Κυριακή 23 Ιαν, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Η βάση των Τούρκων, οι σκιές του Γκουτέρες και η προοπτική της αποκεντρωμένης

  27/04/2021 12:17
Η βάση των Τούρκων, οι σκιές του Γκουτέρες και η προοπτική της αποκεντρωμένης

Η βάση των Τούρκων, οι σκιές του Γκουτέρες και η προοπτική της αποκεντρωμένης

  27/04/2021 12:17

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΥ 

Με έκδηλο προβληματισμό και αγωνία αναμένει η ε/κ πλευρά την έκβαση της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό που πραγματοποιείται στη Γενεύη, και η οποία θα καταδείξει κατά πόσο θα ανοίξει ή όχι ο δρόμος για έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: LIVE: Με ρεαλιστική διάθεση στην άτυπη πενταμερή ο Γκουτέρες-Ποια η επιδίωξή του

Η αυλαία της άτυπης πενταμερούς άνοιξε με συνάντηση του Αντόνιο Γκουτέρες με τον Ερσίν Τατάρ στις 16:00 το απόγευμα τοπική ώρα(σ.σ. 17:00 ώρα Κύπρου), με κυβερνητικές πηγές νωρίτερα σήμερα να την χαρακτηρίζουν ως ιδιαιτέρως κρίσιμη, μιας και αναμενόταν να καταδείξει με το… καλημέρα της διάσκεψης τις πραγματικές προθέσεις των Τούρκων. Κατά πόσο δηλαδή, θα επιμείνουν στα όσα δημοσίως εδώ και μήνες διακηρύττουν για λύση δύο κρατών ή θα εμφανιστούν με διαφοροποιημένες και πλησιέστερες προς τις θέσεις της δικής μας πλευράς προσεγγίσεις για τη βάση της λύσης.

Αξίζει να σημειωθεί πως τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορεί έντονα η φημολογία περί προθέσεως της τουρκικής πλευράς να προτείνει τη διενέργεια μιας νέας άτυπης πενταμερούς για το Κυπριακό τους επόμενους μήνες(σ.σ. έπειτα από το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο), κάτι που η Λευκωσία δεν βλέπει αρνητικά, αλλά αντιθέτως ερμηνεύει ως εξέλιξη που θα συντηρούσε ζωντανή την προοπτική επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων αν κάτι τέτοιο δεν καταστεί εφικτό στο πλαίσιο της παρούσας άτυπης πενταμερούς διάσκεψης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με αυτές τις θέσεις πάει στη συνάντηση με Γκουτέρες ο Νίκος Αναστασιάδης  

Την ίδια ώρα, με έκδηλη αγωνία αναμένει η ελληνοκυπριακή πλευρά και το πώς ο Αντόνιο Γκουτέρες θα τοποθετηθεί κατά την πενταμερή της Γενεύης, δεδομένου ότι αναφορές του στο αμέσως προηγούμενο διάστημα δημιούργησαν σκιές ως προς το κατά πόσο προσέρχεται με ξεκάθαρη την προσέγγιση ότι οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις μπορούν να επαναρχίσουν μόνο επί τη βάση του ήδη συμφωνημένου μοντέλου λύσης ή είναι έτοιμος να συζητήσει και οτιδήποτε άλλο που να εκφεύγει από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για το Κυπριακό.   

Στο πλαίσιο αυτό, διόλου τυχαία δεν είναι η πρόθεση του Προέδρου Αναστασιάδη-όπως αυτή μας μεταφέρθηκε από κυβερνητικό αξιωματούχο-, να υπενθυμίσει στον Γ.Γ. κατά την απογευματινή τους συνάντηση(σ.σ. 18:00 τοπική ώρα), πως τα ψηφίσματα και οι αποφάσεις των Η.Ε. αποτελούν και τους όρους εντολής του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι προσδοκίες, τα σενάρια και το ζητούμενο από την άτυπη πενταμερή

Εν αναμονή του ξεκαθαρίσματος προθέσεων, τόσο κατά τις σημερινές συναντήσεις όσο και μέχρι την ολοκλήρωση της άτυπης πενταμερούς, για την ελληνοκυπριακή πλευρά η πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη για αποκεντρωμένη ομοσπονδία, με τρόπο βεβαίως που σε καμία περίπτωση να μην παραπέμπει και να μην μπορεί να ερμηνευθεί ως συνομοσπονδία, παραμένει ως μια επιλογή που θα μπορούσε να δώσει διέξοδο στο υφιστάμενο αδιέξοδο. Υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι η τουρκική πλευρά θα επανέλθει στη συζήτηση για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, εγκαταλείποντας τον… αμανέ των δύο κρατών και την αξίωση για εκχώρηση κυριαρχίας στο ψευδοκράτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συνεχίζει να ναρκοθετεί την πενταμερή λίγες ώρες πριν την έναρξή της ο Τατάρ

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας