Τρίτη 4 Οκτ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Διαψεύδει την εμπλοκή υπουργού σε πολιτογράφηση Ρώσου καταζητούμενου η Κυβέρνηση

  10/08/2021 14:04
Διαψεύδει την εμπλοκή υπουργού σε πολιτογράφηση Ρώσου καταζητούμενου η Κυβέρνηση

Διαψεύδει την εμπλοκή υπουργού σε πολιτογράφηση Ρώσου καταζητούμενου η Κυβέρνηση

  10/08/2021 14:04

Σε κατηγορηματική διάψευση των όσων αναφέρονται στο βίντεο του Al Jazeera σε σχέση με την εμπλοκή υπουργού στην παραχώρηση διαβατηρίου σε Ρώσο καταζητούμενο από την Europol, ο οποίος μάλιστα δεν πάτησε το πόδι του στην Κύπρο, προχώρησε η Κυβέρνηση την ώρα που ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ ζητούν απαντήσεις.

Η Κυβέρνηση δίνει απαντήσεις, τόσο για το νέο βίντεο του Al Jazeera που είδε χθες το φως της δημοσιότητας όσο και για το νέο δημοσίευμα του OCCRP. Σε σχέση με τους ισχυρισμούς του OCCRP η Κυβέρνηση τονίζει πως «πρόκειται περί αναδημοσιεύσεων αναληθών ισχυρισμών που προβλήθηκαν και στο παρελθόν και αποτέλεσαν αντικείμενο διερεύνησης τόσο από την επιτροπή Kαλογήρου όσο και από τη διερευνητική επιτροπή Νικολάτου».

Μάλιστα παραπέμπει στα πορίσματα και των δυο επιτροπών που όπως σημειώνει, «διαψεύδουν το δημοσίευμα και γεννούν ερωτήματα ως προς το ποιο σκοπό και στόχο εξυπηρετούν την παρούσα χρονική περίοδο. Να σημειωθεί πως, όπως και οι ίδιοι παραδέχονται, ουδέν στοιχείο συνδέει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τις συναλλαγές του Σαουδάραβα επενδυτή».

Σε σχέση με το βίντεο του Al Jazeera, το Προεδρικό υπενθυμίζει πως «τα όσα αναφέρονται στην ερευνά του αραβικού δικτύου και αφορούν την Κυπριακή Δημοκρατία δεν αποτελούν παρά παραπομπή σε πράξεις ή ενέργειες που οφείλονταν στα κενά, τις αδυναμίες ή και παραλείψεις εποπτικού ελέγχου του επενδυτικού προγράμματος που έχει ήδη οριστικά καταργηθεί».

«Υπενθυμίζεται πως υστέρα από τα όσα καταγράφηκαν με ήχο και εικόνα από το ίδιο ειδησεογραφικό πρακτορείο συστάθηκε διερευνητική επιτροπή υπό τον κ. Νικολάτο, τα ευρήματα της οποίας οδήγησαν σε προτάσεις ανακλήσεων της κυπριακής υπηκοότητας όσων παρανόμως την απέκτησαν, αλλά και σε ποινικές έρευνες εναντίον όσων δολίως εκμεταλλεύτηκαν το Πρόγραμμα. Η Προεδρία της Δημοκρατίας διαβεβαιώνει για την αποφασιστικότητά της να αντιμετωπίσει τα οποία προβλήματα προκάλεσε το καταργηθέν επενδυτικό πρόγραμμα.

 Η Κυβέρνηση υπενθυμίζει την ίδια ώρα πως «ήδη, έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις και, όπως και ο ίδιος ο Γενικός Εισαγγελέας έχει δηλώσει, η Νομική Υπηρεσία θα προχωρήσει σε περαιτέρω διώξεις για όσους τα ευρήματα των αστυνομικών ερευνών δικαιολογούν κάτι ανάλογο».

Μάλιστα απαντώντας σε ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, η Προεδρία της Δημοκρατίας διαψεύδει κατηγορηματικά πως καθ’ οιονδήποτε χρόνο οποιοσδήποτε Υπουργός της Κυβέρνησης έχει ταξιδέψει στο Λονδίνο για τους σκοπούς που ισχυρίζεται συγκεκριμένο πρόσωπο που παρουσιάζεται στο βίντεο του Al Jazeera. «Η Προεδρία της Δημοκρατίας διαβεβαιώνει για την αποφασιστικότητά της να αντιμετωπίσει τα οποία προβλήματα προκάλεσε το καταργηθέν επενδυτικό πρόγραμμα», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ζητούν απαντήσεις τα κόμματα
Την ίδια ώρα, απαντήσεις από την Κυβέρνηση σε σχέση με την εμπλοκή υπουργού στην παραχώρηση διαβατηρίου σε Ρώσο καταζητούμενο από την Europol, ο οποίος μάλιστα δεν πάτησε το πόδι του στην Κύπρο, ζητούν ΑΚΕΛ Και ΔΗΚΟ, μετά τις νέες αποκαλύψεις που συνόδευσαν το βίντεο του Al Jazeera, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το νέο βίντεο του Al Jazeera για Κύπρο-Το σενάριο και οι… παίχτες

Οι αναφορές, σημειώνει το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ, «στην παράτυπη διαδικασία παραχώρησης της υπηκοότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο σόι του Σαουδάραβα φίλου του Προέδρου Αναστασιάδη, δεν απαντούνται με υπεκφυγές που δεν έπεισαν κανένα».

«Η διαφθορά -που γιγαντώθηκε επί ημερών της παρούσας κυβέρνησης- πλήττει την οικονομία και απωθεί σοβαρούς επενδυτές να επενδύσουν στην Κύπρο. Υπονομεύει τους θεσμούς, τη δημοκρατία, την ισονομία. Δεν είναι τυχαία που 68% των Κυπρίων πιστεύουν ότι η κυβέρνηση της χώρας μας είναι εξαρτημένη από ιδιωτικά συμφέροντα. Τίποτε όμως από αυτά δεν φαίνεται να απασχολεί τους κυβερνώντες. Γιατί, απλούστατα, η ίδια η κυβέρνηση Αναστασιάδη αποτελεί μέρος του προβλήματος», συνεχίζει η κα. Μαύροου.

«Το ΑΚΕΛ έστειλε από την πρώτη στιγμή μήνυμα μηδενικής ανοχής για οποιονδήποτε εμπλέκεται σε υποθέσεις διαφθοράς. Επαναλαμβάνουμε και τώρα ότι:

- Οφείλει η κυβέρνηση να δώσει πειστικές, ξεκάθαρες απαντήσεις σε όλες τις κατηγορίες που της προσάπτονται.

- Οφείλει ο Γενικός Εισαγγελέας να ερευνήσει σε βάθος και τις νέες καταγγελίες και να οδηγήσει όσους εμπλέκονται στην απόδοση ευθυνών και την τιμωρία», προσθέτει.

«Το θέμα των «χρυσών διαβατηρίων» θα λήξει όταν καθαρίσει το όνομα της πατρίδας μας. Θα λήξει όταν πείσουμε, εντός και εκτός Κύπρου, ότι μπήκε τέλος στο φαγοπότι απληστίας, αδιαφάνειας και διαπλοκής», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στην αντεπίθεση ο όμιλος Τζιοβάνη μετά το νέο βίντεο Al Jazeera-Απορρίπτει κατηγορηματικά εμπλοκή

Την ίδια ώρα το Δημοκρατικό Κόμμα, σε ανακοίνωση του υποδεικνύει πως η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα απαντήσεις σε σοβαρά ερωτήματα που προκύπτουν από τις νέες αποκαλύψεις του Αλ-Τζαζίρα που εμπλέκουν την Κυπριακή Δημοκρατία και το Κυπριακό Πρόγραμμα Επενδύσεων σε νέο σκάνδαλο όπως επίσης και από την επιμονή του OCCRP στην υπόθεση του Σαουδάραβα που πολιτογραφήθηκε και των σχέσεων του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Μάλιστα απευθύνει δύο ερωτήματα προς την Κυβέρνηση: «Όντως Υπουργός της κυβέρνησης Αναστασιάδη ταξίδευσε στο Λονδίνο προκειμένου   να διευκολύνει Ρώσο φυγά; Υπάρχουν άλλες παρόμοιες περιπτώσεις που συγκαλύπτονται;» 

Όσο η κυβέρνηση, προστίθεται στην ανακοίνωση, «αφήνει σκιές και όσο επικρατεί η ατιμωρησία, η δυσφήμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας διεθνώς συνεχίζεται και εντείνεται. Εξηγήσεις οφείλουν να δώσουν επίσης και η Ερευνητική Επιτροπή Νικολάτου αλλά και το Υπουργείο Εξωτερικών ενώ αναμένουμε από τον Γενικό Εισαγγελέα να ενημερώσει για την πορεία όλων των υποθέσεων διαφθοράς που έχουν διαπιστωθεί στα πορίσματα», καταλήγει η ανακοίνωση.

Από την πλευρά του, σε γραπτή του ανακοίνωση ο ΔΗΣΥ, ανέφερε ότι, «το ζητούμενο σήμερα σε σχέση με το καταργηθέν επενδυτικό πρόγραμμα δεν είναι η εκ νέου όξυνση του δημόσιου διαλόγου αλλά η δίωξη και παραδειγματική τιμωρία όσων ενδεχομένως διέπραξαν ποινικά αδικήματα».

Όπως προσθέτει, «ίσως ακόμη πιο σημαντική είναι η δημιουργία δομών και διαδικασιών που θα διασφαλίζουν τη διαφάνεια, ούτως ώστε κανένας στο μέλλον να μην μπορεί να εκμεταλλεύεται κενά και να διασύρει διεθνώς τη χώρα μας. Για αυτό τον στόχο χρειάζεται η συνεργασία και η συνεννόηση όλων, και των πολιτικών δυνάμεων. Αυτό πιστεύουμε πως περιμένουν οι πολίτες».

Για το εν λόγω ζήτημα, τοποθετήθηκε μέσω ανακοίνωσης και η ΔΗΠΑ, αναφέροντας ότι, «ρύλογα ερωτηματικά δημιουργούν οι νέες αποκαλύψεις του τηλεοπτικού σταθμού Al Jazeera, στις οποίες για άλλη μια φορά, φέρεται να εμπλέκεται και η Κύπρος. Ως Δημοκρατική Παράταξη-Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, αναμένουμε από την κυβέρνηση να δώσει ικανοποιητικές και πειστικές απαντήσεις, σχετικά με τα όσα αφήνονται να νοηθούν στο νέο βίντεο του Al Jazeera και αφορούν το Κυπριακό Πρόγραμμα Επενδύσεων».

Τέτοιου είδους δημοσιεύματα, συνεχίζει να αναφέρει η ΔΗΠΑ, «πλήττουν καίρια την εικόνα της Κύπρου στο εξωτερικό και τραυματίζουν ανεπανόρθωτα την εμπιστοσύνη του λαού προς τους θεσμούς, στο εσωτερικό. Η κυβέρνηση, οφείλει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και πρωτοβουλίες, με στόχο, την πλήρη διερεύνηση όλων των υπό αναφορά περιπτώσεων, τον άμεσο τερματισμό της δυσφήμησης της χώρας μας και την πλήρη επανάκτηση της αξιοπιστίας της, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Αυτή η ιστορία πρέπει κάποια στιγμή να λήξει. Η Κύπρος δεν μπορεί να συνεχίσει να εξευτελίζεται».

Όπως σημειώνει η ΔΗΠΑ, «μετά τις αρχικές αποκαλύψεις του τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera καθώς και ευρύτερα, αναφορικά με το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων, έχει ήδη διεξαχθεί σχετική έρευνα, τα συμπεράσματα της οποίας, δεικνύουν την εμπλοκή διαφόρων προσώπων. Εάν υπάρχει πραγματική βούληση για καταπολέμηση της διαφθοράς και αποκατάστασης του ονόματος της Κύπρου, η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να οδηγήσει ενώπιον της δικαιοσύνης, όλους όσοι, σύμφωνα με το πόρισμα της Διερευνητικής Επιτροπής Μύρωνα Νικολάτου, εμπλέκονται σε υποθέσεις διαπλοκής και θεσμικής διαφθοράς».

Με τη σειρά της η ΕΔΕΚ, ανέφερε ότι, «είναι δεδομένο πως οι καταχρήσεις και οι σοβαρές παραβιάσεις που έγιναν στο κυπριακό πρόγραμμα επενδύσεων είχαν ως αποτέλεσμα η πατρίδα μας να εκτεθεί ανεπανόρθωτα».

Αυτό που έχει σημασία, σημειώνει η ΕΔΕΚ, «είναι η έρευνα που ξεκίνησε για το εν λόγω σκάνδαλο να ολοκληρωθεί πλήρως για το σύνολο της χρονικής περιόδου που αυτό ήταν σε λειτουργία και να αξιοποιηθεί σωστά ώστε να αποδοθούν οι πειθαρχικές, ποινικές και πολιτικές ευθύνες σε όσους αναλογούν. Επιβάλλεται να κατονομαστούν οι υπεύθυνοι και να τους αποδοθούν οι ευθύνες που τους αναλογούν. Η ατιμωρησία, η συγκάλυψη, η ανοχή και η συνενοχή πρέπει να τερματιστεί. Την ίδια στιγμή μας προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση η σιωπή που τηρείται αναφορικά με την πρόταση της ΕΔΕΚ για διεξαγωγή έρευνας για το πώς το διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας κατέληξε στα χέρια του εκπροσώπου του κατοχικού καθεστώτος, Ερσιν Τατάρ».

Ξεκαθαρίζει ο Πελεκάνος
Σε σχέση με τις ανακοινώσεις των δύο κομμάτων, η Κυβέρνηση επανήλθε με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Μάριο Πελεκάνο να ξεκαθαρίζει πως από την ανακοίνωση που εκδόθηκε, δόθηκαν επαρκείς απαντήσεις στα όσα προβάλλει τόσο το ΔΗΚΟ όσο και το ΑΚΕΛ.

Υπενθυμίζει εξάλλου πως, «το όλο θέμα οδήγησε σε ένα τοξικό διάλογο που διήρκησε πέραν του ενός έτους, χωρίς πολιτικό όφελος για όποιους επιδίωξαν να το αξιοποιήσουν σε βάρος της Κυβέρνησης. Τον περασμένο Μάιο κατά τις Βουλευτικές Εκλογές, πήραν την απάντηση του κυπριακού λαού».

«Είναι η άποψη μας», προσθέτει, «πως ύστερα από τα πορίσματα, αλλά και την παραδοχή της Κυβέρνησης για αδυναμίες, κενά και παραλείψεις εποπτικού ελέγχου, δεν θα επιτρέψουμε να δημιουργηθεί ένα νέο τοξικό κλίμα και δεν θα εμπλακούμε σε αντιπαραθέσεις που δεν εξυπηρετούν το καλώς νοούμενο συμφέρον του τόπου».

«Αυτό που ζητούμε είναι αυτοκριτική για όσους είχαν άμεση ή κατά άλλο τρόπο εμπλοκή στην εκμετάλλευση των αδυναμιών του Προγράμματος», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας