Αναβρασμός και οργιώδες παρασκήνιο στην ΕΔΕΚ, σε στάση αναμονής οι Οικολόγοι

Οι δικαστικές περιπέτειες, τόσο της ΕΔΕΚ όσο και του Κινήματος Οικολόγων, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, με τα δύο κόμματα να βρίσκονται σε στάση αναμονής μέχρι τις τελικές ετυμηγορίες, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αναμένεται να ξεκαθαρίσουν το σκηνικό αναφορικά με τις εσωκομματικές εκλογές τους, ενώ την ίδια ώρα, το παρασκήνιο δίνει και παίρνει.  

Τα δύο κόμματα ακολούθησαν διαφορετικά μονοπάτια, ως προς την διαχείριση των δικαστικών αποφάσεων, αφού από την μία πλευρά στην ΕΔΕΚ διεξήχθησαν κανονικά οι εκλογές για την Επαρχιακή Συνδιάσκεψη Λευκωσίας, παρά το διάταγμα για αναστολή τους, με τον Μαρίνο Σιζόπουλο, στον απόηχο των επικρίσεων, να δηλώνει πως το κίνημα είναι καλυμμένο νομικά, εξού και προχώρησε στην διεξαγωγή των εκλογών. Από την άλλη, στο στρατόπεδο των Οικολόγων, δείχνουν να συμμορφώνονται με τις αποφάσεις του Δικαστηρίου, προχωρώντας στην αναστολή του εκλογικού συνεδρίου, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα πως πρέπει να υπάρχει σεβασμός στις αποφάσεις του Δικαστηρίου και κυρίως από πλευράς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, που προωθούν και ψηφίζουν νόμους. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καλά κρατεί το εμφυλιοπολεμικό κλίμα στην ΕΔΕΚ-Ένσταση Κουττούκη για Βαρνάβα

Με τα δύο στρατόπεδα στην ΕΔΕΚ να βρίσκονται σε πλήρη αναβρασμό, αφού η μία εξέλιξη διαδέχεται την άλλη, στο εκρηκτικό κλίμα ήρθε να προστεθεί και η νέα καταγγελία από επτά μέλη του κόμματος που κάνουν λόγο για παράνομη απόρριψη των υποψηφιοτήτων τους για την Κεντρική Επιτροπή, καταγγελία η οποία δέχθηκε άμεση απάντηση από τον Γενικό Διευθυντή, Μορφάκη Σολομωνίδη υποδεικνύοντας πως «η ηγεσία του κινήματος τήρησε όλες τις νομότυπες διαδικασίες, ώστε να αποστερηθούν από κάποιους οι δικαιολογίες διασυρμού του κόμματος».

Ενστάσεις επί ενστάσεων 

Την ίδια ώρα, το κίνημα της ΕΔΕΚ καλείται να αντιμετωπίσει και τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με τις αντιρρήσεις ορισμένων μελών προς ορισμένες υποψηφιότητες που θεωρούν αντικαταστατικές και παράτυπες. Συγκεκριμένα, ο υποψήφιος για τη θέση του αντιπροέδρου, Νικόλας Χρίστου, υπέβαλε ένσταση για την υποψηφιότητα του Μάριου Χαννίδη για τη θέση του αντιπροέδρου, αφού σύμφωνα με τα όσα σημειώνει στους λόγους ένστασής του, δεν βρίσκεται στο κόμμα για πέντε συναπτά χρόνια, όπως προβλέπεται από το καταστατικό. Επίσης όπως σημειώνεται στους λόγους ένστασης με βάση την απόφαση που λήφθηκε από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος στις 30 Ιουνίου για τις εσωκομματικές εκλογές, ο κ. Χαννίδης, ο οποίος επανεγγράφηκε στο κόμμα τον Ιούνιο του 2021, με βάση την απόφαση για δυνατότητα εγγραφής ως μελών προσώπων που υπέβαλαν υποψηφιότητα με το Κ.Σ ΕΔΕΚ στις βουλευτικές εκλογές, δεν μπορεί να διεκδικήσει θέση στην ηγεσία. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κατέθεσε γνωμάτευση που δείχνει παράτυπη την υποψηφιότητα Χαννίδη ο Χρίστου

Την ένσταση του αναφορικά με την νομιμότητα της υποψηφιότητας του Μάριου Χαννίδη, ήρθε να ενισχύσει ο Νικόλας Χρίστου, καταθέτοντας σχετική γνωμάτευση δικηγόρου, η οποία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι προκύπτουν νομικά ζητήματα.

Σύμφωνα με την γνωμάτευση, «η υποψηφιότητα του Μάριου Χανννίδη για την εκλογή στην θέση του αντιπροέδρου βρίσκεται σε ξεκάθαρη σύγκρουση με τις καταστατικές πρόνοιες και ως εκ τούτου είναι παράτυπη και αντικαταστατική».

Παράλληλα, από την πλευρά του ο Γιώργος Κουττούκης, τέως οικονομικός διευθυντής του κόμματος, υπέβαλε επίσης ένσταση σε σχέση με την υποψηφιότητα του Γιώργου Βαρνάβα για την προεδρία του κόμματος, αναφέροντας τρία σημεία που κατά την άποψή του, «θα εκθέσει το κόμμα με αρνητικό αντίκτυπο, όσον αφορά την αξιοπιστία και την ετοιμότητα του, ενώ θα το καταστήσει ουσιαστικά μέρος σκανδάλων για τα οποία δεν ευθύνεται», με τον Γιώργο Βαρνάβα, να απορρίπτει με γραπτή του δήλωση όλους τους λόγους που επικαλείται ο κ. Κουττούκης.

Στη... ζυγαριά της Δικαιοσύνης 

Και την ώρα που ο εμφύλιος πόλεμος στην ΕΔΕΚ συνεχίζεται με τις ενστάσεις και τις αλληλοκατηγορίες, σε εξέλιξη βρίσκεται και το δικαστικό μέτωπο, το οποίο, αναπόφευκτα, αναμένεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο, αφού θα υπάρχει ένας νικητής και ένας χαμένος, και ενδεχομένως πριν τις εκλογές της 30ης Οκτωβρίου.

Το Δικαστήριο αναμένεται να αποφασίσει για το τι μέλλει γενέσθαι τόσο με τα αποτελέσματα της εκλογικής Συνδιάσκεψης Λευκωσίας, όσο και με μητρώο του κόμματος, καθώς το ένα στρατόπεδο δείχνει τον Μαρίνο Σιζόπουλο πίσω από παρατυπίες. Στην ουσία, το Δικαστήριο θα κληθεί να αποφασίσει εάν θα ελεγχθεί το μητρώο του κόμματος και εάν ναι, με ποιο τρόπο. Η απόφαση αυτή, είναι καθοριστική, αφού σε περίπτωση που δοθεί οδηγία για έλεγχο, τότε οι εσωκομματικές εκλογές τέλος του Οκτώβρη θα βρίσκονται στον αέρα. Πάντως, σε περίπτωση που διαπιστωθούν παραβιάσεις στο μητρώο, τότε το μπαλάκι πάει στην Αστυνομία, η οποία θα πρέπει πλέον να διεξάγει ποινική έρευνα, αφού πρόκειται για πλαστογραφία.   

Σημειώνεται, πως αύριο κατά την ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Δικαστηρίου, η πλευρά της ΕΔΕΚ και του Μαρίνου Σιζόπουλου, αναμένεται να καταθέσει τις ενστάσεις της επί των αιτημάτων της προσφυγής των τριών υποψηφίων της Επαρχιακής Συνδιάσκεψης Λευκωσίας, οι οποίοι είχαν εξασφαλίσει και το σχετικό διάταγμα με το οποίο το Δικαστήριο αποφάσισε αναστολή των εκλογών.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το πρώτο ημίχρονο του νομικού εμφυλίου στην ΕΔΕΚ-Ο αιφνιδιασμός και η αντεπίθεση

Σε πιο ήπιους τόνους οι Οικολόγοι

Την ίδια ώρα, πέραν των δικαστικών περιπετειών που βρίσκονται σε εξέλιξη στην ΕΔΕΚ, νομικά εμπόδια προέκυψαν και για το Κίνημα Οικολόγων, καθώς ο Σωτήρης Χρίστου που εκδήλωσε την πρόθεση του να θέσει τον εαυτό του ως υποψήφιο πρόεδρο με το κόμμα, διαγράφηκε λόγω αντικομματικής συμπεριφοράς, αφού ο ίδιος παραδέχθηκε πως ηχογραφούσε παράνομα συνομιλία του με την Έφη Ξάνθου, ενώ είχε επιδείξει και αντικαταστατική συμπεριφορά, καλώντας και εγγράφοντας πολίτες ως μέλη του κόμματος, έτσι ώστε να τον στηρίξουν στις εκλογές. 

Μετά την προσφυγή του Σωτήρη Χρίστου, το εκλογικό συνέδριο των πρασίνων αναβλήθηκε με διάταγμα για περίοδο εξήντα ημερών, μέχρι το Δικαστήριο να εκδώσει την ετυμηγορία του σε ότι αφορά τη διαγραφή του, δηλαδή κατά πόσο αυτή ήταν παράτυπη. Μέχρι την απόφαση του Δικαστηρίου, το Κίνημα Οικολόγων βρίσκεται σε στάση αναμονής, κρατώντας χαμηλούς τόνους, και από εκεί και πέρα, αναμένεται να ορίσει νέα ημερομηνία για τις εσωκομματικές εκλογές.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μπλόκο Δικαστηρίου στις εκλογές των Οικολόγων-Αναβάλλονται μέχρι νεωτέρας

Δειτε Επισης

Υπ. Γεωργίας: Ευάλωτη η Κύπρος στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
Ποσό €551,8 εκ., έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2024
Διαφορετικές οι αναγνώσεις των μέτρων από συμπολίτευση και αντιπολίτευση-Οι εισηγήσεις των κομμάτων
Επισκέφθηκε τη ΔΕΑ ο Πρόεδρος της Εσθονίας
Μέντζη, Παπαχαραλάμπους και Πιερίδη υποστηρίζουν οι Οικολόγοι-Οι εκλεκτοί τους στη Λευκωσία
Στη Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης της Κομισιόν μετακινείται ο Μάριο Νάβα
Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας
Την προστασία δημοσιογράφων έθεσε στο Παγκόσμιο Φόρουμ ΟΟΣΑ η Χαραλαμπίδου
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας