Αποκτά ιδίαν άποψη και αποφασίζει-Βλέπει Αναστασιάδη και Τατάρ ο Γκουτέρες

Εξελίξεις που ενδεχομένως να αποτελέσουν την καύσιμη ύλη για πυροδότηση των εξελίξεων στο Κυπριακό, θα φέρει ενδεχομένως η σημερινή ημέρα, μετά τις συναντήσεις που θα έχει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες και με τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ.  

Ο κατοχικός ηγέτης, εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος ενώπιον της Τζέιν Χολ Λουτ την περασμένη Τρίτη, για το γεγονός ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες δέχθηκε να έχει συνάντηση με τον Νίκο Αναστασιάδη, αποκλείοντας τον ίδιο. Βασιζόμενος στην αρχή της αμοιβαιότητας που θα πρέπει να τηρεί ο Γενικός Γραμματέας ζήτησε και εξασφάλισε ραντεβού από τον κ. Γκουτέρες και μετέβη άρον άρον στις Βρυξέλλες για να τον συναντήσει.

Το ζήτημα ωστόσο, είναι αν ο Τατάρ, θα εμφανιστεί ενώπιον του Γενικού Γραμματέα με το γνωστό αλαζονικό του ύφος για να επαναλάβει τα όσα απαράδεκτα και εκτός των παραμέτρων του ΟΗΕ δηλώνει με κάθε ευκαιρία, ή αν έχει κάτι καινούριο να προτείνει. Κάποιες πληροφορίες από τα κατεχόμενα τις τελευταίες ημέρες, έκαναν λόγο για σκέψεις του κατοχικού ηγέτη για αναδίπλωση από τη ρητορική των δύο κρατών, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώθηκαν. Οι πληροφορίες θέλουν τον Ερσίν Τατάρ, να εγκαταλείπει την πρόταση του για δύο κράτη στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και να προωθεί μια λύση, που θα προβλέπει δύο κράτη στο εσωτερικό με ενιαία εκπροσώπηση στο εξωτερικό, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες.

Μετά τη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα το ΟΗΕ, θα διαφανεί αν ένας από τους λόγους που ο Αντόνιο Γκουτέρες πείστηκε και υπέκυψε στις πιέσεις του Ερσίν Τατάρ για να τον συναντήσει ήταν και αυτός, ότι δηλαδή έχει κάτι καινούριο και διαφορετικό να πει, σε σχέση με τα όσα είπε μέχρι τώρα. Δημόσια πάντως, αυτό που δήλωνε χθες ο κατοχικός ηγέτης, είναι πως ο στόχος του είναι να εξηγήσει στον Αντόνιο Γκουτέρες την πρόταση των έξι σημείων που κατέθεσε στη Γενεύη. 

Ο ίδιος πάντως σε ακόμα ένα παραλήρημα δηλώσεων τις τελευταίες ημέρες ισχυρίστηκε πως θα υποδείξει στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, «πώς θα τετραγωνίσει τον κύκλο», δραττόμενος από τη σχετική δήλωση του Γενικού Γραμματέα μετά το ναυάγιο της Γενεύης. Ωστόσο η Λευκωσία εκτιμά πως όποιο κι αν είναι το εύρος της αναδίπλωσης του κατοχικού ηγέτη, το χάσμα παραμένει, αφού ψευδοκράτος και Άγκυρα δεν κάνουν βήμα πίσω σε σχέση με το θέμα της ισότητας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θέλει να δείξει στον Γκουτέρες πώς τετραγωνίζεται ο κύκλος ο Τατάρ

Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως αυτό που συνεχώς επαναλαμβάνει ο Τατάρ, είναι το πρώτο σημείο της πρότασης των έξι σημείων που κατέθεσε στη Γενεύη και αφορά την αποδοχή της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου status των δύο πλευρών. Την ίδια ώρα όμως που με τις θέσεις του καταρρίπτει και τις ελάχιστες ελπίδες για ουσιαστική διαπραγμάτευση, ο κατοχικός ηγέτης, δηλώνει πως μπορούν να ξεκινήσουν οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, μόνο εάν γίνει αποδεκτή η θέση του για κυριαρχική ισότητα. 

Με αυτό το τέχνασμα, η κατοχική δύναμη θέλει να μεταθέσει την πίεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ώστε μπροστά σε ένα νέο ναυάγιο να επιλέξει τον δρόμο της υποχωρητικότητας και να αποδεχθεί την κυριαρχική ισότητα που αμέσως θα αποτελέσει κεκτημένο της άλλης πλευράς σε κάθε μελλοντική διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού ή ακόμα χειρότερα θα αποτελέσει το πιο δυνατό χαρτί στην προσπάθεια της Άγκυρας για αναβάθμιση του ψευδοκράτους. 

Από την άλλη πλευρά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πάει στη σημερινή συνάντηση, με ξεκάθαρη θέση ότι είναι έτοιμος να εμπλακεί σε μια νέα διαδικασία και ρίχνοντας εκ νέου στο τραπέζι την πρόταση του για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Ο Νίκος Αναστασιάδης θεωρεί πως η υιοθέτηση των συγκεκριμένων ΜΟΕ θα βοηθούσε σημαντικά στη συνέχιση της ουσιαστικής ειρηνευτικής διαδικασίας, με στόχο την επίτευξη μιας στρατηγικής συμφωνίας επί των έξι σημείων του πλαισίου του ΓΓ του ΟΗΕ, πάντα με πλήρες σεβασμό στην Κοινή Διακήρυξη του 2014 και τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν μέχρι τώρα.

Σε ότι αφορά την ουσία των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που πρότεινε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε αυτά περιλαμβάνονται η λειτουργία του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου και του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών και η διακοπή των όποιων τετελεσμένων συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου. Μέχρι στιγμής, ο Γενικός Γραμματέας δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα στη συγκεκριμένη πρόταση Αναστασιάδη κάτι πάντως που δεν αποκλείεται να πράξει σήμερα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι κόκκινες γραμμές των 27 για Τουρκία-Το τελικό κείμενο Συμπερασμάτων

Από κάθε άποψη οι σημερινές συναντήσεις του Γενικού Γραμματέα, οι οποίες μπορούν να θεωρηθούν εκτός προγράμματος ή καλύτερα εκτός οδικού χάρτη που είχε προετοιμάσει ο ΓΓ, μπορούν να εξελιχθούν ως εξαιρετικά κρίσιμες για τη συνέχεια, αφού πλέον ο Αντόνιο Γκουτέρες δεν θα περιοριστεί σε αυτά που θα του μεταφέρει η Τζέιν Χολ Λουτ, αλλά θα αποκτήσει προσωπική και πλήρη εικόνα για την κατάσταση και θα αποφασίσει για τα επόμενα του βήματα. 

Δεν αποκλείεται αν το κρίνει αναγκαίο, να προσκαλέσει τους Νίκο Αναστασιάδη και Ερσίν Τατάρ, σε μια τριμερή συνάντηση στη Νέα Υόρκη εντός του καλοκαιριού, όπως άλλωστε του πρότεινε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Σε αντίθετη περίπτωση μια νέα άτυπη πενταμερής, αν και αυτή τη στιγμή δεν συγκεντρώνει πολλές ελπίδες για να πραγματοποιηθεί, θα μπορούσε να γίνει το Φθινόπωρο στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. 

Υπενθυμίζεται πάντως, πως τις τελευταίες ημέρες και πριν το ταξίδι της Τζέιν Χολ Λουτ στη Λευκωσία, τα Ηνωμένα Έθνη υποδείκνυαν υπό τον τύπο πληροφοριών πως ο ΓΓ δεν είναι αναγκασμένος να συγκαλέσει μια νέα άτυπη πενταμερή, εάν δεν βλέπει πως οι δύο πλευρές βρίσκονται σε ακτίνα συνεννόησης. Με τα δεδομένα αυτής της στιγμής, σε καμία περίπτωση αυτή η προϋπόθεση που θέτουν τα Ηνωμένα Έθνη δεν πληρούται, εξ υπαιτιότητας των ακραίων τουρκικών θέσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ενημέρωσε το ΕΛΚ για Κυπριακό, ζήτησε τη συνδρομή των Ευρωπαίων ομολόγων του ο Πρόεδρος

Δειτε Επισης

Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία
Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον