Οι αφετηρίες πριν την πενταμερή, ο ρόλος των τρίτων και το εσωτερικό μέτωπο

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι ζυμώσεις, τόσο δημόσια όσο και παρασκηνιακά ενόψει της άτυπης πενταμερούς στο τέλος του ερχόμενου Απριλίου στη Γενεύη, όπου ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα επιχειρήσει να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών και να αξιολογήσει κατά πόσο δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες για να προχωρήσει με το επόμενο βήμα που είναι μια νέα Διάσκεψη για το Κυπριακό. 

Βέβαια τουλάχιστον οι δημόσιες τοποθετήσεις από πλευράς Τουρκίας και κατεχομένων, κάθε μέρα που περνά, σχεδόν εκμηδενίζουν τις όποιες πιθανότητες, για γεφύρωση των διαφορών, από τη στιγμή που ακόμα και χθες, αλαζονικά και επιδεικτικά, ο Ερσίν Τατάρ επαναλάμβανε πως η ομοσπονδία έχει ξεπεραστεί, και πως στη Γενεύη  θα εξηγήσει πως εάν υπάρξει μια δίκαιη και βιώσιμη συμφωνία, η βάση αυτής θα πρέπει να είναι  η συνεργασία δύο κρατών με κυριαρχική ισότητα. Σε περίπτωση, συνέχισε, που με έγκριση και των δύο πλευρών δεν υπάρξει μια συμφωνία, θα προχωρήσουν με τη στήριξη της Τουρκίας σε άλλες εναλλακτικές, στην προσπάθεια ενδυνάμωσης του ψευδοκράτους, του ανοίγματος στη διεθνή κοινότητα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επανέλαβε εαυτόν για δύο κράτη ο Τατάρ-«Δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε στη Γενεύη»

Στο ίδιο μήκος κύματος, και ο Φουάτ Οκτάι, είπε ότι για τη λύση ο μόνος δρόμος είναι το μοντέλο τον δύο κρατών, η κυριαρχική ισότητα. Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος ανέφερε ακόμη ότι η ΕΕ «που είναι ο λόγος για τον οποίο το Κυπριακό έχει γίνει σχεδόν γάγγραινα, περιμένει να συμμετάσχει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη. Δεν βλέπουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πολλά να συνεισφέρει ως συμβαλλόμενο μέρος αυτής της διαδικασίας και συμφωνούμε με το ψευδοκράτος σε αυτό το ζήτημα» ανέφερε.

Από την άλλη πλευρά, η Λευκωσία συνεχίζει να προετοιμάζεται ενόψει της πενταμερούς, τονίζοντας την ανάγκη στοχοπροσήλωσης στην επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού στη βάση μίας Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, ενώ με κάθε ευκαιρία κυβερνητικά στελέχη επαναλαμβάνουν την ισχυρή βούλησή του Προέδρου της Δημοκρατίας για την επανέναρξη ενός γόνιμου διαλόγου από το σημείο που είχε διακόπηκε στη Διάσκεψη του Κρανς Μοντανά και σύμφωνα με τη συναντίληψη των δύο ηγετών με τον Γενικό Γραμματέα στις 25 Νοεμβρίου 2019 στο Βερολίνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα ανοικτά μέτωπα ενόψει πενταμερούς και το θρυμματισμένο γυαλί στο εσωτερικό

Κάπου στη μέση με θέσεις που μέχρι στιγμής απορρίπτονται και από τις δύο πλευρές βρίσκεται το Λονδίνο, το οποίο ξεπερνώντας τις γραμμές σε ότι έχει να κάνει με την εμπλοκή του στο Κυπριακό ως εγγυήτρια δύναμη, επιδιώκει με ένα παρασκηνιακό τρόπο, να παρουσιάσει προτάσεις λύσεις για συμβιβασμό μεταξύ των δύο πλευρών. Δημόσια μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας καλεί και τις δύο πλευρές να πάνε στη Γενεύη με θετικό πνεύμα και ανοικτά αυτιά σε νέες ιδέες, την ώρα που σημειώνει πως η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, είναι σημείο εκκίνησης, με ό,τι κι αν αυτό σημαίνει. 

Ο ρόλος του Γενικού Γραμματέα, είναι έχοντας ενώπιον του όλα τα πιο πάνω να επιδιώξει ώστε να φέρει τα εμπλεκόμενα μέρη πιο κοντά και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την σύγκληση μιας Διάσκεψης για την Κύπρο. Με βάση τα δεδομένα ο δρόμος μέχρι εκείνο το σημείο θα είναι μακρύς και δύσβατος, ενώ υπάρχει ο φόβος, αν ο Αντόνιο Γκουτέρες μετακινηθεί, έστω και κατ΄ ελάχιστο προς τις τουρκικές θέσεις, τότε να φέρει τον Νίκο Αναστασιάδη προ του αδιεξόδου και κατ΄ επέκταση να του χρεώσει την ευθύνη ενός νέου ναυαγίου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξεκινά το πήγαινε έλα ενόψει πενταμερούς-Στο επίκεντρο ο ρόλος της Ε.Ε.

Οι επαφές του ΠτΔ
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκαινιάζει σήμερα ένα νέο γύρο επαφών με ομολόγους του και διαφόρους αξιωματούχους με βασικό θέμα στην ατζέντα το Κυπριακό. Η αρχή γίνεται σήμερα με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ και θα ολοκληρωθούν την επόμενη εβδομάδα με τις κατ΄ ιδίαν συναντήσεις με την ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ. 

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, κύρια θέματα συζήτησης με τη Γερμανίδα Καγκελλάριο θα είναι το Κυπριακό και η επερχόμενη άτυπη διάσκεψη για την Κύπρο και η προετοιμασία για προοπτική επιτυχίας αυτής της συνάντησης και για να εξευρεθεί κοινό έδαφος για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες, όπως το ζητά και ο Γενικός Γραμματέας. Πρόσθεσε ότι στις συζητήσεις που θα κάνει με την κ. Μέρκελ, αλλά και τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ  κ. Μπορέλ, ο οποίος θα βρίσκεται στην Κύπρο την Παρασκευή, θα είναι και το θέμα της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 25 και 26 Μαρτίου κατά την οποία θα εξεταστούν τα ευρωτουρκικά.

Σημειώνεται  εξάλλου ότι την Κυριακή 7 Μαρτίου φθάνει στην Κύπρο η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ για συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και τον Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ, για προετοιμασία της άτυπης διάσκεψης. Η συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι προγραμματισμένη για το πρωί της Δευτέρας.

To εσωτερικό μέτωπο
Παράλληλα με τις εξελίξεις που αφορούν το Κυπριακό, πέραν από την Κύπρο, στο εσωτερικό διεξάγεται μια παράλληλη συζήτηση, με τη σημερινή ημέρα, να αξιολογείται ως ιδιαίτερα σημαντική, αφού θα σηματοδοτήσει, μια ενδεχόμενη συνεννόηση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων. 

Κι αυτό διότι μετά από την δημόσια πρόσκληση του Αβέρωφ Νεοφύτου στον Άντρο Κυπριανού για να συναντηθούν, οι ηγέτες των δύο μεγαλύτερων κομμάτων θα συναντηθούν στα γραφεία του ΑΚΕΛ στις 11 η ώρα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο ρόλος των Βρετανών, το ζήτημα της πολιτικής ισότητας και τα χρονοδιαγράμματα

Σε αυτή τη συνάντηση ο Αβέρωφ Νεοφύτου, αναμένεται να επιχειρήσει την ανασύσταση του διζωνικού μετώπου που επιθυμεί λύση του Κυπριακού ενόψει των κρίσιμων εξελίξεων. Σε περίπτωση μάλιστα που το όλο επιχείρημα πετύχει, την ίδια ώρα ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού θα πετυχαίνει και κάτι άλλο: Να μεγαλώνει την απόσταση που χωρίζει το ΑΚΕΛ με το ΔΗΚΟ του Νικόλα Παπαδόπουλου, που έχει σαφώς διαφορετικές απόψεις στο Κυπριακό από τα δύο κόμματα.

Χθες, εξάλλου, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, είχε συναντήσεις με ηγέτες κομμάτων των κατεχομένων, στους οποίους έστειλε αντίστοιχα μηνύματα, με αυτά που έστειλε την περασμένη εβδομάδα και στα κόμματα στις ελεύθερες περιοχές. Ότι δηλαδή ο ίδιος και το κόμμα του, είναι έτοιμοι για τις μεγάλες αποφάσεις που θα αφορούν την επανένωση της Κύπρου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Εκτός ΔΗΣΥ, η Νιόβη Παρισινού, μετά τη στήριξη στον Γεάδη
Διαφοροποιήθηκε ο αριθμός των Μελών των Κοινοτικών Συμβουλίων
Όραμα και εμπειρία αντιπαρέβαλαν για τη Δημαρχία Λευκωσίας Προύντζος και Τορναρίτης
LIVE: Ο Κωνσταντίνος Δημητριάδης υπέβαλε υποψηφιότητα για τη Δημαρχία Λευκωσίας
Υποβάλλονται οι υποψηφιότητες για δημοτικές εκλογές και ΕΟΑ
ΗΠΑ για τον ανθρωπιστικό διάδρομο-«Σε ετοιμότητα τα σκάφη να ξεκινήσουν όταν δοθεί η εντολή»
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος μέσω της Κύπρου βοήθησε, αλλά δεν αρκεί για την παράδοση μέσω ξηράς
Δημοσκόπηση IMR: Προβάδισμα Γιάννη Αρμεύτη στον Δήμο Λεμεσού
Κάνει αρχή στο Βερολίνο, ανιχνεύει θέσεις και προθέσεις πριν επιστρέψει στην Κύπρο η Ολγκίν
Τήρηση διεθνούς δικαίου ζητά η Αννίτα με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας Αρμενίων