.

«Δηλαδή εκατομμύρια χάνονται από τις αγοραπωλησίες που γίνονται καθημερινά και αυτά τα λεφτά χάνονται από τους πρόσφυγες και αυτά τα λεφτά εμείς τα θεωρούμε ιερά», είπε, σημειώνοντας ότι κλήθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες να λάβουν εκείνα τα μέτρα για να εισπραχθούν τα λεφτά που δεν έχουν εισπραχθεί και να ξεκινήσει να εφαρμόζεται η νομοθεσία.

«Δώσαμε περιθώριο 45 ημερών στο Υπουργείο Οικονομικών για να συντονίσει μια σύσκεψη με τις αρμόδιες υπηρεσίες κράτους ούτως ώστε να αρχίσει να εφαρμόζεται η νομοθεσία», πρόσθεσε

Εξάλλου, ο κ. Κέττηρος αναφέρθηκε στο θέμα της αναδόμησης των πολυκατοικιών εντός κυβερνητικών οικισμών και του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των κατοικιών αυτών, λέγοντας ότι στην μεθεπόμενη συνεδρία της επιτροπής έχει κληθεί ο Υπουργός Εσωτερικών για να δώσει «πολιτικές απαντήσεις», αφού, όπως είπε η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΣ δεν δίνει απαντήσεις στα ερωτήματα που τίθενται.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην επιτροπή Προσφύγων για το θέμα της αναδόμησης διαφάνηκε για ακόμη μια αφορά ότι δεν υπάρχει ολοκληρωμένος σχεδιασμός για τις αναδομήσεις, είπε, ζητώντας ολοκληρωμένο σχεδιασμό για τις αναδομήσεις σε ολόκληρη την Κύπρο.

«Με αυτό τον τρόπο», εξήγησε, «θα επωφεληθεί και το κράτος παίρνοντας καλύτερες προσφορές από προσφοροδότες εργολάβους, θα επωφεληθούν και οι διαμένοντες σε αυτούς τους συνοικισμούς γιατί θα ξέρουν πότε θα προχωρήσει η αναδόμηση».

Σημείωσε ωστόσο πως «φαίνεται ότι λειτουργεί η πολιτική `στύλο στύλο άνεση`, δεν υπάρχει ολοκληρωμένος σχεδιασμός και θα αναμένουμε στην μεθεπόμενη που θα είναι παρών ο Υπουργός Εσωτερικών να απαντήσει πολιτικά, εάν υπάρχει σχεδιασμός και πότε θα γίνει».

Σε σχέση με το ζήτημα αναφορικά με τα προβλήματα στατικότητας των προσφυγικών πολυκατοικιών , ο κ. Κέττηρος είπε πως υπήρξε παραδοχή ότι οι πολυκατοικίες αυτές κτίστηκαν χωρίς στατικά πρότυπα τη δεκαετία του ’74 με ακατάλληλα υλικά, αλλά μετά την έκδοση των τίτλων ιδιοκτησίας η ευθύνη έχει μετατοπιστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες στους ιδιοκτήτες.

«Τους παρέδωσε δηλαδή το κράτος ακατάλληλες κατοικίες αλλά την ευθύνη για την επιδιόρθωση αυτών των κατοικιών την έχουν οι ιδιοκτήτες», είπε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Διεξάγεται για 49η συνεχή χρονιά η πορεία Χριστοδούλας
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Την Κυριακή η αλλαγή της ώρας-Πάνε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη
Δεν υποχωρεί η σκόνη, παραμένει η θερμή αέρια μάζα-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια