Νηνεμία με αστερίσκο-Οι σκέψεις Γκουτέρες και οι προθέσεις των Τούρκων

Την νηνεμία που προκαλούν οι απαράδεκτες τουρκικές αξιώσεις σε σχέση με την προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, για επανέναρξη των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, θέλει να ανατρέψει μέσω κάποιων κινήσεων του το επόμενο διάστημα ο Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος φαίνεται ότι κατέληξε στην απόφαση για να διορίσει Ειδικό Εκπρόσωπο ή Ειδικό Απεσταλμένο καλύτερα (σ.σ. special envoy) για το Κυπριακό.    

Η απόφαση αυτή του Γενικού Γραμματέα, σε σχέση με το ρόλο που η Τζέιν Χολ Λουτ διαδραμάτιζε μέχρι σήμερα στη διαδικασία, έγκειται στο γεγονός ότι ο Ειδικός Εκπρόσωπος έχοντας διευρυμένους όρους εντολής θα μπορεί να συνομιλεί σε κοινές συναντήσεις και σε τακτά χρονικά διαστήματα με τους δύο ηγέτες, ξεκλειδώνοντας έτσι, κατά κάποιο τρόπο τη διαδικασία, έχοντας και ως μόνιμη βάση στην Κύπρο

Την πρόθεση του για διορισμό ειδικού εκπροσώπου ο Αντόνιο Γκουτέρες τον εξέφρασε στα εμπλεκόμενα μέρη στο Κυπριακό κατά τη διάρκεια της άτυπης πενταμερούς στη Γενεύη, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, να χαιρετίζουν την απόφαση του. Από την άλλη πλευρά ο Μελβούτ Τσαβούσογλου και ο κατοχικός ηγέτης, εξέφρασαν τη διαφωνία τους, ενώ προβληματισμό με μια τέτοια εξέλιξη εκφράστηκε και από τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βγαίνουν και παραπονούμενοι οι Τούρκοι, ενοχλημένοι από τα Συμπεράσματα των 27

Ο Γενικός Γραμματέας φρόντισε να υποδείξει τη σχετική του πρόθεση, σημειώνοντας τη διαφωνία των Τούρκων αμέσως μετά το άδοξο τέλος της άτυπης πενταμερούς. Ακριβώς δύο μήνες μετά, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων του με τους δύο ηγέτες στις Βρυξέλλες, φαίνεται πως επανέφερε το ζήτημα, ασκώντας πιέσεις στην άλλη πλευρά για να αποδεχθεί αυτή τη νέα διαδικασία. 

Σύμφωνα με τον κατοχικό ηγέτη, ο Αντόνιο Γκουτέρες του έθεσε το συγκεκριμένο θέμα ως ένα μέτρο στην προσπάθεια του για αναζήτηση κοινού εδάφους, ώστε η διαδικασία να επιταχυνθεί και να πάρει μια πιο επίσημη τροπή. Ο Ερσίν Τατάρ δεν έδωσε ξεκάθαρη απάντηση στον Γενικό Γραμματέα, διότι όπως κάνει με όλα τα σοβαρά ζητήματα που άπτονται του Κυπριακού για να συμφωνήσει, χρειάζεται και το πράσινο φως από την Άγκυρα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η μπάλα στον Γκουτέρες-Πάει σε νέα πενταμερή ή διορίζει Ειδικό Εκπρόσωπο

Πάντως ένα από τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν μετά από τις τελευταίες συναντήσεις του Αντόνιο Γκουτέρες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον κατοχικό ηγέτη, είναι πως η άλλη πλευρά και ειδικά ο Ερσίν Τατάρ, διαβλέπει πως οι ακραίες θέσεις που έθεσε ενώπιον του Γενικού Γραμματέα, δεν έχουν μέλλον, αφού με όποιον τις συζητήσει πέραν της Τουρκίας λαμβάνει αμέσως κατηγορηματικές-αρνητικές απαντήσεις και προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις μέσω διαρροών που επιχειρεί για αναθεωρημένες ιδέες που έθεσε. 

Σε αυτό το πλαίσιο πριν από τη συνάντηση υπό τον τύπο δημοσιογραφικών πληροφοριών από τα κατεχόμενα, ο Τατάρ εμφανιζόταν έτοιμος να εγκαταλείψει τις θέσεις του για λύση δύο κρατών. Σύμφωνα με τις συγκεκριμένες πληροφορίες, ο Τατάρ θα πρότεινε κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον Γενικό Γραμματέα μια λύση που πιο πολύ μοιάζει με συνομοσπονδία, δηλαδή, δύο ξεχωριστά κράτη στο εσωτερικό, αλλά με μια διεθνή εκπροσώπηση. Μετά τη συνάντηση, ούτε ο Τατάρ, αλλά ούτε κάποιος εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο θέμα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κ. Μητσοτάκης: Είπα στον Τατάρ πως η λύση των δύο κρατών δεν θα μας πάει πουθενά

Μάλιστα, είδαν το φως πληροφορίες περί λύσης με αυτοδιοικούμενες περιοχές, που χθες ήταν πρωτοσέλιδο στον τουρκοκυπριακό Τύπο. Πρόκειται για μια πρόταση που προνοεί ότι η Κύπρος θα παραμείνει διαχωρισμένη σε δύο αυτοδιοικούμενες περιοχές που θα έχουν αυξημένες αρμοδιότητες, μεταξύ των οποίων η αστυνόμευση και η δικαιοσύνη, ενώ το κεντρικό κράτος θα περιορίζεται σε εξουσίες που έχουν να κάνουν μόνο με τη διεθνή εκπροσώπηση του ομοσπονδιακού κράτους. 

Όπως και να έχει, από κάθε άποψη το επόμενο διάστημα δεν φαίνεται ότι θα προκύψουν σημαντικές εξελίξεις που θα δώσουν ώθηση στο Κυπριακό και πλέον τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στο τι θα βγάλουν οι επαφές του Γενικού Γραμματέα με τα εμπλεκόμενα μέρη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Δεν αποκλείεται, εξάλλου, ο Γενικός Γραμματέας, να συγκαλέσει μια νέα άτυπη πενταμερή στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Καρότο» με μεταναστευτικό και τελωνειακή Ένωση, «μαστίγιο» με Κυπριακό

Βέβαια μέχρι τότε, όλοι αναμένουν πως η Τουρκία θα συμπεριφερθεί σε σχέση με το ζήτημα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, αφού ο Ταγίπ Ερντογάν προγραμματίζει να πραγματοποιήσει νέα παράνομη επίσκεψη στην Κύπρο, ανήμερα της 20ης Ιουλίου. Ήδη η Κυπριακή Δημοκρατία, βρίσκεται σε συναγερμό, επιδιώκοντας να προβάλει τυχών ανακοινώσεις του Ταγίπ Ερντογάν που θα δημιουργούν νέα τετελεσμένα. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος Πρόεδρος στη συνάντηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, συμφώνησε για ένα ήρεμο καλοκαίρι στην ανατολική Μεσόγειο, χωρίς όμως να ξεκαθαρίζει αν αυτό περιλαμβάνει και την Κύπρο. Σε περίπτωση που οι τουρκικοί σχεδιασμοί για την Κύπρο, είναι εκτός αυτού του πλαισίου, τότε τα πράγματα αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολα το επόμενο διάστημα, αφού οι πληροφορίες συγκλίνουν πως ανάμεσα στα όσα θα ανακοινώσει ο Τούρκος Πρόεδρος είναι και το άνοιγμα της Αμμοχώστου για επιστροφή των κατοίκων της που το επιθυμούν. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πίεσε Τατάρ να αποδεχθεί διορισμό Ειδικού Αντιπροσώπου για Κυπριακό ο Γκουτέρες

Μια τέτοια εξέλιξη, εκτός από τις φοβερά αρνητικές συνέπειες που θα δημιουργούσε, θα αποτελούσε και κατάφωρη παραβίαση των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και θα δημιουργούσε αλυσιδωτές αντιδράσεις με απρόβλεπτα αποτελέσματα. Για αυτό το λόγο το Υπουργείο Εξωτερικών εργάζεται προς την κατεύθυνση άσκησης πιέσεων με κάθε τρόπο για να αποφεχθούν τα νέα τετελεσμένα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προβληματισμένος με τις θέσεις των Τούρκων ενώπιον του Γκουτέρες ο Αναστασιάδης

Δειτε Επισης

Συμπλοκή περίπου 60 προσώπων ανάμεσα σε Ε/κ και αλλοδαπούς έξω από σωματείο-Δύο τραυματίες
Σε Υπουργική Σύνοδο για Άσυλο και Μετανάστευση ο ΥΠΕΣ-Αναλύει την πολιτική της ΚΔ για επιστροφές μεταναστών
Η World Central Kitchen ξαναρχίζει διανομή γευμάτων στη Λωρίδα της Γάζας
Υποβάλλονται οι υποψηφιότητες για Προέδρους και μέλη Κοινοτικών Συμβουλίων
Πίστωση χρόνου από δασκάλους σε ΥΠΑΝ για τους αντικαταστάτες-Υπό παρακολούθηση η Μιχαηλίδου
Βήμα βήμα για αντιμετώπιση των ροών-Ανακοινώνεται την Πέμπτη οικονομικό πακέτο στήριξης του Λιβάνου
Οι τρεις κατηγορίες παραβατών της Πινδάρου, οι διαφορετικές ποινές και η απάντηση Αβέρωφ για διαγραφές
Στο Εφετείο η απόφαση προσωποκρατήσεων για «Δημητρούι»-Στο επίκεντρο η εξέλιξη με τους τρεις εκ των υπόπτων
Προηγήθηκε τηλέφωνο της Αστυνομίας στο «Δημητρούι»-Περίμεναν από πριν οι δράστες, πολίτες ενημέρωσαν τις Αρχές
Η κατάσταση στο μέτωπο με τη Ρωσία έχει επιδεινωθεί, παραδέχεται ο αρχιστράτηγος Ουκρανίας