Οι συνήθεις... ύποπτοι που ξαναχτύπησαν-Η παρασκηνιακή δράση των Βρετανών

Καμία έκπληξη δεν έφερε στη Λευκωσία η στάση που κράτησαν τις τελευταίες δέκα μέρες οι Βρετανοί, σε σχέση με το Βαρώσι, αφού ουκ ολίγες φορές τα τελευταία εβδομήντα χρόνια, το Φόρεϊν Όφις δρα παρασκηνιακά ώστε να ικανοποιήσει τα συμφέροντα κατά κύριo λόγο του Λονδίνου και κατά δεύτερο της Άγκυρας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ν. Αναστασιάδης: Δήθεν συμβιβαστικές ιδέες ευνοούν τις τουρκικές επιδιώξεις

Η στρατηγική της Βρετανίας ήταν αναμενόμενη, αφού όπως εξηγεί ο Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών, Χρίστος Ιακώβου, η Βρετανία συνεχίζει μια σταθερή πολιτική, την οποία ακολουθεί με στρατηγική συνέπεια από το 1956, δηλαδή από τότε που δέχτηκε την μεγάλη πολιτική ήττα στη διώρυγα του Σουέζ και πήρε την απόφαση να παραμείνει στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και να προβάλει ισχύ, μέσω της Κύπρου.

Όπως ανέφερε ο κ. Ιακώβου μιλώντας στον REPORTER, «τότε διαμόρφωσε μια στρατηγική επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος στη βάση μίας Τουρκο-Βρετανικής συνεννόησης, δηλαδή προτεραιοποίησε την Τουρκία ως τον μεγαλύτερο και ισχυρότερο πολιτικό παράγοντα στη περιοχή, οπότε με αυτή έπρεπε να βρει μια λύση που να είναι αποδεχτή και από τις δύο πλευρές, και από την Βρετανία και από την Τουρκία, και κατά συνέπεια να μην ευνοεί τα ελληνικά αιτήματα τα οποία προσπαθούσαν πάντοτέ να τα υποβιβάζει».  

Πρόσθεσε επίσης, πως η Βρετανία κατάφερε να αποτρέψει την αρχή της αυτοδιάθεσης και στην πορεία να προωθήσει παρασκηνιακά την δημιουργία ενός ανεξαρτήτου κράτους, το οποίο στηριζόταν στις επιθυμίες των Τούρκων. Όπως εξηγεί ο κ. Ιακώβου, «στη συνέχεια υπονόμευσε την δημιουργία του Κυπριακού κράτους, ευνόησε με κάθε τρόπο την τουρκική εισβολή και επέβαλε παρασκηνιακώς την αποδοχή εκ μέρους των Τούρκων την λύση της ΔΔΟ, με αποτέλεσμα κάθε φορά που υπάρχει στον ορίζοντα μια διεθνής προσπάθεια για επίλυση του προβλήματος, η Βρετανία να παίζει ένα παρασκηνιακό ρόλο, τον οποίο πρωτίστως ικανοποιεί την τουρκική πλευρά, αγνοώντας, παραγνωρίζοντας και υποβιβάζοντας τα αιτήματα της Ελληνικής πλευράς».

Ο κ. Ιακώβου σημείωσε ότι σημαντικό ζήτημα θεωρείται η παρουσία της Βρετανίας στο νησί μέσω των Βρετανικών Βάσεων, που είναι στρατηγικής σημασίας, όπως επίσης και τα οικονομικά συμφέροντα στην περιοχή. «Ουδέποτε καμία Κυπριακή Κυβέρνηση δεν επεδίωξε να θέσει θέμα επαναδιαπραγμάτευσης για το καθεστώς των Βάσεων το οποίο κατά την δική μου άποψη είναι παράνομο, γιατί επιβλήθηκε έξωθεν πριν από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν έχει νομιμοποιηθεί μέσω δημοψηφίσματος από τον λαό της Κύπρου. Συνεπώς, οι Βρετανοί θέλουν να είναι παρόντες σε όλα τα σχέδια λύσης του Κυπριακού, γιατί θέλουν μέσω της ικανοποίησης των τουρκικών αξιώσεων να περιχαρακώνονται τα δικαιώματα τους που απορρέουν μέσα από την ύπαρξη και την λειτουργία των Βρετανικών βάσεων».  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ζητά πιο αποφασιστική στάση από διεθνή κοινότητα έναντι της Τουρκίας ο Πρόεδρος

Παράλληλα, ο Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών, παρέπεμψε και στα διάφορα σχέδια για την επίλυση του προβλήματος που υπεβλήθησαν μετά το 1974, αρχής γενομένης από το Αμερικανό-Βρετανό-Καναδικό σχέδιο του 1978 μέχρι και του σχεδίου Ανάν, του 2004. «Όλες αυτές οι διεθνείς διπλωματικές προσπάθειες έφεραν την παρασκηνιακή σφραγίδα των Βρετανών. Την πρωτοκαθεδρία των Βρετανών στο διπλωματικό παρασκήνιο έχουν αναγνωρίσει οι ίδιοι οι Αμερικανοί, οι οποίοι τους έχουν δώσει την δυνατότητα να ελίσσονται στο Κυπριακό. Επίσης η Τουρκό-Βρετανική συνεννόηση από την δεκαετία του 1950, δίνει στους Τούρκους μια εμπιστοσύνη προς τους Βρετανούς, επειδή οι Τούρκοι είναι σίγουροι πως τα σχέδια και οι ενέργειες των Βρετανών δεν θα υπονομεύουν τις τουρκικές αξίες και τις τουρκικές στρατηγικές φιλοδοξίες στην Κύπρο».

Κλείνοντας, ο Χρίστος Ιακώβου, επεσήμανε πως «το σχέδιο Ανάν ήταν βρετανικής έμπνευσής, ένα σχέδιο το οποίο ουσιαστικά ικανοποιούσε τις τουρκικές αξίες στα ζητήματα ασφάλειας αλλά το πιο σημαντικό νομιμοποιούσε για πρώτη φορά μέσω ενός δημοψηφίσματος τις Βρετανικές βάσεις, κάτι το οποίο δεν κατάφεραν οι Βρετανοί το 1960 με την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ενισχύεται η Τριμερής Συνεργασία-Κοινή δήλωση με αναφορές στα Βαρώσια

Δειτε Επισης

Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ