Το σκεπτικό για ανάκληση διαβατηρίων-Διαχωρίζουν τη θέση τους στελέχη του ΔΗΣΥ

Προβληματισμό και μέσα στο κυβερνητικό στρατόπεδο, έφερε η χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για ανάκληση ή μη ανανέωση των διαβατηρίων σε 14 Τουρκοκύπριους «αξιωματούχους», μεταξύ των οποίων βρίσκεται και ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, με την Κυβέρνηση ωστόσο να ξεκαθαρίζει πως η απόφαση έχει ληφθεί και στη βάση νομολογίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Απαντώντας στις επικρίσεις των τελευταίων ωρών κυβερνητικοί κύκλοι υποδεικνύουν πως σύμφωνα με τη Νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το διαβατήριο είναι ταξιδιωτικό έγγραφο που αποτελεί περιουσία του κράτους και μπορεί για εύλογη αιτία να ανακληθεί οποιαδήποτε στιγμή. Η αφαίρεση του διαβατηρίου από τους 14 Τουρκοκύπριους αξιωματούχους χαρακτηρίζεται από την Κυβέρνηση ως μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, την ώρα που Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι ετοιμάζονται για να εποικίσουν στο Βαρώσι. 

Την ίδια ώρα με αυτή την κίνηση η Κυβέρνηση, επιδιώκει να εκθέσει τα μέλη του λεγόμενου υπουργικού που την ώρα που λαμβάνουν αποφάσεις για εποικισμό της Αμμοχώστου όλα ανεξαιρέτως τα μέλη του κατέχουν διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας το οποίοι χρησιμοποιούν για να ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο για να πείσουν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν υπάρχει. 

Παράλληλα αυτό που επιδιώκει να περάσει ως μήνυμα η Κυβέρνηση στην τουρκοκυπριακή κοινότητα είναι πως το εν λόγω μέτρο δεν επηρεάζει κατ' ουδένα τρόπο τους 97 χιλιάδες Τουρκοκύπριους που κατέχουν έγγραφα της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά την πολιτική ελίτ που επιδιώκει κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Προβληματισμός στον ΔΗΣΥ

Ήδη χθες, πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις από την Κυβέρνηση, ο εκπρόσωπος Τύπου του κυβερνώντος κόμματος, μιλώντας στο κρατικό κανάλι, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του, σχετικά με την απόφαση για ανάκληση των διαβατηρίων από τους Τουρκοκύπριους. «Χρειάζεται», είπε ο Δημήτρης Δημητρίου, «να είμαστε ορθολογιστές και να κρίνουμε αν οι αποφάσεις μας θα έχουν θετικό ή όχι αντίκτυπο στις εξελίξεις».

«Αν θα αυτή η εξέλιξη», υπέδειξε, «είναι θετική για τον τελικό στόχο θα πρέπει να το μετρήσουμε και να το ζυγίσουμε. Ή αν θα λειτουργήσει εις βάρος μας και θα κατηγορηθούμε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι κίνδυνοι μετά το «διαβατήρια γιόκ» και το στοίχημα της 5ης διακρατικής

Και πρόσθεσε: «Το θέμα είναι πρωτίστως πολιτικό και αυτό πρέπει να μην το ξεχνάμε. Σε οποιαδήποτε προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού θα πρέπει να μειώνουμε και την ανασφάλεια και να αυξάνουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο κοινοτήτων και πιστεύω προσωπικά πως μια τέτοια ενέργεια θα  έχει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα».

«Θα είναι ακόμα ένα όπλο και επιχείρημα στους Τ/κ για να λένε ότι οι Ε/κ λειτουργούν με τρόπο που δεν επιθυμούν την όποια επίλυση του Κυπριακού», κατέληξε ο κ. Δημητρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξεκαθαρίζει τη θέση του για τα διαβατήρια των Τ/κ ο ΔΗΣΥ-«Συμβολική αλλά και ουσιαστική απόφαση»

Στο μεταξύ ανάλογους προβληματισμούς εξέφρασε και η τέως βουλευτίνα του ΔΗΣΥ, Ξένια Κωνσταντίνου, η οποία με ανάρτηση της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διερωτήθηκε ποιο σκοπό εξυπηρετεί στην πολιτική σκακιέρα η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

«Σκέφτομαι.. Από την ώρα που ανακοινώθηκε η απόφαση για ανάκληση διαβατηρίων 14 προσώπων που όντως δε σέβονται ούτε τη Δημοκρατία ως τη νόμιμη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση, ούτε τα διεθνή ψηφίσματα για την Αμμόχωστο. Σκέφτομαι διαρκώς τη δήλωση του Γλαύκου Κληρίδη που έκανε στον Νιαζί, πως όταν παίζεις στη διεθνή σκακιέρα πρέπει να βλέπεις 6 κινήσεις μπροστά. Οι κινήσεις που βλέπω οι 6 είναι όλες αρνητικές για την πλευρά μας και σκέφτομαι αν τα οφέλη υπερκεράζουν τα αρνητικά. Ίσως κάποιοι να πείτε - και δικαιολογημένα- πως τα αρνητικά θα συμβούν ούτως ή άλλως απλά με κάποια καθυστέρηση», έγραψε η κα. Κωνσταντινου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτοί είναι οι Τουρκοκύπριοι «αξιωματούχοι» που χάνουν το διαβατήριο της ΚΔ

Και πρόσθεσε: «Από την άλλη όμως, στην πολιτική και ιδιαίτερα στη διεθνή πολιτική έχει τεράστια σημασία η αξιοπιστία και η εμμονή στη βασική θέση πως, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι η υπεράνω μοναδική κι αναγνωρισμένη οντότητα σε αυτό το νησί. Με τη δυνατότητα να εκπροσωπεί ακόμη και μετά τη βάρβαρη και παράνομη τουρκική εισβολή όλους τους Κυπρίους. Ανησυχώ πως αν απωλέσουμε αυτή την θεσμική ανωτερότητα πως θα δώσουμε επιχειρήματα στην άλλη πλευρά η οποία δυστυχώς σήμερα εκπροσωπείται απ' ότι πιο εθνικιστικό και διαιρετικό έχουμε ζήσει από την πέτρινη εποχή Ντενκτάς. Αυτά σκέφτομαι κι ανησυχώ. Ω γέγονε γέγονε, αλλά, τουλάχιστον ας εξηγηθεί σωστά, άμεσα και παράλληλα ας στηριχθεί με πράξεις το βασικό κυρίαρχο πολιτικό επιχείρημα για να μην κλάψουμε επί ερείπιο. Η Δημοκρατία μας θα καταστεί πιο ισχυρή αν επενδύει διαρκώς στην ανωτερότητα της που απορρέει από τη διεθνή της αναγνώριση, από την ταυτότητα του κράτους μέλους της Ε. Ε.. Ας μη μας παρασύρει ποτέ η διάθεση Ταταρ για τάχα μου δυο ισότιμες οντότητες. Ποτέ!», κατέληξε.

Υπενθυμίζεται πως για το θέμα τοποθετήθηκαν με ανακοινώσεις σχεδόν όλα τα κόμματα, με το ΔΗΚΟ, το ΕΛΑΜ και την ΕΔΕΚ να χαιρετίζουν την απόφαση του Υπουργικού, υποδεικνύοντας πως είχαν καταθέσει ανάλογες προτάσεις στο παρελθόν. Στην αντίπερα όχθη το ΑΚΕΛ, εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου, κάνοντας λόγο για επικοινωνιακές κινήσεις με αποδέκτη το εσωτερικό ακροατήριο, παρά πρωτοβουλίες που μπορούν να αναχαιτίσουν τους διχοτομικούς σχεδιασμούς της Τουρκίας σε βάρος της πατρίδας μας.

«Είναι η ώρα», τονίζει το ΑΚΕΛ, «που όλοι -και πρώτος ο Νίκος Αναστασιάδης- πρέπει να αναλογιστούν πού οδηγούνται τα πράγματα και ποια θα είναι η επόμενη μέρα της πατρίδας μας. Δεν υπάρχει χρόνος για χρονοτριβή, παλινωδίες και επικοινωνιακή πολιτική. Ο μόνος δρόμος για να αναχαιτίσουμε νέα τετελεσμένα σε βάρος της Κύπρου και να απαλλάξουμε την πατρίδα μας από την κατοχή και τη διχοτόμηση είναι η λύση του Κυπριακού, στη συμφωνημένη βάση και πλαίσιο».

«Εδώ θα έπρεπε να επικεντρωθεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες -πειστικές και αποφασιστικές- με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά το 2017. Αυτό ακριβώς στοχεύει η πρόταση που κατέθεσε εδώ και μήνες το ΑΚΕΛ προς τον Πρόεδρο για το πώς να δράσει η ελληνοκυπριακή πλευρά το επόμενο διάστημα», καταλήγει η ανακοίνωση της Εζεκία Παπαϊωάννου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανακαλούνται διαβατήρια από Τατάρ και Σία-Καταχωρείται 5η διακρατική προσφυγή

Εξάλλου η Δημοκρατική Παράταξη - Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, σε ανακοίνωση της σημειώνει πως η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να προχωρήσει σε αφαίρεση των ταξιδιωτικών εγγράφων του κατοχικού ηγέτη, Ερσίν Τατάρ καθώς και άλλων  αξιωματούχων του ψευδοκράτους ήταν ένα επιβεβλημένο βήμα, υπό τις περιστάσεις.

«Η προκλητικότατη συμπεριφορά του κατοχικού καθεστώτος, και ειδικότερα του κ. Τατάρ, σε σχέση την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου αλλά και η συνεχής υπονόμευση της οντότητας και κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια ανοχής και υπομονής», υποδεικνύει η ΔΗΠΑ.     

Την ίδια ώρα, συνεχίζει η ανακοίνωση, «δεν παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι η αφαίρεση ταξιδιωτικών εγγράφων από αριθμό Τουρκοκυπρίων, όσο δικαιολογημένη και αν είναι, ενδέχεται να αποτελέσει εργαλείο στα χέρια της Άγκυρας για νέα διεθνή προπαγάνδα περί της δήθεν απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων αλλά και για διευκόλυνση της στρατηγικής της για πλήρη αφομοίωση της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Γι΄ αυτό πρέπει όλοι συλλογικά να βρισκόμαστε σε εγρήγορση για την καλύτερη διαχείριση των όποιων ενδεχομένων».

«Η Δημοκρατική Παράταξη – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι η μόνη οδός για την Κύπρο, είναι η οδός του ορθολογισμού. Ενός ορθολογισμού, που συνεπάγεται ουσιαστικές διαπραγματεύσεις προς την κατεύθυνση επίτευξης μιας λύσης που θα τερματίζει οριστικά την κατοχή και θα επιτρέπει στο λαό μας να ζει σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας, σε ένα λειτουργικό, βιώσιμο και ομόσπονδο κράτος, το οποίο και θα αποτελεί μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας», υποδεικνύει.  

Και καταλήγει: «Παράλληλα, χαιρετίζουμε την απόφαση για καταχώρηση 5ης Διακρατικής Προσφυγής σε σχέση με τις παράνομες και έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, εφόσον υπάρχει ουσιαστικό νομικό υπόβαθρο για μια τέτοια προσφυγή». 

Δειτε Επισης

Στη Γενεύη ο ΓΔ του ΥΠΕΞ για έκθεση Κύπρου για Ανθρώπινα Δικαιώματα
Εμβάθυνση συνεργασίας με το Ουζμπεκιστάν επιδιώκει η Κύπρος
Δεν θα κάθεται μέσα σε ψωμάκι χοτ ντοκ το σκυλάκι στο λογότυπο του Ανδρόνικου Ζερβίδη
Οι προκλήσεις του κανονισμού για πράσινη γραμμή συζητήθηκαν σε εκδήλωση στο Λήδρα Πάλας
Αζέροι βουλευτές φαίνεται να τάσσονται υπέρ της αναγνώρισης του ψευδοκράτους
«Εξαιρετικά σαφές» το μήνυμα της ΕΕ προς την Τουρκία-Θεμελιώδες στοιχείο η πρόοδος στο Κυπριακό
Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο
Την Πέμπτη οι ανακοινώσεις Φον ντερ Λάιεν για στήριξη σε Λίβανο
Διπλή επίθεση σε Ευαγγελίδη και Πάρτο από ΑΚΕΛ-Κάνει λόγο για κρυφτό και ανεπαρκή διαχείριση
Τα κατεχόμενα επισκέφθηκε ο Τούρκος ΥΠΑΜ και μίλησε για... διεθνές δίκαιο