Τα «θα» της ΕΕ, τα πολιτικά παιχνίδια και πού πρέπει να δώσει βάρος η Λευκωσία

Μικρό καλάθι κρατά η Λευκωσία σε σχέση με τις υποσχέσεις της ΕΕ για κυρώσεις στην Τουρκία, σε περίπτωση που δεν προχωρήσει σε ανάκληση των ενεργειών στα Βαρώσια, αφού δεν θα αποτελέσει έκπληξη για άλλη μια φορά η Ευρωπαίοι εταίροι μας να περιοριστούν στις φραστικές διακηρύξεις χωρίς να λαμβάνουν μέτρα που να προκαλούν κόστος στην Τουρκία και να της ασκούν ουσιαστική πίεση, ώστε να επανεξετάσει και να αναθεωρήσει την προκλητική συμπεριφορά της. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ζητά πιο αποφασιστική στάση από διεθνή κοινότητα έναντι της Τουρκίας ο Πρόεδρος

Ωστόσο, το βάρος θα πρέπει να δοθεί στο εσωτερικό και στο ποια μέτρα θα πρέπει να ληφθούν από την Λευκωσία, τονίζει ο Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής και Διακυβέρνησης, στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας Γιώργος Κέντας, ο οποίος μιλώντας στον REPORTER ανέφερε πως, το πιο σημαντικό πρόβλημα είναι η Βρετανία και η στρατηγική της, που ενώ εξέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, συνεχίζει να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ενώ την θέση της στην ΕΕ αντικαθιστά η Γερμανία, ακολουθώντας την ίδια γραμμή. «Η όλη συζήτηση για την Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζεται στο εμπόδιο της Γερμανίας, η οποία είναι εγκλωβισμένη στην επιρροή του Ερντογάν στο εσωτερικό της μέσω της Τουρκικής μειονότητας η οποία αυξάνεται και αποκτά ισχύ».

Για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς την Τουρκία, ο Γιώργος Κέντας, ανέφερε πως και να υπάρξουν κυρώσεις, ο Ερντογάν δεν υπάρχει περίπτωση να ανακαλέσει, υποδεικνύοντας πως το ζήτημα δεν είναι αν θα προχωρήσει η Τουρκία, αλλά τι κάνει η Λευκωσία και με ποιους συνεργάζεται για την αντίδραση της.

«Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, κάπως αργά, αποφάσισε να μιλήσει καθαρά και να πει τα πράγματα με το όνομα τους. Πρέπει να εξηγήσει ότι η πηγή του προβλήματος είναι η Βρετανία, η Σπέχαρ και ο τρόπος με τον οποίο η Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών χειρίζεται το θέμα. Πρέπει επίσης, να γίνει πιο αυστηρός για τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αποτελεί ''κενό γράμμα'', καθώς δεχόμαστε μόνο καλές δηλώσεις. κάτι το οποίο δεν είναι αρκετό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ενισχύεται η Τριμερής Συνεργασία-Κοινή δήλωση με αναφορές στα Βαρώσια

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής και Διακυβέρνησης υπέδειξε παράλληλα πως η ουσία βρίσκεται στο τι κάνει η Λευκωσία, όχι εκτός αλλά στο εσωτερικό της. «Είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν και αφορούν σε διορθωτικές κινήσεις που πρέπει να προχωρήσουν όσο αφορά τις σχέσεις μας με τους Τουρκοκύπριους».

Πρόσθεσε επίσης, πως υπάρχουν δύο παράμετροι, οι οποίοι πρέπει να ακολουθηθούν, ενώ υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν. Η πρώτη παράμετρος αφορά την πολιτική που ακολουθείται για τους Τουρκοκύπριους και η δεύτερη έχει να κάνει με την στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

«Η πολιτική για τους Τουρκοκυπρίους, δεν θα πρέπει να είναι μια πολιτική συνεργασίας με τις αρχές της αποσχιστικής οντότητας της Τουρκίας. Πρέπει να υπάρξει σοβαρή σκέψη όσο αφορά τα ζητήματα διακίνησης, τα ζητήματα οικονομικής ενίσχυσης του ψευδοκράτους, ενώ πρέπει να ενισχύονται οι φωνές που ζητούν λύση του Κυπριακού και επανένωση. Επίσης, πρέπει οι Τουρκοκύπριοι να έρθουν ενώπιον των ευθυνών τους. Δηλαδή οι Τουρκοκύπριοι δεν μπορούν να ζητούν μια σχέση η οποία θα ενισχύει μια αποσχιστική οντότητα οικονομικά και πολιτικά, αυτό πρέπει να σταματήσει. Παράλληλα, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 2004 πήρε μια σειρά αποφάσεων που ενισχύει την Τουρκοκυπριακή κοινότητα αλλά με προϋπόθεση ότι όλες οι ενέργειες και όλη η βοήθεια γίνεται προς την επίλυση του Κυπριακού. Αυτή την στιγμή ξεκάθαρα η Τουρκία και η ηγεσία των Τουρκοκυπρίων επιδιώκει την λύση δύο κρατών και την απόσχιση».

Επομένως, όπως εξηγεί ο κ. Κέντας, όλο το υπόβαθρο στο οποίο βασίστηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν υφίσταται πλέον, τονίζοντας πως «εάν θέλει να συνεχίσει να ενισχύει την Τουρκοκυπριακή κοινότητα, αυτό πρέπει να γίνει στοχευμένα προς τις δυνάμεις που θέλουν λύση στο πλαίσιο ενός κράτους με μία κυριαρχία και μία ιθαγένεια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι συνήθεις... ύποπτοι που ξαναχτύπησαν-Η παρασκηνιακή δράση των Βρετανών

Δειτε Επισης

Έφυγε από τη ζωή η πρώην Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο Τζούντιθ Γκάρμπερ
Συναντήθηκε με τη Φίσερ ο ΠτΔ-«Βοήθεια στη Γάζα μέσω οποιασδήποτε διαθέσιμης διόδου»
Ενημέρωσε τους ηγέτες για τις επαφές της, τους κάλεσε να ακούσουν η Ολγκίν-Επανέλαβε τα ίδια ο Τατάρ
Η Κύπρος καταδικάζει την απόφαση Τουρκίας για μετατροπή σε τέμενος της Μονής της Χώρας
Έφορος Εκλογών: Αποστολή καταστάσεων για διαφημιστικές υπηρεσίες προς Ελεγκτή
Επιστολή Φουρλά στους θεσμούς της ΕΕ για τις τουρκικές προκλήσεις στη Μονής της Χώρας
Στέλνει μήνυμα στους ηγέτες η Ολγκίν-«Να δουν την υποστήριξη που έχουν και να προχωρήσουν μπροστά»
Σε εξέλιξη η συνάντηση του Προέδρου με την Ολγκίν
Ανακοινώθηκαν τα εκλογικά κέντρα που θα λειτουργήσουν στο εξωτερικό
Η ανάσταση του προεκλογικού και η τελική ευθεία για κόμματα και υποψηφίους