Σε ρόλο... δικαστή η Επ. Δεοντολογίας-Τα βήματα και οι «ποινές» που προβλέπονται

Σε ρόλο... δικαστή μετατρέπεται η πρόεδρος της Βουλής και η Επιτροπή Δεοντολογίας, η οποία συγκλήθηκε στον απόηχο του επεισοδίου μεταξύ του Αντρέα Θεμιστοκλέους και της Έφης Ξάνθου, ώστε να εκδώσει την ετυμηγορία της σε σχέση με τα όσα εκτυλίχθηκαν την περασμένη Τετάρτη στην Επιτροπή Παιδείας.

Η αρχή της κοινοβουλευτικής περιόδου, ήταν επεισοδιακή, καθώς ο βουλευτής του ΕΛΑΜ, Ανδρέας Θεμιστοκλέους κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής Παιδείας, τα έβαλε με την κοινοβουλευτική εκπρόσωπο των Οικολόγων, Έφη Ξάνθου, ζητώντας της μάλιστα να εγκαταλείψει την αίθουσα, λέγοντάς της ότι δεν έχει δικαίωμα λόγου, αφού δεν είναι βουλεύτρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άγριος καυγάς στη Βουλή, «επίθεση» Θεμιστοκλέους σε Ξάνθου-«Δαμαί είσαι ένα τίποτε»

Μετά τα παρατράγουδα στην Βουλή, οι πληγές της οποίας από το «this is Cyprus» ακόμη δεν επουλώθηκαν, η Επιτροπή Δεοντολογίας συνέρχεται σήμερα για να ακολουθήσει την νενομισμένη διαδικασία, όπως προνοείται, σε σχέση με το επεισόδιο, ώστε να δοθεί τέλος και να επιβληθούν οι σχετικές κυρώσεις. Της Επιτροπής προεδρεύει η Αννίτα Δημητρίου, ενώ παρόντες θα είναι και οι βουλευτές Νίκος Τορναρίτης και Ονούφριος Κουλάς του ΔΗΣΥ, Γιώργος Λουκαΐδης και Άριστος Δαμιανού του ΑΚΕΛ και Νικόλας Παπαδόπουλος και Πανίκος Λεωνίδου του ΔΗΚΟ.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται, στην πρώτη συνάντηση της Επιτροπής, τα μέλη θα κληθούν να καθορίσουν τα επόμενα τους βήματα και να καταλήξουν εάν υπάρχει ή όχι υπόθεση, ώστε στη συνέχεια να καλέσουν τα εμπλεκόμενα μέρη να «καταθέσουν» ενώπιον της Επιτροπής. 

Εάν δηλαδή, η Επιτροπή αποφασίσει πως προκύπτει ζήτημα, τότε το επόμενο στάδιο, είναι να κληθούν ενώπιον της ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας αλλά και οι πρωταγωνιστές του επεισοδίου, ώστε να παραθέσουν τις θέσεις τους, ενώ ακολούθως, η Επιτροπή Δεοντολογίας θα πρέπει να καταλήξει κατά πόσο παραβιάστηκε ο κώδικας δεοντολογίας και από ποιο, ώστε να επιβληθούν κυρώσεις. 

Τα όσα διαδραματίστηκαν στην Επιτροπή Παιδείας, είναι καταγεγραμμένα στα πρακτικά, που βρίσκονται ήδη στα χέρια της προέδρου της Βουλής, τα οποία και μελέτησε, ωστόσο σε δημόσιες δηλώσεις της, ερωτηθείσα εάν κατέληξε σε κάποιο συμπέρασμα, υπέδειξε πως «και να κατέληγα δεν θα ήταν φρόνιμο εκ μέρους μου να προδικάσω το αποτέλεσμα της επιτροπής δεοντολογίας».

Πάντως, σε περίπτωση που η Επιτροπή Δεοντολογίας διαπιστώσει πως παραβιάζεται ο κώδικας συμπεριφοράς, τότε υπάρχουν συγκεκριμένες αποφάσεις που μπορούν να ληφθούν, δηλαδή είτε προφορική, είτε γραπτή παρατήρηση, είτε να κληθεί σε δημόσια απολογία στην Ολομέλεια της Βουλής ο βουλευτής. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε ρόλο… αστυνομικού η Αννίτα για την επίθεση Θεμιστοκλέους στην Ξάνθου

Σε σχέση με τα γεγονότα που έλαβαν χώρα και την σύγκληση της Επιτροπής Δεοντολογίας, η Έφη Ξάνθου, σε δηλώσεις της στον REPORTER, ευχαρίστησε την Αννίτα Δημητρίου για την άμεση ανταπόκριση στο περιστατικό, λέγοντας πως «ήταν άμεση η πρωτοβουλία για να συγκαλέσει την Επιτροπή Δεοντολογίας και κατά την άποψη μου δείχνει μία αλλαγή στην Βουλή των Αντιπροσώπων, που δυστυχώς παρόμοια περιστατικά κάκιστης συμπεριφοράς από βουλευτές και βουλεύτριες είχαν αρχίσει να γίνονται καθημερινό φαινόμενο».

Όσον αφορά την διαδικασία που ακολουθείται, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος των Οικολόγων τόνισε πως, «συμφωνώ απόλυτα με τον τρόπο που θα προχωρήσει η διαδικασία και ελπίζω πως θα δούμε μια διαφορετική κουλτούρα να αναπτύσσεται στον ναό της Δημοκρατίας γιατί πρώτιστα, οι βουλευτές μας είναι αυτοί που πρέπει να δίνουν το καλό παράδειγμα. Ας αφήσουμε την επιτροπή να κάνει την δουλειά της».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξέσπασε η Ξάνθου κατά Θεμιστοκλέους-«Δεν είναι ευθύνη μου τα ψυχικά προβλήματα»

Από την πλευρά του, ο βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους δήλωσε στον REPORTER πως «ότι λέει η κυρία Ξάνθου μου είναι παντελώς αδιάφορο, καθώς έχει διαστρεβλώσει πλήρως την αλήθεια από την πρώτη στιγμή και συνεχίζει να την επαναλαμβάνει όπου την καλέσουν και όπου βρεθεί».

Όσον αφορά την Επιτροπή Δεοντολογίας, ο βουλευτής του ΕΛΑΜ πρόσθεσε πως, «εγώ περιμένω τις αποφάσεις της και τότε θα κρίνω με ποιους τρόπους θα αντιδράσω. Να τους φωτίσει ο ύψιστος να πάρουν τις σωστές αποφάσεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παίρνει… καταθέσεις για το επεισόδιο Ξάνθου-Θεμιστοκλέους η Επ. Δεοντολογίας

 

Δειτε Επισης

Ανακηρύχθηκαν οι αντιδήμαρχοι Ερήμης, Καντού και Σωτήρας στη Λεμεσό
Στο «ακροατήριο» το Προεδρικό για την αίτηση παύσης του Ελεγκτή-Ξεκαθαρίζει πως δεν θα εμπλακεί
Πάσχει η διαχείριση των Κοινοτήτων-Σαθρά φαινόμενα εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Ανακοινώθηκαν τα μέλη της Πολιτικής Ομάδας Κυπριακού-Στις 8 Μαΐου η συνάντηση Προέδρου με Ολγκίν
Απορρίφθηκε μια ένσταση στην εκλογική περιφέρεια Πάφου-Ανακηρύχθηκαν τέσσερις αντιδήμαρχοι
Ενστάσεις κατά υποψηφίου δημάρχου στην Επαρχία Λεμεσού-Ανακηρύσσονται από σήμερα 13 αντιδημάρχοι
Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση
Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών-Το μέγεθος, το χρώμα και η σειρά των υποψηφίων (pics)
Πληροφορίες Ελεγκτικής για υποβολή στοιχείων για διαφημίσεις υποψηφίων στις Εκλογές
Εκλογή Λεόντιου Κωστρίκη και Σωτήρη Καλογήρου στην Ακαδημία Ευρώπης