Οι υποψήφιοι που κλείδωσαν για δημοτικές, οι αναποφάσιστοι και ποιοι αποχωρούν

Συνθήκες… καύσωνα επικρατούν στους δήμους, με τις διαδικασίες ενόψει των δημοτικών εκλογών να εντείνονται μέρα παρά μέρα, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε καλοκαιρινή περίοδο, όπου ως είθισται, άπαντες γεμίζουν μπαταρίες, ενόψει Σεπτεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ποιοι έλαβαν… θέση για τις εκλογές και ποιοι αποχωρούν από τους Big-10 δήμους

Αρκετοί είναι οι δήμαρχοι και οι κοινοτάρχες που σκέφτονται κατά πόσον θα επαναδιεκδικήσουν τη θέση τους, ενώ πολλοί είναι και οι δημοτικοί σύμβουλοι που καλοβλέπουν το ενδεχόμενο να διεκδικήσουν εκλογή ως δήμαρχοι ή κοινοτάρχες.

Βέβαια, σε αντίθεση με προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, το ενδεχόμενο είτε αναβολής των δημοτικών, είτε διεξαγωγής τους με περιορισμένη θητεία, είναι ορατό, ενόψει και του νομοσχεδίου που προωθείται για εκσυγχρονισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ως εκ τούτου, οι ενδιαφερόμενοι για δήμους και κοινότητες καλούνται να ζυγίσουν τα ενώπιόν τους δεδομένα και να πάρουν τις τελικές τους αποφάσεις.

Πολλοί από τους νυν τοπικούς άρχοντες παρουσιάζονται προβληματισμένοι από το γεγονός ότι δεν ξέρουν, τουλάχιστον προς το παρόν, για το τι μέλλει γενέσθαι στο δήμο ή την κοινότητά τους και είναι διστακτικοί στον να πάρουν τις τελικές τους αποφάσεις, πριν ξεκαθαρίσει το σκηνικό με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Αυτοί που κλείδωσαν για νέα θητεία

Ανάμεσα στους υποψήφιους, ώστε να επαναδιεκδικήσει τη δημαρχία για δεύτερη πενταετία, είναι ο δήμαρχος Γερίου, Νεόφυτος Παπαλαζάρου, ο οποίος θα ζητήσει την ψήφο των δημοτών του, για να συνεχίσει το έργο που ξεκίνησε το 2016. Στο συγκεκριμένο δήμο έγιναν αρκετά έργα τα τελευταία χρόνια και ο κ. Παπαλαζάρου θέλει να ολοκληρώσει το όραμά του στην επόμενή του θητεία.

Θετικός να συνεχίσει στο πηδάλιο του δήμου του, είναι και ο δήμαρχος Μέσα Γειτονιάς, Δώρος Αντωνίου, ο οποίος βρίσκεται στη συγκεκριμένη θέση από το 2012. Παρόλα αυτά, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στον συγκεκριμένο δήμο, την πρόθεσή τους να διεκδικήσουν έχουν εκφράσει άλλα περίπου δέκα άτομα, χωρίς μέχρι στιγμής όμως, να ανακοινώσει κάποιος επίσημα την υποψηφιότητά του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξεκίνησε η ονοματολογία για τις Δημοτικές-Ποιοι μπήκαν από νωρίς στον στίβο

Αποχωρούν Πέτρου-Ευαγγελίδης-Kαλλένος

Δύο από τους νυν δημάρχους αποφάσισαν να παραδώσουν την σκυτάλη, αφού εκτιμούν ότι έκλεισε ο κύκλος τους στο δημαρχιακό θώκο.

Πρόκειται για τον δήμαρχο Αγίου Δομετίου, δρ. Κώστα Πέτρου και τον δήμαρχο Αραδίππου, Ευάγγελο Ευαγγελίδη.

Σε ότι αφορά τη δημαρχία Αγίου Δομετίου, τη θέση θα διεκδικήσουν τουλάχιστον τρία πρόσωπα, δύο εκ των οποίων είναι μέλη του δημοτικού συμβουλίου και ένας υπάλληλος του Δήμου. Πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, για τον δημοτικό σύμβουλο του Δημοκρατικού Συναγερμού, Άγγελο Πελαγία και τον δημοτικό σύμβουλο του Δημοκρατικού Κόμματος, Κωνσταντίνο Γιάγκου, όπως επίσης και τον Νεόφυτο Νεοφύτου, ο οποίος θα κατέλθει ως ανεξάρτητος. Από την άλλη, στο δήμο Αραδίππου υποψήφιος θα είναι σίγουρα, ο νυν αντιδήμαρχος Χριστόδουλος Πάρτος.

Στον κατάλογο των αποχωρησάντων προστίθεται επίσης και ο δήμαρχος Ιδαλίου, Λεόντιος Καλλένος, ο οποίος μετά από τρεις θητείες θεωρεί ότι ήρθε η ώρα να αφήσει τη θέση του.

Στην Έμπα ο κοινοτάρχης Αντώνης Νικηφόρου αποχωρεί και υπάρχει η πρόθεση από τέσσερα πρόσωπα να διεκδικήσουν τη θέση. Πρόκειται για τους Περικλή Περικλέους, Μάριο Μεταξά, Νίκο Μαυρονικόλα και Λεωνίδα Λεωνίδου.

Πολλά τα ερωτηματικά

Την ίδια ώρα, πολλοί είναι οι δήμαρχοι και οι κοινοτάρχες που παρουσιάζονται ως αναποφάσιστοι, θέτοντας ως μεγαλύτερο αγκάθι, το τι μέλλει γενέσθαι στα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Για παράδειγμα η δήμαρχος Λακατάμιας, Φωτούλα Χατζήπαπα, παρότι ενδιαφέρεται να επαναδιεκδικήσει τη θέση της, έχει τους ενδοιασμούς της, λόγω της κατάστασης με τον εκσυγχρονισμό της Τ.Α. Για τον ίδιο δήμο, το ενδιαφέρον του εξέφρασε ο δικηγόρος Αλέξανδρος Αλεξάνδρου, ενώ το ίδιο ισχύει και για τον δημοσιογράφο Σωκράτη Ιωακείμ.

Στην Πέγεια, η πλάστιγγα γέρνει προς επαναδιεκδίκηση από τον νυν δήμαρχο Μαρίνο Λάμπρου, ενώ αναμένεται να καταθέσει την πρόθεσή του τουλάχιστον άλλο ένα πρόσωπο, από πλευράς του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Επίσης, δεν έχει αποφασίσει για τα επόμενά του βήματα, ούτε ο κοινοτάρχης Ξυλοφάγου Γεώργιος Τάσου, ο οποίος έχει τους δικούς του προβληματισμούς για το κατά πόσον θα ζητήσει την ψήφο του λαού. Παρόλα αυτά, ο κ. Τάσου αναμένεται να πάρει την τελική του απόφαση στις αρχές Σεπτεμβρίου, ώστε σε περίπτωση που θα κατέβει στον προεκλογικό στίβο να έχει τον ανάλογο χρόνο να τρέξει την προεκλογική του.

Στον προεκλογικό στίβο ο Χρύσανθος Φάκας

Σε ότι αφορά στους μεγάλους δήμους, τα δεδομένα μεταλλάσσονται συνεχώς ως προς τους υποψήφιους που θα διεκδικήσουν τη δημαρχία.

Για παράδειγμα στο δήμο Λευκωσίας μετά την ανακοίνωση του νυν δημάρχου Κωνσταντίνου Γιωρκάτζιη ότι δεν θα επαναδιεκδικήσει, ήδη άρχισαν οι διεργασίες για τη διαδοχή του, με τον νυν δημοτικό σύμβουλο Χρύσανθο Φάκα να είναι έτοιμος να ανακοινώσει την  υποψηφιότητά του. Απ’ εκεί και πέρα υπάρχουν κι άλλα ονόματα που συζητούνται, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάτι επίσημο.

Στο δήμο Λεμεσού, θα επαναδιεκδικήσει ο νυν δήμαρχος Νίκος Νικολαΐδης. Αντίπαλός του θα είναι δεδομένα ο αρχιτέκτονας Γιάννης Αρμεύτης, ενώ το επόμενο διάστημα πιθανόν να ανακοινώσουν την υποψηφιότητά τους κι άλλα πρόσωπα.

Επαναδιεκδικούν επίσης οι δήμαρχοι Λάρνακας και Πάφου, Ανδρέας Βύρας και Φαίδωνας Φαίδωνος. Στο Παραλίμνι ο Θεόδωρος Πυρίλλης αποχωρεί μετά από δύο θητείες, με μοναδικό, τουλάχιστον προς το παρών, υποψήφιο, να είναι ο νυν δημοτικός σύμβουλος Τάσσο Βλίττη.

Δειτε Επισης

Θετική εξέλιξη θεωρεί ο Πρόεδρος τη συνάντηση Γκουτέρες-Ταταρ
Σειρά αιτημάτων για αποδέσμευση κονδυλίων ενέκρινε η Επιτροπή Οικονομικών
Α. Δημητρίου: Η βία δεν αποτελεί μέσο θωράκισης των συμφερόντων της πατρίδας
Επανέρχεται το ΑΚΕΛ-«Οι αντιδράσεις Χριστοδουλίδη επιβεβαιώνουν ότι δεν έχει συναίσθηση τι βιώνει η κοινωνία»
Η ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού στο επίκεντρο της συνάντησης Στεφάνου-Κουτσούμπα
Συνάντηση Προέδρου της Βουλής με υφυπουργό Υγείας Ελλάδας
ΠτΔ: Η κατάσταση στο Κυπριακό μέρα με την μέρα γίνεται χειρότερη
Τις γνωστές, αδιάλλακτες θέσεις του θα εκφράσει ο Τατάρ στον Αντόνιο Γκουτέρες
Δένδιας: Ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας το Κυπριακό
«Λάρνακα, Συνεχίζουμε!»-Επίσημα ανακοίνωσε την επαναδιεκδίκηση της Δημαρχίας ο Ανδρέας Βύρας