Ο δάσκαλος που δίδασκε, οι… θεματοφύλακες του νομού και τα ρεζιλίκια της ΕΔΕΚ

«Δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις…». Μια φράση, από τις πιο γνωστές και συνάμα  σοφότερες στην ιστορία, την οποία είπε κάποτε ο Μέγας Αλέξανδρος, θέλοντας να περιγράψει αυτόν που πράττει τα αντίθετα από αυτά που διδάσκει στους άλλους.

Αναμφίβολα οι νόμοι κάθε χώρας είναι για όλους τους πολίτες, ή τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε να είναι, ανεξαρτήτως με την ιδιότητα του κάθε ενός και την κοινωνική του τάξη. Ωστόσο, αποτελεί κρυφό μυστικό, πως η Δικαιοσύνη δεν αντιμετωπίζει όλους τους πολίτες με τον ίδιο τρόπο, αφού φαίνεται πως σε κάποιες περιπτώσεις έχει μεγαλύτερη σημασία το ποιους ξέρεις παρά το τι έκανες. Άλλωστε, είναι κάτι το οποίο απέδειξε η ιστορία, ειδικότερα σε ότι αφορά τα εγκλήματα λευκού κολλάρου που έχουν να κάνουν κυρίως με οικονομικά σκάνδαλα. Ένας που μπορεί να έκλεψε μερικά ευρώ συλλαμβάνεται και τιμωρείται άμεσα, και ορθά τιμωρείται αφού διέπραξε ποινικό αδίκημα, από την άλλη όμως, οι πολίτες βλέπουν την ελίτ και κρατικούς αξιωματούχους να κλέβουν εκατομμύρια, και είτε δεν τιμωρούνται, είτε τιμωρούνται με χαμηλές ποινές, είτε η υπόθεση τους, μήνες μετά – ίσως και χρόνια – ακόμα διερευνάται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διατάγματα, παραποιήσεις, φράξιες... Έπιασε πάτο με βούλα Δικαστηρίου η ΕΔΕΚ

Το ζητούμενο είναι πως οι νόμοι είναι για όλους οι ίδιοι και θα πρέπει να εφαρμόζονται με τον ίδιο τρόπο, σε διαφορετική περίπτωση, η εντύπωση πως η Δικαιοσύνη είναι δύο μέτρα και δύο σταθμά, προκαλεί από τη μια το αίσθημα της αδικίας και από την άλλη την απαξίωση προς τους θεσμούς του κράτους, που οι πολίτες καλούνται να εμπιστεύονται.

Τους νόμους της Κύπρου ψηφίζει η Βουλή (σ.σ χαρακτηρίζεται ως… ναός της Δημοκρατίας), και οι 56 βουλευτές τους οποίους εκλέγουν οι ίδιοι οι πολίτες.

Ωστόσο, η ιστορία έδειξε πως οι εκλελεγμένοι από το λαό, κάποιες φορές εκμεταλλεύονται τη θέση τους, η οποία σημειώνεται πως καλύπτεται από ασυλία, και προβαίνουν σε ενέργειες αντίθετες από το νόμο, εξού και στο παρελθόν είδαμε κρατικούς αξιωματούχους να μεταφέρονται στις Κεντρικές Φυλακές. Επίσης, οι μνήμες από το «This is Cyprus» είναι ακόμη νωπές και η… τάτσα στη Βουλή, θα κάνει χρόνια να ξεσκουριάσει.

Πολιτικοί, βουλευτές και κρατικοί αξιωματούχοι, που παρελαύνουν καθημερινά στα ΜΜΕ, είναι οι πρώτοι που θα πρέπει να τηρούν το γράμμα του νόμου, ή τουλάχιστον να δείχνουν πως το τηρούν αφού η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται τίμια, σε διαφορετική περίπτωση ο κόσμος που τους γυρίζει την πλάτη, θα αυξάνεται όλο και περισσότερο. Κάτι, το οποίο διαφαίνεται και μέσα από τις εκλογικές αναμετρήσεις, με το πιο πρόσφατο παράδειγμα οι βουλευτικές εκλογές, όπου οι πολίτες ψηφίζουν πλέον… απαξίωση.

Τα πολιτικά παιχνίδια που μπορεί να παίζονται, λίγο – πολύ οι πολίτες τα έχουν αντιληφθεί, όπως επίσης έχουν αντιληφθεί πως πολλά πράγματα είναι για σκοπούς εντυπώσεων, ώστε ο κάθε ένας να εξυπηρετήσει τους δικούς του σκοπούς.

Το να βλέπεις όμως αξιωματούχους, και δη την ηγεσία ενός κοινοβουλευτικού κόμματος που ψηφίζει νόμους, να απαξιώνουν αποφάσεις Δικαστηρίων, τότε το μόνο που προκαλεί στους πολίτες είναι δυσφορία, ενισχύοντας παράλληλα το δημόσιο αίσθημα πως κάποιοι έχουν ασυλία στη Δικαιοσύνη.

Τα τεκταινόμενα τον τελευταίο καιρό στην ΕΔΕΚ, σίγουρα δεν κολακεύουν και ιδιαίτερα το κόμμα, με τον κάθε ένα έχει το δικαίωμα να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.

Ο εμφύλιος πόλεμος που μαίνεται στο κόμμα, μεταφέρθηκε πλέον στις δικαστικές αίθουσες, με τα δύο στρατόπεδα να βρίσκονται σε θέσεις μάχης και να αλληλοκατηγορούνται, με το κλίμα να αναμένεται να δυναμιτίσει ακόμη περισσότερο, αφού οι εσωκομματικές εκλογές τον Οκτώβριο, πλησιάζουν.

Το ποιος έχει δίκαιο ή όχι είναι ένα ζητούμενο το οποίο ενδεχομένως να διαφανεί από την απόφαση του Δικαστηρίου, στην οποία προσέφυγαν οι τρεις υποψήφιοι της Εκλογικής Συνδιάσκεψης του κόμματος στην Επαρχία Λευκωσίας, το οποίο στην ουσία, όπως μας εξήγησαν νομικοί κύκλοι, θα κληθεί να αποφασίσει κατά πόσο θα γίνει έλεγχος στο μητρώο του κόμματος και αν ναι με ποιο τρόπο, ώστε να διαφανεί αν υπήρξε ή όχι παραποίηση, και αν ναι, τότε η υπόθεση οδηγείται ποινικά.

Ωστόσο, αυτή είναι η μια παράμετρος, που αφορά εσωτερικά το κόμμα, υπάρχει όμως και η άλλη που είναι το επίμαχο διάταγμα που εκδόθηκε προημερών από το Δικαστήριο, το οποίο αναστέλλει τις αυριανές εκλογές της ΕΔΕΚ, μέχρι την τελική ετυμηγορία.

Με βάση τη νομοθεσία, τα διατάγματα είναι δεσμευτικά και όπως αναφέρει ο ποινικός κώδικας ΚΕΦ.154, άρθρο 137, «όποιος ανυπακούει σε διάταγμα, ένταλμα, ή διαταγή που εκδόθηκε από Δικαστήριο, λειτουργό ή πρόσωπο που ενεργεί με οποιαδήποτε επίσημη ιδιότητα και κανονικά εξουσιοδοτημένο για αυτό, είναι ένοχος πλημμελήματος και υπόκειται σε φυλάκιση δύο χρόνων, εκτός όταν καθορίζεται ρητά κάποια άλλη ποινή ή διαδικασία σε συνάφεια με τέτοια ανυπακοή».

Από το πιο πάνω άρθρο του ποινικού κώδικα, όπως και όλων των άλλων, δεν εξαιρείται κανένας. Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, ανέγνωσε διαφορετικά το διάταγμα, καθώς υποστηρίζει πως η νομοθεσία καλύπτει απόλυτα την ΕΔΕΚ και ως εκ τούτου, ανακοίνωσε πως οι εκλογές της Κυριακής θα διεξαχθούν κανονικά.

Θέση στην οποία επέμεινε, παρά τις υποδείξεις του δικηγόρου των τριών υποψηφίων που προσέφυγαν στην Δικαιοσύνης, πως πρόκειται για ανυπακοή διατάγματος, ενώ την ίδια θέση εξέφρασαν και άλλα μέλη της ΕΔΕΚ, μεταξύ αυτών και ο δικηγόρος και βουλευτής του κόμματος, Κωστής Ευσταθίου.

Όπως όλα δείχνουν, οι εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά, εκτός και εάν τελικά ο Μαρίνος Σιζόπουλος κάνει ένα βήμα πίσω, και από εκεί και πέρα, υπάρχουν δύο επιλογές. Οι τρεις υποψήφιοι έχουν το δικαίωμα να προβούν την ίδια ώρα σε καταγγελία στην Αστυνομία, η οποία οφείλει να παρέμβει άμεσα, αφού υπάρχει παρακοή διατάγματος, σε διαφορετική περίπτωση, όπως ανέφερε και ο δικηγόρος των υποψηφίων, Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, θα προσφύγουν εκ νέου στη Δικαιοσύνη για ακύρωση του εκλογικού αποτελέσματος, αφού με βάση το διάταγμα, οι εκλογές θα θεωρούνται παράνομες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με διάταγμα Δικαστηρίου αναστέλλονται οι εκλογές Επαρχιακής Λευκωσίας της ΕΔΕΚ

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή που 33χρονος προσπαθεί να αρπάξει παιδιά σε δημοτικό σχολείο στο Κολοράντο
ΒΙΝΤΕΟ: Νέα επίθεση της Ρωσίας στην Οδησσό-Δεκάδες τραυματίες
Πεντάγωνο: Το τεχνητό λιμάνι που κατασκευάζει ο στρατός των ΗΠΑ στη Γάζα είναι κατά το 50% έτοιμο
Απάτη σε βάρος 83χρονης-Της απέσπασαν 650 ευρώ για δήθεν χειρουργείο του εγγονού της
Οι ιδιαιτερότητες των εκλογών της Λευκωσίας-Οι επιλογές, οι συμμαχίες και οι εκτιμήσεις
«Υπάρχει αρκετή φτώχεια και δεν φαίνεται»-Πέραν των χίλιων πακέτων στα χέρια άπορων οικογενειών
Στον Λίβανο με δώρα και ελπίδα για κλείσιμο της στρόφιγγας των ροών Χριστοδουλίδης και φον ντερ Λάιεν
«Κόμβος αλληλεγγύης για τον κόσμο η Κύπρος»-Τιμήθηκε η επέτειος της ένταξης στην ΕΕ
Χειροπέδες σε τέταρτο άτομο για τα ναρκωτικά στη Λευκωσία
LIVE: Σε εξέλιξη η εκδήλωση για την επέτειο της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ παρουσία της Φον ντερ Λάιεν