Χαράζει γραμμή η Κυβέρνηση για την άτυπη πενταμερή, μάχη για την παρουσία της ΕΕ

Στόχος της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι η άτυπη πενταμερής συνάντηση για το Κυπριακό να έχει επιτυχή κατάληξη ώστε να επαναρχίσουν οι συνομιλίες από το σημείο που έμειναν στο Κρανς Μοντάνα, πάντοτε μέσα στο πλαίσιο των παραμέτρων των ΗΕ, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, σημειώνοντας πως στην άτυπη πενταμερή θα πρέπει να είναι παρούσα και η ΕΕ, η οποία μπορεί να βοηθήσει τη διαδικασία.

Ο κ. Κούσιος, μιλώντας σε ενημέρωση δημοσιογράφων μετά τη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, είπε αρχικά αναφερόμενος στο Κυπριακό πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε χθες τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις και για τις επαφές του την τελευταία περίοδο, όπως είναι η συνάντηση του με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, οι τηλεδιασκέψεις με την Καγκελάριο της Γερμανίας και τον Πρόεδρο της Γαλλίας, αλλά και οι επαφές του με θεσμούς της ΕΕ, καθώς και για τη συνάντηση του με την Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό. Ενημέρωσε, επίσης, για τις προθέσεις μας για την άτυπη πενταμερή.

«Στόχος μας σίγουρα είναι να υπάρξει επιτυχία στην άτυπη πενταμερή στη Γενεύη, τον Απρίλη, να υπάρξει σύγκλιση για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η συνέχιση των συνομιλιών επί της ουσίας του Κυπριακού», είπε και τόνισε πως πρόθεση της δικής μας πλευράς είναι να υπάρξει σύγκλιση για να συνεχίσουμε από το σημείο, που μείναμε στο Κραν Μοντανά.

Ο κ. Κούσιος σημείωσε πως έχει γίνει αρκετή δουλειά που δεν μπορεί να διαγραφεί ή να παραγνωριστεί. «Υπάρχει όλη η προηγούμενη διαδικασία είτε μέσω των συγκλίσεων είτε των Συμφωνιών Κορυφής ή τη συνάντηση στο Βερολίνο τον Νοέμβριο του 2019. Θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε τη συνέχιση των συνομιλιών από κει που μείναμε πάντοτε στο πλαίσιο των ψηφισμάτων και αποφάσεων των ΗΕ που καθορίζουν τη μορφή λύσης», πρόσθεσε.

Ο Εκπρόσωπος ανέφερε, παράλληλα πως επιθυμία της πλευράς μας είναι η παρουσία της ΕΕ στην άτυπη πενταμερή, κάτι για το οποίο ο Πρόεδρος προσπαθεί με τις επαφές που έχει να πείσει. Η Κύπρος, είπε, είναι κράτος μέλος και με τη λύση του Κυπριακού θα συνεχίσει να είναι κράτος μέλος. «Πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να βρούμε τη λύση για το θέμα για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε περαιτέρω στην ουσία», ανέφερε.

Σε ερώτηση για τον ρόλο της ΕΕ στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως αυτό είναι ένα από τα θέματα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αισθάνεται έντονα, καθώς πιστεύει ότι η παρουσία της ΕΕ θα βοηθήσει και τις δύο πλευρές και θα ικανοποιήσει τις ανησυχίες και των δύο πλευρών.

«Οι αρχές και οι αξίες της ΕΕ είναι αυτές που εγγυούνται και μια σταθερότητα και είναι προσπάθεια μας να πειστούν τα ΗΕ να καλέσουν και την ΕΕ. Είναι γνωστό ότι υπάρχει πρόθεση από πλευράς ΕΕ να είναι παρούσα και ευελπιστούμε ότι στο τέλος θα το πετύχουμε», είπε.

Σε ερώτηση κατά πόσον η σύγκλιση που θα επιδιώξει η δική μας πλευρά αφορά τη μορφή λύσης ή στο να ανάψει το πράσινο φως για να ξεκινήσει μια προπαρασκευαστική διαδικασία που θα οδηγήσει στην επανέναρξη των συνομιλιών, ο κ. Κούσιος είπε πως αυτό είναι ένα θέμα που θα αποφασίσει ο ΓΓ των ΗΕ και όχι η δική μας πλευρά. Η σημασία είναι ότι θα πρέπει να βρεθούν εκείνες οι συγκλίσεις για να επιτραπεί στον ΓΓ των ΗΕ να συγκαλέσει τη Διάσκεψη για την επίλυση του Κυπριακού, τη συζήτηση επί της ουσίας του προβλήματος», είπε.

Πρόσθεσε πως εκείνο που έχει επίσης σημασία είναι ότι ο ίδιος ο ΓΓ των ΗΕ έχει δηλώσει ότι οι όροι εντολής του πηγάζουν από τα ψηφίσματα του ΣΑ των ΗΕ και ναι μεν μπορεί η κάθε πλευρά να βάζει στο τραπέζι οτιδήποτε θέλει, αλλά χωρίς αλλαγή των όρων εντολής ο ίδιος δεν μπορεί να κάνει άλλο παρά μόνο να προσφέρει τις καλές του υπηρεσίες με τον ίδιο τρόπο που λειτούργησε στο Κρανς Μοντάνα.

Τα δεδομένα είναι ότι εμείς πάμε στην άτυπη πενταμερή με βάση λύσης τα όσα προβλέπονται στα ψηφίσματα και τα αποφάσεις του ΟΗΕ, και θέλουμε να έχουμε μια δημιουργική παρουσία», είπε και τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει και την πολιτική βούληση αλλά και την ετοιμότητα να μπει σε μια δημιουργική, παραγωγική συζήτηση για να μπορούν να βρεθούν εκείνες οι συγκλίσεις που θα επιτρέψουν να προχωρήσουμε στην ουσία της επίλυσης του Κυπριακού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συνοδεύουν τον Πρόεδρο στην Γενεύη οι πολιτικοί αρχηγοί, «όχι» από ΕΛΑΜ

«Αναγκαίες πρωτοβουλίες για να υποχρεωθεί η Τουρκία να αλλάξει θέσεις»

Έχουν αλλάξει τα πράγματα και για να υποχρεωθεί η Τουρκία να αλλάξει τις θέσεις της, πρέπει «να την γωνιάσουμε» μέσα από συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, δηλώνει ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, τη σημασία της πενταμερούς για την παραπέρα πορεία του εθνικού μας προβλήματος.

Σε δηλώσεις στη Λεμεσό, ο Άντρος Κυπριανού ανέφερε πως «εκείνο το οποίο θα πρέπει να καταλάβουμε οι πάντες είναι ότι, αυτή η πενταμερής θα είναι πάρα πολύ σημαντική και δεν θα είναι μια τυπική διάσκεψη, όπως προσπαθούν κάποιοι να την παρουσιάσουν».

Θα είναι, συνέχισε, πάρα πολύ σημαντική γιατί θα καθορίσει τα επόμενα βήματα και «αν υπάρξουν θετικές εξελίξεις θα ανοίξει ο δρόμος για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις και μπορούμε να προσδοκούμε ότι θα υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα».

Αντίθετα, υπέδειξε, «αν δεν καταφέρουμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις επανέναρξης ουσιαστικού διαλόγου, τότε τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ αρνητικά για την Κύπρο», σημειώνοντας παράλληλα πως, «προϋπόθεση για να μπορέσουμε να πάμε σε διαπραγματεύσεις είναι  να υπάρξει κοινό έδαφος».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι, για να υπάρξει κοινό έδαφος, πρέπει η Τουρκία να αποσύρει τις απαράδεκτες της αξιώσεις για λύση δυο κρατών ή λύση συνομοσπονδίας ή ακόμα κυριαρχική ισότητα,  τονίζοντας πως «αυτά τα πράγματα δεν μπορούν σε καμία περίπτωση και δεν πρέπει να γίνουν αποδεκτά από τη δική μας πλευρά».

Υπέδειξε δε ότι,  η Τουρκία «δεν θα πεισθεί με τον συμβατικό τρόπο τον οποίον ακολουθούμε, δηλαδή ενημερώνοντας τους εταίρους μας και θεωρώντας ότι τα πράγματα είναι παρόμοια με εκείνα που ήταν στο Κραν Μοντανά».

Τα δεδομένα, σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, έχουν αλλάξει, η Τουρκία έχει γίνει πιο επιθετική και πιο προκλητική, «βάζει κάτω απαράδεκτες αξιώσεις, επιχειρεί νέα τετελεσμένα στο Βαρώσι» και ως εκ τούτου χρειάζεται  «να την γωνιάσουμε  για να υποχρεωθεί να μετακινηθεί από αυτές τις απαράδεκτες αξιώσεις».

«Και για να την γωνιάσουμε», συνέχισε, «πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες οι οποίες, θα πείθουν τη διεθνή κοινότητα ότι, όντως είμαστε έτοιμοι για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, με στόχο την κατάληξη σε συμφωνία το συντομότερο δυνατόν, ότι είμαστε έτοιμοι να αποδεχθούμε εκείνα τα οποία είχαν συμφωνηθεί στο παρελθόν και σε ό,τι αφορά την πολιτική ισότητα και άλλα ζητήματα και ότι, σε αυτά τα πλαίσια,  είμαστε έτοιμοι να δούμε και να δώσουμε λύσεις και στα ζητήματα που αφορούν τους υδρογονάνθρακες».

Το ΑΚΕΛ εκτιμά ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει η Τουρκία να υποχρεωθεί να αλλάξει προσέγγιση στο Κυπριακό «αλλιώς θα μείνει εκτεθειμένη», κατέληξε στη δήλωση του ο κ. Κυπριανού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απάντησε στα εύκολα, άφησε αναπάντητα τα δύσκολα ερωτήματα η Λουτ

Βλέπει παγίδες η Συμμαχία Πολιτών 

«Δεν έχει μέχρι στιγμής ξεκαθαρίσει η παρουσία και η συμμετοχή της ΕΕ στη Γενεύη, ενόψει της άτυπης πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό. Οι ανησυχίες μας εντείνονται για τις παγίδες που στήνονται για τη δική μας πλευρά, αφού βρετανικός δάκτυλος υποστηρίζει και ενισχύει τους τουρκικούς σχεδιασμούς», αναφέρει σε ανακοίνωση της η Συμμαχία Πολιτών.

Η τουρκική πλευρά δεν επιθυμεί την παρουσία και τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην άτυπη πενταμερή Διάσκεψη της Γενεύης, αναφέρει η Συμμαχία Πολιτών, προσθέτοντας πως «η Τουρκία στην προσπάθεια της ν` ανακόψει τη συμμετοχή της ΕΕ στη Διάσκεψη, ενισχύεται απ` τη Βρετανία η οποία επιδιώκει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη Γενεύη».

Όπως υποδεικνύει, «έχουμε καλέσει επανειλημμένα στο παρελθόν την Κυβέρνηση όπως αξιοποιήσει το χαρτί των βρετανικών βάσεων, χωρίς όμως ανταπόκριση. Εκτιμούμε ότι οι εξελίξεις πλέον καθιστούν μία τέτοια ενέργεια αναγκαία. Η Κυβέρνηση οφείλει ν` αξιοποιήσει το χαρτί των βρετανικών βάσεων, για να αντιληφθούν οι Άγγλοι ότι μ` αυτές τους τις πολιτικές θα έχουν κόστος. Οι ανησυχίες μας εντείνονται ακόμα παραπάνω απ` το γεγονός ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ αρνείται μέχρι στιγμής να προσκαλέσει την ΕΕ στη Διάσκεψη, κάτι που προκαλεί ερωτηματικά ως προς την αντικειμενικότητα του καθώς και την ευαισθησία του να μην στεναχωρήσει και δυσαρεστήσει την Άγκυρα. Το σκηνικό που στήνεται προμηνύει κακά μαντάτα και δυσάρεστες εξελίξεις για τη δική μας πλευρά, με την ανοχή δυστυχώς του ίδιου του ΓΓ ΟΗΕ».

Δειτε Επισης

Στις Βρυξέλλες η Ολγκίν-Βλέπει τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την Επίτροπο για θέματα Συνοχής
Ελεύθεροι οι δέκα συλληφθέντες για τα επεισόδια στην ΑΔΕ Λεμεσού-Απορρίφθηκε το αίτημα της Αστυνομίας
Σε προχωρημένο στάδιο οι έρευνες της Αστυνομίας για την υπόθεση της Μονής Αββακούμ
Πέντε χρόνια φυλάκισης στους πέντε ενόχους για τη φωτιά στο Μάτι-Τρία στον εμπρηστή
Οι επτά κοινότητες με λιγότερο από 20 εκλογείς
Πιάστηκαν στα χέρια με τον συγκάτοικο του και τον μαχαίρωσε
Υποβάλλονται υποψηφιότητες για Κοινοτικά Συμβούλια Περιφέρειας Αμμοχώστου
Δρ. Αχιλλέας Αιμιλιανίδης: Η σύγκρουση των Θεσμών
Εικόνες χάους στις ΗΠΑ από τους ανεμοστρόβιλους-Νεκροί, τραυματίες και χιλιάδες σπίτια χωρίς ρεύμα (pics)
Υποβάλλονται υποψηφιότητες σε έξι σημεία για Κοινοτικά Συμβούλια Περιφέρειας Λάρνακας