Με αυτές τις θέσεις πάει στη συνάντηση με Γκουτέρες ο Νίκος Αναστασιάδης

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΥ 

Με ξεκάθαρες και συγκεκριμένες θέσεις, αλλά και με σαφούς προσανατολισμού πολιτική βούληση, προσέρχεται στη συνάντηση που θα έχει την Τρίτη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, στο πλαίσιο της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό στη Γενεύη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη συνάντησή του με τον Γ.Γ. ο Πρόεδρος Αναστασιάδης-όσον αφορά τη βάση λύσης του Κυπριακού και την περί τούτου θέση της ε/κ πλευράς- θα ξεκαθαρίσει την προσήλωσή της σε λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα και σεβασμό στις αρχές και αξίες της Ε.Ε., τονίζοντας: 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο, πανέτοιμος για την πενταμερή ο Πρόεδρος

Πρώτο: Τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα υποδείξει στον κ. Γκουτέρες αποτελούν και τους όρους εντολής του ως Γ.Γ. του ΟΗΕ.

Δεύτερο: Τις συγκλίσεις που προηγήθηκαν και το κοινό ανακοινωθέν της τριμερούς συνάντησης του Βερολίνου της 25ης Νοεμβρίου 2019.

Τρίτο: Τις επιστολές του Γενικού Γραμματέα προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ιδιαίτερα του περασμένου Οκτωβρίου, όπου ρητώς αναφέρεται σε επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση των αποτελεσμάτων των διαπραγματευτικών προσπαθειών που προηγήθηκαν.

Επιπρόσθετα, θα αναφερθεί σε αποφάσεις του ΕΔΑΔ, προτάσσοντας συνάμα και επιχειρήματα που αφορούν το θέμα της Αμμοχώστου

Η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ είναι καθορισμένη για τις έξι τοπική ώρα, ενώ νωρίτερα ο Αντόνιο Γκουτέρες θα έχει συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ. Ο κ. Τατάρ φθάνει το πρωί της Τρίτης στη Γενεύη από την Άγκυρα, μαζί με την τουρκική αντιπροσωπεία και τον επικεφαλής της, Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Οι συναντήσεις αυτές αποτελούν ουσιαστικά τα πρώτα κρίσιμα crash test για τη συνέχεια της άτυπης πενταμερούς, καθότι θα είναι οι πρώτες τοποθετήσεις που θα γίνουν από τις δύο πλευρές, μέσα από τις οποίες θα διαφανούν οι θέσεις τους αναφορικά με το ζητούμενο της διάσκεψης. Δηλαδή, το ξεκαθάρισμα και την αποσαφήνιση του πώς αντιλαμβάνονται το πλαίσιο/βάση λύσης και το κατά πόσο θα μπορέσει να ανοίξει ο δρόμος για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. Συναφώς, οι ίδιες πηγές σημείωναν τον ουσιώδη ρόλο που διαδραματίζει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, ο οποίος, όπως χαρακτηριστικά τόνιζαν, μπορεί με πρωτοβουλίες να οδηγήσει τη διαδικασία σε μια διαπραγμάτευση επί της ουσίας.

Την Δευτέρα, και ενόψει τόσο της συνάντησης του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Αντόνιο Γκουτέρες όσο και γενικότερα των συναντήσεων που θα γίνουν κατά την άτυπη πενταμερή που ξεκινά την Τρίτη, ο Ε/κ διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης είχε συνάντηση με την ειδική εκπρόσωπο του Γ.Γ. Τζέιν Χολ Λουτ, κατά την οποία συζητήθηκαν διαδικαστικής υφής θέματα. Το πρόγραμμα της διάσκεψης παραμένει όπως ανακοινώθηκε τις προηγούμενες μέρες, χωρίς ωστόσο να αποκλείονται οποιεσδήποτε διαφοροποιήσεις αναλόγως των εξελίξεων.

Σημειώνεται πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει το απόγευμα της Τρίτης, έπειτα από τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, συνάντηση και με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.

Το βράδυ της Δευτέρας συνεδρίασε στη Γενεύη το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο παρά τις γνωστές διαφορετικές προσεγγίσεις των κομμάτων, επαναβεβαίωσε τη γραμμή πλεύσης της ε/κ στην άτυπη πενταμερή. Μια γραμμή πλεύσης, που κινείται ακριβώς στο πλαίσιο των παλαιότερων ομόφωνων αποφάσεων του Σώματος όσον αφορά την επιδιωκόμενη μορφή λύσης του Κυπριακού.

Η αποκεντρωμένη ομοσπονδία

Κατά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβούλιου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ηγέρθη το θέμα της πρότασης του Προέδρου Αναστασιάδη για αποκεντρωμένη ομοσπονδία, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ενημερώνει περί του γενικότερου της πλαισίου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου πως η νομική ομάδα θα βρίσκεται την Τρίτη στη διάθεσή τους, ώστε να τους ενημερώσει πιο αναλυτικά και ενδελεχώς.

Υπενθυμίζεται πως η βασική φιλοσοφία της πρότασης του Προέδρου Αναστασιάδη για αποκεντρωμένη ομοσπονδία αφορά στην προσπάθεια για ένα πιο λειτουργικό ομόσπονδο κράτος, με λιγότερες αρμοδιότητες στην κεντρική κυβέρνηση και περισσότερες στις συνιστώσες πολιτείες, με τρόπο που να «διασκεδάζονται» οι ανησυχίες, κυρίως των Ε/κ, σε σχέση με τη βιωσιμότητα μιας πιθανής λύσης και ότι η μειοψηφία δεν θα επιβάλλει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τις θέσεις της στην πλειοψηφία.

Για την ε/κ πλευρά η πρόταση για αποκεντρωμένη ομοσπονδία βρίσκεται στο τραπέζι, ωστόσο, όπως οι ίδιες κυβερνητικές πηγές υποδεικνύουν, δεν είναι ζήτημα που επί του παρόντος μπορεί να συζητηθεί. Και αυτό, αφού θα πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσει η θέση της τουρκικής και τ/κ πλευράς, κατά πόσο εξακολουθούν να αποδέχονται ή όχι ως βάση λύσης του Κυπριακού την διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.

Όλα αυτά, αξίζει να σημειωθεί, την ώρα που πληροφορίες που φθάνουν στη Γενεύη φέρουν την Άγκυρα να ευνοεί σύγκληση και μιας δεύτερης άτυπης πενταμέρους σε μεταγενέστερο στάδιο.   

Η ομάδα του Αναστασιάδη

Στο μεταξύ, με σύνθεση ένα συν τέσσερα θα πραγματοποιούνται οι συναντήσεις των αντιπροσωπειών των μερών, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να συνοδεύεται από τον διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη, τον διευθυντή του διπλωματικού του γραφείου Κυριάκο Κούρο και τους Παντελή Παντελίδη και Ανδριανό Κυριακίδη. Κάποιες συναντήσεις ωστόσο θα πραγματοποιούνται με format ένα συν πέντε, οπόταν και το πέμπτο πρόσωπο που θα συμμετέχει στην ομάδα του Προέδρου θα ορίζεται αναλόγως αντικειμένου συζήτησης.

Κατά τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Αναστασιάδης πέραν των τεσσάρων «βασικών» μελών της ομάδας του, θα πλαισιώνεται και από τον τέως υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη. Αίσθηση και αντικείμενο συζήτησης από κάποιους στη Γενεύη πάντως, αποτέλεσε η μη συμπερίληψη του Τουμάζου Τσελεπή στην ομάδα που θα συνοδεύει στις συναντήσεις τον Νίκο Αναστασιάδη.  

Κυβερνητικές πηγές, κληθείσες να σχολιάσουν την απουσία του κ. Τσελεπή, υποδείκνυαν πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμβουλεύεται όλους όσοι συμμετέχουν στην διαπραγματευτική ομάδα και τόνιζαν τον τεχνοκρατικό χαρακτήρα που διέπει την βασική τετραμελή σύνθεση της ομάδας που θα τον συνοδεύει κατά τις συναντήσεις.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση

Σε ό,τι αφορά την παρουσία της Ε.Ε., οι ίδιες κυβερνητικές πηγές ξεκαθάριζαν πως τριμελής αντιπροσωπεία από την Ε.Ε. βρίσκεται στην Γενεύη, αλλά δεν συμμετέχει στην άτυπη πενταμερή. Ωστόσο, όπως υπογράμμιζαν, έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες διαβουλεύσεις με τις Βρυξέλλες, αφού η Κύπρος είναι πλήρες μέλος της Ε.Ε. και θα συνεχίσει να είναι και μετά τη λύση του Κυπριακού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΕΥΗ

Δειτε Επισης

Ανοιχτά και το Σάββατο τα Επαρχιακά Γραφεία για εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους
Συνέρχεται εκτάκτως το Υπουργικό-Εξετάζει μέτρα κατά της ακρίβειας, εκτός συζήτησης η μείωση φόρου στα καύσιμα
Η επίσκεψη Κουτσούμπα στην Κύπρο, οι διαφορές ΚΚΕ-ΑΚΕΛ και η δράση της Κουμμουνιστικής Πρωτοβουλίας
Μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας ζητά ο «υπεξ»
Επιδίωξη της Κυβέρνησης είναι η συνολική διευθέτηση του Κυπριακού
Επανεξελέγη Πρόεδρος της APPG για την Κύπρο η Κάρολαϊν Νόουκς
Ίδρυση Γραφείου διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στην Κύπρο στηρίζει η ΕΕ
Επιστράτευσε και το Instagram ο ΔΗΣΥ για αντεπίθεση-«Στην προπαγάνδα του ΕΛΑΜ απαντάμε με αλήθειες»
Θερμή υποδοχή Πρώτης Κυρίας Κύπρου στην Πρώτη Κυρία Εσθονίας
Ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας και προώθηση έργων αποφάσισαν Παπαναστασίου-Κοέν