Βάζει... συρματοπλέγματα στις επικρίσεις η Κυβέρνηση-«Mπάτε σκύλοι αλέστε;»

Αντιδράσεων συνέχεια γύρω από την απόφαση της Κυβέρνησης να τοποθετήσει συρματοπλέγματα στη νεκρή ζώνη στην περιοχή του Αστρομερίτη, σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι ανεξέλεγκτες ροές μεταναστών από την Τουρκία, με το Προεδρικό να επαναλαμβάνει και να τονίζει, πως η Κυβέρνηση δεν σηκώνει τείχη, ούτε σύνορα, αλλά προστατεύει την δημόσια ασφάλεια.

Σε δηλώσεις του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, στον απόηχο των επικρίσεων από το ΑΚΕΛ, διερωτήθηκε «αν κάποιοι θέλουν τη νεκρή ζώνη να είναι μπάτε σκύλοι αλέστε», υποδεικνύοντας πως η Τουρκία στέλνει στοχευμένα μετανάστες από τις κατεχόμενες περιοχές, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα.

Σε ότι αφορά την χρονική συγκυρία, ο κ. Κούσιος τόνισε πως η απόφαση για τοποθέτηση συρματοπλεγμάτων λήφθηκε πολλούς μήνες πριν την οριστικοποίηση της άτυπης πενταμερούς για το κυπριακό, αναφέροντας πως ο στόχος της απόφασης ήταν να αποτραπεί η παράνομη είσοδος μεταναστών τρίτων χωρών για τη δημόσια ασφάλεια.

Όπως είπε, «η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θα επιτρέψει στην Τουρκία μεθοδευμένα, να μας φορτώνει ροές μεταναστών», αναφέροντας, πως «δεν είναι τυχαίο ότι δεν δέχονται επιστροφές η Τουρκία και το 95% της μετανάστευσης είναι από την Τουρκία».

Ερωτηθείς αν η τοποθέτηση του συρματοπλέγματος θα λύσει το πρόβλημα, ο κ. Κούσιος ανέφερε πως «θα το περιορίσουμε σε μεγάλο βαθμό», ενώ ανέφερε πως «είναι άσκηση των δικαιωμάτων μας» και ότι σχετικά έχει ενημερωθεί η ΕΕ, τα Ηνωμένα Έθνη και Πρέσβεις ξένων χωρών και μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παραπέμπει στον Έβρο το ΑΚΕΛ για τα συρματοπλέγματα στην πράσινη γραμμή ο Νουρής

«Ιδέες του Τραμπ που αντιγράφει η Κυβέρνηση»

Από την πλευρά του το ΑΚΕΛ, με νέες του τοποθετήσεις, αναφέρει πως «η απόφαση της Κυβέρνησης να εγκαταστήσει συρματοπλέγματα κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής προκαλεί τεράστια ερωτηματικά αφού παραπέμπει σε οριοθέτηση συνόρων και σε εμβάθυνση της διαίρεσης της πατρίδας μας», προσθέτοντας πως προκαλεί επίσης «προβλήματα σε κατοίκους των κοινοτήτων της περιοχής, οι οποίο ασκούν γεωργικές δραστηριότητες εντός της νεκρής ζώνης».

Σε δηλώσεις του ο Στέφανος Στεφάνου, αναφέρει πως «το μεταναστευτικό ασφαλώς συνιστά πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί και η επιτήρηση της Πράσινης Γραμμής είναι αναγκαία. Αυτό, όμως, μπορεί να γίνει με άλλους τρόπους και μέσα, τα οποία να μην υποδηλούν σύνορα μεταξύ κρατών. Επισημαίνουμε επίσης ότι πουθενά στον κόσμο δεν έχει λυθεί το μεταναστευτικό υψώνοντας τείχη, φράκτες και συρματοπλέγματα».

Την ίδια ώρα, ο κ. Στεφάνου χαρακτηρίζει τις ενέργειες αυτές, «ιδέες του Τραμπ«, τον οποίο, όπως λέει, «προφανώς αντιγράφει η Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ», ενώ αναφέρει πως «ο δε παραλληλισμός που έγινε από την κυβέρνηση μεταξύ της Πράσινης Γραμμής και της περίπτωσης του Έβρου είναι άστοχος και επικίνδυνος, αφού εκεί πρόκειται ακριβώς για τα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας». 

Παράλληλα, ο κ. Στεφάνου υποδεικνύει ότι η χρονική στιγμή που η Κυβέρνηση αποφάσισε να απλώσει συρματοπλέγματα επιτείνει τις ανησυχίες. «Ενόψει της άτυπης πενταμερούς για το Κυπριακό και της προσπάθειας της τουρκικής πλευράς να θέσει τη διχοτόμηση στο τραπέζι, το τελευταίο που θα έπρεπε να κάνει η κυπριακή κυβέρνηση είναι να προβαίνει σε ενέργειες που μπορεί να ερμηνεύεται ως αποδοχή της ντε φάκτο διχοτόμησης της πατρίδας μας. Τέτοιες ενέργειες και αποφάσεις χύνουν νερό στον μύλο της Τουρκίας και των οπαδών της διχοτόμησης».

Απαρέσκεια από Οικολόγους 

Το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών εκφράζει την απαρέσκεια και την έκπληξη του για την απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών Νίκου Νουρή να εγκαταστήσει 2 χιλιόμετρα συρματόπλεγμα στην γραμμή αντιπαράταξης στην περιοχή Αυλώνας - Αστρομερίτη, ενώ καταδικάζει «απερίφραστα την χρήση της λέξης «λαθρομετανάστης» σε επίσημη ανακοίνωση Υπουργείου της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωση τους, «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει υπογραμμίσει σε ψηφίσματα του ότι είναι μη δόκιμος ο όρος αυτός και καλεί τα κράτη μέλη να χρησιμοποιούν τον όρο «παράτυπος μετανάστης» και «παράτυπη μετανάστευση».  Το να επιμένει η κυβέρνηση κράτους μέλους της ΕΕ να χρησιμοποιεί τον όρο «λαθρομετανάστης»,  που χρησιμοποιείται από την ακροδεξιά, δεν την τιμά!»

«Η κυβέρνηση Αναστασιάδη, ενόψει των εκλογών χρησιμοποιεί την μετανάστευση για να αλιεύσει ψήφους σε θολά νερά!  Υιοθετώντας αυτό το μέτρο  στέλνει συγκεκριμένα μηνύματα σε κάποιους, όσον αφορά τον τρόπο  διαχείρισης της παράτυπης μετανάστευσης, ενώ  στην πραγματικότητα το μέτρο αυτό πέραν του υπέρμετρου κόστους και δυσκολίας εφαρμογής του, αποτυγχάνει παταγωδώς να πετύχει τον στόχο που διατείνεται πως θέλει να πετύχει. Πως ακριβώς θα σταματήσουν τις μεταναστευτικές ροές τα συρματοπλέγματα σε 11 χιλιόμετρα από τα 300 χιλιόμετρα της γραμμής αντιπαράταξης;  Σκοπεύει ο κ. Νουρής να καλύψει όλη την έκταση της γραμμής αντιπαράταξης; Μέσα από τα βουνά της Μαραθάσας και Τηλλυρίας μέχρι τις θάλασσες του Πύργου και της Αμμοχώστου; Να υπενθυμίσουμε ότι, είτε υπάρχει συρματόπλεγμα είτε οδόφραγμα είτε τοίχος, όποιο άτομο το προσεγγίσει και αιτηθεί άσυλο θα πρέπει να τύχει υποδοχής και φιλοξενίας και να εξεταστεί δεόντως η αίτηση του, βάσει και της Συνθήκης της Γενεύης και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου. Ποιο το όφελος δηλαδή της δημιουργίας της οποιαδήποτε μορφής φραγής;»

Δειτε Επισης

Την ανθρωπιστική στήριξη προς Παλαιστίνιους συζήτησαν οι Υπουργοί της ΕΕ
Στα €6,76 δισ. η αξία των κυπριακών ομολόγων στον ισολογισμό του Ευρωσυστήματος
Βήματα για άρση «απομόνωσης Τ/κ» ζήτησε από την ΟΙΣ ο Τατάρ-«Δύο χωριστοί λαοί στην Κύπρο»
Απαντά για το επεισόδιο σε καφετέρια ο δήμαρχος Δρομολαξιάς-Καταγγέλλει πολιτικές σκοπιμότητες από ΔΗΣΥ
Αντιδράσεις για «νομοσχέδιο» για αγορά κατοικιών από Τούρκους και ξένους
Μέχρι τις 27 Μαΐου οι πρώτοι προϋπολογισμοί των Επ. Οργανισμών Αυτοδιοίκησης
Ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες η πλωτή προβλήτα που θα μεταφέρει βοήθεια από την Κύπρο στη Γάζα
Επίσημη επίσκεψη YΠΕΞ Σλοβακίας στην Κύπρο-To περιεχόμενο της συνάντησης με Κόμπο
Συμμετοχή Προέδρου σε εκδηλώσεις για Ημέρα Ευρώπης, 20η επέτειο ένταξης Κύπρου στην ΕΕ
Μεγαλειώδης συνεδρίαση της Βουλής την Παρασκευή για τα 20χρονα ένταξης