Εθνικό Συμβούλιο με φόντο την πενταμερή και τη γραμμή πλεύσης για Γενεύη

Με φόντο την κρίσιμη άτυπη πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό, που θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 27-29 Απριλίου στη Γενεύη, συνέρχεται σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο, προκειμένου να ενημερωθεί από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για το διαμορφωθέν σκηνικό και να συζητήσει τη γραμμή πλεύσης της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Ζητούμενο μέσα από τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου είναι να προκύψει, αν μη τι άλλο, η μέγιστη δυνατή συνεννόηση ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία του τόπου, αφού δεδομένων των γνωστών διαφορετικών προσεγγίσεων που υπάρχουν, είναι ουτοπία να ελπίζει κανείς σε πλήρη συμπόρευση, ομοθυμία και αρραγές εσωτερικό μέτωπο.  

Στο πλαίσιο αυτό, αποτελεί ερωτηματικό κατά πόσο θα επιδιωχθεί και θα καταστεί εφικτή ή όχι η έκδοση μιας κοινής ανακοίνωσης έπειτα από την ολοκλήρωση της συνεδρίας, ως ένδειξη στήριξης στην δύσκολη προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απάντησε στα εύκολα, άφησε αναπάντητα τα δύσκολα ερωτήματα η Λουτ

Ενδελεχής ενημέρωση

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει τα μέλη του Σώματος, αναφορικά με το περιεχόμενο της πρόσφατης συνάντησης που είχε με την ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, αλλά και για τα αποτελέσματα που μέχρι στιγμής αποφέρει η έντονη διπλωματική κινητικότητα την οποία αναπτύσσει η Λευκωσία ενόψει της πενταμερούς. Μια διπλωματική κινητικότητα, η οποία στοχεύει αφενός στο να καταστήσει ξεκάθαρες στον διεθνή παράγοντα τις θέσεις της ε/κ πλευράς, με την προσδοκία πως θα τύχουν απήχησης και της κατάλληλης στήριξης, ενώ αφετέρου, να ανακόψει την από μέρους της τουρκικής πλευράς προώθηση της ιδέας της λύσης δύο κρατών.

Σενάρια στο τραπέζι

Σε συνάρτηση με τα πιο πάνω, επί τάπητος αναμένεται να τεθούν ασφαλώς και τα διάφορα σενάρια τα οποία επεξεργάζεται η Λευκωσία σε σχέση με το τι ενδεχομένως θα κληθεί να αντιμετωπίσει στη Γενεύη η ελληνοκυπριακή πλευρά, αφού ναι μεν οι Τούρκοι εμφανίζονται να μην συζητούν πλέον τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και οτιδήποτε άλλο πέραν της λύσης δύο κρατών, ωστόσο η προϊστορία διδάσκει πως θα ήταν ολέθριο σφάλμα να μην προσμετρηθεί επαρκώς και στο σύνολο των παραμέτρων της, η πιθανότητα τουρκικής αναδίπλωσης και αιφνιδιασμού στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων.

Σαφής θέση της Λευκωσίας ως γνωστό, την οποία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και γενικότερα η Κυβέρνηση φρόντισε και φροντίζει να επαναβεβαιώνει προς πάσα κατεύθυνση, είναι πως μοναδική οδός λύσης του Κυπριακού είναι η ΔΔΟ με βάση το πλαίσιο έξι σημείων του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Ότι δηλαδή, σημείο αφετηρίας μιας πιθανής νέας διαπραγματευτικής προσπάθειας- που είναι άλλωστε και ο στόχος- δεν μπορεί παρά να είναι το σημείο στο οποίο διακόπηκαν οι συνομιλίες στο Κραν Μοντανά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πλήρη εμπλοκή ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ στο Κυπριακό-Απορρίπτουν λύση δύο κρατών

Το εσωτερικό μέτωπο

Όπως έχει προαναφερθεί, απόλυτη σύγκλιση απόψεων και προσεγγίσεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων δεν αναμένεται και δεν πρόκειται να υπάρξει, καθώς πλην του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, από τα υπόλοιπα κόμματα- από άλλα σε μεγαλύτερο και από άλλα σε μικρότερο βαθμό- εκφράζονται επιφυλάξεις επί του πλαισίου Γκουτέρες, με κάποια μάλιστα να μην το αποδέχονται ούτε ως βάση επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων. Παράλληλα, επιφυλάξεις εκφράζονται και σε ό,τι αφορά αυτή καθ’ αυτή την άτυπη πενταμερή διάσκεψη, καθότι η διαπίστωση που γίνεται είναι πως μέσα στο πολιτικό περιβάλλον στο οποίο πραγματοποιείται, και δη την κορύφωση της τουρκικής αδιαλλαξίας και προκλητικότητας, εγκυμονεί κινδύνους. Αυτό είναι κάτι που και η Κυβέρνηση αναγνωρίζει, με τη διαφορά βεβαίως πως θεωρεί ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος και πως δεν θα μπορούσε να μην γίνει αποδεκτή η σχετική πρωτοβουλία και πρόσκληση του Γ.Γ. του ΟΗΕ.  

Η πολιτική ισότητα

Θέμα το οποίο εκ των πραγμάτων εκτιμάται πως θα συζητηθεί ιδιαίτερα έντονα και εν εκτάσει στη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, είναι αυτό της πολιτικής ισότητας, το οποίο το τελευταίο διάστημα απασχολεί με μεγάλη ένταση και τον δημόσιο διάλογο που αναπτύσσεται στο εσωτερικό μέτωπο. Από τα κόμματα ή μερίδα κομμάτων, αναμένεται να ζητηθεί από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να αποσαφηνίσει τη θέση του και πώς προσεγγίζει ή προτίθεται να προσεγγίσει το συγκεκριμένο ζήτημα, υπό το πρίσμα και της πρότασης που υπέβαλε στο παρελθόν για αποκεντρωμένη ομοσπονδία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΒ: Ετοιμότητα και ανάγκη συμμετοχής της ΕΕ στην πενταμερή, εξέφρασε στη Λουτ ο ΠτΔ

Η παρουσία των αρχηγών

Ερώτημα, εξάλλου, που δεν αποκλείεται να απαντηθεί στο πλαίσιο της σημερινής συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, είναι αυτό που αφορά στο κατά ποσό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ζητήσει από τους αρχηγούς των κομμάτων να τον συνοδεύσουν στη Γενεύη. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως, υπό κανονικές συνθήκες και παρόλο που αυτό το οποίο θα γίνει τα τέλη Απριλίου στην Ελβετία δεν είναι ουσιαστική διαπραγμάτευση αλλά… διαπραγμάτευση για τη διαπραγμάτευση, ο Νίκος Αναστασιάδης θα ζητήσει από τους πολιτικούς αρχηγούς να τον συνοδεύσουν, όπως έπραξε, τόσο για τη Διάσκεψη για την Κύπρο στη Γενεύη τον Ιανουάριο του 2017 όσο και για την ανάλογη Διάσκεψη στο Κραν Μοντανά, τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι αφετηρίες πριν την πενταμερή, ο ρόλος των τρίτων και το εσωτερικό μέτωπο

Δειτε Επισης

Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Αφήνει την κατάσβεση εσωκομματικών φωτιών για μετά τις εκλογές ο ΔΗΣΥ
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο
Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης