Τελεσίγραφο Πετρίδη σε κόμματα για χορηγία-Έτσι παίρνει πίσω τις 577 χιλιάδες

Τέλος στο σήριαλ με τις κομματικές χορηγίες, που λανθασμένα δόθηκαν σε Συμμαχία, Αλληλεγγύη και ΔΗΚΟ, βάζει το Υπουργείο Οικονομικών, στο οποίο έριξε το μπαλάκι η Βουλή, η οποία δήλωσε αναρμόδια να επιληφθεί του ζητήματος, ώστε να εισπραχθεί το ποσό των 577 χιλιάδων από τα κόμματα που έλαβαν περισσότερα χρήματα και να δοθεί στη ΔΗΠΑ, που μπήκε για πρώτη φορά στη Βουλή και στα υπόλοιπα κόμματα που είχαν αυξημένα ποσοστά.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το μπαλάκι για κρατική χορηγία, οι θέσεις των κομμάτων και η απομόνωση Νικόλα

Σε δηλώσεις του ο Κωνσταντίνος Πετρίδης, ανέφερε πως σέβεται την απόφαση της Βουλής, ωστόσο σημείωσε πως έχει διαφορετική άποψη, όσο αφορά το νομικό σκέλος.  

«Πιστεύουμε ότι ως αρμόδιος οικονομικός φορέας κι αυτό είναι ξεκάθαρο, θα έπρεπε η ίδια η Βουλή ν’ αναλάβει όπως ανέλαβε να δώσει τα κονδύλια ν’ αναλάβει να τα εισπράξει», ανέφερε ο κ. Πετρίδης, προσθέτοντας πως από εδώ και πέρα, «το Υπουργείο Οικονομικών θα επικοινωνήσει απευθείας με τα κόμματα ούτως ώστε να γίνει η ανακατανομή».

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει αίσια κατάληξη, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, «που ελπίζω θα υπάρξει, τότε θα γίνουν αποκοπές από τη χορηγία στα κόμματα που θα αρνηθούν να δώσουν πίσω, από του χρόνου, ή ενδεχομένως να οδηγηθούμε και σε μια δικαστική οδό. Αλλά σίγουρα δεν είναι ο φορολογούμενος που πρέπει να πληρώσει αυτά που έγιναν επειδή κάποιοι ίσως πήραν περισσότερα από όσα τους αναλογούν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βάζει χέρι σε Βουλή και κόμματα το ΥΠΟΙΚ-Το deal για το μπάχαλο με τις χορηγίες

Πάντως, Συμμαχία Πολιτών και Αλληλεγγύη αναμένεται πως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, είναι έτοιμες να επιστρέψουν το ποσό που οφείλουν στη Βουλή, σε αντίθεση με το Δημοκρατικό Κόμμα και τον πρόεδρο του Νικόλα Παπαδόπουλο, που διαμηνύει πως δεν πρόκειται να επιστρέψει ούτε σεντ, αφού θεωρεί πως καλύπτεται από το Νόμο και τα συγκεκριμένα χρήματα, δίκαια δόθηκαν στο κόμμα.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την αλληλογραφία μεταξύ Υπουργείου Οικονομικών και Βουλής, η Συμμαχία Πολιτών θα πρέπει να επιστρέψει 277 χιλιάδες ευρώ το Κίνημα Αλληλεγγύη 251 χιλιάδες, το ΔΗΚΟ 47 χιλιάδες και το ΑΚΕΛ 1500 ευρώ. Από αυτά τα χρήματα 318 χιλιάδες θα πρέπει να δοθούν στην Δημοκρατική Παράταξη, 145 χιλιάδες στο ΕΛΑΜ, 59 χιλιάδες στην ΕΔΕΚ, 37 χιλιάδες στον Δημοκρατικό Συναγερμό και 16 χιλιάδες στο Κίνημα Οικολόγων.

Σύμφωνα με κύκλους της Βουλής, η στάση του Νικόλα Παπαδόπουλου, που απορρίπτει την οποιαδήποτε διευθέτηση του ζητήματος, έχει να κάνει με το γεγονός ότι η μερίδα του λέοντος από αυτά τα λεφτά, θα δοθεί στην Δημοκρατική Παράταξη-Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων και στα στελέχη που έφυγαν πυροβολώντας τον ίδιο από το ΔΗΚΟ τα προηγούμενα χρόνια.

Μάλιστα στη Βουλή κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες σχετικό σημείωμα με συγκεφαλαίωση απόψεων των κομμάτων για το ζήτημα της κρατικής χορηγίας. Όπως φαίνεται και από τις καταγεγραμμένες απόψεις των κομμάτων που ακολουθούν, όλα τα κόμματα πλην του ΔΗΚΟ, υιοθετούν την άποψη πως οι παρούσες πρόνοιες του Νόμου είναι προβληματικές και ζητούν αφενός την ρύθμιση του ζητήματος και αφετέρου τον επαναϋπολογισμό και την ανακατανομή των χρημάτων, στη βάση και της σχετικής γνωμάτευσης του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με πρόταση νόμου θα βάλει τέλος στο σήριαλ με τις κομματικές χορηγίες η Βουλή

Δειτε Επισης

Γάζωσαν με καλάσνικοφ αυτοκίνητο στην Ελλάδα-Τραυματίστηκε ένας 23χρονος
7280 υποψήφιοι διεκδικούν 3227 θέσεις την 9η Ιουνίου-Όλες οι λεπτομέρειες ενόψει εκλογών
Αντιγόνη Παπαδοπούλου: Θα αποποιηθώ τη σύνταξη δημάρχου αν εκλεγώ
Συνεχίζεται η ανέγερση «προεδρικού συγκροτήματος» στα κατεχόμενα
Ανακοίνωσε 20 νέες ψηφιακές υπηρεσίες για το 2024 ο Υφ. Έρευνας-Εφαρμόζεται η ηλεκτρονική υπογραφή
Η AstraZeneca παραδέχθηκε ότι το εμβόλιο κατά της Covid θα μπορούσε να προκαλέσει σπάνιες θρομβώσεις
Χριστοδουλίδης: Η Κύπρος υπέρ της δημιουργίας θέσης Επιτρόπου Άμυνας της ΕΕ
Η έκκληση του Δήμου Στροβόλου στο κοινό να μην συμμετέχει στις λαμπρατζιές
Έρχιουρμαν: Η ομοσπονδία και όχι η «επιτροπή» θα λύσει το περιουσιακό πρόβλημα
Νεκρό ένα 13χρονο αγόρι, σοβαρά τραυματίες δύο αστυνομικοί από την επίθεση με σπαθί κατάνα στο Λονδίνο