Έπιασε τόπο η γκρίνια του Τατάρ-Αποδέχθηκε να τον συναντήσει ο Γκουτέρες

Απτά αποτελέσματα, έφεραν οι έντονες παραστάσεις του κατοχικού ηγέτη Ερσίν Τατάρ, κατά τη διάρκεια της χθεσινής του συνάντησης με την Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, σε σχέση με τη συνάντηση που θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες την Παρασκευή.  

Ο Ερσίν Τατάρ εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για το γεγονός ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ζήτησε όπως τον συναντήσει και αυτός. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διαπίστωσε πως δεν... τετραγωνίστηκε ο κύκλος, αναχωρεί με άδεια χέρια η Λουτ

Σύμφωνα με τα τουρκοκυπριακά μέσα, το αίτημα του Ερσίν Τατάρ, ικανοποιήθηκε και ο κατοχικός ηγέτης θα αναχωρήσει την Πέμπτη το βράδυ για τις Βρυξέλλες, με την συνάντησή του με τον Αντόνιο Γκουτέρες να τοποθετείται χρονικά, μετά τη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

Όπως σημειώνουν στα κατεχόμενα, στόχος του Τατάρ είναι να αναλύσει εις βάθος την πρόταση έξι σημείων που υπέβαλε στη Γενεύη, εμμένοντας στις γνωστές απαράδεκτες θέσεις που κατέθεσε και στην άτυπη πενταμερή. Πάντως κάποιες πληροφορίες, θέλουν τον κατοχικό ηγέτη να αναδιπλώνεται και να εγκαταλείπει τη θέση για λύση δύο κρατών με κάποια ανταλλάγματα, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουν επιβεβαιωθεί. 

Η εξέλιξη της επίσκεψης και του Ερσίν Τατάρ στις Βρυξέλλες, για να συναντήσει τον Γενικό Γραμματέα, δημιουργεί νέα δεδομένα, αφού, πρώτον αποτελεί αναβάθμιση του status του κατοχικού ηγέτη, ενώ καταδεικνύει την πρόθεση των Ηνωμένων Εθνών για επίσπευση των εξελίξεων, με τον Αντόνιο Γκουτέρες να αναλαμβάνει την πρωτοβουλία, ώστε να έχει μια ξεκάθαρη άποψη για τις προθέσεις των δύο πλευρών, δύο μήνες μετά το ναυάγιο της Γενεύης, για να σχεδιάσει τα επόμενα βήματα.

Πάντως, μεταξύ άλλων στις χθεσινές του δηλώσεις ο Ερσίν Τατάρ, αποκάλυψε πως δέχθηκε πιέσεις στη Γενεύη και πως υπήρξαν κάποιες κινήσεις για συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντάνα. Μάλιστα επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που τον ήθελαν να απορρίπτει την πρόταση του Αντόνιο Γκουτέρες για να διορίσει Ειδικό Εκπρόσωπο ο οποίος θα εργαζόταν πάνω σε μια πρόταση τεσσάρων σημείων, ως διαπραγματευτική βάση. «Αυτό θα έδιδε ένα λάθος μήνυμα. Θα μας ενέπλεκε σε μια διαδικασία χωρίς να γίνει αποδεκτή η κυριαρχία μας, χωρίς την βάση της διζωνικότητας κι αυτό δεν είναι καθόλου σωστό. Το να μας βάλουν να συνεχίσουμε από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντάνα είναι πολύ αρνητικό», υποστήριξε ο κατοχικός ηγέτης. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

 

Δειτε Επισης

Συναντήθηκε με τη Φίσερ ο ΠτΔ-«Βοήθεια στη Γάζα μέσω οποιασδήποτε διαθέσιμης διόδου»
Ενημέρωσε τους ηγέτες για τις επαφές της, τους κάλεσε να ακούσουν η Ολγκίν-Επανέλαβε τα ίδια ο Τατάρ
Η Κύπρος καταδικάζει την απόφαση Τουρκίας για μετατροπή σε τέμενος της Μονής της Χώρας
Έφορος Εκλογών: Αποστολή καταστάσεων για διαφημιστικές υπηρεσίες προς Ελεγκτή
Επιστολή Φουρλά στους θεσμούς της ΕΕ για τις τουρκικές προκλήσεις στη Μονής της Χώρας
Στέλνει μήνυμα στους ηγέτες η Ολγκίν-«Να δουν την υποστήριξη που έχουν και να προχωρήσουν μπροστά»
Σε εξέλιξη η συνάντηση του Προέδρου με την Ολγκίν
Ανακοινώθηκαν τα εκλογικά κέντρα που θα λειτουργήσουν στο εξωτερικό
Η ανάσταση του προεκλογικού και η τελική ευθεία για κόμματα και υποψηφίους
Μπαίνει στα βαθιά, μεταφέρει προθέσεις και κλειδώνει τις εξελίξεις η Ολγκίν