Βάζει χέρι σε Βουλή και κόμματα το ΥΠΟΙΚ-Το deal για το μπάχαλο με τις χορηγίες

Την πρόθεση του Υπουργείου Οικονομικών σε περίπτωση που η Βουλή συνεχίσει να δηλώνει ότι αδυνατεί να προβεί σε ανάκτηση των χρημάτων που κάποια κόμματα πρέπει να επιστρέψουν ως μέρος της κρατικής χορηγίας για το 2021, να αναλάβει το ίδιο την επιστροφή των χρημάτων, εκφράζει σε επιστολή που απέστειλε την περασμένη Τετάρτη ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου, Γιώργος Παντελή.  

Σε επιστολή του, προς την Γενική Διευθύντρια της Βουλής, ο κ. Παντελή υποδεικνύει πως μετά και από την γνωμάτευση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα τον περασμένο Ιούλιο, ύστερα από σχετική ερώτηση του Γενικού Ελεγκτή, αναμένεται ότι η Βουλή θα προχωρήσει σε ανάκτηση της χορηγίας που παραχώρησε παράτυπα, στις αρχές του έτους στα κόμματα για ολόκληρο το 2021 και να επαναϋπολογίσει το ποσό που δικαιούνται τα κοινοβουλευτικά κόμματα, με βάση τα ποσοστά που έλαβαν στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. 

Υπενθυμίζεται ότι για το συγκεκριμένο θέμα, δηλαδή για τα χρήματα που δόθηκαν στα κόμματα στις αρχές του έτους και σήμερα θα πρέπει να επιστρέψουν ένα μέρος τους, ο Γενικός Ελεγκτής ζήτησε από τη Βουλή να προβεί στις δέουσες ενέργειες. Ωστόσο η Βουλή με νέα επιστολή της, εξέφρασε τη θέση πως δεν έχει νομικό έρεισμα και δεν καλύπτεται νομικά για να προβεί σε επαναϋπολογισμό της χορηγίας αλλά και πως δεν έχει καμία εξουσία να ζητήσει την επιστροφή αυτών των ποσών από τα κόμματα. 

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, υποδεικνύει στην διευθύντρια της Βουλής πως βάσει του Νόμου, της παρέχεται η νομική βάση για ανάκτηση των καταβληθέντων χορηγιών που παραχωρήθηκαν παράτυπα στα κόμματα. 

Μάλιστα προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω και θέλοντας να επισπευσθούν οι διαδικασίες και το θέμα να κλείσει το συντομότερο, το Υπουργείο Οικονομικών, έχει προβεί σε υπολογισμό των χρηματικών ποσών που πρέπει να ανακτηθούν, βάσει των αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών. 

Ο πιο κάτω πίνακας που επισυνάπτεται στην εν λόγω επιστολή, παρουσιάζει τα ποσά που έλαβαν τα κόμματα την 1η Ιανουαρίου  του 2021 βάσει των ποσοστών που έλαβαν στις βουλευτικές του 2016 και τα ποσά που θα έπρεπε να λάβουν βάσει των ποσοστών του 2021, ενώ επισημαίνεται η διαφορά που προκύπτει και αφορά κοινοβουλευτικά και μη κοινοβουλευτικά στην παρούσα φάση κόμματα

Την ίδια ώρα το Υπουργείο Οικονομικών καλεί την διευθύντρια της Βουλής όπως προχωρήσει σε ανάκτηση των καταβληθέντων ποσών για την περίοδο των επτά μηνών μετά τις βουλευτικές εκλογές και την ανακατανομή τους με βάση το ποσό που δικαιούται να λάβει το κάθε κοινοβουλευτικό κόμμα. Σύμφωνα με τον πίνακα τα περισσότερα χρήματα θα πρέπει να ανακτηθούν από τη Συμμαχία Πολιτών (277 χιλιάδες )και το Κίνημα Αλληλεγγύη (251 χιλιάδες), περίπου 47 χιλιάδες ευρώ από το ΔΗΚΟ και κάτι περισσότερο από 1500 ευρώ από το ΑΚΕΛ. 

Από αυτά τα χρήματα 318 χιλιάδες θα πρέπει να δοθούν στην Δημοκρατική Παράταξη, 145 χιλιάδες στο ΕΛΑΜ, 59 χιλιάδες στην ΕΔΕΚ, 37 χιλιάδες στον Δημοκρατικό Συναγερμό και 16 χιλιάδες στο Κίνημα Οικολόγων. 

Αλλάζουν οι πρόνοιες για προϋπολογισμό του 2022

Επιπλέον το Υπουργείο Οικονομικών, επισημαίνει πως συνυπολογίζοντας τις ασάφειες και αδυναμίες των ισχυουσών νομοθετικών προνοιών, όπως αυτές επισημαίνονται σε όλη τη σχετική αλληλογραφία και για σκοπούς αποφυγής παρόμοιων προβλημάτων μέχρι και την ολιστική αναθεώρηση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου, κρίθηκε σκόπιμο να περιληφθεί στον υπό ετοιμασία κρατικό προϋπολογισμό για το 2022, τροποποιημένη σημείωση, η οποία αναφέρεται στη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων. 

Σύμφωνα με την τροποποιημένη σημείωση οι πισσώσεις ύψους 11,207,712 κάτω από  θα κατανέμεται στα κόμματα ως ακολούθως

α) Ποσό ύψους 6,649,451 που αφορά τη χρηματοδότηση στο σύνολό της, κατανέμεται σε ποσοστό 15% ισόποσα σε όλα τα κόμματα, ενώ το υπόλοιπο καταβάλλεται κατ΄ αναλογίαν των ποσοστών που έλαβαν στις τελευταίες εκλογές.

β) ποσό ύψους 4,531,261 παραχωρείται για την κάλυψη της δαπάνης για την εργοδότηση των κοινοβουλευτικών συνεργατών

γ) ποσό ύψους 27 χιλιάδων παραχωρείται για την κάλυψη των συνεισφορών τους στα αντίστοιχα πολιτικά κόμματα της Ε.Ε.

δ) η χρηματοδότηση που προβλέπεται στα σημεία (α) και (β) νοείται ότι κατά το έτος διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών η χρηματοδότηση θα παραχωρείται κατά 50% πριν από τις βουλευτικές εκλογές που εκπροσωπούνται στη Βουλή και το υπόλοιπο 50% μετά τις βουλευτικές εκλογές στα κόμματα που θα αποτελούν μέρος της νεοκλεχθείσας Βουλής. 

Η επιστολή που υπογραφή ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών τονίζει καταληκτικά, πως παρά τα πιο πάνω, αν η Βουλή ακόμα θεωρεί πως δεν είναι σε θέση να προβεί στις δέουσες ενέργειες για ανάκτηση των υπερβαινουσών χορηγιών από τα πολιτικά κόμματα και την ανακατανομή τους, το Υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να απαιτήσει άμεσα την επιστροφή των παράτυπων καταβληθέντων χορηγιών και την ανακατανομή τους στα κόμματα σύμφωνα με τη Νομοθεσία. 

Δειτε Επισης

Κρίσιμος τραυματισμός για 56χρονο-Έπεσε στο κενό από τον δεύτερο όροφο οικίας
Σήμερα το επίσημο άνοιγμα της Υπουργικής Συνόδου της Κοινοπολιτείας στην Πάφο
Ιράν: Απόλυτα ασφαλείς οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Ισφαχάν
LIVE: Το Ισραήλ προειδοποίησε την Ουάσινγκτον για την επίθεσή του στο Ιράν και δεν την έγκρινε
Καταρρίφθηκαν drones αλλά δεν έγινε επίθεση με πυραύλους υποστηρίζει το Ιράν-Kανένα σχόλιο από Ισραήλ
Χειροπέδες σε 31χρονο για τη βομβιστική επίθεση σε γνωστό μπαρ στον Πρωταρά
ΒΙΝΤΕΟ: Παγκόσμιος συναγερμός-Προχώρησε σε αντίποινα το Ισραήλ, πύραυλοι έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν
Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα
Σπέρνει στην Ευρώπη για να θερίσει στο Κυπριακό ο Χριστοδουλίδης
Εμπρηστές και αστυνόμοι: Πώς εξελίσσεται το παιχνίδι...