Πυρ από τα... δύο μέτρα Αναστασιάδη σε Νικόλα-«Αρνητές της προκοπής του τόπου»

Σκληρή απάντηση στην αντιπολίτευση και ειδικά στον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο, που άσκησαν κριτική μετά τη χθεσινή εξαγγελία του για το Σχεδίου άντλησης κονδυλίων από τα ταμεία Πολιτικής Συνοχής της ΕΕ, έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Με λυπεί ιδιαίτερα όταν κάποιοι των ηγετών της αντιπολίτευσης, θέλουν να λέγουν ότι πρόκριμα των Προεδρικών εκλογών του 2023, θα είναι τα αποτελέσματα της 30ης Μαΐου. Με απογοητεύει επειδή δεν μπορεί κόμματα που θέλουν να θεωρούνται σοβαρά, να αγνοούν βασικά ευρωπαϊκά προγράμματα που απευθύνονται στο σύνολο των 27 κρατών».

Το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας δεν είναι παρά ένα σχέδιο για να βοηθήσει τα κράτη μέλη και να τα ενισχύσει, σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ώστε να ξεπεράσουν τα προβλήματα της πανδημίας. «Ήδη, χωρίς να έχουν εκλογές 18 κράτη υπέβαλαν σχέδια που προβλέπει ο μηχανισμός ανάκαμψης, όπως πράξαμε και εμείς έπειτα από πολύμηνες διαβουλεύσεις με την ΕΕ και τις πολιτικές δυνάμεις», υπέδειξε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, χαρακτήρισε ως θλιβερό να ακούει από πολιτικούς Αρχηγούς, «να ισχυρίζονται, είτε ότι είναι μία προεκλογική δήθεν φανφάρα, είτε ότι είναι όπως το είπε ο κ. Παραδόπουλος. Είναι λυπηρό και καλά κάνει να είναι μελετημένος, αν θέλει να είναι πρόκριμα οι βουλευτικές για τις Προεδρικές. Ο τόπος απαιτεί σοβαρούς ηγέτες και όχι αρνητές της προκοπής του. Και αυτό το απευθύνω προς όσους έχουν να πουν σε κάθε το βήμα το όχι».

Ο Νίκος Αναστασιάδης, υπέδειξε πως η άρνηση είναι καταστροφή. «Είναι ώρα να συνειδητοποιήσουν όλοι, πως είναι η συνεργασία που θα φέρει την προοπτική για το αύριο, την προοπτική για τις νέες γενιές, που επαγγέλλονται ότι τάχα νοιάζονται. Τους παρακαλώ να μελετήσουν το Σχέδιο, να συνεργαστούν και θέλω να πιστεύω ότι μετά τις 30 Μαΐου, όταν οι σκοπιμότητες θα εκλείψουν η νέα Βουλή θα έχει ως πρώτα θέματα στην ημερήσια διάταξη, σημαντικές μεταρρυθμίσεις που θα μας επιτρέψουν να απορροφήσουμε τα κονδύλια που έχω αναφέρει. Αυτό που θέλουμε είναι η νέα Κύπρος, την Κύπρο της νέας γενιάς».

Συνεχίζοντας, σημείωσε πως «όσοι αγνοούν τα προγράμματα της ΕΕ και περιορίζονται στα πολιτικά τους γραφεία, είναι καιρός να βάλουν κάποιους συμβούλους, για να γίνουν επιτέλους γνώστες και του γίγνεσθαι στην Ευρώπη του μέλλοντος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αντεπιτίθεται για το Θάλεια η Κυβέρνηση-«Το ΑΚΕΛ επέφερε καταστροφή»

Ζητά έλεγχο της αξιοποίησης του Ταμείου το ΔΗΚΟ

Προηγουμένως το ΔΗΚΟ, με ανακοίνωση επανήλθε στο θέμα αναφέροντας πως η Κυβέρνηση Αναστασιάδη/ΔΗΣΥ έχει χάσει κάθε εμπιστοσύνη ως προς τη διαχείριση κονδυλίων και η αξιοπιστία της βρίσκεται στο ναδίρ.

«Είναι γι’ αυτό που οι δικλείδες ασφαλείας για τη σωστή αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, που πρέπει να τεθούν σε εθνικό επίπεδο και επιπρόσθετα των όρων της Ε.Ε., είναι επιβεβλημένες», σημειώνει σε ανακοίνωση.

Ο έλεγχος και η διαφάνεια, προσθέτει «είναι τα στοιχεία που μπορούν να διασφαλίσουν ότι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα αξιοποιηθούν σωστά και ότι όντως θα διοχετευθούν προς όφελος της πραγματικής οικονομίας και της κοινωνίας».

Το ΔΗΚΟ προκρίνει τη σύσταση μίας ειδικής επιτροπής σε Κοινοβουλευτικό επίπεδο που θα παρακολουθεί τις διαδικασίες αξιοποίησης του Ταμείου από την κυβέρνηση, ώστε να διασφαλίζεται η σωστή κατεύθυνση των κονδυλίων και οι διαφανείς διαδικασίες.

Οι... «εμμονές του Νικόλα»

Απάντηση στην ανακοίνωση του ΔΗΚΟ, έδωσε και ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφέροντας πως «την αξιοπιστία της χώρας μας δεν τη μετρούν άτομα χωρίς μέτρο και αίσθηση της πραγματικότητας». 

Τη μετρούν με αντικειμενικά κριτήρια, όπως είπε «τα κατάλληλα θεσμικά όργανα στις Βρυξέλλες τα οποία έχουν δώσει άριστα στην Κύπρο, τόσο ως προς τη δυνατότητα της να απορροφά αποτελεσματικά τα σχετικά΄ κονδύλια, αλλά – το σημαντικότερο- και ως προς τον έλεγχο και τη διαφάνεια».

Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, στην ετήσια έκθεση του για την Κύπρο, σημείωσε ο κ. Κούσιος, αναφέρει «ρητώς ότι η χώρα μας βρίσκεται στις πρώτες θέσεις σε ολόκληρη την ΕΕ στην απορρόφηση κονδυλίων από τα ταμεία της ΕΕ, ενώ την ίδια ώρα, και αυτό αποτελεί τεράστια επιτυχία, δεν καταγράφεται καμία παρατήρηση στο θέμα της διαχείρισης αυτών των κονδυλίων».

Ως εκ τούτου, συνέχισε «ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος καλό είναι να αφήσει τον μηδενισμό και τις εμμονές του.

«Στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου δικαιούται να κάνει πολλά. Δεν δικαιούται, όμως, να υπονομεύει τη μεγαλύτερη ευκαιρία της Κύπρου. Δεν δικαιούται να σκοτώνει τα όνειρα των νέων μας», υπέδειξε ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Το... συντομότερο ανέκδοτο»

Συνέχεια στο θέμα, έδωσε πάντως και το ΑΚΕΛ, με τον Άντρο Κυπριανού να δηλώνει ότι τα περί δημιουργίας νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας, λέγονται από τον επικεφαλής μιας κυβέρνησης «που έχει μετατρέψει εν μια νυχτί εκπαιδευτικούς στα απογευματινά και νυχτερινά προγράμματα από μισθωτούς σε αυτοεργοδοτούμενους. Εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, με χαμηλούς μισθούς και με εξευτελιστικούς όρους εργασίας».

Η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, «έχει κάνει καθημερινή πρακτική την αγορά υπηρεσιών μετατρέποντας το κράτος σε κακό εργοδότη. Κι όταν γίνεται αυτό στον δημόσιο τομέα, στον ιδιωτικό τομέα γίνονται ακόμα χειρότερα αφού εργοδότες παίρνοντας παράδειγμα από την κυβέρνηση απορρυθμίζουν την εργασία και καταργούν δικαιώματα. Σε ακόμα ένα θέμα η κυβέρνηση έχει πείσει στα οκτώ χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία ότι άλλα εξαγγέλλει και για άλλα δεσμεύεται, όμως άλλα κάνει την επομένη των εκλογών».

Καταλήγοντας ανέφερε ότι από την κυβέρνηση του ΔΗΣΥ «το ρήμα "δεσμεύομαι" έχει μετατραπεί στο συντομότερο ανέκδοτο της κυπριακής πολιτικής ιστορίας».

Η απάντηση της Κυβέρνησης στον Άντρο

Μέσω γραπτής ανακοίνωσης του Κυριάκου Κούσιου, η Κυβέρνηση απάντησε στον Άντρο Κυπριανού. Υπενθυμίζοντας ότι το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας υιοθετήθηκε από την ΕΕ για να μπορέσουν τα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πανδημίας ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε το ΑΚΕΛ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. 

«Είναι, λοιπόν, η ώρα, η αντιπολίτευση που, όπως ισχυρίζεται, τόσο πολύ κόπτεται για τα συμφέροντα του κυπριακού λαού, να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να συνδράμει στην υπερψήφιση των σημαντικών μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για την απορρόφηση των κονδυλίων από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

«Οι πολίτες αντιλαμβάνονται πλήρως» πρόσθεσε, «τι αποτελεί σοβαρή πολιτική και υπεύθυνη διαχείριση προς όφελος των ιδίων και της πατρίδας μας και τι απλώς αποτελεί μικροκομματική σκοπιμότητα».

Δειτε Επισης

Προηγήθηκε τηλέφωνο της Αστυνομίας στο «Δημητρούι»-Περίμεναν από πριν οι δράστες, πολίτες ενημέρωσαν τις Αρχές
Η κατάσταση στο μέτωπο με τη Ρωσία έχει επιδεινωθεί, παραδέχεται ο αρχιστράτηγος Ουκρανίας
Χάθηκαν τα ίχνη 29χρονου εδώ και τρεις μέρες στην Πάφο (pic)
Καθηγητής στις ΗΠΑ κατηγόρησε διευθυντή για ρατσισμό με ηχητικό φτιαγμένο από τεχνητή νοημοσύνη
Νέα στοιχεία για τη φονική συμπλοκή έξω από κλαμπ στην Ελλάδα-Εξετάζουν αν υπήρχε και δεύτερο μαχαίρι
Βγήκε στο Ιόνιο το τουρκικό ελικοπτεροφόρο Anadolu-Συμμετείχε σε άσκηση του ΝΑΤΟ
Μακρόν: Να ανοίξουμε τον διάλογο για τα πυρηνικά της Γαλλίας στην ευρωπαϊκή άμυνα κατά της Ρωσίας
Έσπασαν την μπάρα του πάρκινγκ της Μαρίνας Λεμεσού για να μην πληρώσουν-Τους τσάκωσαν και ανέσυραν μαχαίρι
Επεφύλαξε την απόφασή του το Δικαστήριο για τους συλληφθέντες για τα επεισόδια στην ΑΔΕ Λεμεσού
Στο Πεκίνο ο Έλον Μασκ-Ζητά να λειτουργούν και στην Κίνα τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό