Επαναστατούν με την εμπλοκή τους στην πολιτική-Τα επτά κόμματα της ανατροπής

Σε μια διαρκή κρίση που δεν έχει τελειωμό βρίσκεται η κυπριακή κοινωνία, με τις εξελίξεις να τρέχουν σε όλα τα επίπεδα, τη δυσφορία ανάμεσα στους πολίτες να αυξάνεται και την κοινωνία να βρίσκεται σε διαρκή αναβρασμό. Πότε οι εξελίξεις στο Κυπριακό με την ανάλογη οργή, ειδικά των προσφύγων, πότε οι αποκαλύψεις για τη διαφθορά που επιβεβαίωσαν πως κάποιοι έτρωγαν με χρυσά κουτάλια στις πλάτες των πολιτών και πότε η πανδημία με τα lockdown και την κόπωση που προκαλούν, γέννησαν νέα κινήματα, ομάδες και κόμματα που ένιωσαν την ανάγκη να εκφραστούν, να εκπροσωπηθούν και να φωνάξουν.

Η χρονική συγκυρία των βουλευτικών εκλογών, διευκόλυνε αυτή την ανάγκη έκφρασης και εκπροσώπησης που μετατράπηκε σε μια προσπάθεια δημιουργίας νέων πολιτικών σχηματισμών που φιλοδοξούν να μπουν στο Κοινοβούλιο για να εκφράσουν την άλλη άποψη. Την άποψη απλών πολιτών που δεν ανέχονται την κοροϊδία, τη ξύλινη γλώσσα και τις πολλές υποσχέσεις.

Κάποια από τα ήδη κοινοβουλευτικά κόμμα αφουγκράστηκαν αυτή την αγωνία της κοινωνίας και έσπευσαν από νωρίς να ενισχύσουν τα ψηφοδέλτια τους με πρόσωπα που μπορεί μεν να μην είναι κομματικά στελέχη, αλλά είχαν κάτι να πουν. Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα, πρόσωπα που βρίσκονται σήμερα σε κομματικά ψηφοδέλτια, στο παρελθόν είχαν ασκήσει έντονη κριτική στα ίδια τα κόμματα, ενώ πολλές από τις θέσεις τους δεν ταυτίζονται, αντιθέτως αντικρούονται με τις θέσεις των κομμάτων που εκπροσωπούν.

Σε άλλα κόμματα σε μεγαλύτερο βαθμό και σε άλλα μικρότερο, πολίτες που είχαν μέσω των social media τη δυνατότητα να γίνουν αναγνωρίσιμοι, βρήκαν μια στέγη για να πετύχουν την είσοδο τους στην πολιτική και γιατί όχι μια ευκαιρία για να ξεδιψάσουν τη φιλοδοξία της προβολής.

Από την άλλη πλευρά, καθόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι σε αυτές τις εκλογές έχουμε ρεκόρ υποψηφίων και συμμετοχής κομματικών σχηματισμών. Οι δύσκολοι καιροί που διανύουμε, αναγκάσαν πρόσωπα που ένιωθαν ακόμα και απέχθεια για την πολιτική και τους πολιτικούς, να αναθεωρήσουν και να εργαστούν για τη δημιουργία νέων κομματικών σχηματισμών. Στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές θα συμμετάσχουν 659 υποψήφιοι, με την συντριπτική πλειοψηφία να είναι ενταγμένοι σε 15 κομματικούς σχηματισμούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η ανανέωση, οι στόχοι των μεγάλων και ο αστάθμητος παράγοντας των νέων κομμάτων

Αρκετοί εξ αυτών είναι νέα κόμματα που γεννήθηκαν τα τελευταία χρόνια και φιλοδοξούν ότι θα κάνουν την ανατροπή. Πέραν των κοινοβουλευτικών κομμάτων, στη μάχη των βουλευτικών ρίχνονται, η «Αλλαγή Γενιάς» η πρόεδρος της οποίας ωστόσο βρισκόταν στη Βουλή την τελευταία πενταετία, η «Αμμόχωστος για την Κύπρο», η «Αφύπνιση 2020», οι «Ενεργοί Πολίτες-Κίνημα Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών», το «Κόμμα για τα Ζώα», ο «Πατριωτικός Συνασπισμός» και η «Πνοή Λαού».

Από όλους τους εξωκοινοβουλευτικούς συνασπισμούς που συμμετέχουν στις εκλογές, μόνο το Κόμμα για τα Ζώα και η Πνοή Λαού, είχαν παρουσία και στις βουλευτικές του 2016. Η παρουσία των πρωτοεμφανιζόμενων κομμάτων είναι και ο λόγος για τον οποίο υπάρχει ρεκόρ συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές.

Αλλαγή Γενιάς
Μετά από δικαστικές μάχες, έντονο παρασκήνιο και εκτόξευση αλληλοκατηγοριών, τελικά η συμμετοχή του κόμματος της Άννας Θεολόγου στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές πήρε οριστική μορφή. Η βουλευτίνα που το 2016 εκλέχθηκε με το ψηφοδέλτιο της Συμμαχίας Πολιτών, πλέον βρίσκεται στο τιμόνι του κόμματος «Αλλαγή Γενιάς», αφού το αρχικό όνομα του ψηφοδελτίου «Ανεξάρτητοι» δεν πήρε έγκριση από το Διοικητικό Δικαστήριο. Υπενθυμίζεται πως αρχικά η Άννα Θεολόγου είχε έρθει σε συμφωνία με το Κίνημα Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών, ωστόσο ο Νόμος δεν άφηνε περιθώρια για κοινή κάθοδο. Οι λύσεις που αναζητήθηκαν τελικά δεν καρποφόρησαν, με αποτέλεσμα τα δύο κόμματα να τραβήξουν χωριστούς δρόμους, επιδιδόμενοι σε ένα ράλι αλληλοκατηγοριών για το ποιος έφταιγε τελικά.

Πάντως στην Αλλαγή Γενιάς, είναι αισιόδοξοι πως παρά τις δυσκολίες και τον πόλεμο από το σύστημα που καταγγέλλουν θα καταφέρουν να εκπροσωπούνται από τουλάχιστον δύο βουλευτές στη νέα Βουλή. Αν και η αρχική δυναμική που παρατηρήθηκε στις δημοσκοπήσεις του περασμένου μήνα, όταν ήταν ακόμα ενεργή η συνεργασία με τους Κυνηγούς, φαίνεται πως χάνεται, στην «Αλλαγή Γενιάς», θεωρούν πως η ποιότητα των προσώπων που βρίσκονται στα ψηφοδέλτιά, οι ριζοσπαστικές θέσεις που εκφράζονται για μια σειρά από ζητήματα, αλλά και ο σύγχρονος λόγος τους, θα ανταμειφθούν από τους πολίτες.

Η «Αλλαγή Γενιάς» κατέρχεται στις εκλογές με 16 υποψήφιους στη Λευκωσία, δέκα στη Λεμεσό, εννέα στην Αμμόχωστο, τέσσερις στη Λάρνακα, δύο στην Πάφο και δύο στην Κερύνεια. Η κ. Θεολόγου κατέρχεται υποψήφια στην Επαρχία Λευκωσίας, ωστόσο επέλεξε θέλοντας να αποδείξει πως στο κόμμα της είναι όλοι ίσοι, έθεσε τον εαυτό της στη μάχη του σταυρού, παρά το γεγονός ότι θα μπορούσε να τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στις κάλπες χωρίς rapid test και με ανοιχτές κουρτίνες-Κλειδώνει το γενικό πλάνο

Ενεργοί Πολίτες-ΚΕΚΚ
Παρθενική εμφάνιση σε εκλογική διαδικασία θα κάνει στις 30 Μαΐου και το Κίνημα Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών, που κατάφερε σε χρόνο ρεκόρ, μετά το διαζύγιο με την Άννα Θεολόγου να καταρτίσει ψηφοδέλτια για όλες τις Επαρχίες, κυνηγώντας τις δικές του πιθανότητες για είσοδο στη Βουλή. Μιλώντας στον REPORTER o Νικόλας Προδρόμου, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους κατέρχονται στις επικείμενες εκλογές, ενώ εξέφρασε την σιγουριά πως το κόμμα θα βρίσκεται στη Βουλή εκπροσωπούμενο τουλάχιστον από δύο βουλευτές.

Το Κίνημα των κυνηγών κατέρχεται στις εκλογές με δέκα υποψήφιους στη Λευκωσία, δέκα στη Λεμεσό, οκτώ στην Αμμόχωστο, τρεις στη Λάρνακα, τρεις στην Πάφο και δύο στην Κερύνεια. Αξίζει να σημειωθεί πως το ΚΕΚΚ θα εκπροσωπείτο στο ψηφοδέλτιο που καταρτίστηκε μαζί με την Άννα Θεολόγου με έντεκα υποψηφίους, ωστόσο μετά το διαζύγιο, μέσα σε χρόνο ρεκόρ κατάφεραν να συμπεριλάβουν στα ψηφοδέλτιά τους ακόμη 25 άτομα Παγκύπρια. Σε ότι αφορά τις Επαρχίες που το Κίνημα αναμένει πως θα παρουσιάσει μεγαλύτερη εκλογική δύναμη αυτές είναι οι Αμμόχωστος που είναι και η έδρα του κόμματος, κατά κύριο λόγο και η Λευκωσία με τη Λεμεσό και τη Λάρνακα να ακολουθούν.

Πέρα από το πασιφανές, ότι το Κίνημα εκπροσωπεί την ομάδα των κυνηγών Παγκύπρια, ο κ. Προδρόμου εξήγησε πως το ιδεολογικοπολιτικό τρίπτυχο που εκφράζει το κόμμα είναι το «Πατρίδα-Θρησκεία-Οικογένεια». Μάλιστα η λέξη-κλειδί για τα στελέχη του ΚΕΚΚ είναι η ευημερία των Κυπρίων πολιτών με όλες τις θέσεις του κόμματος να είναι βασισμένες σε αυτή. «Οι θέσεις μας», είπε ο κ. Προδρόμου, «πηγάζουν από τα πραγματικά προβλήματα και βάσει αυτών των προβλημάτων ετοιμάσθηκαν. Είναι εμπεριστατωμένες θέσεις και βλέπουμε ότι ο κόσμος που είναι αγανακτισμένος συμπορεύεται μαζί μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο εκλογικός νόμος, ο διαμοιρασμός των εδρών και πώς έκατσε η μπίλια το 2016

Αμμόχωστος για την Κύπρο
Σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα πρωτοεμφανιζόμενα κόμματα, η μετεξέλιξη της πρωτοβουλίας «Αμμόχωστος για την Κύπρο», γεννήθηκε μέσα από την οργή επιφανών Βαρωσιωτών και όχι μόνο, που προκάλεσαν οι απαράδεκτες ενέργειες των Τούρκων κυρίως με το άνοιγμα του Βαρωσιού. Τα νέα τετελεσμένα που Ταγίπ Ερντογάν και Ερσίν Τατάρ στις 15 Νοεμβρίου του 2020, εξάντλησαν την υπομονή τους και τους ανάγκασαν να βγουν μπροστά.

Μιλώντας στον REPORTER o επικεφαλής του «Αμμόχωστος για την Κύπρο», Χριστάκης Νικήτα, εξήγησε πως  η πρωτοβουλία ήταν μια αυθόρμητη απόφαση μερικών ατόμων μετά τα όσα συνέβησαν τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο με το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου. «Είπαμε ως εδώ! Θα πρέπει να κάνουμε κάτι και εμείς οι πολίτες που είμαστε στους δρόμους και αγωνιζόμαστε για την ειρήνη και το μέλλον των παιδιών μας», ανέφερε ο κ. Νικήτας.

Πάντως η «Αμμόχωστος για την Κύπρο», δεν έχει έντονες θέσεις μόνο για το Κυπριακό, αλλά και για άλλα ζητήματα που καίνε τον τόπο όπως η διαφθορά.  «Η διαφθορά», ανέφερε ο κ. Νικήτα, «έχει πνίξει τον τόπο, ο παλαιοκομματισμός και η διεφθαρμένη εξουσία, μας έκανε να επαναστατήσουμε. Αν και αργήσαμε είπαμε ότι θα κατεβούμε στις εκλογές και αν και η πρόθεση μας ήταν να μην ιδρύσουμε κόμμα, τελικά ο εκλογικός Νόμος μας υποχρέωσε να το πράξουμε».

Σύμφωνα με τον κ. Νικήτα η λέξη Αμμόχωστος, δεν σημαίνει ότι το κόμμα περιορίζεται για την Αμμόχωστο, αλλά ότι η Αμμόχωστος είναι η προμετωπίδα του αγώνα που θα δώσει τη σκυτάλη στην υπόλοιπη Κύπρο. Σκοπός του κόμματος, σε ότι αφορά το Κυπριακό, είναι η λύση στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, ενώ μεγάλη βαρύτητα δίνεται στο γεγονός ότι η διαφθορά στο πολιτικό σύστημα είναι αυτή που κρατά σε καταστολή τη λύση του Κυπριακού.

Αξιοσημείωτο, σε ότι αφορά την «Αμμόχωστο για την Κύπρο», είναι οι εμπλοκή νέων επιστημόνων, αρκετοί εκ των οποίων ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό. Ειδικότερα παιδιά που εργάζονται στη Γερμανία, τις ΗΠΑ, τη Δανία και άλλες χώρες, είχαν τον κυρίαρχο ρόλο στη διαμόρφωση των θέσεων του κόμματος. «Τους ρωτήσαμε πώς θέλετε να είναι η Κύπρος σε 10 με 15 χρόνια. Ποια Κύπρο θέλετε για να επιστρέψετε και να είστε περήφανοί. Οι απαντήσεις αυτών των παιδιών είναι οι θέσεις ου κόμματος», ανέφερε ο κ. Νικήτα.

 Η Αμμόχωστος για την Κύπρο, εκπροσωπείται σε όλες τις Επαρχίες πλην της Πάφου. Ειδικότερα στη Λευκωσία κατέρχεται με τέσσερις υποψηφίους, στη Λεμεσό με τρεις, στην Αμμόχωστο με δέκα, στην Λάρνακα με ένα και στην Κερύνεια επίσης με ένα. Σε ότι αφορά τα μηνύματα που λαμβάνει η ηγεσία του κόμματος, ο κ. Νικήτα υπέδειξε, πως αυτά είναι πολύ θετικά αφού πέραν των Αμμοχωστιανών που γυρνάνε την πλάτη κυρίως στα δύο μεγάλα κόμματα, άνθρωποι από όλες τις Επαρχίες αγκαλίαζουν την πρωτοβουλία τους. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως για τις απαιτούμενες υπογραφές στον Έφορο Εκλογών για ίδρυση κόμματος, πέραν των 200 πολιτών προέρχονται από την Επαρχία Λεμεσού.

«Είμαστε μια αγκαλιά που θέλουμε να μπουν μέσα όσοι συμμερίζονται το δικό μας όραμα γιατί έχουμε φτάσει στο τέλος του δρόμου. Παίρνουμε μηνύματα από τους Βαρωσιώτες και σε όλες τις πόλεις υπάρχει ένα μεγάλο ρεύμα. Νομίζω ότι εκπροσωπούμε και ανθρώπους που δεν είχαν ψηφίσει ποτέ τους».

«Δεν έχουμε διάθεση», κατέληξε ο κ. Νικήτα, «ούτε να συμπεριφερόμαστε όπως τα άλλα κόμματα, ούτε θα δείτε τις φάτσες μας μέσα στους αυτοκινητοδρόμους. Αυτό που νιώθουμε, αυτό λέμε. Είμαστε πολίτες, όχι πολιτικοί. Και όσοι πολίτες μιλούν για ειρήνη, επανένωση και προκοπή αυτού του τόπου, εμείς είμαστε μαζί τους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:  Η μάχη κομμάτων και υποψηφίων στη Λευκωσία-Διακύβευμα η κατανομή των εδρών

Αφύπνιση 2020
Ένα ακόμα νέο κόμμα που κατέρχεται στις επικείμενες εκλογές, είναι η «Αφύπνιση 2020», που εκπροσωπεί αγανακτισμένους πολίτες, και συνεργάζεται με την Οργάνωση Αγωνιστών Δικαιοσύνης του Μιχάλη Μηνά που συμμετείχε στις βουλευτικές του 2016 λαμβάνοντας ποσοστό 0,28%. Μιλώντας στον REPORTER, o Σταύρος Γιαλλουρίδης, υποψήφιος βουλευτής στην Επαρχία Λεμεσού, έδωσε το στίγμα της παρουσίας του νέου κόμματος στα πολιτικά δρώμενα.

«Το πιο σημαντικό για εμάς είναι να αγωνιστούμε για την πλήρη διαφάνεια, είμαστε αποφασισμένοι και δεσμευόμαστε να βγάλουμε όλα τα σκάνδαλα προς τα έξω. Δεν θα καλύψουμε κανένα γιατί όλοι μεταξύ τους αλληλοκαλύπτονται. Σε ότι αφορά το ιδεολογικοπολιτικό στίγμα της «Αφύπνισης 2020», ο κ. Γιαλλουρίδης εξήγησε πως  το κόμμα τοποθετείται στο κέντρο με την πυξίδα να δείχνει τον πολίτη και τίποτε άλλο. «Αυτό που είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε, είναι καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και επιβίωσης του πολίτη», υπέδειξε.

Σε ότι αφορά την παρουσία του κόμματος στις εκλογές, η Αφύπνιση κατέρχεται με 35 υποψηφίους σε όλες τις Επαρχίες. Όπως μας εξήγησε ο κ. Γιαλλουρίδης, το ενδιαφέρον για συμμετοχή στα ψηφοδέλτια ήταν πολύ μεγαλύτερο, ωστόσο το παράβολο των 500 ευρώ που θα έπρεπε να καταθέσει κάθε υποψήφιος για πολλούς ήταν απαγορευτικό. Ειδικότερα η Αφύπνιση κατέρχεται στη Λευκωσία με 15 υποψήφιους στη Λεμεσό με έξι, στην Αμμόχωστο με πέντε, στη Λάρνακα με τέσσερις, στην Πάφο με τρεις και στην Κερύνεια με ένα υποψήφιο.

Μπαίνουμε στον αγώνα με ανηφορικό δρόμο με τα δικά μας μέσα χωρίς χορηγούς χωρίς εισοδήματα και χωρίς στήριξη από οποιοδήποτε σε αντίθεση με τα κόμματα που πήραν επτά εκατομμύρια μποναμά για την προεκλογική περίοδο. Αυτά καλλιεργούν την ανισότητα. Εμείς όλοι οι πολίτες χρηματοδοτούμε την προεκλογική των κομμάτων. Την ίδια ώρα η «Αφύπνιση» έχασε γύρω στους δέκα υποψηφίους που δεν μπορούσε να πληρώσουν το παράβολο», δήλωσε ο κ. Γιαλλουρίδης. Παράλληλα ο κ. Γιαλλουρίδης, υπέδειξε πως οι προβλέψεις για το εκλογικό αποτέλεσμα είναι ευοίωνες για το νέο κόμμα, αφού ήδη άρχισε να καταγράφεται στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία πως οι πολίτες θα τους τιμήσουν με τη ψήφο τους και το βράδυ της 30ης Μαΐου θα βρίσκονται εντός της Βουλής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θέλει πίσω την τέταρτη έδρα ο ΔΗΣΥ, διεκδικούν με αξιώσεις οι μικροί στη Λεμεσό

Πατριωτικός Συνασπισμός
Ένα επίσης νέο κόμμα που επιχειρεί να δώσει ένα διαφορετικό τόνο, είναι ο Πατριωτικός Συνασπισμός του Χρίστου Ρότσα που αποχώρησε από τον Δημοκρατικό Συναγερμό, του οποίου διετέλεσε βουλευτής από το 1999 μέχρι το 2001, μετά την υπουργοποίηση του Ουράνιου Ιωαννίδη στην κυβέρνηση του Γλαύκου Κληρίδη. Το 2016 ο κ. Ρότσας συμμετείχε με τον ΔΗΣΥ στις βουλευτικές ωστόσο δεν εξελέγη. Το 2017 αποχώρησε από το κόμμα και στήριξε την υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου για τις Προεδρικές εκλογές. Το 2019 ίδρυσε τον Πατριωτικό Συνασπισμό με τον οποίοι συμμετείχε στις Ευρωεκλογές εξασφαλίζοντας ένα ποσοστό 0,22%.

Ο Πατριωτικός Συνασπισμός του κ. Ρότσα, κατέρχεται με ψηφοδέλτια σε όλες τις επαρχίες. Ειδικότερα στη Λευκωσία συμμετέχει με 14 υποψήφιους, στη Λεμεσό με τρεις, και στην Αμμόχωστο, τη Λάρνακα, την Πάφο και την Κερύνεια με ένα.

Μιλώντας στον REPORTER o κ. Ρότσας εξήγησε πως το κόμμα του ήρθε να προτείνει λύσεις στα προβλήματα του κόσμου και όχι για να είναι ο ίδιος στην πρώτη γραμμή της πολιτικής. «Δεν μπορούμε να δίνουμε θάρρος του αυτόχειρα. Γνωρίζουμε τις δυσκολίες που έχουμε ως κόμμα, δεν έχουμε ψευδαισθήσεις, όμως θέλουμε ο λαός να ακούσει αυτά που έχουμε να του πούμε. Εργαζόμαστε για κοινωνικοί δικαιοσύνη.

Ερωτηθείς για τα μηνύματα που ο ίδιος λαμβάνει από την επαφή του με τους πολίτες, ο κ. Ρότσας υπέδειξε πως σε όσους φτάνουν οι θέσεις του Πατριωτικού Συνασπισμού, στηρίζουν την προσπάθεια. Σε σχέση με το ΕΛΑΜ, με το οποίο πολλές από τις θέσεις του κόμματός του συμπίπτουν ο κ. Ρότσας, υπέδειξε πως κατά τη γνώμη του, «το ΕΛΑΜ δεν έχει θέσεις και δεν παράγει πολιτική. Είναι όλα σπασμωδικά. Δεν έχουν θέσεις για το Κυπριακό ή για την άμυν. Η Κυβέρνηση μείωσε τη στρατιωτική θητεία, Είδατε το ΕΛΑΜ να διαμαρτύρεται;», διερωτήθηκε. «Είναι όλα σπασμωδικά. Έχουν μόνο συνθήματα και λαμβάνουν ψήφους για διαμαρτυρία», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Πατριωτικού Συνασπισμού.

Κόμμα για τα Ζώα
Το Κόμμα για τα Ζώα κατέρχεται για δεύτερη φορά σε εκλογική αναμέτρηση. Το 2016 στις βουλευτικές εκλογές έλαβε ποσοστό 1,16% που μεταφράζονται σε 4088 ψήφους. Η πολιτική του κόμματος για τα ζώα επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στην ευημερία των τετράποδων. Με συχνές παρεμβάσεις τα στελέχη του κόμματος με έντονο το στίγμα του ακτιβισμού, επιχειρούν να δώσουν λύσεις στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ζώα στην Κύπρο.

«Στόχος μας είναι να δώσουμε φωνή στα ζώα εκεί και όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις για αυτά χωρίς αυτά », αναφέρεται στην ιστοσελίδα του κόμματος. Βασική επιδίωξη του κόμματος, είναι η δημιουργία θέσης εντός της Κυβέρνησης, υπό τον τύπο επιτρόπου ή συμβούλου για θέματα ευημερίας, προστασίας και δικαιώματα των ζώων. Σύμφωνα με το κόμμα, τη θέση αυτή πρέπει να την κατέχει άτομο το οποίο αποδεδειγμένα έχει ένα μακροχρόνιο ιστορικό για την καλή μεταχείριση των ζώων, εμπειρία στο πολιτικό σύστημα και σε βάθος γνώση των διαφόρων νομοθεσιών.

Στις επικείμενες εκλογές το κόμμα εκπροσωπείται σε όλες τις Επαρχίες με οκτώ υποψήφιους στη Λευκωσία, έξι στη Λεμεσό, δύο στην Αμμόχωστο, τρεις στη Λάρνακα κι από ένα σε Πάφο και Κερύνεια.

Πνοή Λαού
Με αρκετές ριζοσπαστικές προτάσεις, κατέρχεται στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές και η «Πνοή Λαού», η οποία συμμετείχε, χωρίς να καταφέρει να μπει στη Βουλή και στις εκλογές του 2016. Συγκεκριμένα το 2016 στην πρώτη της παρουσία σε εκλογές, η «Πνοή Λαού», έλαβε 0,87% που μεταφράζεται σε 3072 ψήφους. Πρόεδρος του κόμματος είναι ο Δημήτρης Τριμιθιώτης, ο οποίος κατέρχεται ως υποψήφιος στην Επαρχία Λευκωσίας.

Τα μέλη της Πνοής Λαού, τονίζουν στην ιστοσελίδα του Κινήματος πως δεν είναι επαγγελματίες πολιτικοί. «Είμαστε ενεργοί πολίτες που έχουμε σιχαθεί τη διαφθορά των κομμάτων και των πολιτικών και ξεσηκωθήκαμε για να συνδράμουμε στην συντριβή του διεφθαρμένου πολιτικού κατεστημένου και στην αναγέννηση και απελευθέρωση της Κυπριακής Δημοκρατίας», αναφέρουν.

Όραμα της «Πνοής Λαού», είναι να καταστεί η Κύπρος κυρίαρχη και προηγμένη δημοκρατική πολιτεία την οποία όλοι οι νόμιμοι κάτοικοι της να απολαύουν των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των βασικών ελευθεριών και του Ευρωπαϊκού κεκτημένου σε συνθήκες ασφάλειας, κοινωνικής και οικονομικής ευημερίας. Επιπρόσθετα οι πέντε βασικοί στόχοι του Κινήματος είναι, (α) η απελευθέρωση των κατεχομένων εδαφών, (β) η αποτίναξη της διαφθοράς, (γ) η πάταξη της κομματοκρατίας, (δ) η αναμόρφωση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε προηγμένη δημοκρατική πολιτεία και (ε) η αναβάπτιση των Ελλήνων της Κύπρου με το ελληνορθόδοξο πνεύμα.

Η «Πνοή Λαού» κατέρχεται με εκπροσώπους σε όλες τις Επαρχίες. Συγκεκριμένα, οι υποψήφιοι στο ψηφοδέλτιο της Λευκωσίας είναι 14, της Λεμεσού τέσσερις, της Αμμοχώστου επίσης τέσσερις, της Λάρνακας τρεις, της Πάφου επίσης τρεις και της Κερύνειας ένας.

Δειτε Επισης

Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών