Διατάγματα, παραποιήσεις, φράξιες... Έπιασε πάτο με βούλα Δικαστηρίου η ΕΔΕΚ

Χωρίς τέλος είναι ο εμφύλιος που ξέσπασε στην ΕΔΕΚ, αφού πλέον οι μάχες δεν δίνονται μόνο στο πεδίο της πολιτικής, αλλά μεταφέρονται και εντός των δικαστικών αιθουσών, μετά από τη χθεσινή προσφυγή στη Δικαιοσύνη τριών μελών του κόμματος που ζήτησαν και πέτυχαν στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας την αναστολή της Εκλογικής Συνδιάσκεψης του κόμματος στην Επαρχία Λευκωσίας. 

Πλέον η κόντρα έχει ξεφύγει από τα στενά περιθώρια του κόμματος, αφού νομικοί κύκλοι που μίλησαν στον REPORTER, έκαναν λόγο για μια πρωτοφανή για τα κυπριακά δεδομένα απόφαση, αφού ποτέ προηγουμένως στα χρονικά δεν υπήρξε αναστολή εσωκομματικής εκλογικής διαδικασίας. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, το γεγονός ότι ένα Δικαστήριο πείσθηκε για απόφαση για αναστολή εκλογών κόμματος, από μόνο του συνιστά μια εξαιρετικά σοβαρή απόφαση, αφού σημαίνει πως ενώπιον του τέθηκαν ισχυρά στοιχεία που το έπεισαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με διάταγμα Δικαστηρίου αναστέλλονται οι εκλογές Επαρχιακής Λευκωσίας της ΕΔΕΚ

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τρία μέλη της ΕΔΕΚ που ζήτησαν και εξασφάλισαν τη συγκεκριμένη απόφαση του Δικαστηρίου, με βασικό επιχείρημα την επιστολή του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, Μιχάλη Τερέπεη, όπου επιβεβαιώνει ως εκ της θέσεων του ότι κατέχει στοιχεία που επιβεβαιώνουν την παραποίηση του μητρώου και παρουσιάζοντας μέσω των δικηγόρων τους το κατεπείγον του όλου ζητήματος, αφού η εκλογική διαδικασία ήταν προγραμματισμένη για την ερχόμενη Κυριακή, έπεισαν το Δικαστήριο. 

Πέραν από την αναστολή των εκλογών, ζητήθηκε από το Δικαστήριο και θεραπεία σε ότι αφορά το ζήτημα του μητρώου μελών του κόμματος, ζητώντας την αντιπαραβολή των τριών εκδοχών του, μέσα από ενδεδειγμένες διαδικασίες. Για το συγκεκριμένο ζήτημα δεν υπήρξε απόφαση, ωστόσο αναμένεται να εξεταστεί κατά την επόμενη δικάσιμο που ορίστηκε για την ερχόμενη Πέμπτη, όπου οι δύο πλευρές θα κληθούν να καταθέσουν τις θέσεις τους. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το Συνέδριο του 2001, οι… χρόνιες ασθένειες και η προφητική συμβουλή του γιατρού

Προσπερνά το διάταγμα ο Σιζόπουλος

Παρά το γεγονός ότι τα διατάγματα είναι δεσμευτικά, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέγνωσε διαφορετικά το σχετικό διάταγμα, κρίνοντας πως αυτό δεν εμποδίζει το κόμμα από το να διεξαχθούν κανονικά οι εκλογές της ερχόμενης Κυριακής, εξού και λίγες ώρες μετά, ανακοίνωσε πως οι εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά. 

Ο Μαρίνος Σιζόπουλος έκανε λόγο σε ανακοίνωση του, «για πρωτοφανή  οργανωμένη φράξια η οποία υποκινούμενη από αλλότρια συμφέροντα αποσκοπεί στην αποδόμηση του, τη διάσπαση του και τη σίγαση της πατριωτικής του φωνής». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μπάχαλο στην ΕΔΕΚ, προσπερνά το διάταγμα ο Σιζόπουλος-«Κανονικά οι εκλογές»

Ως εκ τούτου η πλευρά που προσέφυγε στο Δικαστήριο, έχει το δικαίωμα να καταφύγει στο Δικαστήριο για παρακοή διατάγματος και από την άλλη να προσφύγει εκ νέου στο Δικαστήριο για να ζητήσει την ακύρωση του εκλογικού αποτελέσματος, αφού με βάση το εκδοθέν διάταγμα του Δικαστηρίου, οι εκλογές θα έπρεπε να αναβληθούν. 

Μετά την δημοσιοποίηση των προθέσεων Σιζόπουλου, ο δικηγόρος των τριών υποψηφίων που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, θέλησε με επιστολή, προς την ΕΔΕΚ να προειδοποιήσει τον Μαρίνο Σιζόπουλο, πως θα προσφύγει εκ νέου στο Δικαστήριο για ακύρωση του αποτελέσματος, καλώντας τον την ίδια ώρα  να απέχει από παράνομες πράξεις. 

Επίσης ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, κούνησε το δάχτυλο στον πρόεδρο της ΕΔΕΚ, σημειώνοντας πως είναι αδιανόητο ένα κοινοβουλευτικό κόμμα, να περιφρονεί αποφάσεις Δικαστηρίου. Πάντως πληροφορίες αναφέρουν πως ο Μαρίνος Σιζόπουλος δεν προτίθεται να κάνει πίσω και το όλο θέμα τυγχάνει χειρισμού από τους νομικούς του κόμματος. Σε ότι αφορά το πολιτικό κομμάτι ο Μαρίνος Σιζόπουλος, κάλεσε τα μέλη της ΕΔΕΚ, να συμμετάσχουν μαζικά στην εκλογική διαδικασία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προειδοποιεί Σιζόπουλο ο Αιμιλιανίδης-«Αδιανόητο ένα κοινοβουλευτικό κόμμα να περιφρονεί αποφάσεις δικαστηρίων»

Γ. Βαρνάβα: Νιώθω δικαιωμένος

Μιλώντας στον REPORTER, o ανθυποψήφιος του Μαρίνου Σιζόπουλου για την προεδρία του κόμματος, Γιώργος Βαρνάβας, τόνισε πως, «πολύ ορθά το Δικαστήριο αποφάσισε ώστε να μην διεξαχθεί η Επαρχιακή Συνδιάσκεψη Λευκωσίας εκδίδοντας απαγορευτικό διάταγμα και θεωρώ ότι με τις οδηγίες του Δικαστηρίου που πλέον υπαγορεύουν ότι θα πρέπει να γίνει η αντιπαραβολή των τριών μητρώων τα οποία επικαλείται ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ, θα διαφανεί απόλυτα η παρατυπία και ταυτόχρονα η πλαστογραφία που έγινε στο μητρώο».

«Θεωρώ», συνέχισε ο κ. Βαρνάβας, «ότι δικαιωνόμαστε όλοι μας που φωνάζουμε τους τελευταίους μήνες και δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι υπήρξε παραποίηση και πλαστογράφηση του μητρώου μελών. Είμαι βέβαιος ότι μετά από τον έλεγχο που θα διεξαχθεί βάσει του διατάγματος του Δικαστηρίου θα διαφανεί αυτό το γεγονός. Παράλληλα θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους αυτοί που έχουν προβεί σε αυτές καταδικαστέες πράξεις, δηλαδή να παραποιήσουν το μητρώο μελών του Κινήματος για να εκλέξουν συλλογικά όργανα και ηγεσία χαλκευμένη εκμηδενίζοντας τη ψήφο των πραγματικών ΕΔΕΚιτών».

Το ιστορικό της υπόθεσης

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα του μητρώου του κόμματος, τέθηκε από κάποια μέλη του Πολιτικού Γραφείου, αλλά και τον Γιώργο Βαρνάβα, με επιστολές του προς τον Γραμματέα του κόμματος. Μάλιστα με πρωτοβουλία της Ανδρειανής Οδυσσέως, ζητήθηκε μ από τον Μαρίνο Σιζόπουλο όπως συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή, ώστε να εξετάσει το ζήτημα. Η κα. Οδυσσέως μαζί με κάποια άλλα μέλη του κόμματος, συνέλεξαν υπογραφές από μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, ώστε να συγκληθεί για να εξετάσει το θέμα, ωστόσο το εγχείρημα απέτυχε. 

Σύμφωνα με την πλευρά της κας. Οδυσσέως, ο Μαρίνος Σιζόπουλος τηλεφώνησε και έπεισε κάποια από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής να αποσύρουν τις υπογραφές τους, ενώ σύμφωνα με τον κ. Σιζόπουλο, ο ίδιος απλά ενημέρωσε τα μέλη του κόμματος για το τι πραγματικά ήθελε η άλλη πλευρά, κάνοντας μάλιστα λόγο για εξαπάτηση. 

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως για το εν λόγω ζήτημα, δηλαδή του μητρώου, υπήρξε ομόφωνη απόφαση από την Κεντρική Επιτροπή της ΕΔΕΚ στις 30 Ιουνίου, για το ποιο μητρώο θα χρησιμοποιηθεί στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κεραυνοί Τερέπεη για το μητρώο μελών της ΕΔΕΚ-«Έγιναν 600 παράνομες εγγραφές»

Τα τρία μητρώα

Η ουσία του προβλήματος σήμερα, έγκειται στο αν το μητρώο με το οποίο έχουν γίνει ήδη οι Επαρχιακές Συνδιασκέψεις σε Λάρνακα, Κερύνεια, Αμμόχωστο, Πάφο και Λεμεσό και που ήταν προγραμματισμένη αυτής της Λευκωσίας, αλλά και το Συνέδριο του κόμματος στις 24 Οκτωβρίου, είναι το ορθό, δηλαδή αυτό του 2017 συν περίπου 130 εγγραφές που έγιναν κατόπιν έγκρισης του Πολιτικού Γραφείου μεταγενέστερα. 

Το μητρώο σύμφωνα με το Καταστατικό της ΕΔΕΚ, θα πρέπει να βρίσκεται στην κατοχή του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, ωστόσο με απόφαση του Πολιτικού Γραφείου για να μην υπάρχει περίπτωση αυτό να διοχετευθεί σε πολιτευτές του κόμματος, δόθηκε στον πρόεδρο της ΕΔΕΚ, ο οποίος το κατείχε τα τέσσερα τελευταία χρόνια. Μετά την ομόφωνη απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 30 Ιουνίου, ο Μαρίνος Σιζόπουλος το παρέδωσε στην Επιτροπή Διαπιστευτηρίων, που είναι υπεύθυνη για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογικών διαδικασιών. 

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Τερέπεη, υπάρχουν τρία διαφορετικά μητρώα:

-Το πρώτο το οποίο παραδόθηκε από τον Μαρίνο Σιζόπουλο στην Επιτροπή Διαπιστευτηρίων με 7200 ονόματα

-Το δεύτερο που σύμφωνα με τον κ. Τερέπεη του παραδόθηκε στις 25 Ιουνίου με 6803 ονόματα

-Το τρίτο το μητρώο του Νοεμβρίου του 2017 με 9532 ονόματα πριν γίνει η επικαιροποίηση. 

Η θέση των μελών της ΕΔΕΚ που ζητούν την ταυτοποίηση των μητρώων είναι πως σε αυτό που παραδόθηκε στον κ. Τερέπεη στις 25 Ιουνίου, προστέθηκαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, εκατοντάδες νέα μέλη χωρίς την έγκριση από τα όργανα του κόμματος. 

Η επόμενη μέρα

Δεν θα ήταν υπερβολή να λεχθεί σε αυτό το σημείο, ότι η ΕΔΕΚ βρίσκεται εν μέσω της μεγαλύτερης κρίσης στην ιστορία της και οι πληγές που άνοιξαν, δύσκολα θα επουλωθούν, όποια και αν είναι η επόμενη μέρα. Επίσης, δεν θα ήταν υπερβολή, να λεχθεί πως εάν οι δύο πλευρές, δεν αποφασίσουν έστω και την υστάτη να έρθουν σε συνεννόηση τις επόμενες ημέρες, τότε το κλειδί για τις εξελίξεις θα βρίσκεται στα χέρια των Δικαστηρίων. 

Κι αυτό διότι, το Δικαστήριο είναι αυτό που θα αποφασίσει, για το τι θα συμβεί, αφενός με την επικείμενη εκλογική διαδικασία και αφετέρου με το καταστατικό του κόμματος. Ουσιαστικά το Δικαστήριο θα κληθεί να δώσει λύση στο θέμα, ενδεχομένως μέσω ενός διατάγματος, που θα περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει αντιπαραβολή των τριών επίμαχων μητρώων. 

Σε περίπτωση που το ζήτημα δεν λυθεί εσωκομματικά, τότε οι αποφάσεις του Δικαστηρίου θα είναι δεσμευτικές για το κόμμα. Μάλιστα οι νομικοί κύκλοι που μίλησαν στον REPORTER, εξήγησαν πως το Δικαστήριο έχει την εξουσία να περιγράψει τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η αντιπαραβολή του μητρώου, ώστε να διαπιστωθεί εάν υπήρξε παραποίηση. 

Σε μια τέτοια περίπτωση, εάν αποδειχθεί κάτι τέτοιο, θα είναι ορατό το ενδεχόμενο ακόμα και ποινικών διώξεων, αφού το θέμα της παραποίησης μητρώου και της πλαστογραφίας, δεν αφορά αστικά αδικήματα. Όπως και να έχει, με την τροπή που πήραν τα πράγματα, η απόφαση του Δικαστηρίου, ενδεχομένως να είναι καθοριστική και για το πολιτικό μέλλον του κόμματος, αφού θα ξεχωρίσει τα... ξερά από τα... χλωρά. 

Δειτε Επισης

Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»