Στην τελική ευθεία προς Γενεύη-Επανέλαβε την ετοιμότητα του στην Λουτ ο Πρόεδρος

Στη διάρκεια της συνάντησης με την Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό Τζέϊν Χολ Λουτ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης επανέλαβε την ετοιμότητα του ιδίου και της ελληνοκυπριακής πλευράς να συμμετάσχει εποικοδομητικά και δημιουργικά στη διάσκεψη της Γενεύης, εκφράζοντας την ευχή την ίδια θετική βούληση να επιδείξει και η τουρκική πλευρά, έτσι ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ι. Κασουλίδης: Η στάση μας πρέπει να είναι κρυστάλλινη στην άτυπη πενταμερή

Αυτό αναφέρεται σε γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κυριάκου Κούσιου για τη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με την κ. Λουτ το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο.

Κατά τη συνάντηση, η  οποία πραγματοποιήθηκε υπό το φως της προετοιμασίας της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης για την Κύπρο, στη Γενεύη, στις 27 με 29 Απριλίου, η κ. Λουτ ενημέρωσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τα διαδικαστικά και οργανωτικά ζητήματα, όπως αυτά τυγχάνουν διευθέτησης από τα Ηνωμένα Έθνη, σε σχέση με την άτυπη διάσκεψη.

Η απεσταλμένη του ΓΓ θα συναντηθεί με τον Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ στις δυόμιση το απόγευμα και τα ξημερώματα θα αναχωρήσει από την Κύπρο.

Σύμφωνα με τη μέχρι στιγμής ενημέρωση που έχει γίνει στις εμπλεκόμενες πλευρές, αυτό που αναμένεται να γίνει στη Γενεύη είναι μία σύνοδος με όλους τους παρευρισκόμενους και στη συνέχεια, αναμένεται ο Γκουτέρες να έχει διμερείς συναντήσεις, όπως έγινε και στο Κρανς Μοντανά.

Η διάσκεψη αναμένεται να κλείσει με μία σύνοδο, στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι παρευρισκόμενοι και αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι όσα μάζεψε ο Γενικός Γραμματέας από τις χωριστές συναντήσεις. Έτσι, αναμένεται να εντοπίσουν σε ποια σημεία συγκλίνουν οι απόψεις των δύο πλευρών και σε ποια σημεία απέχουν, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο υπάρχει κοινό έδαφος, για να επαναρχίσουν οι ουσιαστικές συνομιλίες. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Γ. Λιλλήκας: Ο Ερντογάν έφτυσε την ΕΕ και οι Ευρωπαίοι καμώνονται ότι βρέχει

Στη διάρκεια της συνάντησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε στην κα Λουτ την ετοιμότητα του ιδίου και της ελληνοκυπριακής πλευράς να συμμετάσχει εποικοδομητικά και δημιουργικά στη διάσκεψη, εκφράζοντας την ευχή την ίδια θετική βούληση να επιδείξει και η τουρκική πλευρά, έτσι ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε την θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς, η οποία κινείται στο πλαίσιο που έχει ορίσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, αλλά και στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με τους βασικό στόχο να είναι ένας. Η επανέναρξη των συνομιλιών.

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι η πλευρά μας θα επιμείνει έντονα σε δύο βασικά στοιχεία. Να μην υπάρξει αλλαγή στη βάση λύσης, κάτι για το οποίο φαίνεται να υπάρχει υποστήριξη και από τη διεθνή κοινότητα και την ίδια ώρα τονίζεται ότι πρέπει να αξιοποιηθεί η δουλεία, η οποία έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα, αφού κανένας δεν θα επωφεληθεί από έναρξη των συνομιλιών από το μηδέν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η σχέση εξάρτησης, ο «πυροκροτητής» στα χέρια Ερντογάν και στο βάθος... Κυπριακό

Της συνάντησης του Προέδρου με την ειδική απεσταλμένη του Γκουτέρες, θα ακολουθήσει η συνάντηση με τον Ερσίν Τατάρ, κατά την οποία ο τουρκοκύπριος ηγέτης αναμένεται να επαναλάβει τη δική τους στάση. Ο κ. Τατάρ θα επαναλάβει το τουρκικό αφήγημα, ότι η μοναδική αποδεχτή λύση για επίλυση του Κυπριακού είναι αυτή των δύο κρατών ή της συνομοσπονδίας. Αφήγημα το οποίο έρχεται αντίθετο με το πλαίσιο που έχει ορίσει ο Γενικός Γραμματέας.

Κι ενώ οι δημόσιες δηλώσεις αξιωματούχων από την τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά, αφήνουν να εννοηθούν ότι η στάση τους δεν θα αλλάξει, η Κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να παρουσιαστεί στη Γενεύη, προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα, ώστε να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος. Πάντως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε έτοιμος να επαναφέρει στο τραπέζι το θέμα του βέτο, όσον αφορά στην τελωνειακή ένταξη της Τουρκίας, σε περίπτωση που δεν εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της, απέναντι στα κράτη μέλη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι... προκαταβολικές ευθύνες και το καυτό ερώτημα σε Άντρο-Νικόλα για Κυπριακό

Μήνυμα ΔΗΣΥ για ενότητα

Την ίδια ώρα, ο Δημοκρατικός Συναγερμός στέλνει μήνυμα ενότητας, ενόψει της επερχόμενης άτυπης πενταμερής στη Γενεύη. 

Σε ανακοίνωση του, ο ΔΗΣΥ αναφέρει ότι «κατά τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την κ. Λουτ, κυρίαρχο στοιχείο ήταν η ετοιμότητα της πλευράς μας. Θα παραβρεθούμε εποικοδομητικά στην επερχόμενη διάσκεψη για το κυπριακό στη Γενεύη».

Προσθέτοντας στη συνέχεια, πως «αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουμε διαρκώς προς όλες τις πλευρές, αυτός είναι ο οδηγός μας για επανέναρξη συνομιλιών πάνω στη συμφωνημένη βάση λύσης της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα για να επιτευχθεί ο εθνικός μας στόχος, της απελευθέρωσης και επανένωσης της πατρίδας μας».

Τέλος, ο ΔΗΣΥ τονίζει ότι «τώρα είναι η ώρα της ενότητας, όχι της μικροπολιτικής. Τώρα είναι η ώρα της σύμπνοιας και της στήριξης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να κάμψουμε την αδιαλλαξία της Τουρκίας και όχι για να κερδίσουμε εντυπώσεις στο εσωτερικό μέτωπο».

Δειτε Επισης

Ολοκληρώνεται αρχές Μαΐου η προβλήτα στη Γάζα-Ευγνωμοσύνη ΗΠΑ στην Κύπρο
Συνέρχεται σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο-Ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγός ο Πρόεδρος
Μια προεκλογική εκστρατεία που δεν είναι σαν τις άλλες μπαίνει στην τελική ευθεία
Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία