Η ανανέωση, οι στόχοι των μεγάλων και ο αστάθμητος παράγοντας των νέων κομμάτων

Στη σκιά των τετελεσμένων που ο κατοχικός ηγέτης και η Τουρκία δημιούργησαν στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου από τη μια και της πανδημίας με τα τεράστια κοινωνικό-οικονομικά προβλήματα στις ελεύθερες περιοχές της Επαρχίας από την άλλη, τα κόμματα συνεχίζουν σε ψηλούς ρυθμούς τον προεκλογικό τους αγώνα, κάτω από τις ιδιαίτερες συνθήκες που η συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια της Αμμοχώστου έχει, με τους πρόσφυγες να βρίσκονται διάσπαρτοι σε όλη την Κύπρο. 

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό, αναμένεται πως θα υπάρξει ανακατανομή των εδρών της Επαρχίας, δεδομένης και της μη επαναδιεκδίκησης έδρας από τους τέσσερις βουλευτές που εκλέχθηκαν το 2016. Υπενθυμίζεται πως από τον ΔΗΣΥ ο Γιώργος Γεωργίου δεν θα επαναδιεκδικήσει την εκλογή του. Το ίδιο θα συμβεί και με τη βουλευτίνα του ΑΚΕΛ, Σκεύη Κούτρα Κουκουμά. Αξίζει να σημειωθεί πως στις εκλογές της 30ης Μαΐου διεκδικούν είσοδο στη Βουλή τα τέκνα των δύο αποχωρήσαντων βουλευτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στις κάλπες χωρίς rapid test και με ανοιχτές κουρτίνες-Κλειδώνει το γενικό πλάνο

Επίσης δεν θα επαναδιεκδικήσει έδρα ούτε ο Χριστάκης Τζιοβάνης, ο οποίος αναγκάσθηκε να παραιτηθεί μετά τις αποκαλύψεις από το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera. Τέλος η Άννα Θεολόγου που εκλέχθηκε το 2016 με τη Συμμαχία Πολιτών, πλέον θα είναι υποψήφια με το νεοϊδρυθέν κόμμα της «Αλλαγή γενιάς» στη Λευκωσία. Άλλη μια κενή θέση στην Επαρχία θα προκύψει από την επιλογή του Μιχάλη Γιωργάλλα του Κινήματος Αλληλεγγύης να διεκδικήσει έδρα αυτή τη φορά στη Λευκωσία. Με αυτά τα δεδομένα τουλάχιστον, κατά τα πέντε εντέκατα οι εκπρόσωποι της Επαρχίας Αμμοχώστου θα είναι νέα πρόσωπα σε σχέση με αυτά που μπήκαν στη Βουλή το 2016. 

Στόχος του Δημοκρατικού Συναγερμού στην Επαρχία Αμμοχώστου δεν είναι άλλος από την διατήρηση των κεκτημένων με την εκλογή τεσσάρων βουλευτών. Προς αυτή την κατεύθυνση η ηγεσία του κόμματος φρόντισε να δημιουργήσει ένα ιδιαίτερα δυνατό ψηφοδέλτιο που πέραν των τριών εν ενεργεία βουλευτών, βρίσκονται και κομματικά στελέχη με μεγάλη πείρα και ευρεία αποδοχή, όπως ο Διευθυντής Οργανωτικού και  Διοίκησης του κόμματος Γιώργος Λυσανδρίδης, αλλά και προσωπικότητες που αποτέλεσαν προσωπικές επιλογές του Αβέρωφ Νεοφύτου, όπως ο Κωνσταντίνος Οδυσσέως, ο Νίκος Συμεού και η Χριστίνα Χατζησωτηρίου.

Από την άλλη πλευρά, στο ΑΚΕΛ βασική επιδίωξη ενόψει των βουλευτικών στην Επαρχία Αμμοχώστου, δεν είναι άλλη από την επιστροφή της χαμένης έδρας του 2016 στο κόμμα. Σημειώνεται πως από τις Βουλευτικές εκλογές του 1985 και εντεύθεν το κόμμα εκπροσωπείτο στην συγκεκριμένη επαρχία από τέσσερις ή πέντε βουλευτές. Στο ΑΚΕΛ γνωρίζουν πως αυτό θα εξαρτηθεί πέραν από τη δυναμική που θα αναπτυχθεί τις επόμενες ημέρες στην συγκεκριμένη επαρχία και από μια σειρά άλλων παραγόντων που έχουν να κάνουν με το νέο εκλογικό σύστημα που τέθηκε σε ισχύ πρώτη φορά το 2016.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο εκλογικός νόμος, ο διαμοιρασμός των εδρών και πώς έκατσε η μπίλια το 2016

Στο ΔΗΚΟ πέραν από την επιτακτική ανάγκη για όσο το δυνατό μεγαλύτερη συσπείρωση, δεν υπάρχουν φιλοδοξίες για μεγαλύτερο κέρδος πέραν της μιας έδρας που παραδοσιακά το κόμμα καταλαμβάνει. Πάντως τα ονόματα που συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Παράταξης στην Επαρχία Αμμοχώστου, δεν πέρασαν απαρατήρητα. Για αυτό το λόγο ο κομματικός μηχανισμός, εργάζεται πυρετωδώς ώστε να μειώσει τις οποίες πιθανότητες εκροής ψηφοφόρων του κόμματος προς το κόμμα του Μάριου Καρογιάν.

Σε ότι αφορά τα μικρότερα κόμματα, η «ορφανή» έδρα που αφήνει πίσω της η Άννα Θεολόγου αλλά και οι μικρές λεπτομέρειες από τις οποίες θα εξαρτηθεί που θα καταλήξουν οι υπόλοιπες έδρες της Επαρχίας, δεν αφήνουν περιθώρια να επαναπαυτούν. Στο ΕΛΑΜ, αποτελεί βασική προτεραιότητα η διατήρηση της έδρας που σήμερα κατέχει ο Λίνος Παπαγιάννης, ενώ σε ΕΔΕΚ, Αλλαγη Γενιάς, Οικολόγους και Δημοκρατική Παράταξη γνωρίζουν πως υπάρχουν οι πιθανότητες, ανάλογα και με το Παγκύπριο ποσοστό για να κερδίσουν μια έδρα στην ημικατεχόμενη Επαρχία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αποσύρθηκε υποψήφιος στην Αμμόχωστο-Οι 127 που διεκδικούν θέση στη Βουλή

Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί πως ένας άλλος ασύμμετρος, για την ώρα παράγοντας, είναι και η παρουσία στις εκλογές του κινήματος Αμμόχωστος για την Κύπρο, στο οποίο συμμετέχουν σημαντικές προσωπικότητες της Επαρχίας. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αν και δημοσκοπικά παραμένει στα χαμηλά, ενδεχομένως και λόγω των πρόσφατων ανακοινώσεων, αναμένεται πως θα προκαλέσει ζημιά στα παραδοσιακά κόμματα, κυρίως στα δύο μεγάλα, αφού βασικός πυλώνας σε ότι αφορά το Κυπριακό είναι η ΔΔΟ με πολιτική ισότητα, θέση δηλαδή που συμπίπτει με τις θέσεις των δύο κομμάτων. Η πρωτοβουλία ωστόσο ασκεί έντονη κριτική στους χειρισμούς που παραδοσιακά έγιναν από τα κόμματα που κυβέρνησης, τόσο σε σχέση με την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου όσο και με τους χειρισμούς γενικότερα στο Κυπριακό. Αυτό που μένει να απαντηθεί, είναι το μέγεθος των εκροών από τα παραδοσιακά κόμματα προς την «Αμμόχωστο για την Κύπρο», η οποία αξίζει να σημειωθεί πως κατέρχεται με πλήρη ψηφοδέλτιο στην Επαρχία Αμμοχώστου και με λιγότερους υποψηφίους στις υπόλοιπες επαρχίες.

Επίσης ένας άλλος αστάθμητος παράγοντας που ενδεχομένως να επηρεάσει τα αποτελέσματα της Επαρχίας Αμμοχώστου είναι και η παρθενική παρουσία σε βουλευτικές εκλογές του Κινήματος των Κυπρίων Κυνηγών, που έχει ως έδρα την Αμμόχωστο και στο οποίο θεωρούν πως η ημικατεχόμενη Επαρχία αποτελεί ένα από τις περιοχές που θα τους δώσουν ψηλά ποσοστά. 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ