Δεν παίρνουν θέση για αναβολή εκλογών οι δήμαρχοι-Οι σκέψεις του Κ. Γιωρκάτζη

Με θετικό πρόσημο προσεγγίζει το ζήτημα της αναβολής των εκλογών, λόγω της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η μεγάλη πλειοψηφία των δημάρχων, οι οποίοι εμφανίζονται έτοιμοι να αναλάβουν το κομμάτι της προετοιμασίας ενόψει της εφαρμογής της το 2024.   

Παρά τις διαφωνίες που υπάρχουν σε σχέση με το ζήτημα των συνενώσεων, το οποίο ωστόσο ακόμη δεν ξεκαθάρισε, αφού θεωρείται βέβαιο πως θα αποτελέσει ένα από τα σημεία τριβής κατά τη διάρκεια της συζήτησης των Νομοσχεδίων στην Επιτροπή Εσωτερικών, η πλειονότητα των Δημάρχων, θεωρεί απολύτως αναγκαία την εφαρμογή της Μεταρρύθμισης.

Το όλο ζήτημα, υπενθυμίζεται ότι θα συζητηθεί στις εννέα Σεπτεμβρίου στη Βουλή, εκεί όπου τα μέλη της επιτροπής Εσωτερικών θα κληθούν να τοποθετηθούν, επί της πρότασης του υπουργού Εσωτερικών, Νίκου Νουρή για αναβολή των εκλογών Τοπικής Αυτοδιοίκησης που είναι προγραμματισμένες για τον ερχόμενο Δεκέμβριο και ταυτόχρονη προώθηση των σχετικών Νομοσχεδίων στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση, έτσι ώστε να αρχίσει έγκαιρα η υλοποίησης της Μεταρρύθμισης η οποία θα εφαρμοστεί το 2024.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σπριντ 120 ημερών-Καυτά ζητήματα, κρίσιμα χρονοδιαγράμματα για τους 56

Την ανάγκη εφαρμογής της Μεταρρύθμισης αναγνωρίζουν και τα κόμματα, τα περισσότερα εκ των οποίων, πάντως, δεν έχουν τοποθετηθεί επί της πρότασης Νουρή για αναβολή των εκλογών. Την ίδια ώρα όμως συνεχίζουν τον προγραμματισμό τους ενόψει των Δημοτικών Εκλογών, έτσι ώστε, σε περίπτωση που δεν περάσει η πρόταση αναβολής, τα ίδια να είναι προετοιμασμένα για την μικρή σε διάρκεια, προεκλογική περίοδο που θα ακολουθήσει.

Πάντως, οι ενδείξεις και οι πληροφορίες των τελευταίων ημερών, συγκλίνουν στο συμπέρασμα, ότι και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο αναβολής των εκλογών και παράλληλα και την ψήφιση της Μεταρρύθμισης, αφού είναι κοινώς αποδεκτό από όλους, πως υπάρχει ανάγκη για εφαρμογή των Νομοσχεδίων, που θα γυρίσουν οριστικά τη σελίδα του εκσυγχρονισμού στις αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Α. Νεοφύτου: Είμαστε πανέτοιμοι για εκλογές ακόμα και σήμερα

Μιλώντας στον REPORTER, ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων και δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας, επαναβεβαίωσε τη θέση της Ένωσης για προώθηση και εφαρμογή της Μεταρρύθμισης, την οποία όπως τόνισε έχει ανάγκη ο τόπος. Σε σχέση με το ζήτημα της αναβολής των εκλογών, ο κ. Βύρας υπέδειξε πως η Ένωση Δήμων δεν πρόκειται να τοποθετηθεί επίσημα, αφού πρόκειται για ένα θέμα που επηρεάζει άμεσα τους ίδιους τους δημάρχους και δεν θεωρεί ορθό να λάβει θέση, είτε υπέρ, είτε εναντίον της αναβολής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έκκληση Ένωσης Δήμων σε Κυβέρνηση και κόμματα για εκσυγχρονισμό της ΤΑ

Πάντως, η αναβολή των εκλογών ευνοείται από μεγάλη μερίδα δημάρχων, που θα ήθελαν να παραμείνουν στις θέσεις τους για ακόμη δυόμιση χρόνια. Στην αντίπερα όχθη πάντως, ιδιαίτερα προβληματισμένος με το ζήτημα της αναβολής, εμφανίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ο δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης. Υπενθυμίζεται ότι ο δήμαρχος Γιωρκάτζης, υλοποιώντας την προεκλογική του δέσμευση, δεν προτίθεται να επαναδιεκδικήσει την δημαρχία της πρωτεύουσας.

Ο κ. Γιωρκάτζης μιλώντας στον REPORTER, ξεκαθάρισε πως η απόφαση του να μην επαναδιεκδικήσει τη δημαρχία της Λευκωσίας, είναι οριστική. Σε σχέση με το ζήτημα της αναβολής και τι προτίθεται να πράξει εάν αποφασισθεί κάτι τέτοιο από τα κόμματα στη Βουλή, ο δήμαρχος Λευκωσίας, υπέδειξε πως εάν και εφόσον ληφθεί μια τέτοια απόφαση, θα το μελετήσει με κάθε σοβαρότητα και θα αποφασίσει για το τι θα πράξει ο ίδιος προσωπικά. 

Μέχρι τότε, όμως τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στη Βουλή για την επικείμενη συνεδρία της επιτροπής Εσωτερικών, όπου τα κόμματα θα ανοίξουν τα χαρτιά τους και θα αποφασίσουν για το τι μέλλει γενέσθαι με μια από τις πιο μεγάλες Μεταρρυθμίσεις που έγιναν ποτέ στην Κύπρο και που συνδέεται άμεσα με τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ε.Ε. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Με ντέρμπι αλλά και φαινομενικά εύκολες μάχες οι εκλογές στη Λάρνακα-Ποιους υποστηρίζουν τα κόμματα
Κυπριακό, μεταναστευτικό και οικονομία στο Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ-«Οι μέρες δεν προσφέρονται για ηχηρές διακηρύξεις»
Στέλνει μηνύματα η Πασχαλινή εγκύκλιος του Αρχιεπισκόπου-«Χρέος μας να περιφρουρήσουμε την Εθνική αξιοπρέπειά»
Επιμένουν για δυο Κράτη οι Τούρκοι-«Δεν υπάρχει πια θέμα για συνομοσπονδία ή ομοσπονδία»
Έστειλε μηνύματα ο Κόμπος για το Κυπριακό- «Λύση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ»
Με τοπικιστικά κριτήρια οι εκλογές στην Αμμόχωστο-Η πολυκοσμία στο Παραλίμνι και η μάχη του κατεχόμενου δήμου
Καρογιάν: Πρωταρχική επιδίωξη της ΔΗΠΑ να τερματιστεί η κατοχή
ΒΙΝΤΕΟ: Αφαίρεσαν τα πανό του Καραμανίδη για τις εκλογές και του άφησαν φάκελο για να ψηφίσει άλλη-Προχωρεί σε καταγγελία
Κίρμπι: Σε μερικές μέρες ανοίγει το τεχνητό λιμάνι στη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια από Κύπρο
«Βήμα για σοβαρή αντιμετώπιση βίας κατά γυναικών η νέα Οδηγία»-Όσα υποστηρίζουν Κύπριοι Ευρωβουλευτές