Λες και διάλεξε τη μέρα… Έφυγε ανήμερα της 1ης Απριλίου η αγωνίστρια της ΕΟΚΑ Κλαίρη Αγγελίδου

Έφυγε από τη ζωή ανήμερα της 1ης Απριλίου, η αγωνίστρια της ΕΟΚΑ και πρώην υπουργός Παιδείας, Κλαίρη Αγγελίδου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ:«Εν για σας μωρά που βασανιζούμαστε, το τομάρι μας έχουμεν το ξεγραμμένο»

Η Κλαίρη Αγγελίδου κατάγεται από την Αμμόχωστο. Γεννήθηκε το 1932. Μετά το πέρας των εγκύκλιων σπουδών της, το 1951, μετέβη στην Αθήνα όπου σπούδασε Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1955 παντρεύτηκε τον Νίκο Αγγελίδη, φιλόλογο, δικηγόρο, μέλος της Βουλή των Αντιπροσώπων και αγωνιστή της Ε.Ο.Κ.Α. Εργάστηκε ως φιλόλογος σε σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης της Κύπρου, από το 1956 μέχρι το 1991, οπότε και εξελέγη Βουλευτής ενώ από το 1993 μέχρι το 1997 διετέλεσε Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου. ΄Εχει τρία παιδιά, τον ΄Αγγελο, τον Χρίστο και τον Τεύκρο.

Η Κλαίρη Αγγελίδου είναι μέλος πληθώρας πολιτιστικών και ακαδημαϊκών συλλόγων, ενώ έχει λάβει πολλές διακρίσεις από διάφορους φορείς στην Κύπρο, την Ελλάδα, την Ιταλία, Βέλγιο, Αγγλία και Γαλλία.

Ανάμεσα σε άλλα είναι επίτιμος μέλος του Γλωσσικού Ομίλου Κύπρου, της Λέσχης Λάϊονς Αρσινόη Αμμοχώστου, της Διεθνούς Οργάνωσης για την προώθηση των γυναικών της Ευρώπης (Συμβούλιο Κύπρου, Βραβείο για τις γυναίκες της Ευρώπης), της Ελληνικής Εταιρείας Μεταφραστών Λογοτεχνίας, του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» και του Διεθνούς Συμβουλίου «Φίλου του Καζαντζάκη». Επιπρόσθετα διετέλεσε μέλος του 15μελούς Ιδρύματος Ωνάση (2000-2007), πρόεδρος του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης Αγώνα Ε.Ο.Κ.Α. 1955-1959 (2005-2009) και μέλος πολλών άλλων Σωματείων και Οργανώσεων. Είναι επιπλέον, Επίτιμη Διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Middlesex του Λονδίνου.

Παράλληλα έχει αναπτύξει πλούσιο συγγραφικό έργο με το οποίο έχει διακριθεί, ιδιαίτερα στον τομέα της ποίησης. Ποιήματα και άρθρα της έχουν δημοσιευθεί στον Ελλαδικό και Κυπριακό τύπο και έχουν ανθολογηθεί σε διάφορες ανθολογίες της Κύπρου, της Ελλάδας , της Ιταλίας και της Ρουμανίας. Έχουν επίσης μεταφραστεί στα Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Τσέχικα, Βουλγάρικα, Αραβικά, Ισπανικά, Γερμανικά, Δανέζικα, Ρουμάνικα και Αλβανικά.

Βαθύτατη θλίψη εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, για τον θάνατο της Κλαίρης Αγγελίδου. Σε δηλώσεις του μετά την δοξολογία για την 1η Απριλίου, στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη, στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «θέλω να εκφράσω τη βαθύτατη θλίψη μου», για τον θάνατο της Κλαίρης Αγγελίδου. «Ήταν μια όχι απλά προικισμένη προσωπικότητα, αλλά και μια αγωνίστρια, ένας πνευματικός άνθρωπος που υπηρέτησε ανιδιοτελώς αυτή τη χώρα. Αιωνία της η μνήμη».

Συλλυπητήρια από Πρόεδρο, υπουργό Παιδείας και πολιτική ηγεσία

Θλίψη για τον θάνατος της Κλαίρης Αγγελίδου εξέφρασε ο Υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, λέγοντας ότι η αγωνίστρια στις τάξεις της ΕΟΚΑ, πρωταγωνίστρια στα ελληνικά γράμματα στην Κύπρο, έχοντας αφήσει σημαντική παρακαταθήκη και στον δημόσιο βίο και ως μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων και ως Υπουργός Παιδείας από το 1993 – 1997, αφήνει πολύτιμες παρακαταθήκες στα σύγχρονα γράμματα και στη ζωή μας.

«Είναι ωσάν η σημερινή ημέρα, η 1η Απριλίου, η οποία συγκεφαλαιώνει το νόημα όλης της ζωής της Κλαίρης Αγγελίδου, να δικαιώνει την πορεία της». Ο κ. Προδρόμου συλλυπήθηκε εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας και όλων των εκπαιδευτικών – εκπαιδευτικός ήταν καταρχάς η Κλαίρη Αγγελίδου, όπως είπε – τους οικείους και την οικογένειά της. Χάσαμε μια πολύ σημαντική φυσιογνωμία των γραμμάτων, της παιδείας στον τόπο μας, πρόσθεσε.

Θλίψη για τον θάνατο της Κλαίρης Αγγελίδου εξέφρασαν και τα κόμματα.

Σε ανακοίνωση του ο Δημοκρατικός Συναγερμός εκφράζει την μεγάλη θλίψη του, αναφέροντας πως «η Κλαίρη Αγγελίδου υπήρξε μια πολυσχιδής προσωπικότητα, γνήσιο τέκνο της Αμμοχώστου την οποία αγάπησε βαθιά και εξύμνησε ως πρόσφυγας μέσα από τις δεκάδες ποιητικές συλλογές τις οποίες εξέδωσε και για τις οποίες έγινε πανελληνίως γνωστή, ενώ έχουν μεταφραστεί και σε πολλές γλώσσες.  

Η Κλαίρη Αγγελίδου στον απελευθερωτικό αγώνα του 1955-59 εντάχθηκε ως φοιτήτρια στις τάξεις της οργάνωσης ΚΑΡΗ και από το 1956 ως το 1959 ήταν υπεύθυνη όλων των γυναικείων ομάδων της ΕΟΚΑ στην περιοχή Καρπασίας.

Διετέλεσε πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Αμμοχώστου, της Συντονιστικής Επιτροπής Γυναικείων Σωματείων Αμμοχώστου, ιδρυτική πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Γυναικών Επαγγελματιών Επιχειρηματιών ενώ έντονη ήταν η δράση της και σε εταιρείες συναφείς με τη λογοτεχνία και την ποίηση.

Στις βουλευτικές εκλογές της 19ης Μαΐου 1991 εκλέγηκε βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού στην εκλογική περιφέρεια Αμμοχώστου. Στη Βουλή παρέμεινε μέχρι τις 26.2.1993, οπότε και ο Γλαύκος Κληρίδης ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας διόρισε την Κλαίρη Αγγελίδου Υπουργό Παιδείας, θέση την οποία υπηρέτησε μέχρι το 1997.

Και για την Κλαίρη Αγγελίδου, ο πόθος της επιστροφής παρέμεινε άσβεστος ως το τέλος. “Πάντα θα το θυμόμαστε / Το σπίτι, / Που κάθε του γωνιά / Έκρυβε ένα μυστικό / Κι ένα πλατύ χαμόγελο / Της μάνας σου / Να τριγυρίζει στις καρδίες μας. / Το σπίτι της Αμμόχωστος”, έγραψε η ίδια σε ένα από τα πολλά ποιήματα για την Αμμόχωστο.

Η ηγεσία και τα στελέχη του Δημοκρατικού Συναγερμού εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της».

Η Κλαίρη Αγγελίδου ήταν μια εξέχουσα προσωπικότητα, η οποία έχει με την συνεισφορά της στα κοινά και τα δημόσια αξιώματα στα οποία προσέφερε, άφησε πίσω της μια ανεξίτηλή σφραγίδα προσφοράς, δήλωσε για το θάνατό της ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ.

Σήμερα οφείλουμε να θυμηθούμε, πρόσθεσε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ότι γυναίκες όπως η Κλαίρη Αγγελίδου έχουν αποδείξει ότι ο διαχωρισμός και η ανισότητα μόνο ζημιά μπορούν να προκαλέσουν στην κοινωνία μας. Τέτοια παραδείγματα, συνέχισε, οφείλουν να μας καθοδηγήσουν για το πώς μπορούμε όλοι μας να συνεισφέρουμε για το καλό του τόπου.

Από την πλευρά της η ΕΔΕΚ, αναφέρει ότι «ανήμερα της επετείου έναρξης του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα 1955-1959, έφυγε από τη ζωή η αγωνίστρια της ΕΟΚΑ, η γυναίκα που ξεχώρισε σε όλη της διαδρομή για το ήθος, τον πατριωτισμό και την αγάπη της για τον ελληνικό πολιτισμό, την Κύπρο και τα βλαστάρια της, η Κλαίρη Αγγελίδου».

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, η ηγεσία και τα στελέχη του κόμματος «με βαθιά θλίψη για τον θάνατο της Κλαίρης Αγγελίδου εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια προς την οικογένειά της.

Αιωνία της η μνήμη.

«Στερνός Λόγος», Κλαίρης Αγγελίδου

«Φύλαξε το κλειδί. Είναι του σπιτιού.

Όταν θα πας, ν’ ανοίξεις […].

Εγώ δε θα γυρίσω, όπως το λογάριαζα.

Εσύ θα πας […]».

Συλλυπητήρια στους οικείους της Κλαίρης Αγγελίδου εξέφρασε η Αναπληρώτρια Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρία Βασιλειάδου. «Ήταν μια εξέχουσα φυσιογνωμία και στο χώρο των γραμμάτων αλλά και γνωστή για τους αγώνες της για την απελευθέρωση της πατρίδας». Δεν ήταν τυχαία η ημέρα που έφυγε η Κλαίρη Αγγελίδου, θα την έχουμε πάντα στη μνήμη μας, πρόσθεσε.

Σε ανακοίνωση της η Συμμαχία Πολιτών, αναφέρει ότι «ο χαμός της Κλαίρης Αγγελίδου σκόρπισε τη θλίψη αφού αποτελούσε αναντίλεκτα μία ισχυρή φυσιογνωμία που άφησε το στίγμα της, όπου και αν υπηρέτησε.

Με τη μεγάλη της προσφορά στη λογοτεχνία, στην Παιδεία, στο Δημόσιο Βίο, αλλά και τη δύναμη ψυχής που έδειξε στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ, άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα της στην ιστορία του τόπου μας».

Φόρο τιμής στην «δασκάλα του γένους, στην πνευματική γυναίκα Κλαίρη Αγγελίδου» είπε ότι θέλει να αποτίσει η Ελένη Θεοχάρους. Η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης ανέφερε ότι η Κλαίρη Αγγελίδου έφυγε έχοντας διανύσει ένα μακρύ αγωνιστικό βίο, έχοντας αφήσει πίσω της ένα σημαντικό πνευματικό έργο και έχοντας κάνει σοβαρές παρεμβάσεις την κρίσιμη στιγμή, όπως οφείλει να κάνει ο κάθε πνευματικός άνθρωπος όταν η πατρίδα του βρίσκεται σε κίνδυνο.

Με ανακοίνωση του το Κίνημα Οικολόγων, Συνεργασία Πολιτών, «εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του για τον χαμό της Αμμοχωστιανής Κλαίρης Αγγελίδου. Της συγγραφέα, της πρώην υπουργού Παιδείας, μιας γυναίκας που έχει προσφέρει τόσα πολλά στον τόπο μας και άφησε το στίγμα της σε όλα τα πόστα στα οποία υπηρέτησε.

Είναι με μεγάλη λύπη που πληροφορηθήκαμε το θάνατό της. Εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήρια μας στην οικογένεια της και σε όλους τους φίλους και συγγενείς της εκλιπούσας.

Ας αναπαυτεί εν ειρήνη η ψυχή αυτής της δυναμικής γυναίκας, του ανθρώπου του πολιτισμού και πατριώτισσας».

Προσωπικά γνώριζε την Κλαίρη Αγγελίδου, δήλωσε ο Μάριος Ταραμίδης του Kινήματος Οικολόγων, λέγοντας ότι ήταν ένας άνθρωπος που πρόσφερε πάρα πολλά στην παιδεία, υπέροχη ποιήτρια, αγωνίστηκε για την Αμμόχωστο. Είναι λυπηρό το ότι ποτέ δεν είδε την Αμμόχωστο απελευθερωμένη «και έζησε αυτό το τελευταίο ξεπούλημα της Αμμοχώστου» είπε.

Η Κλαίρη Αγγελίδου ήταν μια εξέχουσα προσωπικότητα, τα λόγια είναι περιττά για τέτοια άτομα, δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΑΜ, Γεάδης Γεάδη.

Σε ανακοίνωση της η ΔΗΠΑ, αναφέρει «αποχαιρετούμε, σήμερα μια εξέχουσα προσωπικότητα της Κύπρου. Η Γυναίκα σύμβολο του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, στον οποίο είχε ενεργό δράση και συμμετοχή, επέλεξε να εγκαταλείψει τα εγκόσμια, ανήμερα της επετείου του.

Η Κλαίρη Αγγελίδου υπηρέτησε με ήθος και σεμνότητα την Κύπρο ως πολιτικός, ως εκπαιδευτικός, ως ποιήτρια και ευρύτερα ως ενεργός πολίτης.

Πολύτιμη και σπουδαία η παρακαταθήκη που αφήνει  πίσω της, η οποία θα φωτίζει το δρόμο μας, ενόψει των δύσκολων στιγμών που μας αναμένουν.

Η δική μας υπόσχεση είναι πως ναι “θα φυλάξουμε το κλειδί” και θα επιμείνουμε στην επιστροφή της Αμμοχώστου και την απελευθέρωση της πατρίδας μας, όπως ήταν και η δική σου επιθυμία και ευχή.

Ο Πρόεδρος και τα Μέλη της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στους οικείους της».

Δειτε Επισης

Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία
Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον