Διαπίστωσε πως δεν... τετραγωνίστηκε ο κύκλος, αναχωρεί με άδεια χέρια η Λουτ

Τίποτα διαφορετικό από όλα όσα έχει ακούσει τους τελευταίους μήνες δεν άκουσε κατά τη διάρκεια χθεσινών συναντήσεων της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον κατοχικό ηγέτη, η ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία συνεχίζει σήμερα τις επαφές της με πολιτικά πρόσωπα από τις δύο πλευρές και συναντήσεις με την κοινωνία των πολιτών.   

Μέσα από τα όσα οι δύο πλευρές μετέφεραν για τις συναντήσεις του Νίκου Αναστασιάδη και του Ερσίν Τατάρ με την κα. Λουτ, αφενός και οι δύο μετέφεραν τις ήδη γνωστές και πολλάκις διατυπωμένες θέσεις τους για το πως θα ξεκλειδώσει η διαδικασία των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, αφετέρου η ίδια η κα. Λουτ, δεν είχε να μεταφέρει οτιδήποτε που θα έδινε ώθηση στην όλη προσπάθεια. 

Από τη μια πλευρά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε στην κα. Λουτ την πρόθεση του για να συμμετάσχει σε μια νέα πενταμερή, ενώ ξανάβαλε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την πρόταση του για ουσιαστικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου και τη διαχείριση του αεροδρομίου της Τύμβου από τα Ηνωμένα Έθνη, ενώ επανέλαβε και την ετοιμότητα του για τριμερή συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα και τον Ερσίν Τατάρ, σε χώρο και χρόνο που θα υποδειχθεί από τον Αντόνιο Γκουτέρες. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα, όπως κάνει τον τελευταίο καιρό, απαντώντας έμμεσα στις τουρκικές αξιώσεις πως η όποια πρωτοβουλία αναληφθεί θα πρέπει να εδράζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνων και των σχετικών όρων εντολής του ΓΓ των ΗΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επανέλαβε πρόταση για ΜΟΕ και ετοιμότητα για συνάντηση με Τατάρ στη Λουτ ο ΠτΔ

Από την πλευρά του ο Ερσίν Τατάρ, παρουσιάζεται αμετανόητος επιμένοντας στα όσα απαράδεκτα είχε προβάλει και στη Γενεύη για ισοτιμία και κυριαρχική ισότητα της ΚΔ με το ψευδοκράτος, ενώ μέσα από τις δηλώσεις του, κατέδειξε και ποιες προσδοκίες έχει ο ίδιος και η Άγκυρα, από τις εξελίξεις το επόμενο διάστημα. 

Είναι ξεκάθαρο, πως στόχος της άλλης πλευράς, είναι να θέσει πιο επιτακτικά από ποτέ το θέμα της αναγνώρισης του ψευδοκράτους, αφού θεωρούν πως εκμεταλλευόμενοι τις συγκυρίες μπορούν να κερδίσουν την αναγνώριση, υποχρεώνοντας τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πιέσεις στους Ελληνοκύπριους. 

Μάλιστα επανέφερε το απαράδεκτο έγγραφο έξι σημείων που κατέθεσε και στη Γενεύη, επισημαίνοντας πως ειδικά το πρώτο άρθρο που αφορά την εξίσωση της ελληνοκυπριακής πλευράς, όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία και του τουρκοκυπριακού λαού είναι πολύ σημαντικό.

Ο κατοχικός ηγέτης δεν έκρυψε την ενόχληση του για το γεγονός ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες θα συναντηθεί στις Βρυξέλλες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και ζήτησε από την κα. Λουτ, να διευθετήσει μια αντίστοιχη συνάντηση και με τον ίδιο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επιβεβαίωσε το χάσμα η Λουτ-Αμετακίνητος από τις απαράδεκτες θέσεις του ο Τατάρ

Πάντως, μεταξύ άλλων στις χθεσινές του δηλώσεις ο Ερσίν Τατάρ, αποκάλυψε πως δέχθηκε πιέσεις στη Γενεύη και πως υπήρξαν κάποιες κινήσεις για συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντάνα. Μάλιστα επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που τον ήθελαν να απορρίπτει την πρόταση του Αντόνιο Γκουτέρες για να διορίσει Ειδικό Εκπρόσωπο ο οποίος θα εργαζόταν πάνω σε μια πρόταση τεσσάρων σημείων, ως διαπραγματευτική βάση. «Αυτό θα έδιδε ένα λάθος μήνυμα. Θα μας ενέπλεκε σε μια διαδικασία χωρίς να γίνει αποδεκτή η κυριαρχία μας, χωρίς την βάση της διζωνικότητας κι αυτό δεν είναι καθόλου σωστό. Το να μας βάλουν να συνεχίσουμε από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντάνα είναι πολύ αρνητικό», υποστήριξε ο κατοχικός ηγέτης. 

Τα επόμενα βήματα
Η Τζέιν Χολ Λουτ θα βρίσκεται και σήμερα στην Κύπρο για να έχει επαφές με πρόσωπα από τις δύο κοινότητες. Δεν αποκλείεται μεταξύ των ανθρώπων που θα συναντήσει στις δύο πλευρές να είναι πολιτικοί αρχηγοί αλλά και πρόσωπα από δικοινοτικές οργανώσεις, έτσι ώστε να αποκτήσει μια σφαιρική εικόνα για την κατάσταση, ακολουθώντας τις οδηγίες του Αντόνιο Γκουτέρες. 

Η σημερινή ημέρα δεν αναμένεται να φέρει οποιαδήποτε ουσιαστική εξέλιξη, με την κα. Λουτ να επιστρέφει στη Νέα Υόρκη με άδεια χέρια, για να ενημερώσει τον Γενικό Γραμματέα. Αν και μετά το ναυάγιο της Γενεύης ο Αντόνιο Γκουτέρες παρουσιάστηκε σίγουρος για μια νέα επικείμενη πενταμερή, τις τελευταίες ημέρες εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο προειδοποιούσαν πως αν επαναβεβαιωθεί το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές, ο Γενικός Γραμματέας δεν είναι υποχρεωμένος να συγκαλέσει μια νέα πενταμερή. 

Πιο ξεκάθαρη εικόνα, πάντως, για τις προθέσεις του Αντόνιο Γκουτέρες, αναμένεται να υπάρξει μετά τη συνάντηση του την Παρασκευή με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες. Στο τετ α τετ των δύο ανδρών, ο Νίκος Αναστασιάδης θα επιχειρήσει να πείσει για το δίκαιο των ελληνοκυπριακών θέσεων και την ίδια ώρα να διαβλέψει ποιες είναι οι προθέσεις του. Εξάλλου μια επικείμενη νέα άτυπη πενταμερής, σε καμία περίπτωση δεν τοποθετείται χρονικά πριν το Φθινόπωρο. Μάλιστα κάποιοι θεωρούν πως η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη θα ήταν μια καλή ευκαιρία για να δοθεί ώθηση ξανά στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Οι 25 εκλεκτές παρθένες του δικτάτορα Κιμ Γιονγκ Ουν-Η ομάδα ηδονής που τον διασκεδάζει
«Μπλόκο» στο εμπόριο με το Ισραήλ βάζει η Τουρκία μέχρι να εξασφαλιστεί μόνιμη κατάπαυση πυρός στη Γάζα
Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από την κακοκαιρία στη Βραζιλία-Έφτασαν τους 29 και άλλοι 60 αγνοούνται
ΒΙΝΤΕΟ: Αφαίρεσαν τα πανό του Καραμανίδη για τις εκλογές και του άφησαν φάκελο για να ψηφίσει άλλη-Προχωρεί σε καταγγελία
Φαίδωνος: Σύντομα ολοκληρώνονται οι έξυπνες στάσεις επιβίβασης
«Πρέπει να σκληρύνει» έγραφε ο πατέρας που κακοποίησε τον 6χρονο γιο του σε διάδρομο γυμναστηρίου
Συνεχίζεται η παράδοση με τη συνάντηση Επιταφίων στην Πάφο
Άρχισαν να γράφουν οι κάμερες που τοποθετήθηκαν στα δυο σημεία του Στροβόλου
Κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ για 40 μέρες εξετάζει η Χαμάς
Κίρμπι: Σε μερικές μέρες ανοίγει το τεχνητό λιμάνι στη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια από Κύπρο