Αντεπιτίθεται για το Θάλεια η Κυβέρνηση-«Το ΑΚΕΛ επέφερε καταστροφή»

Στα χαρακώματα με ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ η Κυβέρνηση με αφορμή αυτή τη φορά την εξαγγελία του Προγράμματος ΘΑΛΕΙΑ, του Σχεδίου δηλαδή για τα ταμεία Πολιτικής Συνοχής της ΕΕ. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε στη σκληρή κριτική των δύο κομμάτων, αντιστρέφοντας τα πυρά. 

Το ΑΚΕΛ είχε χαρακτηρίσει ως κακόγουστο αστείο τις εξαγγελίες Αναστασιάδη, κάνοντας λόγο για παλαιοκομματική προεκλογική μέθοδο μεκάμποσα «θα».

Υπενθυμίζοντας την κατάσταση στην οποία περιήλθε η οικονομία, όταν Κυβέρνηση ήταν το ΑΚΕΛ, ο Κυριάκος Κούσιος έκανε λόγο για μηδενιστική κριτική. 

«Το ΑΚΕΛ, το οποίο πάντοτε ασκεί μηδενιστική κριτική, φαίνεται να ξεχνά τι παρέδωσε το 2013 στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να ξεχνά πού οδήγησε τη οικονομία του τόπου η οποία βρισκόταν λόγω των χειρισμών της διακυβέρνησης του στην κατηγορία των "σκουπιδιών", με βάση τις αξιολογήσεις διεθνών Οίκων», αντέτεινε ο κ. Κούσιος.

Όπως υπέδειξε «είναι η Κυβέρνηση Αναστασιάδη που κατάφερε να οδηγήσει τη χώρα εκτός μνημονίου και να επαναφέρει την οικονομία μας στην επενδυτική βαθμίδα, με ρυθμούς ανάπτυξης πέραν του μέσου όρου της ΕΕ.

Είναι η Κυβέρνηση Αναστασιάδη που μέσα στις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας του κορωνοϊού μπόρεσε να προσφέρει βοήθεια στις ευπαθείς ομάδες και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ποσό που αγγίζει τα δύο δις, ενώ ταυτόχρονα προστάτευσε τις θέσεις εργασίας».

Προχωρόντας ένα βήμα παραπέρα, έκανε λόγο για «λαίλαπα της διακυβέρνησης ΑΚΕΛ επέφερε τεράστια καταστροφή, την οποία, όμως, η Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη κατάφερε με συνετή δημοσιονομική πολιτική, με σκληρή δουλειά και με τη βοήθεια του λαού και τις θυσίες του, να αναστρέψει τα θλιβερά δεδομένα που άφησε το ΑΚΕΛ στο πέρασμα του, και έτσι να ορθοποδήσει ο λαός μας».

Οι πολίτες πρόσθεσε, «έχουν βιώσει το κόστος των αποτυχημένων πολιτικών του ΑΚΕΛ. Ταυτόχρονα, γνωρίζουν τα όσα η Κυβέρνηση Αναστασιάδη έχει πετύχει και προσφέρει στον τόπο».

Τέλος, ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε το ΑΚΕΛ να σταματήσει «να υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών».

«Ξαναζεσταμένο φαγητό»

Αμέσως μετά τις εξαγγελίες του Προέδρου Αναστασιάδη το ΑΚΕΛ έκανε λόγο για προσπάθεια συσπείρωσης των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ, μέσω παλαιοκομματικών μεθόδων.

«Δεν θα μπούμε στον κόπο να σχολιάσουμε τα όσα απλόχερα μοίρασε και σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποσχόμενος την Κύπρο του αύριο. Οι εξαγγελίες του Ν. Αναστασιάδη και του ΔΗΣΥ, δεν αντέχουν σε σοβαρή κριτική γιατί αφενός, πολλές αποτελούν ξαναζεσταμένο φαγητό και αφετέρου, το μητρώο των κυβερνώντων είναι υπερφορτωμένο από αθέτηση υποσχέσεων. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι επί ημερών της διακυβέρνησης του ΔΗΣΥ το ρήμα «δεσμεύομαι» κατάντησε να είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο της πολιτικής ιστορίας στη χώρα μας», ανέφερε το ΑΚΕΛ.

Χαρακτήρισε δε ως αστείο ο ΔΗΣΥ και η κυβέρνησή του να μιλούν για την «Κύπρο του αύριο», «όταν επί οκτώ χρόνια που βρίσκονται στην εξουσία, έφεραν τον τόπο μας στο παρά ένα της διχοτόμησης, δυσφήμισαν τη χώρα μας σε όλες τις γωνιές του πλανήτη με το σκάνδαλο των χρυσών διαβατηρίων και υποβίβασαν την κοινωνία μας στην τρίτη θέση από το τέλος της Ευρώπης για την ποιότητα ζωής των πολιτών».

«Πλανώνται πλάνην οικτράν»

Η Κυβέρνηση πάντως δεν άφησε αναπάντητη ούτε τη σκληρή κριτική που άσκησε για την οικονομία και το Πρόγραμμα Θάλεια ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ. 

«Ξεπέρασαν κάθε όριο λαϊκισμού και μηδενισμού, το ΔΗΚΟ και ο Πρόεδρος του», ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Σε γραπτή του δήλωση ο Κυριάκος Κούσιος, σημείωσε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρουσίασε σήμερα το Σχέδιο για την Κύπρο του Αύριο, το οποίο θα υλοποιηθεί μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

«Αντί το ΔΗΚΟ και ο Πρόεδρος του να χαιρετίσουν την εξαγγελία, ασκούν δριμεία κριτική και διαστρεβλώνουν τα πραγματικά γεγονότα», σημείωσε.

Στη συνέχεια, ο κ. Κούσιος είπε ότι το ΔΗΚΟ και ο Πρόεδρος του «θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι από τη συνολική αναφορά στα 4,4 δις ευρώ, ποσό πέραν των δύο δις αποτελεί χορηγία της ΕΕ και όχι δάνειο. Θα έπρεπε να γνωρίζουν, επίσης, ότι το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου ποσού αφορά κινητοποίηση εθνικών δημόσιων πόρων ύψους 800 εκ. ευρώ, καθώς και πόρων του ιδιωτικού τομέα ύψους 1,4 δις και ότι μόνον ένα ποσό της τάξης των 200 εκ. ευρώ αφορά χαμηλότοκο δανεισμό».

Υπέδειξε δε πως ο Νικόλας Παπαδόπουλος «θέλει να ξεχνά ότι μαζί με το ΑΚΕΛ, ως συγκυβέρνηση την περίοδο 2008-2013, οδήγησαν τη χώρα σε οικονομικό χάος, όπως εξάλλου παραγνωρίζει ότι είναι η Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη που οδήγησε την κυπριακή οικονομία σε επενδυτική βαθμίδα, από τη βαθμίδα «σκουπίδια» που την είχαν ρίξει».

Επιπλέον, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι «είναι λυπηρό, επίσης, το γεγονός ότι το ΔΗΚΟ, για δικούς του μικροκομματικούς λόγους, διαστρεβλώνει την πραγματικότητα, προσπαθώντας να πείσει ότι η Κυβέρνηση απέτυχε στη διαχείριση της πανδημίας και της οικονομίας, όταν τα στοιχεία το διαψεύδουν. Η Κύπρος είναι η δεύτερη χώρα με τους λιγότερους θανάτους στον κόσμο σε αναλογία πληθυσμού. Είναι η δεύτερη χώρα σε εμβολιασμούς στην Ε.Ε. Η Κυπριακή Κυβέρνηση επέβαλε μέτρα για το λιγότερο συγκριτικά χρονικό διάστημα, σε ό,τι αφορά το lockdown, τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκοσμίως».

Ο κ. Κούσιος ανέφερε επίσης ότι το ΔΗΚΟ ηθελημένα παραγνωρίζει, επίσης, ότι η Κυβέρνηση ενίσχυσε τις επιχειρήσεις και τις ευάλωτες ομάδες με ποσό που αγγίζει τα δύο δις ευρώ. «Είναι το ίδιο κόμμα που με τις εμμονές του, και για να γίνει αρεστό στο ΑΚΕΛ για ευνόητους λόγους, καταψήφισε τους προϋπολογισμούς, με κίνδυνο να μείνουν οι επιχειρήσεις και ο λαός μας χωρίς οποιαδήποτε οικονομική βοήθεια από την Πολιτεία, ενώ δεν ψήφισε το νομοσχέδιο, με το οποίο θα παρεχόταν η αναγκαία ρευστότητα στην οικονομία και τις επιχειρήσεις από τις τράπεζες, με κρατική εγγύηση. Και το ερώτημα είναι: το ΔΗΚΟ είναι έτοιμο να ψηφίσει τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, για να μπορέσουν να εισρεύσουν στην οικονομία 4,4 δις ευρώ;»

Τέλος ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος διερωτάται πως  «ο κ. Παπαδόπουλος και το ΔΗΚΟ πιστεύουν ότι χρησιμοποιώντας τέτοια τεχνάσματα, τακτικισμούς, λαϊκισμό και ψεύδη, θα παραπλανήσουν τον κυπριακό λαό; Πλανώνται πλάνην οικτράν».

Κάλεσε τον Αναστασιάδη να απολογηθεί ο Νικόλας

Καλώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να απολογηθεί, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανέφερε πως κάθε χρόνο παρουσιάζει και ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης.

«Ιδιαίτερα όμως φέτος, η ετήσια δήλωση του ΠτΔ για το νέο μοντέλο της οικονομίας, θα έπρεπε πρώτα απ’ όλα να ξεκινά με απολογίες προς τον κυπριακό λαό».

Και παρέθεσε τους λόγους, που κατά την άποψή του θα έπρεπε να απολογηθεί ο Νίκος Αναστασιάδης.

«Με μια απολογία, γιατί η κακή διαχείριση της πανδημίας και η κακή διαχείριση της οικονομίας από την κυβέρνηση του, έχει οδηγήσει σε παράλυση την οικονομία, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους εργαζομένους.

Γιατί για μήνες τώρα, η Κύπρος κατατασσόταν στις χειρότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στους ρυθμούς εμβολιασμού και πρώτη στα κρούσματα κατά αναλογία πληθυσμού.  Ως αποτέλεσμα, σημαντικές τουριστικές αγορές όπως αυτή του Ηνωμένου Βασιλείου, έχουν κατατάξει την Κύπρο στις «επικίνδυνες» χώρες με ορατό τον κίνδυνο, η τουριστική μας βιομηχανία να περάσει ακόμη ένα καλοκαίρι χωρίς ουσιαστικά έσοδα.

Με απολογία, γιατί το διεθνές ρεζίλεμα της Κύπρου με το σκάνδαλο των «χρυσών διαβατηρίων» που ο ίδιος ο ΠτΔ συντόνιζε, έχει πλέον θέσει σε αμφιβολία την εικόνα της χώρας μας ως αξιόπιστο κέντρο παροχής υπηρεσιών.

Με απολογία, γιατί σημαντικά μέτρα όπως τα δάνεια με κρατικές εγγυήσεις έχουν καθυστερήσει εγκληματικά, λόγω της μονομανίας της κυβέρνησης του κ. Αναστασιάδη κατά του ελέγχου, αφήνοντας έτσι χιλιάδες επιχειρήσεις χωρίς ρευστότητα για πάνω από ένα χρόνο.

Με απολογία, γιατί κρίσιμα μέτρα που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες, όπως η επιδότηση ενοικίων και λειτουργικών δαπανών, στην Κύπρο αντιμετωπίζονται με απαξίωση και απάθεια από την κυβέρνηση του ΔΗΣΥ».  

Ο Νικόλας Παπδόπουλος ανέφερε ότι το ΔΗΚΟ προειδοποιούσε, «έγκαιρα για τις συνέπειες της πανδημίας και της κακοδιαχείρισης της οικονομίας και είναι για αυτό το λόγο που προωθήσαμε συγκεκριμένες προτάσεις».

Συνεχίζοντας απαίτησε ουσιαστική στήριξη της μεσαίας τάξης, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των αυτοεργοδοτουμένων και των εργαζομένων.

«Αντί μεγαλόστομων διακηρύξεων που μένουν στα χαρτιά απαιτούμε ουσιαστικά και άμεσα μέτρα.

Επιμέναμε και επιμένουμε,

  • σε επιδότηση ενοικίων και λειτουργικών δαπανών όσων έχουν επηρεαστεί από την πανδημία,
  • μείωση στους φορολογικούς συντελεστές για τις επιχειρήσεις που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας,
  • μείωση του ΦΠΑ στην τουριστική βιομηχανία ώστε να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά της,
  • την άμεση και ριζική μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού μας συστήματος έτσι ώστε να λαμβάνουν όλοι οι συνταξιούχοι μας αξιοπρεπείς συντάξεις
  • άμεση εφαρμογή του σχεδίου δανεισμού με κρατικές εγγυήσεις χωρίς άλλη χρονοτριβή».

Τέλος, σε ότι αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης ανέφερε πως:

«1ον αυτά τα χρήματα δεν θα μας τα χαρίσει η ΕΕ.  Είναι δάνειο και θα πρέπει να το αποπληρώσουμε.   

2ον Η κοινωνία δικαιολογημένα δεν μπορεί πλέον να έχει καμία εμπιστοσύνη στην Κυβέρνηση της Διαπλοκής για να διαχειριστεί σωστά και προς το δημόσιο συμφέρον τα χρήματα που θα μας δανείσει η ΕΕ. Είναι σε αυτό το πλαίσιο, που απευθύνουμε κάλεσμα προς τους πολίτες να συμπαραταχθούν μαζί μας ώστε και σε αυτό το ζήτημα, να επιβάλουμε διαφάνεια, έλεγχο και λογοδοσία», ανέφερε καταλήγοντας. 

 

Δειτε Επισης

«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Ένταλμα σύλληψης για τον Γκάρι Κασπάροφ από τη Ρωσία-Τον κατηγορούν για τρομοκρατία
Η Σουηδία στέλνει τάγμα στη Λετονία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ
Ισότητα: Εκτεθειμένοι σε ψευδείς καταγγελίες οι Αστυνομικοί
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα για υποστήριξη της Ρωσίας στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας-«Παρέχετε όπλα, δεν είστε ουδέτεροι»
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Ανατροπή στο Ανώτατο της Ν. Υόρκης-Ακύρωσε την καταδίκη του Χάρβεϊ Γουάινστιν γιατί «δεν είχε δίκαιη δίκη»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης