Στο κάδρο για τον Δήμο Λευκωσίας ο Σολωμού-Τα δεδομένα στο ΔΗΚΟ ενόψει δημοτικών

Οι καλοκαιρινές διακοπές δεν στάθηκαν εμπόδιο στις παρασκηνιακές διεργασίες εντός του Δημοκρατικού Κόμματος, το οποίο έχει ενώπιον του σημαντικά διακυβεύματα, πάνω στα οποία θα πρέπει να τοποθετηθεί το επόμενο διάστημα. Μετά από μια δύσκολη περίοδο που περιλάμβανε τη μετωπική σύγκρουση με την Κυβέρνηση, με αφορμή τα θέματα διαφθοράς, τη σημαντική πτώση των ποσοστών του στις βουλευτικές και την εσωστρέφεια που ακολούθησε, σήμερα το ΔΗΚΟ καλείται να τοποθετηθεί κατά πόσον θα συναινέσει στην πραγματοποίηση ή όχι των δημοτικών εκλογών.  

Μέχρι σήμερα δεν υπήρξε επίσημη τοποθέτηση για τη στάση που θα κρατήσει το κόμμα στις αρχές του Σεπτέμβρη, όταν θα κληθεί να τοποθετηθεί ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών. Την ίδια ώρα εντός του κόμματος, διεξάγονται παρασκηνιακές συζητήσεις, αφού ήδη στελέχη, έχουν εκφράσει ενδιαφέρον, για να κατέλθουν ως υποψήφιοι στις δημοτικές εκλογές, που αν δεν αλλάξει κάτι, είναι προγραμματισμένες για τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στη μέγγενη των κομμάτων η Μεταρρύθμιση της ΤΑ-Οριστικές αποφάσεις τον Σεπτέμβρη

Δεδομένο είναι το ενδιαφέρον που έχει ήδη επιδειχθεί για το Δήμο Λευκωσίας. Ειδικότερα ο τέως διευθυντής του γραφείου του Προέδρου του ΔΗΚΟ, Γιώργος Σολωμού, έχει εκφράσει το ενδιαφέρον του για να κατέλθει ως υποψήφιος στην πρωτεύουσα. Ο κ. Σολωμού, ο οποίος ήταν υποψήφιος βουλευτής στην Επαρχία Κερύνειας, δεν κατάφερε να εκλεγεί, αφού οι τρεις έδρες της κατεχόμενης επαρχίας, κατέληξαν στα δύο μεγάλα κόμματα. Αξίζει να σημειωθεί πως μετά την παραίτηση του από τη θέση του Διευθυντή του γραφείου του Νικόλα Παπαδόπουλου, ο κ. Σολωμού δεν κατέχει κανένα σημαντικό θεσμικό ρόλο, εντός και εκτός κόμματος, πέραν από τη συμμετοχή του στη Γραμματεία του ΔΗΚΟ.

Σε αυτό το πλαίσιο είχε επιδείξει ενδιαφέρον και για τη θέση του αντιπροέδρου του ΔΗΚΟ, που έμεινε ορφανή μετά την αποχώρηση του Αλέκου Τρυφωνίδη τον Ιούλιο του 2020, μαζί με τα υπόλοιπα στελέχη που συνέστησαν τη Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων. Ωστόσο, για τη θέση του Αντιπροέδρου, στο πλαίσιο της αλλαγής πολιτικής που αποφάσισε η ηγεσία του κόμματος, επιλέχθηκε ο πιο μετριοπαθής, αντιδήμαρχος Λεμεσού, Νεόφυτος Χαραλαμπίδης.

Εξάλλου, το όνομα του κ. Σολωμού βρίσκεται στον κατάλογο και με τους υποψηφίους για τη θέση του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, η οποία ουσιαστικά μένει κενή από τον Ιούνιο, όταν ο Παύλος Μυλωνάς παραιτήθηκε, μετά την ανάληψη της προεδρίας της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος, άφησε σε εκκρεμότητα το συγκεκριμένο ζήτημα, το οποίο πάντως, αργά η γρήγορα επιβάλλεται να διευθετηθεί, αφού η απουσία εκπροσώπου Τύπου, δημιουργεί αρκετά επικοινωνιακά προβλήματα. Τα ονόματα του Γιώργου Σολωμού και του Ολύμπιου Χριστοφή, βρίσκονται στον σχετικό κατάλογο για τις θέσεις του εκπροσώπου και αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, ωστόσο όλα παραμένουν ρευστά μέχρι να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το θέμα των δημοτικών εκλογών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι υποψήφιοι που κλείδωσαν για δημοτικές, οι αναποφάσιστοι και ποιοι αποχωρούν

Σύμφωνα με πληροφορίες το όλο ζήτημα της διεξαγωγής ή όχι των δημοτικών εκλογών και της στάσης που θα κρατήσει το ΔΗΚΟ, συζητήθηκε στην τελευταία Γραμματεία του κόμματος, χωρίς ωστόσο να ληφθούν τελικές αποφάσεις. Εξάλλου στη συνεδρία έγινε και συζήτηση, σε σχέση με το θέμα των δημοτικών εκλογών, όπου κατατέθηκαν προτάσεις για τη δημαρχία της Λευκωσίας. Μεταξύ των ονομάτων που έπεσαν στο τραπέζι, ήταν αυτά των Γιώργου Σολωμού και Γιάννη Παναγιώτου. Μάλιστα κάποιες πληροφορίες, ήθελαν τον κ. Σολωμού να ασκεί και ανάλογες πιέσεις προς την ηγεσία του κόμματος, ώστε να διεκδικήσει τη δημαρχία της πρωτεύουσας, από τη στιγμή μάλιστα, που διαθέτει σημαντικά ερείσματα, ιδιαίτερα στην περιοχή των Αγίων Ομολογητών, αλλά και ευρύτερα, στην αστική Λευκωσία.

Εξάλλου, πληροφορίες από το ΔΗΚΟ, σημειώνουν ότι ο κ. Σολωμού το τελευταίο διάστημα, μετά και από τις επαφές που έγιναν κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών, κερδίζει έδαφος από τη στιγμή μάλιστα που αποτελεί κομμάτι του στενού ηγετικού πυρήνα του κόμματος και διατηρεί στενές επαφές, με όλες σχεδόν τις τοπικές επιτροπές του ΔΗΚΟ στο Δήμο Λευκωσίας, ενώ ήταν από τα κομματικά στελέχη που στάθηκαν έμπρακτα κοντά στο κόμμα και τον Νικόλα Παπαδόπουλο, σε δύσκολες περιόδους.

Σε αντίθεση με τον άλλο εν δυνάμει υποψήφιο για τη δημαρχία Λευκωσίας, Γιάννη Παναγιώτου για τον οποίο υπάρχει μουρμούρα, ότι συνειδητά στα δύσκολα ήταν απών από το κόμμα, ενώ επανήλθε στο προσκήνιο πριν από τις βουλευτικές. Μάλιστα κάποιοι εντός ΔΗΚΟ δεν ξεχνούν τη στάση που κράτησε όταν το 2018, συζητήθηκε ακροθιγώς το όνομα του για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ως υποψήφιος του ΑΚΕΛ, χωρίς ο Παναγιώτου να ενημερώσει εκ των προτέρων τον Νικόλα Παπαδόπουλο και το κόμμα.

Ενδιαφέρον για τη δημαρχία Λευκωσίας έχουν επιδείξει και άλλα στελέχη του ΔΗΚΟ, με πιο έντονο, αυτό του πρώην βουλευτή και πρώην Αντιδήμαρχου Λευκωσίας Στέλιου Ιερωνυμίδη, ο οποίος έχει εκφράσει ήδη την πρόθεση του να είναι υποψήφιος, ωστόσο φαίνεται πως μια τέτοια υποψηφιότητα δεν ευνοείται από το ΑΚΕΛ. 

Στη Γραμματεία του ΔΗΚΟ, υπήρξαν κάποιες φωνές σε σχέση με την εκδήλωση ενδιαφέροντος από πλευράς Γιώργου Σολωμού, με τον ίδιο ωστόσο να υποδεικνύει σε όσους αντέδρασαν πως δεν αποτελεί αυτοσκοπό του να μπει στην κούρσα για τη δημαρχία της Λευκωσίας, ωστόσο ως κομματικό στέλεχος θέτει την υποψηφιότητα του ενώπιον των οργάνων του κόμματος, σημειώνοντας παράλληλα πως για το ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι για τις δημοτικές εκλογές, δεν θα αποφασιστεί στη Γραμματεία, αλλά στο Εκτελεστικό Γραφείο και την Κεντρική Επιτροπή. 

Σε ότι αφορά τους υπόλοιπους κομματικούς χώρους, ενδιαφέρον επίσης φαίνεται να υπάρχει από τον Χρίστο Ιωσήφ δημοτικό σύμβουλο του ΑΚΕΛ, τον Κυριάκο Τσιμίλλη δημοτικό σύμβουλο των Οικολόγων, ενώ κάποια ονόματα που ακούστηκαν πέραν του Χρύσανθου Φάκα από το ΔΗΣΥ, είναι του υπουργού Οικονομικών Κωνσταντίνου Πετρίδη και της υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νατάσας Πηλείδου.  ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ και Οικολόγοι, πάντως, εκ πρώτης δεν φαίνεται να έχουν κανένα πρόβλημα στην υποψηφιότητα του Σολωμού, αν και στο ΑΚΕΛ θεωρούν πως ο Γιάννης Παναγιώτου βρίσκεται πιο κοντά. 

Οι τάσεις εντός ΔΗΚΟ για το θέμα των δημοτικών εκλογών, δεν είναι εντελώς ξεκάθαρες. Ήδη άρχισαν να ακούγονται κάποιες φωνές που ευνοούν την αναβολή των εκλογών, έτσι ώστε το κόμμα να μην μπει σε μια νέα εκλογική διαδικασία, από τη στιγμή μάλιστα που οι τελευταίες εκλογές, άφησαν πληγές που ακόμα δεν επουλώθηκαν. Στο τραπέζι βέβαια παραμένει και η πρόταση που φαίνεται να ευνοεί το ΑΚΕΛ για πραγματοποίηση των εκλογών με τις νέες δημοτικές αρχές να είναι περιορισμένης θητείας. Το σκηνικό σε σχέση με το τι μέλλει γενέσθαι σε σχέση με τη διεξαγωγή ή όχι των δημοτικών εκλογών, αναμένεται να ξεκαθαρίσει το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ψηφίζει αναβολή των δημοτικών εκλογών η Κυβέρνηση, επαναφέρει το θέμα της μεταρρύθμισης της ΤΑ

Δειτε Επισης

Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
BINTEO: Τύπος πήγε σε πλυντήριο αυτοκινήτων το Cybertruck της Tesla και το μετάνιωσε
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα
Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι