Επανήλθε η Κυβέρνηση για το συρματόπλεγμα-«Ας πάψει το ΑΚΕΛ να βλέπει συνωμοσίες»

Ας πάψει το ΑΚΕΛ να βλέπει παντού συνωμοσίες και ενέργειες που οδηγούν στη διχοτόμηση της πατρίδας μας, σημειώνει σε γραπτή δήλωση-απάντηση που εξέδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, με αφορμή τα πυρά της Εζεκία Παπαϊωάννου για το θέμα της τοποθέτησης συρματοπλέγματος σε συγκεκριμένα σημεία της Νεκρής Ζώνης, όπου χρησιμοποιούσαν μετανάστες για να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές. 

«Ενώ το ΑΚΕΛ», σημειώνει ο Κυριάκος Κούσιος, «αναγνωρίζει ότι το Μεταναστευτικό συνιστά πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί και πως η επιτήρηση της πράσινης γραμμής είναι αναγκαία, εντούτοις επιτίθεται για ακόμη μια φορά εναντίον της Κυβέρνησης για την απόφαση που έχει λάβει ώστε να αποτρέπεται η παράνομη διέλευση από υπηκόους τρίτων χωρών που δεν διαθέτουν άδεια παραμονής ή έγκυρο ταξιδιωτικό έγγραφο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βάζει... συρματοπλέγματα στις επικρίσεις η Κυβέρνηση-«Mπάτε σκύλοι αλέστε;»

Η απόφαση της Κυβέρνησης, υποδεικνύει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «είναι απόλυτα εναρμονισμένη με τον κανονισμό της πράσινης γραμμής 866/2004, και για τη συγκεκριμένη ενέργεια έχουν ενημερωθεί τόσο τα ΗΕ όσο και η ΕΕ, αλλά και οι τοπικές Αρχές των περιοχών, στις οποίες τοποθετείται το συρματόπλεγμα».

«Η απόφαση της Κυβέρνησης λήφθηκε πολύ πριν τη σύγκληση της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης από τον ΓΓ των ΗΕ και κανένα πολιτικό ή άλλο μήνυμα δεν μπορεί να εξαχθεί από αυτή την απόφαση, πλην της προστασίας της δημόσιας ασφάλειας και της παρεμπόδισης των ανεξέλεγκτων μεταναστευτικών ροών που τροφοδοτεί σχεδιασμένα η Τουρκία μέσω των κατεχομένων περιοχών μας. Είναι πολύ γνωστό και αποδεκτό από όλους ότι η Κύπρος δέχεται αναλογικά τις μεγαλύτερες σε αριθμό μεταναστευτικές ροές από οποιοδήποτε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ», επανέλαβε. 

«Η τοποθέτηση του συρματοπλέγματος με κανένα τρόπο δεν εμποδίζει τις επαφές μεταξύ των δύο κοινοτήτων, οι οποίες ανέκαθεν γίνονταν μέσω των σημείων διέλευσης και όχι από τις περιοχές, στις οποίες τοποθετείται» τονίσε.

«Ας παύσει, λοιπόν, το ΑΚΕΛ να βλέπει παντού συνωμοσίες και ενέργειες που οδηγούν στη διχοτόμηση της πατρίδας μας και ας αναλογιστεί τους κινδύνους που δημιουργούνται στην ασφάλεια του τόπου, αλλά και για την αλλαγή της δημογραφίας και του κοινωνικού ιστού της πατρίδας μας», κατέληξε ο Κυριάκος Κούσιος.

Η γραπτή απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ήρθε λίγη ώρα μετά τα πυρά που εξαπέλυσε το ΑΚΕΛ για το συγκεκριμένο θέμα στην Κυβέρνηση. Σε ανακοίνωση του το κόμμα της αριστεράς σημειώνει ότι, «η απόφαση της Κυβέρνησης να εγκαταστήσει συρματοπλέγματα κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής προκαλεί τεράστια ερωτηματικά αφού παραπέμπει σε οριοθέτηση συνόρων και σε εμβάθυνση της διαίρεσης της πατρίδας μας», προσθέτοντας πως προκαλεί επίσης «προβλήματα σε κατοίκους των κοινοτήτων της περιοχής, οι οποίο ασκούν γεωργικές δραστηριότητες εντός της νεκρής ζώνης».

Σε δηλώσεις του ο Στέφανος Στεφάνου, αναφέρει πως «το μεταναστευτικό ασφαλώς συνιστά πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί και η επιτήρηση της Πράσινης Γραμμής είναι αναγκαία. Αυτό, όμως, μπορεί να γίνει με άλλους τρόπους και μέσα, τα οποία να μην υποδηλούν σύνορα μεταξύ κρατών. Επισημαίνουμε επίσης ότι πουθενά στον κόσμο δεν έχει λυθεί το μεταναστευτικό υψώνοντας τείχη, φράκτες και συρματοπλέγματα».

Την ίδια ώρα, ο κ. Στεφάνου χαρακτηρίζει τις ενέργειες αυτές, «ιδέες του Τραμπ«, τον οποίο, όπως λέει, «προφανώς αντιγράφει η Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ», ενώ αναφέρει πως «ο δε παραλληλισμός που έγινε από την κυβέρνηση μεταξύ της Πράσινης Γραμμής και της περίπτωσης του Έβρου είναι άστοχος και επικίνδυνος, αφού εκεί πρόκειται ακριβώς για τα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας».

Παράλληλα, ο κ. Στεφάνου υποδεικνύει ότι η χρονική στιγμή που η Κυβέρνηση αποφάσισε να απλώσει συρματοπλέγματα επιτείνει τις ανησυχίες. «Ενόψει της άτυπης πενταμερούς για το Κυπριακό και της προσπάθειας της τουρκικής πλευράς να θέσει τη διχοτόμηση στο τραπέζι, το τελευταίο που θα έπρεπε να κάνει η κυπριακή κυβέρνηση είναι να προβαίνει σε ενέργειες που μπορεί να ερμηνεύεται ως αποδοχή της ντε φάκτο διχοτόμησης της πατρίδας μας. Τέτοιες ενέργειες και αποφάσεις χύνουν νερό στον μύλο της Τουρκίας και των οπαδών της διχοτόμησης».

Δειτε Επισης

Λύπη για τον θάνατο της Τζούντιθ Γκάρμπερ εκφράζει η Πρεσβεία ΗΠΑ στη Λευκωσία
Αμετάκλητος ο Τατάρ-Αρνείται οποιαδήποτε συζήτηση για Κυπριακό χωρίς αναγνώριση της «κυριαρχίας»
Συμμετοχή Ρίτας Σούπερμαν σε συνάντηση ΟΗΕ για καταπολέμηση τρομοκρατίας
Με σφαίρα ακόμα στο σώμα του το «Δημητρούι», παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση-Καταθέσεις από κάθε κατεύθυνση
Ευθύνες σε αστυνομικό και υποδιευθύντρια για την γυναικοκτονία της Κυριακής-Τα ευρήματα της ΕΔΕ
Θλίψη στο ΑΚΕΛ-Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 52 ετών ο Μιχάλης Κούβαρος
Πρωτοβουλία Τατάρ για συμμετοχή Τ/κ στους Ισλαμικούς Αγώνες Αλληλεγγύης
Δέσμευση Κεραυνού και Χατζηδάκη για συνεργασία Κύπρου και Ελλάδας σε όλα τα επίπεδα
Ψάχνει και τρίτο πρόσωπο για την συμπλοκή και εντοπισμό όπλου στη Λευκωσία η Αστυνομία (pic)
Έφυγε από τη ζωή η πρώην Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο Τζούντιθ Γκάρμπερ